16 Ruokaa, joita ei pidä koskaan säilyttää yhdessä, ellei…

16 Ruokaa, joita ei pidä koskaan säilyttää yhdessä, ellei...

Jos ostat tyypillisesti kasan hedelmiä ja vihanneksia ja heität ne kaikki kulhoon työtasolle tai yhteen lokeroon jääkaapissa, on aika puhua kaasun muodostumisesta. Ei, ei sellaista kaasua – etyleenikaasua.

Etyleenikaasu on luonnossa esiintyvä kasvihormoni, joka aiheuttaa erilaisia toimintoja kasvin elinkaaren aikana, kuten siementen itämistä ja sopeutumisreaktioita stressitilanteissa, kuten kuivuudessa tai tulvissa. Joissakin tapauksissa hedelmät ja vihannekset tuottavat etyleenikaasua vielä poimimisen tai leikkaamisen jälkeenkin, varsinkin kun ne on suljettu tiiviisti pakastepusseihin. Itse asiassa jotkut hedelmät (ns. klimakteriset hedelmät) kypsyvät vasta, kun ne alkavat vapauttaa suuren määrän etyleenikaasua. Ajattele, kun banaanit muuttuvat vihreästä keltaiseksi. Klimaktääriset hedelmät reagoivat etyleenikaasun läsnäoloon tuottamalla vielä enemmän etyleeniä. Koska ne edistävät toisiaan, kypsyvät etyleenin tuottajat olisi varastoitava yhdessä (toisin kuin häiriköt).

Kun etyleeniä tuottavat tuotteet kuitenkin niputetaan yhteen etyleenille herkkien hedelmien ja vihannesten kanssa, kaasu saa herkät elintarvikkeet saavuttamaan saman nopean kypsymisvaiheen, vaikka se on niille luonnotonta. Tämä aiheuttaa niiden mätänemisen.

Etyleenikaasua tuottavat elintarvikkeet

Monet puiden hedelmät tuottavat yleensä etyleenikaasua, koska ne kasvavat korkeammalla maasta. Mutta ne eivät ole ainoita, jotka tuottavat paljon kaasua. Voit oppia lisää elintarvikkeiden säilyttämisestä USDA:n FoodKeeper-sovelluksesta – ja seuraavasta luettelosta elintarvikkeista, joita ei saa koskaan säilyttää yhdessä.

1. Omenat

Omenat ovat pahamaineisia etyleenin tuottajia. Se, kuinka paljon ne tuottavat, riippuu omenatyypistä ja siitä, milloin ne on korjattu. Lajikkeiden, kuten McIntosh-omenoiden, etyleenipitoisuus on korkeimmillaan muita korkeampi. Kun niiden massiivinen etyleenituotanto vähenee, omenat alkavat pehmentyä. Siksi voit purra rapeaan McIntosh-omenaan heti poimimisen jälkeen, mutta löytää samasta nipusta vain mössöisiä omenoita vain pari viikkoa myöhemmin.

Lajikkeesta riippumatta omenat eivät pelaa hyvin yhteen muiden kanssa. Säilytä ne viileässä paikassa yksinään ja poista ne ja muut etyleenin tuottajat heti yhteisistä tuotepusseista. Vaikka omenoiden etyleenituotanto voi olla tuhoisaa, se voi auttaa useimpia perunalajikkeita estämällä niitä kehittämästä silmiä.

2. Avokadot

Avokadot tuottavat etyleeniä vasta, kun ne on poimittu, eli ne alkavat kypsyä vasta sen jälkeen, kun ne ovat pudonneet puusta. Kun ne kuitenkin kypsyvät, ne alkavat tuottaa etyleeniä hullun lailla. Hedelmien kypsyminen kestää kauan, mutta sitten ryhmitellyt avokadot pehmenevät kerralla ja vaikuttavat toisiinsa. Kun avokadot ovat kypsiä, ne säilyvät jääkaapissa vain muutaman päivän.

