17 Ruokakomeroelintarviketta, jotka eivät koskaan vanhene

17 Ruokakomeroelintarviketta, jotka eivät koskaan vanhene

Ruokakomerot juontavat juurensa keskiajalle, ja tuolloin ne olivat huoneita, joissa säilytettiin vain leipää. Useimmissa nykypäivän kodeissa nämä tilat on omistettu laajemman valikoiman elintarvikkeiden säilyttämiselle, joskus niin paljon kuin sen hyllyille mahtuu. Oikeissa olosuhteissa jotkin ruokakomeron peruselintarvikkeet voivat säilyä vuosikausia ja olla edelleen turvallisia syödä, mikä on hyvä tietää, jos olet varastoimassa hätätilanteita varten. Vaikka sinun pitäisi aina käyttää parasta harkintakykyäsi ennen kuin syöt vuosia hyllyssä olleen astian sisällön, voit olla rauhassa tietäen, että nämä elintarvikkeet eivät vanhene koskaan, jos ne säilytetään viileissä ja kuivissa olosuhteissa.

1. Säilykkeet

Koska säilöntäprosessi sulkee hapen pois, useimmat säilykkeet säilyvät tuoreina pitkään tölkissä olevan viimeisen käyttöpäivämäärän jälkeen. Muista kuitenkin, että väärin säilytettyjen säilykkeiden syöminen voi aiheuttaa botulismia, joten jos säilykkeet näyttävät ruostuneilta tai niissä on syviä kolhuja tai pullistumia, älä syö niiden sisältöä.

2. Suola

Jos yrität kartuttaa pilaantumattomien elintarvikkeiden varastojasi, voit huoletta varastoida suolaa. Ilmatiiviissä astiassa säilytettynä tämä luonnollinen säilöntäaine säilyy ikuisesti. Joten anna mennä vaan – ravista suolapatukkaa.

3. Hunaja

Se on ehkä nestemäinen, mutta tämän viskoosin makeutusaineen vesipitoisuus on hyvin alhainen, mikä auttaa sitä säilymään vuosia. Vaikka hunaja muuttaisi väriä tai kiteytyisi, se säilyy hyvänä – kunhan astia on suljettu.

4. Sokeri

Pilaantuuko sokeri? Ei! Kaikenlainen sokeri, myös ruskea, tomusokeri ja valkoinen sokeri, säilyy loputtomiin. Sokeri voi kovettua ajan myötä, mutta sitä voi silti syödä, jos sen rakenne ei haittaa. Jos kokkareet todella häiritsevät sinua, yritä pehmentää sokeri laittamalla se muovipussiin yhdessä kostean paperipyyhkeen kanssa ja mikroaaltouunissa 15 sekunnin ajan.

5. Vaahterasiirappi

Hunajan tavoin myös puhtaassa vaahterasiirapissa on vähän vettä, ja se säilyy ikuisuuden, mikä on hyvä uutinen kaikille, kun otetaan huomioon, kuinka paljon se maksaa.

6. Alkoholi

Tislatut viinat, kuten tequila, vodka, gini, viski ja rommi, säilyvät loputtomiin, jopa avaamisen jälkeen. Vaikka se on teknisesti edelleen juomakelpoista, avattu väkevä alkoholijuomapullo menettää hitaasti makuaan ajan myötä, eikä se välttämättä ole enää yhtä houkutteleva kuin "tuoreena".

7. Vaniljauute

Puhdas vaniljauute (ei vaniljajäljitelmät) on enimmäkseen alkoholia, joten vaniljapullo säilyy tuoreena vuosia, kunhan se on suljettu kunnolla käytön jälkeen.

8. Valkoinen etikka

Tämä korkeahappoinen neste on säilöntäaine syystä: Tislattu valkoviinietikka säilyy viileässä, pimeässä paikassa ikuisesti. Koska sitä voidaan käyttää ruoanlaittoon, siivoukseen ja jopa puutarhanhoitoon, sitä kannattaa varastoida litroittain!

9. Valkoinen riisi

Ilmatiiviissä ruoan säilytysastiassa kaikki keittämättömän valkoisen riisin lajikkeet säilyvät ikuisesti – kunhan pidät ne turvassa ruokakomeron tuholaisilta. Valitettavasti ruskea riisi ei ole luettelossa elintarvikkeista, jotka eivät vanhene – ruskean riisin sisältämät öljyt aiheuttavat sen hapettumisen alle vuodessa.

9. Kaura

Toinen kuivattu vilja, jolla on pitkä säilyvyysaika, kaura säilyy vuosia, kun se säilytetään ilmatiiviissä astiassa (hapenimurin lisääminen astiaan auttaa pitämään kauran tuoreena vielä pidempään).

10. Kuivattu pasta

Vaikka pastavalmistajat merkitsevät pakkaukseen viimeisen käyttöpäivämäärän, totuus on, että avaamaton pakkaus kuivattua pastaa voi säilyä vuosia kyseisen päivämäärän jälkeen. Säilytä pastaa viileässä, pimeässä paikassa, ilmatiiviissä astiassa, jotta sen tuoreus säilyy pitkään.

11. Kuivatut pavut

Vaikka niiden keittäminen saattaa kestää tavallista kauemmin, monet kuivatut papulajikkeet säilyvät syötävinä periaatteessa ikuisesti. Koska ne ovat pitkäikäisiä, on hyvä syy kasvattaa (ja sitten kuivata) papuja puutarhassasi – kenties kolmen sisaren puutarhassa?

12. Maissitärkkelys

Maissitärkkelyksen vihollisia ovat ötökät ja kosteus. Kunhan pidät sen kuivana ja hyvin suljettuna avaamisen jälkeen, tämän vähäkosteisen sakeuttamisaineen pitäisi kestää vuosia.

13. Maitojauhe

Kunhan se on suljettu, avaamaton maitojauhepakkaus voi säilyä loputtomiin. Hapenimurin lisääminen säilytysastiaan pitää sen tuoreena pidempään.

15. Maissisiirappi

Avaamaton maissisiirappipullo voi säilyä käytännössä ikuisesti. Se saattaa menettää jonkin verran makeuttaan ajan mittaan (ja vaalea maissisiirappi voi muuttua keltaiseksi), mutta se on edelleen turvallista syödä.

16. Pikakahvi

Jos pikakahvi säilytetään ilmatiiviissä astiassa viileässä ja kuivassa paikassa, se voi säilyä 20 vuotta – mikä on erinomainen peruste pitää purkki valmiina seuraavaa kahvihätää varten.

17. Tee

Olipa teetä sitten irtoteenä tai teepusseissa, tee ei pilaannu koskaan. Se menettää kyllä makua ajan myötä ja saattaa muuttua vähemmän nautittavaksi juomaksi, mutta oikein säilytettynä ja kuivana se ei ole koskaan vaarallista juoda. Yleensä irtotee säilyttää makunsa pidempään kuin pussitettu tee, ja tummemmat teet säilyvät tuoreina pidempään kuin vaaleammat.

Etsitkö keinoja, joilla saat ruokakomerosi säilymään pidempään? Harkitse investoimista seuraaviin tuotteisiin:

  • Ilmatiiviit ruokakomeroastiat.
  • Tyhjiöpakkaus
  • Mylar-ruoan säilytyspussit
  • Hapenimurit
  • Elintarvikekäyttöön soveltuvat 5 gallonan ämpärit.