17 Erilaista luonnonkukkatyyppiä, jotka jokaisen kotipuutarhurin pitäisi tuntea…

17 Erilaista luonnonkukkatyyppiä, jotka jokaisen kotipuutarhurin pitäisi tuntea...

Ovatko kaikki luonnonkukkatyypit kotoperäisiä kasveja? Iowa State Universityn mukaan niiden välillä on selvä ero: Alkuperäiskasveja oli alueella jo ennen kuin ihmiset asettuivat sinne, kun taas luonnonkukat ovat alkuperäisiä tai eksoottisia (siirrettyjä) kasveja, jotka voivat kasvaa, lisääntyä ja vakiintua ilman toimenpiteitä tai viljelyä. Lisäksi luonnonkukat ovat ruohovartisia kasveja, mikä tarkoittaa, että ne eivät ole puuvartisia, vaan niiden varret kuolevat joka vuosi.

Monet kotoperäisinä pidetyt kukat on itse asiassa tuotu Pohjois-Amerikkaan ulkomailta. Ja monet villikukkaseoksiin sisältyvät kasvit ovat yksinkertaisesti erittäin elinvoimaisia puutarhatyyppejä. Valitse lintujen ja pölyttäjien vuoksi sellaisia luonnonkukkatyyppejä, jotka ovat kotoperäisiä tai joista on tullut kotoperäisiä syrjäyttämättä aitoja kotoperäisiä luonnonkukkia.

1. Mehiläispalsami (Monarda didyma).

Yksi näyttävimmistä kotoperäisistä punaisista luonnonkukista, tämä kotoperäinen mehiläisbalsami yltää 2-4 jalan korkeuteen. Sen minttua muistuttavien lehtien ja tuoksun lisäksi siinä on 3-4 tuuman kokoisia putkimaisten tulipunaisten kukkien ryppäitä. Se ei ole nirso valon suhteen, vaan mehiläisbalsami voi kasvaa sekä puolivarjossa että täydessä auringossa, ja se tuottaa kukkia juhannuksesta alkusyksyyn. Se houkuttelee kolibrien, perhosten ja mehiläisten täydellisen pölyttäjäkolmikon.

USDA:n kasvien kestävyysvyöhykkeet: 3-9
Sopii parhaiten: Koska tämä kasvi suosii kosteita olosuhteita, se sopii hyvin sadepuutarhaan tai suopuutarhaan.

2. Mustasilmäinen Susan (Rudbeckia hirta)

Mustasilmäsusaani on yksi kahdesta yleisimmästä Yhdysvalloissa esiintyvästä luonnonkukasta (toinen on yksivuotinen auringonkukka), ja se kasvaa 1 metristä 3 metriin korkeaksi, ja sen lehdet ovat pörröiset, pylväsmäiset. Sen kartionmuotoinen silmä on itse asiassa pikemminkin tummanruskea kuin musta, ja sitä ympäröivät keltaiset terälehdet halkaisijaltaan 2-4 tuuman kokoisissa kukissa. Kasvi isännöi aaltoviivaisia smaragdiperhosia ja hopearuutuperhosia, ja se ruokkii myös siemeniä syöviä lintuja, kuten keltasirkkuja.

USDA:n kasvien kestävyysvyöhykkeet: 3-10
Sopii parhaiten: Vaikka tämä aurinkoa rakastava kaksivuotinen tai monivuotinen kasvi on lyhytikäinen, se kylvää itsekseen riittävän laajasti piristääkseen luonnonkukkaniittyjä vuosien ajan.

3. Kardinaalikukka (Lobelia cardinalis)

Tämä monivuotinen kotoperäinen kasvi kasvaa 3 tai 4 jalan korkuiseksi, ja sen lehdet ovat kevyesti hammastetut, ja siinä on noin tuuman pituisia punahuulisia, viisilohkoisia kukkia. Se viihtyy mieluiten puolivarjossa, mutta sietää täyttä aurinkoa viileässä ilmastossa, ja se kasvaa heinäkuusta syyskuuhun. Tämä luonnonkukkalaji on niin aggressiivinen, että jotkut puutarhurit pitävät sitä vaikeana kasvattaa, mutta sen kukkien loistava väri houkuttelee kolibreja, joten se on vaivan arvoinen!

