18 Kotitaloustavaraa, joista et tiennytkään, että ne ovat syttyviä.

18 Kotitaloustavaraa, joista et tiennytkään, että ne ovat syttyviä.

Kansallisen palontorjuntayhdistyksen mukaan 26 prosenttia tulipaloista vuosina 2016-2020 tapahtui kotona. Keittolaitteet, tupakointi ja lämmityslaitteet ovat järjestön mukaan yleisimpiä syitä kodin rakennuspaloihin. Mutta kodissasi on melko yllättäviä aineita, jotka voivat tehdä kotipalosta entistäkin vakavamman.

1. Kahvinkeitin

Jauhemainen maidoton kermavaahto on yllättävän palava sen kemiallisen koostumuksen vuoksi, joka sisältää natriumaluminosilikaattia. Harkitse siis vaihtamista vakaampaan nestemäiseen lajikkeeseen – tai ainakin pidä kermavaahto poissa lieden läheisyydestä.

2. Appelsiinit

Appelsiinit ovat täynnä luonnossa esiintyvää (ja erittäin helposti syttyvää) kemikaalia nimeltä limoneeni, joka tekee kuivatuista appelsiininkuorista tehokkaita sytyttimiä.

3. Jauhot

Kyllä, jauhot ovat syttyviä. Ilmassa leijuva hienojakoinen jauhemainen jauho voi itse asiassa räjähtää, kun se joutuu kosketuksiin tulen kanssa. Ja koska jauhot koostuvat hiilihydraateista, ne palavat nopeasti ja kuumina. Vaikka tavallisessa keittiössä on harvoin niin paljon ilmassa leijuvia jauhoja, että ne aiheuttaisivat palovaaran, jauhotehtaiden on toteutettava varotoimia vakavien paloturvallisuusongelmien varalta.

4. Jauhemainen sokeri ja mausteet

Kuten jauhot, myös tomusokeri on hiilihydraatti, ja kun se kuumenee, sokerimolekyylit voivat syttyä. Jauhemausteet, kuten kaneli, chilijauhe ja valkosipuli, koostuvat hienoista hiukkasista, jotka voivat helposti syttyä tuleen – ja jotkut mausteet sisältävät jopa syttyviä öljyjä.

5. Välipalat

Monet suositut välipalat, kuten perunalastut, tortillasipsit, juustohöystöt ja muut runsaasti rasvaa ja hiilihydraatteja sisältävät herkut, ovat erityisen alttiita tuleen.

6. Koipallot

Sama myrkyllinen haju, joka pitää koiperhoset ja muut tuholaiset loitolla kaapeista, tekee myös koipalloista erittäin syttyviä. Mottipallot on valmistettu naftaleeni-nimisestä kemikaalista, jota käytetään räjähdysaineissa.

7. Käsien desinfiointiaine

Käsien desinfiointiaineiden vaikuttava aine, etyylialkoholi, on erittäin helposti syttyvää. Tupakoitsijoiden, joilla on mukanaan sekä sytyttimiä että käsidesinfektioainepulloja, on huolehdittava siitä, että nämä esineet säilytetään erillään.

8. Aerosolit

Useimmissa kotitalouksissa on ainakin muutama aerosolitölkki, olipa kyse sitten ruokaöljyistä, puhdistusaineista, hiuslakasta, deodoranteista tai aurinkovoiteista. Aerosolit toimivat, koska sisältö on paineen alaisena, mikä tarkoittaa, että ne voivat myös räjähtää, kun ne altistuvat korkeille lämpötiloille. Monissa tapauksissa tölkin sisältö sisältää myös syttyviä kemikaaleja, minkä vuoksi aerosolitölkit on aina varastoitava ja hävitettävä asianmukaisesti.

9. Kuivausrummun kuivausrummun kuivausrumpu

Kuivausrummun nukka ei ole mitään muuta kuin tekstiilikuitujen, hiusten ja roskien kertymä, yhdistelmä, joka on erittäin palava. Itse asiassa kuivausrummun nukka on niin syttyvää, että monet ihmiset käyttävät sitä omien DIY-palonsytyttäjiensä valmistamiseen. Pysy turvassa puhdistamalla kuivausrummun nukkaerotin, poistoletku, kanavisto ja tuuletusaukot säännöllisesti nukkaantumisen estämiseksi.

10. Kengänkiillotusaine

Kengänkiillotusaine sisältää yleensä sekoituksen luonnollisia ja synteettisiä ainesosia, kuten teollisuusbensiiniä, tärpättiä ja vahoja, jotka kaikki ovat syttyviä. Lisäksi monet mustat kengänkiillotusaineet sisältävät myös palavaa hiilipölyä.

