17 Puulajia, jotka kaikkien tee-se-itse-itse-rakentajien pitäisi tietää.

17 Puulajia, jotka kaikkien tee-se-itse-itse-rakentajien pitäisi tietää.

Kuten jokainen DIY-puuseppä tai puuseppä todennäköisesti huomaa, puulajeja, joista valita, on näennäisesti loputtomasti. Olitpa sitten rakentamassa keittiökaappipankkia, tee-se-itse-vajan, linnunpönttöä tai takapihan terassia, parhaiden puulajien valinta voi ratkaista projektisi.

Kun valittavana on niin monia eri puulajeja, voi olla haastavaa löytää tarpeisiisi sopiva puulaji. Lue lisää ja tutustu yleisimpiin puulajeihin, joita tee-se-itse-rakentajat saattavat haluta käyttää, kunkin puulajin yhteisiin ominaisuuksiin ja projekteihin, joihin kukin soveltuu parhaiten.

1. Cedar

Cedar on aromaattinen ja luonnostaan lahoa ja ötököitä kestävä havupuu, joka on tunnettu kauneudestaan ja kestävyydestään. Se on peräisin erilaisista havupuista, joista valko- ja punaseetri ovat yleisimpiä. Kuten nimestä voi päätellä, valkoinen setri on vaaleampi ja säilyy miellyttävän hopeanharmaaksi. Punainen setri on meripihkanvärinen, ja se muuttuu syvästi ruskehtavan punaiseksi.

Vaihtoehdosta riippumatta setri on kestävää ja kevyttä, ja sitä käytetään monenlaisiin ulko- ja sisätilaprojekteihin. Punainen setri on suorarakeisempaa, mutta valkoinen setri kestää yleensä tasaisemmin tahroja ja maaleja.

Parhaiten soveltuu: Mädäntymiskestävyytensä ja hyönteisiä hylkivien ominaisuuksiensa ansiosta setripuu soveltuu erinomaisesti aitojen, terassien, vaatekaappien vuoraukseen ja lipaston tai arkun rakentamiseen. Muista kuitenkin, että suurin osa setripuusta ei kestä erityisen hyvin maassa, vaikka osa vanhemmasta setripuusta ja sydänpuusta voi kestää vuosia.

Hanki Cedar The Home Depotista.
Hanki setri Lowe’sista.

2. Kuusi

Kuusi eli Douglas-kuusi on erittäin kovaa ja kestävää havupuuta, joka on peräisin samannimisestä puulajista. Douglas-kuuset kasvavat hyvin korkeiksi, ja ne voivat nousta jopa 200-300 metrin korkeuteen, jos ne jätetään metsässä oman onnensa nojaan. Puu on laho- ja hyönteiskestävää, mutta ei aivan siinä määrin kuin setri.

Douglas-kuusen puunrunko on hyvin selväpiirteinen, ja se on yleensä melko suora. Puu on väriltään punertavan ruskeaa, eikä se ole erityisen hyvä ottamaan tahroja tasaisesti vastaan. Puurakenteensa ja tiheytensä (puu on raskasta) vuoksi Douglas-kuuseen lyötävät naulat pysyvät yleensä paikoillaan. Se on myös suhteellisen edullista. Kaikki nämä ominaisuudet tekevät kuusesta erinomaisen vaihtoehdon rakennuspuuksi, vaikka tee-se-itse-rakentajat käyttävät sitä myös terasseihin ja joihinkin puutyöprojekteihin.

Paras: Douglas-kuusisahatavara täyttää useimpien Pohjois-Amerikan kotien seinät, katot ja lattiat. Se on vahvaa ja kestävää, sitä on saatavana pitkiä pätkiä, ja se leikkaa hyvin rakennussahanterillä.

Hanki kuusitavaraa The Home Depotista.
Hanki kuusi Lowe’sista.

3. Mänty

Mänty on hyvin pehmeä puu, jota on uskomattoman helppo työstää. Se on peräisin eri puolilla Yhdysvaltoja kasvatetuista männyistä. Yleisiä tyyppejä ovat sokeri-, valko-, ponderosa- ja etelänkeltamänty. Se ei ole yhtä tiheää kuin muut puulajit ja sitä on helppo työstää, mutta se ei yleensä ole kovinkaan vastustuskykyinen ötököille tai laholle.