USDA:n kasvien kestävyysvyöhykkeet: 3-9
Sopii parhaiten: Tämä luonnostaan suokasvi, joka viihtyy hyvin suolla tai sadepuutarhassa.

4. Iltaimarre (Oenothera biennis) (Oenothera biennis)

Iltaimarrella on ei-niin-yleinen salonkikikka, jonka mukaan se avaa kukintonsa äkillisesti iltahämärässä ja sulkee ne taas aamulla. Se houkuttelee yöllä lentäviä koiperhosia 1-3 tuuman kukkiensa vuoksi, jotka näyttävät ja tuoksuvat sitruunalta. Se on kaksivuotinen kasvi, mutta se kylvää itsestään niin runsaasti, että se vaikuttaa monivuotiselta. Ensimmäisenä vuonna se muodostaa vain yhden lehtiruusukkeen, mutta voi kasvaa toisena vuonna 3-5 jalkaa korkeaksi, ja se kukkii alkukesästä alkusyksyyn.

USDA:n kasvien kestävyysvyöhykkeet: 4-8
Sopii parhaiten: Kukoistavat täydessä auringossa tai osittaisessa varjossa, ja nämä itsestään kylvävät keltaiset luonnonkukat voivat olla invasiivisia sängyissä, mutta sopivat erinomaisesti kivikkopuutarhoihin ja luonnonkukkaniittyihin.

5. Maitohorsma (Asclepias syriaca).

Maitohorsma on monien erilaisten villivihannesten joukossa pakko kasvattaa, koska se on tärkeä uhanalaisille monarkkiperhosille, joiden toukat juovat sen valkoista "maitoa" (mahlaa). Maitohorsma on tavallisesti 3-5 jalkaa korkea, ja sillä on pallomaisia, vaaleanpunaisesta violettiin vaihtelevia, tuoksuvia kukkia. Se kukkii suurimman osan kesästä ennen kuin se tuottaa siemeniä täynnä olevia siemeniä. Siemenet ovat järjestäytyneet monimutkaiseen päällekkäiseen kuvioon kuin kalan suomut, ja lopulta siemenet irtoavat ja leijuvat pörrönsä päällä. Älä istuta maitohorsmaa vain sen elinvoimaisten siementen ja perhosten vuoksi, vaan myös siksi, että tulevat sukupolvet voivat nauttia molemmista.

USDA:n kasvien kestävyysvyöhykkeet: 3-9
Sopii parhaiten: Tämä täydessä auringossa parhaiten kukkiva "rikkaruoho" houkuttelee perhosia luonnonkukkaniitylle ja tukee monarkkiperhospopulaatioita.

6. Kuusenkukka (Echinacea purpurea)

Todennäköisesti suosituin kotimaisten violettien luonnonkukkien joukossa lääkinnällisten ominaisuuksiensa ja alaspäin suuntautuvien 4 tuuman kukintojensa vuoksi, kartiokukka kasvaa 2-4 jalkaa korkeaksi. Sen terälehdet ovat tyypillisesti alaspäin suuntautuvia, kun taas sen oranssin ja ruskean värinen piikkinen käpy osoittaa ylöspäin. Monivuotinen kasvi, jolla on pörröiset pitkänomaiset lehdet, kukkii keskikesästä syksyn puoliväliin. Kasvi houkuttelee hyödyllisiä kovakuoriaisia, jotka syövät muita ei-niin-hyötyisiä hyönteisiä, sekä finkkejä, jotka syövät sen siemeniä.

