17 Hirvenkestävää kasvia, kukkaa ja pensasta

17 Hirvenkestävää kasvia, kukkaa ja pensasta

Takapihan kaunistamiseen kuluu paljon aikaa, vaivaa ja rahaa, joten on ymmärrettävästi järkyttävää, kun peurat syövät kasveja, kukkia ja puita. Vaikka peurat voivat nakertaa mitä tahansa puutarhassa, jos niillä on nälkä, on joitakin kasvilajikkeita, joista ne eivät pidä muita enemmän niiden rakenteen, maun, tuoksun tai myrkyllisyyden vuoksi. Napsauta läpi ja tutustu joihinkin parhaimpiin peuroja kestäviin kukkiin, joita voit istuttaa puutarhaan.

Peuroja kestävät kukat

Peurat nauttivat usein kukkien pehmeästä tekstuurista. Myrkyllisten, liian hyväntuoksuisten tai voimakkaan makuisten kukkien valitseminen voi usein olla paras vaihtoehto hirvieläinten kestäville kukille. Seuraavassa on joitakin, joita kannattaa etsiä.

Unikot (Papaver)

Unikot ovat häikäisevä lisä aurinkoiseen puutarhamaisemaan. Peurat saattavat häiritä niitä kerran, mutta oppivat välttämään niitä, koska ne tuottavat myrkyllisiä alkaloideja. Hyvä uutinen on se, että jos peura syö kukan, kasvi reagoi kuin se olisi kuollut. Se tuottaa todennäköisesti uuden kukan paljaaseen varteen.

Puutarhureille, jotka nauttivat eloisasta maisemasta, niitä on tarjolla lukemattomia värejä, ja ne kukkivat alkukesästä keskikesään. Ne ovat leikkokukkien suosikkiperenna; istuta siemeniä, niin voit nauttia niistä vuodesta toiseen.

Kissaminttu (Nepeta racemosa)

Kissaminttu on erittäin kestävä hirvieläinten kestävä monivuotinen kasvi, joka kestää myös kuivuutta. Syy siihen, miksi peurat eivät syö kissaminttua, on sen haju; peurat eivät pidä minkään Nepeta-kasvin tuoksusta. Varhain keväällä, kun kasvilla on nuoria versoja, peurat saattavat maistaa sitä. Kissanminttu voi kuitenkin kasvaa uudelleen.

Se sopii erinomaisesti astioihin, sänkyihin tai reunuksiin vyöhykkeillä 3 ja 4. Leikkaa se takaisin tiukasti loistavien purppuranpunaisten kukkien ensimmäisen puhkeamisen jälkeen, ja saat palkinnoksi uuden kukinnan ennen kauden loppua.

Narsissit (Narcissus)

Yksi kevään ensimmäisistä merkeistä on aurinkoinen narsissi. Hirvet eivät ole kasvista yhtä mielissään kuin ihmiset – ne välttelevät narsisseissa esiintyvää katkeranmakuista ja myrkyllistä lykoriinia.

Narsissit ovat kestäviä ja helppoja perennoja, joita on helppo kasvattaa suurimmassa osassa Pohjois-Amerikkaa. Istuta narsissisipulit syksyllä, jotta voit nauttia kauniista kelta- ja valkovärisistä kukista aikaisin keväällä. Hyvällä tuurilla peurat hakeutuvat sen sijaan naapurin pihan tulppaaneihin!

Puutarhasalvia (Salvia officinalis)

Aromikkaiden ja pörröisten lehtiensä ansiosta puutarhasalvia ei ole hirvien ruokalistalla. Ne eivät pidä salvian tuoksusta eivätkä nauti kasvin villamaisesta tunnusta suussaan.

Salvia on houkutteleva osa yrttitarhaa tai koristepuutarhaa. Sen rehevät vihreät lehdet, joita koristavat purppuranpunaiset kukinnot koko kasvukauden ajan, ovat maukasta herkkua sinulle, mutta eivät peuroille.