Männyn ulkonäkö on vaalea tai keltainen, riippuen tarkasta lajista. Siinä saattaa myös olla kohtuullisen paljon oksia, ja todella oksallisia kappaleita markkinoidaan nimellä "oksallinen mänty" ja oksattomia kappaleita nimellä "kirkas mänty". Se on karun näköistä, ja se kestää hyvin maalia tai värjäystä.

Kotikaupoista saatava huonolaatuisempi mänty voi olla altis kupruilulle tai vääntymiselle. Kaikessa männyssä on yleensä luonnostaan korkea kosteuspitoisuus, ja halvemmat palat vääntyvät ja vääntyvät kuivuessaan.

Parhaiten soveltuu: Vaihtoehdosta riippuen mänty on erinomainen valinta maalaishuonekaluihin, puutöihin, seinäpaneeleihin, terasseihin (painekyllästettynä), hyllyihin ja muihin vastaaviin projekteihin.

Hanki mäntyä The Home Depotista.
Hanki mäntyä Lowe’sista.

4. Punapuu

Jos punapuu ei ole sinulle tuttu, saatat tuntea sen paremmin sen romanttisemmalla nimellä: sequoia. Punapuut tunnetaan maailman korkeimpana puulajina, sillä ne kasvavat yli 350 jalan korkeuteen. Nämä havupuut kasvavat suhteellisen pienellä alueella Yhdysvaltojen Luoteis-Tyynenmeren alueella.

Punapuu on erittäin pehmeää ja työstettävää, ja se on myös kevyttä. Sen väri vaihtelee vaaleanvalkoisesta tai keltaisesta syvänpunaiseen tai punaruskeaan. Koska se kasvaa yhtä korkeaksi ja nopeasti kuin nämä jättiläiset, sen puunjuuri on tyypillisesti suora, ja vanhan punapuun puunjuuri on hyvin tiivis. Puu on karheaa, ja se on lahonkestävää ja hyvin hyönteiskestävää, joten se on erinomainen valinta terasseille ja muihin ulkotiloihin.

Parhaiten soveltuu: Punapuu on suosittu valinta joillakin Yhdysvaltojen alueilla käytettäväksi runkopuutavarana, terasseilla, aidoissa, ulkohuonekaluissa, suurissa palkeissa ja viiluissa. Se voi soveltua maanpäälliseen käyttöön, jos se on painekyllästetty.

Hanki punapuuta The Home Depotista.
Hanki punapuuta Lowe’sista.

5. Saarni

Saarni on lehtipuusahatavaraa, joka on peräisin useista eri puulajeista, kuten musta saarni, vihreä saarni, valkoinen saarni ja sininen saarni. Jos tilaa on riittävästi, saarni voi kasvaa jopa 60 jalkaa korkeaksi ja levitä jopa 80 jalkaa leveäksi.

Tuhkasahatavaran väri vaihtelee valkoisen ja kullanvärisen välillä, ja joitakin harmaita juovia on yleisesti. Sävyt muistuttavat vaahteraa, mutta rakenne on karheampi, enemmän tammen kaltainen. Saarni on kevyt lehtipuu, mikä on yllättävää sen lujuuteen ja jäykkyyteen nähden. Se kestää jopa hieman paremmin iskuja kuin muut lehtipuulajit. Se värjää ja maalaa erittäin hyvin.

Parhaiten soveltuu: Sen paino-lujuus-suhteen ansiosta saarni on työkalujen kahvojen valmistuksessa toiseksi paras vain hickoryn jälkeen. Se on myös suosittu valinta pesäpallomailojen, huonekalujen, kaappien, lattianpäällysteiden ja biljardikeppien valmistukseen.

Hanki saarni The Home Depotista.
Hae saarni Lowe’sista.

