17 Vintage-keittiön ominaisuutta, joita emme suostu hylkäämään.

17 Vintage-keittiön ominaisuutta, joita emme suostu hylkäämään.

Keittiöillä on vetovoima: Sekä perhe että ystävät siirtyvät tähän tilaan hengailemaan, syömään ja keskustelemaan intiimissä ympäristössä. Kun olemme tehneet keittiöistämme käytännöllisempiä ja huipputeknisiä, olemme kuitenkin uhranneet joitakin kodikkaita yksityiskohtia, jotka ennen antoivat huoneelle niin paljon lämpöä ja charmia. Mutta oliko hyvä idea luopua niistä? Lisää viihtyisyyttä ja anna keittiöllesi retrokunnostus ottamalla mukaan joitakin näistä vintage-viitteistä.

1. Hovimestarin ruokakomero

Kodinomistajat käyttivät hovimestarin komeroa, joka oli tyypillisesti sijoitettu keittiön ja ruokasalin väliin, tarjoilutarvikkeiden säilyttämiseen ja hopean pitämiseen lukkojen takana. Vaikka hovimestarit ovat menneet dinosaurusten tieltä, hovimestarin komerot ovat edelleen käteviä lavastusalueita ruokailutilan aterioiden valmistelua ja tarjoilua varten. On sääli, ettei useammassa kodissa ole niitä enää.

2. Toiminnalliset liedet, joissa on säilytystilat

Vintage-liesissä on käteviä (ja nykypäivän standardien mukaan odottamattomia) säilytyslokeroita, ja ne henkivät retrotunnelmaa, mutta ne soveltuvat yllättävän hyvin ruoanlaittoon yleisölle. Niiden lukuisissa lokeroissa voit valmistaa useita ruokia eri lämpötiloissa ja pitää samalla muut ruoat lämpiminä, ja kaikki tämä pienemmässä tilassa kuin kaksinkertainen uuni vaatii. Jos et löydä vanhaa liettä, näiden klassikoiden nykyaikaiset versiot säilyttävät esi-isiensä ulkonäön ja toiminnallisuuden, mutta toimivat tehokkaammin.

3. Aamiaisnurkkaukset

Päivän aloittaminen mukavassa pikku penkissä kahvikupin kanssa kuulostaa erittäin houkuttelevalta, mikä saattaa selittää aamiaisnurkkausten menneisyyden suosion. Vaikka kodinomistajat sisällyttävät nykyään harvoin aamiaiskojuja keittiösuunnitelmiinsa, nämä viihtyisät istuimet olisivat ihanteellisia aamukupposen tai koulun jälkeisten välipalojen nauttimiseen.

4. Sisäänrakennettu mausteteline

Kun sisäänrakennetuista keittiökaapeista tuli normi, perinteinen seinälle ripustettava maustehylly katosi. Nyt kun yrtit ja mausteet on suurelta osin suljettu pois näkyvistä, kaipaamme niiden eläviä värejä ja kuvioita, jotka kerjäävät tulla esille sisustukseksi. Sitä paitsi yrttien, mausteiden ja öljyjen pitäminen käden ulottuvilla voi todella nopeuttaa ruoanvalmistusta.

5. Takat

Keittiö on kodin keskus, jonne perhe ja ystävät kokoontuvat kokkaamaan, keskustelemaan ja syömään. Vaikka nykyaikana takkaa ei tarvita ruoanlaittoon, se voi tehdä keittiöstä kutsuvamman ja viihtyisämmän.

6. Kiina-kaapit

Viihdyttäminen on paljon vähemmän muodollista kuin 50 tai 100 vuotta sitten. Kuinka moni perhe enää edes omistaa "hyvää posliinia"? Vaikka perinteiset posliinikaapit alkavat olla vanhentuneita, ne voivat tehdä muutakin kuin vain säilyttää ja esitellä astiastoja. Nykyään ei ole epätavallista, että kodinomistajat käyttävät niitä säilytykseen – mitä tahansa kotiopetustarvikkeista viiniin – tai esittelevät niitä ruokasalin keskipisteenä.

7. Puuhella

Yhä useampien kodinomistajien tulisi harkita monikäyttöisen puuhellan sisällyttämistä keittiöönsä. Ne tarjoavat taloudellisen ja tehokkaan lämmityksen, joka ei katkea, kun sähköt katkeavat. Lisäksi puuhella voi toimia kaksinkertaisena liedenä; koska puun polttamista pidetään hiilineutraalina, se on myös ympäristöystävällistä.

8. Lautastelineet

Entisaikojen lautastelineet olivat fiksu säilytysratkaisu, joka piti astiat ja tarjoilulautaset siisteinä ja helposti saatavilla. Vaikka niiden vastustajat väittäisivät, että ne altistavat lautaset pölylle ja muille ilmassa lentäville roskille, me pidämme siitä, että ne vapauttavat kaappitilaa ja tuovat keittiöön kansanomaisen visuaalisen ilmeen.

9. Hoosier-kaapit

1900-luvun alussa useimmissa keittiöissä ei ollut sisäänrakennettuja kaapistoja. Ratkaisuksi Hoosier Manufacturing Company muokkasi leipomokaappinsa luodakseen hyvin organisoidun säilytyskeskuksen ja työskentelyalueen kotikokille. Nykyään Hoosier-kaappi voi olla erityisen hyödyllinen pienessä keittiössä, koska se pakkaa paljon säilytys- ja työtilaa pieneen tilaan.