11. Muovisäiliöt

Muovit ovat öljytuotteita, joten ne voivat olla erittäin helposti syttyviä. Vaikka monet kotitalouksien muovisäiliöt valmistetaan käyttämällä lisäaineita, jotka tekevät niistä vähemmän palavia, kaikenlainen muovi syttyy tuleen, kun se altistuu korkealle kuumuudelle.

12. Kynsilakka ja sen poistoaine

Sekä kynsilakka että kynsilakanpoistoaine on valmistettu erittäin helposti syttyvistä kemikaaleista. Kynsilakka sisältää yleensä isopropyylialkoholia, etyyliasetaattia ja butyyliasetaattia. Useimmat kynsilakanpoistoaineet sisältävät asetonia, joka on niin palavaa, että jo pelkät höyryt voivat syttyä tuleen.

13. Pingispallot

Selluloidista valmistetut pingispallot ovat erittäin helposti syttyviä, jos ne altistuvat korkealle kuumuudelle. Vanhemmat pingispallot tehtiin ennen happamoituneesta selluloidista, jonka ainesosa muuttuu ajan myötä epävakaaksi. Tämän vuoksi jotkut vanhemmat pingispallot saattavat räjähtää kesken pelin.

14. Patjat

Useimmat patjat ovat syttyviä. Polyuretaani- ja muistivaahtopatjat ovat erityisen syttyviä, mutta lähes kaikkien patjojen täytteessä on joitakin syttyviä komponentteja. Vuonna 2007 Yhdysvaltain kuluttajatuotteiden turvallisuuskomissio (CPSC) kuitenkin loi standardin, jonka mukaan kaikkien yhdysvaltalaisten patjojen on kestettävä 30 minuuttia avotulta ennen syttymistä. Uudemmissa patjoissa on nykyään palonestoaineita, mutta ennen vuotta 2007 valmistetuissa patjoissa ei.

15. Yhteystiedot Sementti

Liuotinpohjainen kontaktisementti on liima, jota käytetään usein projekteissa, kuten työtasojen laminoinnissa, lattia-asennuksissa ja kenkien korjauksissa. Se sisältää haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, jotka ovat sekä helposti syttyviä että myrkyllisiä, joten sitä on aina käytettävä hyvin tuuletetussa tilassa ja hävitettävä vaarallisena jätteenä. Vesipohjainen kontaktisementti on kuitenkin uudempi vaihtoehto, joka ei ole syttyvää eikä myrkyllistä.

16. Tärpätti

Tärpätti on erittäin helposti syttyvä neste, jota käytetään pääasiassa öljypohjaisten maalien ohenteena. Monet käyttävät sitä myös siveltimien ja muiden maalaustyökalujen puhdistamiseen. Männyn hartsista peräisin oleva tärpätti on myös myrkyllistä ja voi aiheuttaa ihoreaktioita, joten sitä tulisi käyttää vain käsineiden kanssa hyvin ilmastoidussa tilassa. Se on yksi niistä usein käytetyistä tuotteista, joiden vuoksi tee-se-itse-rakentajilla pitäisi aina olla kotona ja autotallissa palosammuttimia.

17. Pehmustetut huonekalut

Useimpien pehmustettujen huonekalujen viilaus ja kangas on syttyvää. CPSC:n mukaan pehmustetut huonekalut aiheuttivat 17 prosenttia kodin palokuolemista vuosina 2015-2017. Näiden tulipalojen vähentämiseksi CPSC loi vuonna 2021 liittovaltion syttyvyysstandardin, jonka mukaan uudet pehmustetut huonekalut eivät saa syttyä, kun ne altistetaan kytevälle savukkeelle. Standardi ei kuitenkaan sisällä avotulivaatimusten täyttämistä, joten sinun on silti oltava varovainen kynttilöiden tai muiden avotulien kanssa verhoilun lähellä.

18. Lannoite

Ammoniumnitraatti on yhdiste, jota esiintyy yleisesti kaupallisissa lannoitteissa. Yhdiste on huoneenlämmössä kiinteä, mutta kun se altistuu liekeille tai korkeille lämpötiloille, se voi aiheuttaa tulipaloja ja räjähdyksiä. Se on itse asiassa niin räjähdysherkkää, että maanviljelijät ovat käyttäneet sitä peltojen raivaamiseen ja lampien luomiseen. Sen syttyvyyden vuoksi lannoitetta ei saa koskaan säilyttää palavien materiaalien lähellä.