6. Koivu

Koivu on suosittu ja melko edullinen lehtipuu. Koivut ovat yleisiä Yhdysvaltojen itäosissa, erityisesti Koillismaalla. Nämä puut kasvavat jopa 70 jalkaa korkeiksi, mutta pysyvät yleensä ohutrunkoisina. Koivun yleisimmät muunnokset ovat valkoinen koivu, keltainen koivu ja musta koivu.

Koivupuu on yleensä sileä- ja tiheärakeista, mikä antaa suhteellisen yhtenäisen ulkonäön. Sen väri vaihtelee valkoisesta keltaiseen, ja mustassa koivussa on yleisesti joitakin mustia raitoja. Puu on raskasta, kovaa ja vahvaa, mutta se soveltuu hyvin puun työstöön terävillä työkaluilla. Se kutistuu yleensä melko paljon kuivuessaan.

Parhaiten soveltuu: Koivun ominaisuudet tekevät siitä yhden halutuimmista puulajeista huonekaluihin ja jyrsintätöihin. Sitä käytetään usein myös lattianpäällystykseen, kaapistojen valmistukseen ja lelujen valmistukseen.

Hanki koivua The Home Depotista.
Koivua saa Lowe’sista.

7. Kirsikka

Kirsikkapuut ovat hyviä muustakin kuin hedelmistään: Ne tuottavat myös yhtä halutuimmista puulajeista. Mustakirsikkapuu, joka tunnetaan myös nimellä villimustakirsikka tai amerikkalainen kirsikka, on yleinen koko Yhdysvaltojen keskilännessä ja itäosissa, ja kaupallista tuotantoa on lähinnä Virginiassa, Länsi-Virginiassa, Pennsylvaniassa ja New Yorkissa.

Kirsikkapuu vaihtelee kermanvalkoisesta punaiseen ja punaruskeaan, ja se tummuu vanhetessaan ja kuivuessaan. Se jyrsittyy erittäin hyvin, ja suora, tiivis säie antaa puulle hyvin yhtenäisen ulkonäön. Kun kirsikkapuu on värjätty ja tiivistetty, siitä saadaan yksi sileimmistä saatavilla olevista pintakäsittelyistä, joka antaa erittäin korkealuokkaisen ulkonäön.

Parhaiten soveltuu: Ylellisten viimeistelyominaisuuksiensa ansiosta kirsikka on suosittu huippuluokan huonekaluissa ja kaapistoissa sekä soittimissa, paneeleissa, lattioissa ja veistoksissa.

Hanki kirsikka Home Depotista.
Hanki kirsikka Lowe’sista.

8. Mahonki

Mahonki on ylellinen lehtipuu, joka kasvaa Keski- ja Etelä-Amerikassa, Länsi-Afrikassa ja Länsi-Intiassa. Mahonkipuu voi kasvaa hyvin korkeaksi, jopa yli 150 jalan korkeuteen.

Kun on kyse ylellisissä viimeistelyissä ja projekteissa käytettävistä kovapuista, mahonki on omaa luokkaansa, jopa kirsikkapuun upeaan puuhun verrattuna. Puulla on taipumus runsaaseen punaiseen tai ruskeanpunaiseen sävyyn. Sillä on erittäin sileä, tiivis puunrunko ja se on erittäin vahva ja kestävä. Se on myös hyvin, hyvin tiheää, mikä tekee siitä sekä lahoa että hyönteisiä kestävää.

Yksi mahongin parhaista ominaisuuksista on, että se on erittäin vakaa: Se kestää kutistumista, turpoamista ja vääntymistä.

Parhaiten soveltuu: Ei liene yllätys, että mahongin suosituimpia käyttökohteita ovat hienot huonekalut, mittatilaustyönä tehdyt kaapistot ja sisäänrakennetut sisustukset sekä korkealuokkaiset lattiat, mutta sitä on käytetty myös veneenrakennuksessa vuosisatojen ajan.

Hanki mahonki The Home Depotista.
Osta mahonkia Lowe’sista.

9. Vaahtera

Punaiset vaahterat kuuluvat Yhdysvaltojen yleisimpiin lehtipuulajeihin, mutta suurin osa vaahterapuista on peräisin vähemmän suositusta kallio- tai sokerivaahterasta. Puut saavuttavat jopa 115 jalan korkeuden ja niillä voi olla yhtä laajat latvukset.