10. Butcher Block

Butcher block on ollut vuosisatojen ajan ravintoloiden, kotikeittiöiden ja tietysti lihakauppojen kantava voima. Nykyään ihmiset ovat omaksuneet graniitin ja marmorin kaltaiset työtasomateriaalit, mutta butcher blockilla on useita etuja näihin trendikiviin verrattuna: Se lisää visuaalista lämpöä, sitä ei ole liian vaikea huoltaa ja se on yleensä yksi halvemmista työtasovaihtoehdoista. Lisäksi, toisin kuin useimmissa muissa materiaaleissa, sen päällä voi leikata turvallisesti.

11. Maalaistalon lavuaarit

Maalaistalon lavuaarit muistuttavat ajasta, jolloin vesi piti kuljettaa keittiöön lähteistä ja kaivoista. Nämä tilavat, esiliinatasoiset lavuaarit ovat kokeneet uutta nousua muutaman viime vuosikymmenen aikana. Vaikka ne eivät olekaan enää yhtä kuumia kuin ennen, niillä on paljon muutakin annettavaa kuin maalaiskeittiön tunnelma, eikä niiden katoaminen ole näköpiirissä. Niiden syvempi kulho sopii hyvin suurten kattiloiden ja pannujen pesuun, ja esiliinan etuosa on ergonomisesti ystävällinen.

12. Vaakasuorat kaksoisuunit

Suuren kapasiteettinsa ja ruoanlaiton joustavuuden ansiosta kaksoisuuni ei ole koskaan mennyt pois muodista. Useimmat nykyisin markkinoilla olevat kaksoisuunit ovat kuitenkin pystysuoraan pinottuja seinäuuneja, kun taas vintage-keittiöissä oli vierekkäin sijoitetut kaksoisuunit. Nyt kun suuremmat, kuusi- ja kahdeksanliekkiset keittotasot ovat kasvattamassa suosiotaan, ajoitus on täydellinen, jotta vierekkäiset kaksoisuunit tekisivät paluun.

13. Tyhjäntoiminen hissari

Älä anna nimen hämätä: Tyhjäntoiminen hissi on nerokas keksintö. Tämä minihissi toimii hihnapyöräjärjestelmän avulla, ja se kulkee ylös ja alas keittiön ja kodin muiden tasojen välillä.

Ajattele etuja! Sen sijaan, että tasapainoilet tarjottimella ruokaa portaita ylös ja käytävää pitkin makuuhuoneeseen tai työhuoneeseen, voit asettaa tarjottimen ruokaa ja juomia dumbwaiteriin, vetää sen ylös ja noutaa sen sitten yläkertaan. Vanhemmat, joiden teini-ikäiset napostelevat makuuhuoneissaan (eivätkä ole niin hyviä palauttamaan likaisia kuppeja ja astioita keittiöön), varmasti myös taputtavat sänkyhissin paluulle.

14. Jääpalakone

Jääpalakoneet olivat aikoinaan välttämättömiä kotitalouksissa, jotka tarvitsivat tasaista jäävarastoa, mutta vuosien mittaan ne ovat hävinneet, ehkäpä sisäänrakennetuilla jääannostelijoilla varustettujen jääkaappien yleistymisen vuoksi. Nämä kannettavat laitteet saattavat kuitenkin olla tekemässä paluuta. Nämä pienikokoiset laitteet, joiden tyyli vaihtelee retrohenkisestä tyylikkääseen, ovat loistavia ratkaisuja silloin, kun jäälle on vain vähän tilaa täpötäydessä pakastimessa tai kun haluat tasaista jäätä uima-altaalle tai kotibaariin.

15. Roskienpuristimet

Ovatko roskakoriasi tulvillaan roskienkeräyspäivänä? Jos sinulla olisi roskienpuristin, tämä ei olisi ongelma.

Vuonna 1969 ensiesittelynsä tehneet roskienpuristimet murskaavat keittiöjätteet ja pakkaukset metallisella rummulla, joka muuttaa tilaa vievät roskat tiiviiksi pieneksi paketiksi. Vaikka roskien määrän vähentäminen kokonaan olisi planeetan kannalta parempi vaihtoehto, puristimet ovat hyvä tapa vähentää tuottamasi roskan määrää, ja niistä olisi kiistatta hyötyä silloin tällöin.

16. Leipälaatikko

Klassinen leipälaatikko, joka oli aikoinaan isoäidin keittiössä, on muutakin kuin paikka tuoreen leivän säilyttämiseen. Leipälaatikko luo hallitun ympäristön, joka estää leipää kuivumasta tai menettämästä rapeaa ulkopintaansa useiden päivien ajan. Se vie paljon tilaa tiskipöydältä, mutta hiilihydraattien ystäville siitä kannattaa luopua. Jos olet leipuri tai haluat minimoida muovipussien käytön, voi olla aika tuoda leipälaatikko takaisin.

17. Ulosvedettävä leipälauta

Vaikka ulosvedettävä leipälauta on edelleen vaihtoehto räätälöidyissä kaapistoissa, se oli ennen kaikkialla läsnä kaikenlaisissa keittiöissä. Sen tarkoituksena oli tarjota oma pinta leivän vaivaamista varten, mutta se oli kätevä myös leikkuulaudaksi tai jatkeeksi aina, kun tarvittiin hieman lisää työtilaa. Se on pieni, mutta niin käytännöllinen, etenkin tilanpuutteisessa keittiössä.