Iiris (Iris germanica)

Iirikset ovat kauniita, värikkäitä ja tuoksuvia kukkia. Nämä huomiota herättävät, peuroja kestävät perennat kukkivat tyypillisesti toukokuussa vyöhykkeillä 3-10. Vaikka ihmiset yleensä nauttivat näiden kukkien aromaattisuudesta, tuoksu on peuroille vastenmielinen, joten ne eivät syö niitä mielellään. Tuoksun lisäksi joillakin iirislajikkeilla on sitkeät ja terävät, miekanmuotoiset lehdet, minkä vuoksi peurat eivät halua syödä niitä.

Karitsankorva (Stachys byzantina)

Vaikka se houkuttelee perhosia ja kolibreja, karitsankorva ei houkuttele peuroja. Peurat eivät pidä pörröisistä ja samettisista lehdistä suussaan, ja piikikkäiden kukkien takia on vaikea välttää pistelyä laidunnettaessa.

Karitsankorvan pörröiset, huopaiset lehdet tekevät siitä kuitenkin suositun monivuotisen maanpeitekasvin. Se viihtyy kuumalla ja kuivalla säällä vyöhykkeillä 4-8. Istuta sitä sänkyihin ja reunustuksiin, ja nautit sekä sen kuvioiduista lehdistä että piikkimäisistä kukista.

Hirvenkestävät pensaat

Halusitpa sitten rajata pihasi tai puutarhasi, peuroja kestävät pensaat voivat auttaa tekemään tontistasi vähemmän houkuttelevan näille eläimille. Varmista, että valitset pensaat tästä luettelosta, sillä on olemassa pensaita, jotka hirvet pitävät edelleen ruokahalua herättävinä.

Puksipuu (Buxus sempervirens)

Puksipuu, jonka kiiltävät ikivihreät lehdet sisältävät peuroille myrkyllisiä ja karvaan makuisia alkaloideja, on suosittu maisemointivalinta puutarhureiden keskuudessa, jotka haluavat välttää laiduntavia peuroja. Puksipuun haju auttaa myös pelottamaan peuroja.

Istuta yksi yksittäin tai ryhmittele useita yhteen pensasaidan muodostamiseksi. Puksipuun pienet lehdet ja tiheä rakenne tekevät siitä myös erinomaisen muotoiltavaksi, joten sitä voi käyttää kuvioiduissa ja topiary-malleissa.

Perhospensas (Buddleja davidii)

Perhospensas on tuoksuva, näyttävä ja helposti kasvatettava pensas, jonka voimakkaasta tuoksusta hirvet eivät pidä. Vaikka peurat voivat vastustaa hedelmäisen tuoksuisia kukkia, kukinnot houkuttelevat silti perhosia ja kolibreja.

Istuta se aikaisin keväällä, ja se kohoaa pian 5-10 metriä korkeaksi. Lämpimässä ilmastossa perhospensas voi kasvaa jopa puun pituiseksi. Lisäksi jos peurat nakertavat sitä, kasvi voi kasvaa takaisin.

Japanilainen Andromeda (Pieris japonica)

Täydelliseen aurinkoon tai puolivarjoon hyvin sopiva, upea japaninandromeda on hieman nirso kuin muut tässä luettelossa olevat, ja se tarvitsee paljon huomiota ja hoitoa. Japanilainen pieris on ikivihreä pensas, joka kasvattaa keväisin riippuvia valkoisia kukkia ja jonka lehdet pysyvät vihreinä ympäri vuoden.

Kukat kukkivat huhtikuussa, ja kasvi kasvaa parhaiten vyöhykkeillä 5-8. Hirvet syövät näitä pensaita harvoin, koska niiden lehdet ja oksat sisältävät myrkyllisiä yhdisteitä, joita ne pyrkivät välttämään.

Ninebark (Physocarpus opulifolius)

Peurat vahingoittavat harvoin yhdeksänpuupensaita. Ninebark on lehtipensas, joka kukkii keväällä pienillä vaaleanpunaisilla tai valkoisilla kukilla, joissa on viisi terälehteä. Talvikuukausina se paljastaa sitten kauniit kuorikerrokset – puumaisen rakenteen, joka ei ole hirvieläinten makuun kovin houkutteleva.