Kalliovaahteran tuottama lehtipuu on hyvin tiheää ja sitkeää, ja sen ihana vaalea väri vaihtelee valkoisen, keltaisen ja runsaan kultaisen sävyn välillä. Järeys on suhteellisen tiivis ja suora, ja sillä on taipumus näkyä vaaleanruskeina kaistaleina. On olemassa myös kihara vaahteraa, jossa on mielenkiintoisia aaltomaisia jyväkuvioita. Molemmat puulajit tuottavat sileän, hienon rakenteen, joka viimeistelee erittäin kauniisti.

Sopii parhaiten: Vaahtera on suosittu valinta lattianpäällysteisiin, viiluihin, paperiin, soittimiin, teurastuspalikoihin, työpöytiin ja pesäpallomailoihin (sekä muihin sorvattuihin esineisiin).

Hanki vaahteraa The Home Depotista.
Hanki vaahteraa Lowe’sista.

10. Tammi

Tammet, olivatpa ne sitten punaisia tai valkoisia, ovat yleisiä puita Yhdysvalloissa, ja ne tuottavat kahta suosituinta saatavilla olevaa lehtipuulajia. Tammet voivat kasvaa jopa 85 jalkaa korkeiksi, ja ne pudottavat joka syksy tammentulvia.

Tammea on kahta yleistä lajiketta: valkoista ja punaista. Molemmat ovat hyvin tiheitä ja sitkeitä, ja niiden rakenne on suorarakeinen ja karkea. Punatammi on punaisempi, kun taas valkotammi on vaaleampi, väriltään valkoisesta vaaleankeltaiseen. Valkotammi on kuuluisa "fleckistään", joka on aaltoileva, kontrastinen kuvio, joka paljastuu sahausprosessin aikana. Tammi kestää lahoa ja ötököitä, ja vaikka se on erittäin kestävä, se taipuu hyvin. Se kestää myös hyvin värjäystä, mutta sen väri näkyy useissa maalikerroksissa.

Paras: Tammi on kestävyytensä ja notkeutensa ansiosta erinomainen valinta veneenrakennukseen ja viini- tai viskitynnyreihin. Tammea käytetään yleisesti myös lattianpäällysteisiin, huonekaluihin, jyrsintätöihin ja kaapistoihin. Itse asiassa se on yksi yleisimmistä kaapistojen puulajeista. Jos jaksat luopua siitä, se sopii hyvin myös takkaan.

Hanki tammi The Home Depotista.
Hanki tammi Lowe’sista.

11. Poppeli

Poppelipuu on peräisin erilaisista poppelipuista, joista jotkut voivat olla jopa 160 jalan korkuisia. Nämä puut ovat laajalti levinneet eri puolilla Yhdysvaltojen itäosia, ja ne tuottavat lehtipuuta, jota DIY- ja harrastajapuusepät rakastavat käyttökelpoisuutensa vuoksi.

Poppeli on vaalea lehtipuu, jonka väri vaihtelee kermanvärisestä kellertävän ruskeaan. Siinä on myös harmaita tai vihreitä raitoja, jotka yleensä tummuvat ajan myötä. Poppelin puunrunko on suora ja tasainen, ja pehmeämpänä lehtipuuna se kestää hyvin työstöä käsi- tai sähkötyökaluilla. Poppeli jättää kuitenkin usein epätarkkoja reunoja, joten sileän lopputuloksen saaminen saattaa edellyttää erittäin hienojakoista hiomapaperia. Se ei ole erityisen komea puu, mutta se ottaa uskomattoman hyvin maalia.

Parhaiten soveltuu: Poppelin hyödyllisyyden vuoksi se on suosittu valinta moniin maalattuihin projekteihin, kuten maalattuihin kaappien etukehyksiin, oviin ja hyllyihin, mutta sitä käytetään yleisesti vanerikerroksiin, verhoiltujen huonekalujen kehyksiin ja muihin piilotetuissa sovelluksissa.