USDA:n kasvien kestävyysvyöhykkeet: 3-9
Sopii parhaiten: Käpyruusu sopii yhtä hyvin kukkapenkkiin kuin villiintyneille niityille, ja sitä pidetään usein kestävimpänä villiintyneistä kukista, koska se sietää kuumuutta ja kuivuutta.

7. Koirahammasvioletti (Erythronium americanum)

Koiranhammasvioletteja – jotka on nimetty niiden mukuloiden muodon mukaan – kutsutaan usein myös taimenliljoiksi niiden vihreiden lehtien punertavasta pilkullisuudesta johtuen. Nämä keväiset luonnonkukat kukkivat ennen lehtipuiden lehtien puhkeamista. Ne ovat yleensä korkeintaan 8 tuumaa korkeita, ja niiden keltaiset kukinnot ovat ½-1 tuuman pituisia, ja niiden terälehdet muistuttavat lilliputinliljoja. Nämä nopeasti kasvavat kasvit kuolevat takaisin alkukesään mennessä, mutta ne voivat tarjota mehiläisille tärkeää siitepölyä ja väliaikaisesti houkuttelevan maanpeitteen puiden alle.

USDA:n kasvien kestävyysvyöhykkeet: 3-8
Sopii parhaiten: Kasvata näitä keijukaisen kokoisia "liljoja" metsäkukkapuutarhassa tai lehtipuiden alla.

8. Pihavioletti (Viola sororia)

Tämä pienimpiin luonnonkukkatyyppeihin kuuluva, korkeintaan 8 tuuman korkuinen, sydämenmuotoiset lehdet omaava kotimainen orvokki tuoksuu valitettavasti vain vähän tai ei lainkaan. Se kuitenkin kylvää itseään riittävän vapaasti muodostaakseen paksun maanpeitteen pihapuutarhaan tai mihin tahansa muuhun paikkaan, jonne haluat sen sijoittaa, ja sitä koristavat ½- tai ¾-tuumaiset vaaleanvioletit kukat keväällä. Muista kuitenkin, että tämä ahkera itsekylväjä ei ole kutistuva vaan pikemminkin laajeneva orvokki, joka luultavasti jatkaa istutuksiaan muihin paikkoihin, kuten nurmikolle!

USDA:n kasvien kestävyysvyöhykkeet: 3-7
Sopii parhaiten: Tätä luonnonkukkaa kutsutaan myös siniviolettiksi, ja se on sopiva maanpeitekasvi metsäpuutarhassa tai puiden alla.

9. Fringed Gentian (Gentianopsis crinita)

Tämä harvinainen kotoperäinen gentian-laji on yksi ainoista aidosti sinisistä luonnonkukista, ja se kasvaa 8-32 tuuman korkuiseksi. Loppukesästä syksyn puoliväliin se tuottaa hapsuisia neliterälehtisiä kukkia, joiden keruleanvärinen sävy muodostaa silmiinpistävän kontrastin syksyn lehtien lämpimämpiin väreihin. Muista, että kasvi on kaksivuotinen ja kasvaa vain vähän ensimmäisen vuoden aikana. Tämä on yksi vaikeimmin kasvatettavista luonnonkukista, vaikka se on kotoperäinen kaikkialla itäisten osavaltioiden vuoristoalueilla.

USDA:n kasvien kestävyysvyöhykkeet: 3-6
Sopii parhaiten: Tämä gentian suosii kosteaa paikkaa, jossa on emäksinen maaperä osittain varjossa.

10. Rautaruoho (Vernonia gigantea)

Jättimäinen rautaruoho, jolla on tummanvihreät lehdet, on yleensä 3-5 jalan korkuinen, mutta se voi suotuisissa olosuhteissa kasvaa jopa 12 jalan korkuiseksi. Tämän mehiläisiä ja perhosia houkuttelevan kotoperäisen lajin laventelista tummanviolettiin vaihtelevat kukat ovat asterin kaltaisia, ja ne ilmestyvät litteinä rykelminä kasvin latvaan loppukesällä tai alkusyksystä. Jokaisessa rykelmässä on 10-30 hämähäkkimäistä kukkaa. Kuten nimessä esiintyvä rauta kertoo, nämä ovat karuja kasveja, joista voi tulla vieraslajeja.