Tämä kasvi kukkii touko-kesäkuussa, ja se viihtyy hyvin vyöhykkeillä 2-8. Kauniit kukat ovat myös erinomainen nektarin lähde pölyttäjille, eli niille eläimille, jotka todella haluat takapihallesi.

Pensashortensia (Hydrangea paniculata)

Olet ehkä kuullut, että vaikka se ei olekaan hirvien suosikkiruokaa, hirvet nakertavat silti hortensioita, mutta pensashortensiat ovat näitä villieläimiä muita lajikkeita vastenmielisempiä. Lehtipensas tunnetaan tummanvihreistä lehdistään ja kartiomaisista kukkakimpuistaan.

Tämä lajike on viehättävä aksenttipensas kauniiden, sirojen kukkiensa ansiosta. Se osa, joka karkottaa hirvet, ovat kasvin puumaiset varret. Tämä pensas kukkii heinäkuusta syyskuuhun vyöhykkeillä 3-8, ja se sopii täydestä auringosta puolivarjoon.

Punainen koiranheinä (Cornus sericea)

Punainen koiranheinä on lehtipuu, joka kasvaa vyöhykkeellä 3-7 ja toimii erinomaisena pensaiden reunustajana puutarhan ympärillä. Tällä kasvilla on keskikokoiset tummanvihreät lehdet, jotka voivat muuttua punaisesta oranssiin vuodenajasta riippuen, mistä nimi johtuu.

Keväällä sillä on pieniä valkoisia kukkaryppäitä, jotka antavat tilaa kesäisille tertuille, joista linnut nauttivat. Peurat vahingoittavat punaista koiranheittäjää harvoin vakavasti, vaikka ne saattavat nakertaa sitä, jos alueella ei ole riittävästi ravintoa.

Peuroja kestävät varjokasvit

Olipa kyseessä sitten puiden latvusto tai metsä, peuroille ei ole vierasta haistella varjoa rakastavia kasveja. Varmista, että istutat pihallesi hirviä kestäviä varjokasveja, kuten seuraavat, jotta hirvet hakeutuvat muualle etsimään ravintoa.

Amerikanpihlaja (Ilex opaca)

Joulukoristeiden pirteä peruspuu, amerikanpihlaja on myös kaunis maisemassa, eivätkä peurat halua sitä. Ne eivät pidä sen sitkeistä piikkilehdistä ja myrkyllisistä marjoista. Hirvet eivät kuitenkaan jätä kaikkia amerikanpihlajia huomiotta; hirvien tiedetään pitävän sinipihlajasta.

Vyöhykkeillä 5-9 viihtyvä pylväsjuuri voi nousta jopa 15 metriä korkeaksi tai se voidaan karsia houkuttelevaksi pensasaidaksi. Jos haluat kauniita punaisia marjoja, istuta neljä tai useampia ristipölytteisiä marjoja.

Vertavuotava sydän (Lamprocapnos spectabilis)

Bleeding heart -perennat ovat luonnollinen hirvieläinten karkotin, koska kaikki kasvin osat ovat myrkyllisiä, jos niitä niellään. Parhaiten vyöhykkeillä 3-9 viihtyvät verenvuotosydämet tarvitsevat osittaista tai täyttä varjoa menestyäkseen.

Tämä kasvi kukkii kauniilla sydämenmuotoisilla, paisuneilla vaaleanpunaisilla kukilla, joissa on valkoiset sisemmät terälehdet ja jotka roikkuvat kaarevissa varsissa, mikä tekee niistä upean lisän takapihalle tai terassille. Lehdet lepäävät, joten verenvuotosydämet eivät täytä hallitsevan kasvin roolia puutarhassa, sillä se näyttää hyvin harvalta suurimman osan vuodesta.

Saniaiset (Pteridophyta)

Saniaiset ovat monimuotoisia, kukattomia, hirviä kestäviä kasveja, joita on monia lajikkeita. Joillakin on köynnöksiä, ja toiset ovat lehtimäisiä tai kalvomaisia. Ne ovat loistava tapa lisätä lehvästöä terassille, parvekkeelle tai pihalle. Saniaiset kasvavat erilaisissa ympäristöissä, ja ne vaativat vain vähän hoitoa alkuperäisillä kasvupaikoillaan.