Hanki poppelia The Home Depotista.
Hanki poppeli Lowe’sista.

12. Teak

Kun kyse on kestävyyden ja hyvän ulkonäön yhdistämisestä, teak on yksi parhaista vaihtoehdoista lehtipuumarkkinoilla. Tämä puu on peräisin teak-puusta, joka on kotoisin Etelä-Aasiasta, mutta kasvaa myös Latinalaisen Amerikan, Afrikan ja muiden trooppisten alueiden tiloilla.

Teak on yleensä suorajuonteinen puu, jonka rakenne on karkea ja epätasainen. Teak-puun luonnolliset öljyt tekevät siitä erittäin laho- ja hyönteiskestävää. Näistä öljyistä huolimatta teak on helppo työstää, ja sen liimaaminen ja viimeistely onnistuu hyvin. Teak ja mahonki ovat monin tavoin hyvin samankaltaisia, mutta teak on selvästi ruskeaa, kun taas mahonki on usein punertavaa.

Parhaiten soveltuu: Teakia käytetään yleisimmin venealalla, mutta sitä käytetään myös huonekaluihin, veistoksiin ja muihin pieniin puuprojekteihin.

Hanki teak Home Depotista.
Hanki teakia Lowe’sista.

13. Pähkinä

Toinen suosittu lehtipuu, saksanpähkinä, on peräisin mustapähkinäpuusta, joka on yleinen kaikkialla Yhdysvaltojen itäosissa. Nämä puut kasvavat jopa 120 jalan korkuisiksi ja tuottavat ihanan täyteläistä, suklaata sisältävää puuta, jota puunjalostuksen harrastajat etsivät.

Pähkinäpuu on yleensä suorarakeista, mutta siinä on lähes yhtä todennäköisesti aaltoja ja epätasaisuuksia. Kosketusnäytöltään se on rakenteeltaan keskipehmeä. Puu vaihtelee vaaleanruskeasta syvän suklaanväriseen. Pähkinäpuu on erittäin lahonkestävä, mutta se ei ole hyönteiskestävä. Pähkinäpuu on mittasuhteiltaan stabiili ja kutistuu ja vääntyy hyvin vähän kuivuessaan.

Sopii parhaiten: Pähkinäpuun yleisiä käyttökohteita ovat keskikokoiset ja korkeatasoiset huonekalut, aseiden kannet, sorvatut esineet ja kaapistot.

Hanki pähkinäpuuta The Home Depotista.
Hanki pähkinäpuu Lowe’sista.

14. Akaasia

Akaasiaa, Australiasta ja Afrikasta kotoisin olevaa puuta, on yli tuhat lajia, vaikka sitä esiintyy myös trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla kaikkialla maailmassa. Lajista riippuen tämä nopeasti kasvava lehtipuu voi nousta jopa 40 jalan korkeuteen. Väriltään akaasiapuu vaihtelee vaaleanruskeasta tummaan mahonkiin, mutta sen sydänpuu on yleensä punaruskeaa.

Akaasiaa arvostetaan värinsä ja kestävyytensä sekä epäsäännöllisen, arvaamattoman ja usein aaltoilevan puumaisen kuvionsa vuoksi. Tiheä akaasia on lahonkestävä puu, joka kestää myös hyönteisiä ja vettä. Jos sitä käytetään ulkona, se on kuitenkin tiivistettävä, suojattava ja huollettava asianmukaisesti. Koska akaasia on kovaa ja raskasta, sen työstäminen voi olla hankalaa, ja se voi halkeilla tai paisua, kun se altistuu suurille lämpötilan vaihteluille.

Parhaiten soveltuu: Akaasiapuun lujuus ja kauneus tekevät siitä ihanteellisen huonekaluihin ja kotitaloustarvikkeisiin, kuten kulhoihin ja leikkuulautoihin. Sen kestävyys ja erottuva puunjuuri tekevät siitä mielenkiintoisen valinnan lattiapäällysteeksi.

Hanki akaasiapuu The Home Depotista.
Hanki akaasiaa Lowe’sista.