USDA:n kasvien kestävyysvyöhykkeet: 5-8
Sopii parhaiten: Tummanvioletit rautakastikkaat ovat erityisen näyttävä näky aurinkoisen kukkapenkereen tai kostean luonnonkukkaniityn takaosassa.

11. Joe Pye Weed (Eutrochium purpureum).

Joe Pye kasvaa samanlaisissa olosuhteissa kuin rautaruoho ja usein sekoittuu sen kanssa, ja se on yksi harvoista kukkien nimistä, joissa on varsinainen nimi. 3-9 metrin pituinen kotimainen jättiläinen. Sen loppukesän tai syksyn kukinnot ovat kuitenkin kupumaisemmat, vaaleamman purppuranväriset, ja niissä on runsaasti siitepölyä ja nektaria, joka toimii perhosten "syötiksi". Kasvin lehdet tuoksuvat vaniljalta, ja kasvi vaatii kostean paikan, mieluiten makeassa eikä happamassa maassa. Sitä saattaa vielä löytää aiemmalla nimellään Eupatorium purpureum.

USDA:n kasvien kestävyysvyöhykkeet: 4-8
Sopii parhaiten: Tämäkin kasvi sopii reunan takaosaan tai luonnonkukkaniityille, jotka eivät kuivu.

12. Uuden Englannin asteri (Symphyotrichum novae-angliae)

Toinen kookas kotimainen luonnonkukka on Uuden Englannin asteri. Se on 3-7 jalkaa korkea, ja sen tärpätintuoksuiset pörröiset lehdet ja loppukesällä ja syksyllä ilmestyvät 2 tuuman kelta-keskeiset purppuranpunaiset kukat. (New Yorkin asteri on samankaltainen, mutta sen lehdet ovat sileämmät.) Uuden Englannin asteri on Pearl Crescent -perhosten isäntä (eli se ruokkii niiden toukkia), ja se houkuttelee mehiläisiä nektarillaan, lintuja siemenillään ja ihailevia ihmisiä kukinnoillaan.

USDA:n kasvien kestävyysvyöhykkeet: 4-8
Sopii parhaiten: Koska tämä kasvi sietää kosteaa maaperää, se sopii hyvin sadepuutarhoihin sekä aurinkoisille luonnonkukkaniityille.

13. Härkäpapukaija (Leucanthemum vulgare)

Yksi Yhdysvaltojen suosituimmista luonnonkukista, härkäpapukaija ei itse asiassa ole kotoisin tästä maasta, vaan se on tuotu maahan Euroopasta. Mutta "rakastaa minua" -kasvi ilmeisesti rakasti uutta sijaintiaan niin paljon, että se asettui tänne kuin se olisi aina asunut täällä. Se kasvaa 1 metristä 3 metriin korkeaksi, ja sen lehdet ovat liuskaisia, ja sen 1-3 tuuman keltaiset, valkoiset terälehdet ovat kukassa, joka ilmestyy loppukeväästä loppukesään. Se on niin invasiivinen, että maanviljelijät pitävät sitä rikkaruohona, mutta eivät pidä siitä.

USDA:n kasvien kestävyysvyöhykkeet: 3 – 8
Sopii parhaiten: Kun pidät mielessä sen taipumuksen valtaan, voit istuttaa tämän päivänkakkaran mieluummin luonnonkukkaniitylle kuin kukkapenkkiin.