Peurat eivät yleensä syö saniaisia, mikä johtuu todennäköisesti siitä, että jotkin näistä kasvilajeista ovat myrkyllisiä eläimille. Tämä saattaa tehdä saniaispuutarhasta erinomaisen vaihtoehdon niille, jotka asuvat peurojen saastuttamilla alueilla.

Helleborit (Helleborus orientalis).

Hellebore on erinomainen hirvieläinten karkotin, koska sen juuret ja lehdet ovat myrkyllisiä. Peurat ovat oppineet, että näitä kasveja on parasta vältellä. Helleboret ovat monivuotisia kukkivia kasveja, jotka kasvavat vyöhykkeillä 4-9. Ne kukkivat huhtikuussa ja niiden kukat vaihtelevat valkoisesta vaaleanpunaiseen tai ruusunpunaisesta violettiin. Ne kasvavat puolivarjossa tai täydessä auringossa. Hellebore leviää hitaasti itsestään ja muodostaa ihanteellisissa olosuhteissa maanpeitteen.

Pachysandra (Pachysandra terminalis)

Jos sinulla on varjoisa paikka, joka kaipaa maanpeitettä, ja haluat pelotella peuroja, pachysandrasta voi tulla paras ystäväsi. Hirvet eivät pidä sen sitkeistä, vaikeasti sulavista lehdistä.

Ikivihreä ja vähän huoltoa vaativa pachysandra tuottaa kauniita valkoisia kukkia aikaisin keväällä. Istuta se, ja se kasvaa nopeasti reheväksi, vihreäksi, peuroja kestäväksi matoksi.

Mitä kasveja peurat syövät mielellään?

Vaikka saattaa vaikuttaa siltä, että peurat syövät mielellään lähes kaikkia kasveja ja kukkia, ne pitävät joistakin enemmän kuin toisista. Seuraavassa on muutamia ominaisuuksia kasveista, joita peurat syövät mielellään:

  • Lannoitteella kasvatetuissa uusissa pensaissa on suolainen maku, josta peurat pitävät.
  • Useimmat kasvit, joita ihmiset kasvattavat pihoillaan henkilökohtaista kulutusta varten. Jos sinä haluat syödä sitä, on mahdollista, että myös peura haluaa syödä sitä. (Suojaa omenapuut, aronia, mustikat, palkokasvit ja muut hedelmät ja vihannekset).
  • Pehmeät, hennot lehdet tai kukat, kuten ruohot, liljat, orkideat, hostat, astereet ja muut ovat varsin haluttuja.

Mitä kasveja hirvet vihaavat eniten?

On kasveja, joita hirvet syövät vain, jos muita vaihtoehtoja ei ole. Hirvien eniten vihaamilla kasveilla on paljon samankaltaisia ominaisuuksia:

  • Voimakas haju tai maku, kuten voimakkaasti tuoksuvat iirikset.
  • Kovat tai terävät piirteet, kuten piikit ja piikit, jotka tekisivät syömisestä vaikeaa ja epämiellyttävää (kuten yhdeksänsydäntaimen kuori).
  • Pörröiset lehdet tai varret, kuten karitsankorva.
  • Kovat tai vaikeasti syötävät lehdet, kuten amerikanjäkälän lehdet.
  • Myrkylliset kasvit, kuten verenvuotosydämet.

Viimeiset ajatukset

Istuttamalla strategisesti hirviä kestäviä kasveja, kukkia ja viherkasveja hirvet saattavat olla taipuvaisempia hakeutumaan muualle aterialle.

Jos peurat palaavat jatkuvasti puutarhaan ja syövät kasviasi, tarjoa niille peurojen ruokintapaikka muualla tontillasi, jotta ne eivät tuhoaisi puutarhaasi. Jos kaikki muu ei auta, suihkuta tontillesi hirvikarkotetta. On myös melko helppoa tehdä kotitekoinen hirvikarkotin, jolla voit pitää nämä eläimet poissa viljelyksiltäsi.

Nämä vinkit ja kasvit auttavat pitämään peurat poissa puutarhastasi, joten vain sinä voit nauttia työsi hedelmistä!