15. Pyökki

Pyökkiä esiintyy lauhkeilla ilmastoilla kaikkialla Aasiassa, Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, vaikka amerikanpyökki onkin ainoa Pohjois-Amerikassa kotoperäinen puu. Keskimäärin pyökit kasvavat noin 60 tai 70 jalkaa korkeiksi, mutta ne voivat saavuttaa lähes kaksinkertaisen pituuden.

Pyökin puu on melko kovaa ja suorarakeista. Väriltään se vaihtelee lähes valkoisesta oljenkeltaiseen, ja se tummuu hieman iän myötä. Vaikka se on vahvaa, se ei ole erityisen kestävää: Se on altis hyönteisten aiheuttamille vaurioille, ja sillä on taipumus imeä itseensä kosteutta, joten se ei sovellu ulkokäyttöön tai erittäin kosteisiin paikkoihin. Sitä on melko helppo työstää ja taivuttaa, ja se kestää hyvin maaleja ja tahroja.

Paras: Pyökkiä käytetään usein viiluissa ja vanereissa. Huonekalut, lattiat, kaapit ja soittimet ovat muita yleisiä käyttökohteita.

Hanki pyökkiä The Home Depotista.
Pyökkiä saa Lowe’sista.

16. Painekyllästetty

Kuten olet ehkä arvannutkin, painekyllästetty puutavara ei ole peräisin samannimisestä puusta. Se on yleensä peräisin etelän keltamännystä ja Douglas-kuusta, jotka molemmat ovat hyviä valintoja niiden luontaisen lahon- ja hyönteiskestävyyden vuoksi.

Painekyllästetyn puutavaran valmistamiseksi sahatavaraa sahattavat tehtaat leikkaavat sahatavaran mittojen mukaiseksi, minkä jälkeen laudat kyllästetään painekyllästyksellä vesipohjaisilla kemikaaleilla. Näiden kemikaalien eli käsittelyjen tarkoituksena on auttaa puuta kestämään pidempään ja vastustamaan lahoa ja hyönteisiä mahdollisimman pitkään. Laadukas painekyllästetty puutavara, jota käytetään projektissa ja jota huolletaan tiivisteellä muutaman vuoden välein, voi kestää jopa 40 vuotta. Yleisesti ottaen painekyllästetty puutavara on hyvin painavaa, sillä se tulee usein kotikauppojen hyllyille vielä käsittelyssä kasteltuna.

Paras: Painekyllästetty puutavara sopii erinomaisesti maata vasten oleviin projekteihin, betonin ja tavallisen runkopuutavaran väliin jääviin kynnyslaattoihin, aitoihin, terasseihin ja muihin ulkotiloihin, joissa kosteus on ongelma.

Hanki painekyllästettyä puuta The Home Depot -verkkokaupasta.
Hanki painekyllästettyä puuta Lowe’sista.

17. FSC-sertifioitu

Kuten painekyllästetty puutavara, FSC-sertifioitu puutavara ei ole peräisin kyseisen nimisestä puusta. FSC on lyhenne sanoista Forest Stewardship Council, joka on voittoa tavoittelematon järjestö, joka asettaa metsäteollisuudelle korkeat standardit. Neuvoston standardien avulla voidaan varmistaa, että puutavaran korjuu tapahtuu turvallisesti ja vastuullisesti.

FSC sertifioi sahatavaran tuotannon eri puulajeille, mukaan lukien sekä havu- että lehtipuut. FSC-sertifioidun puutavaran hinta voi olla hieman korkeampi kuin tavallisen puutavaran, mutta FSC-sertifiointi voi olla välttämätön niille, jotka etsivät vastuullisesti tuotettua puuta.

Parhaiten soveltuu: FSC-sertifioidun sahatavaran parhaat käyttötarkoitukset perustuvat puulajiin, eivät FSC-sertifiointiin. FSC-sertifioitua lehti- ja havupuuta voidaan käyttää lattioihin, kaapistoihin, runkoihin ja lähes kaikkiin muihin käyttötarkoituksiin puulajista riippuen.

Hanki FSC-sertifioitua puuta The Home Depotista.
Hanki FSC-sertifioitua puuta Lowe’sista.