14. Preeriagentiaani (Eustoma grandiflorum)

Vaikka tämä kaksivuotinen lounainen luonnonkukka on sukua gentiansille, se kukkii pikemminkin purppuranpunaisena kuin sinisenä, ja sillä on leveät harmaanvihreät lehdet sekä kuppimaiset ja komeat kukat, joiden läpimitta on 1-3 tuumaa. Sitä kasvatetaan yleensä puutarhoissa yksivuotisena, mutta se tarvitsee siemenestä kukkimiseen 5-6 kuukautta, ja se voi palata kaksivuotiseen kasvutapaansa, jos olosuhteet eivät ole aivan oikeat. Silti kukat, joiden keskusta on joskus tummempi violetti, ovat edelleen preerian kauneimpia.

USDA:n kasvien kestävyysvyöhykkeet: 8-10
Sopii parhaiten: Preeriagentiaani suosii hyvin vettä läpäisevää maaperää, jonka pH-arvo on 6,5-7, joten se viihtyy usein parhaiten astiassa, jossa sen olosuhteita on helpompi säädellä.

15. Wake-Robin (Trillium grandiflorum)

Tämä valkoisista luonnonkukista ainutlaatuisimpiin lukeutuva trillium kasvaa yhdestä metristä puoleentoista metriin korkeaksi, ja sen uskotaan ilmeisesti herättävän punarintoja kevään puolivälissä tai loppukeväästä kukinnoillaan, jotka koostuvat kolmesta päällekkäisestä valkoisesta terälehdestä kolmen leveän vihreän suojuslehdykkeen taustalla. Ei liene mikään yllätys, että kukintojen läpimitta on yleensä noin 3 tuumaa! Ne vanhenevat usein vaaleanpunaisiksi. Kun ostat näitä kasveja, varmista, että niitä ei ole korjattu luonnosta, mikä voi hidastaa alkuperäiskasvien kehitystä.

USDA:n kasvien kestävyysvyöhykkeet: 4-8
Sopii parhaiten: Nämä metsäkasvit viihtyvät parhaiten metsäpuutarhoissa.

16. Villi akileija (Aquilegia canadensis)

Tällä optimaalisissa oloissa 1,5 metrin korkuiseksi kasvavalla akileijalla on kolmilohkoiset lehdet ja roikkuvat 1-2 tuuman pituiset kukinnot, joissa on keltaiset terälehdet ja punaiset verholehdet ja kannukset. Kolibrit pitävät sitä erittäin houkuttelevana, ja se kukkii yleensä loppukeväästä alkukesään juuri oikeaan aikaan ruokkiakseen kesäkotiinsa matkalla olevia kolibreja. Se tarjoaa ravintoa myös kolumbiiniperhosen toukille. Lajinimestään huolimatta akileija on kotoisin Kalliovuorten itäpuolella sijaitsevilta alueilta sekä Kanadasta.

USDA:n kasvien kestävyysvyöhykkeet: 3-8
Sopii parhaiten: Ihanteellinen metsäpuutarhoihin tai kukkapenkkeihin osittaisessa varjossa, sillä tämä akileija kylvää itsensä laajasti.

17. Siankärsämö (Achillea millefolium)

Siirtomaa-aikana Yhdysvaltoihin tuotu, luultavasti verenpurkajana käytettäväksi tarkoitettu lääkekasvi, karkulainen siankärsämö on kotiutunut ja kasvaa nykyään 1 metristä 3 metrin korkuisena suuressa osassa Pohjois-Amerikkaa. Luonnonvarainen laji houkuttelee perhosia ja mehiläisiä, ja se tuottaa mausteisen tuoksuisia feronisia lehtiä ja pieniä valkoisia tai vaaleanpunaisia, kuivattamiseen sopivia litteitä kukkaryppäitä keskikesästä alkusyksyyn. Se kestää sekä peuroja että kuivuutta, mutta se voi olla myös "vankkumattoman" kestävä.

USDA:n kasvien kestävyysvyöhykkeet: 3-9
Sopii parhaiten: Siankärsämö viihtyy kuivilla, aurinkoisilla paikoilla, kuten luonnonkukkaniityillä.