Vaikka etyleenikaasu on yleensä kiusallista, se on täydellinen ratkaisu silloin, kun tarvitset kypsymättömän avokadon, josta voit tehdä avokadoleivän seuraavana päivänä. Silloin otat suuren etyleenin tuottajan, kuten omenan tai kypsän banaanin, ja suljet sen paperipussiin avokadon kanssa, jotta se ei pääse pakenemaan kaasua. Ennen pitkää avokadosi on haarukanmakuinen ja valmis.

3. Banaanit ja jauhobanaanit.

Viljelijät poimivat banaanit ja jauhobanaanit vihreinä, ennen kuin ne ovat kypsymässä, joten avokadon laittaminen pussiin vihreän banaanin kanssa ei auta. Mutta kun kytkin on käännetty ja banaanit ja jauhobanaanit alkavat kypsyä, ne molemmat tuottavat paljon etyleeniä Nature Plants -julkaisussa vuonna 2018 tehdyn tutkimuksen mukaan. Ne myös muuttuvat keltaisiksi, ja nopeasti.

4. Kantalouppi ja hunajakastike

Jotkin melonit, kuten cantaloupe ja hunajakastike, tuottavat itse etyleeniä, jotkin (kuten vesimelonit) eivät. Ne poimitaan kuitenkin yleensä vihreinä ja niitä käsitellään ulkoisella etyleenillä, mikä on yleinen temppu kaupallisessa hedelmäkaupassa. Kantaloopin tapauksessa sitä on joskus muunnettu geneettisesti etyleenin tuotannon pysäyttämiseksi, jotta sen säilyvyys pitenisi. Siitä huolimatta kantalouppi ja hunajakastike vaikuttavat kypsinä ja varren päästä tuoksuvina muihin tuotteisiin, vaikka ne olisivat jääkaapissa.

5. Viikunat

Viikunat tuottavat paljon etyleeniä, mutta vasta myöhemmissä kehitysvaiheissa. Liian aikaisin poimitut viikunat eivät koskaan kypsy ilman etyleenille altistumista. Siksi muinaiset egyptiläiset käyttivät kypsiksi viipaloituja viikunoita nopeuttaakseen muiden kypsymisastetta. Myös espanjalaiset tiesivät hyödyllisen tempun: Kun peität vielä puussa olevien nuorten viikunoiden silmät oliiviöljyllä, ne kypsyvät nopeammin sulkemalla etyleenin sisäänsä. Mitä tästä opitaan? Viikunat kantavat sisällään sekä siemeniä että salaisuuksia.

6. Nektariinit, persikat ja luumut.

Banaanien tavoin nämä suositut hedelmät poimitaan kypsymättömänä, jolloin niiden etyleenituotanto on vähäistä. Kun ne kuitenkin kypsyvät tiskilläsi, niiden etyleenitaso nousee yhtäkkiä korkeaksi, joten kypsyvään nektariiniin, persikkaan tai luumuun alkaa muodostua ruskeita täpliä, jos ne jätetään jäähdyttämättä. Voit säilyttää näitä hedelmiä yhdessä, koska ne ovat luonteeltaan samankaltaisia, mutta pidä ne erillään etyleenille herkistä elintarvikkeista.

7. Päärynät

Myös päärynät ovat vihreinä vähän etyleenikaasua. Eräällä perinteisellä kiinalaisella menetelmällä päärynät voidaan kypsyttää tuossa vaiheessa, ja siihen kuuluu etyleenipitoisen suitsukkeen polttaminen hedelmien lähellä. Kun päärynät ovat kypsiä, ne kuitenkin erittävät runsaasti etyleenikaasua. Silloin päärynät on säilytettävä jääkaapissa kypsymisen hidastamiseksi.

8. Tomaatit

Tomaatit ovat kohtalaisia eteenin tuottajia. Kuten omenat, eri lajikkeet muuttavat väriään ja kypsyvät, kun niiden eteenipitoisuus kasvaa. Saatat huomata, että värikkäiden perintökirsikka- ja viinirypäle-tomaattien pakkauksissa jotkut muuttuvat ryppyisiksi ennen muita – ja kun yksi muuttuu, koko nippu alkaa pilaantua. Jos sinulla on tilaa, on parasta säilyttää kaikki tomaattilajikkeet erillään toisistaan ja muista tuotteista. Säilytä tomaatit myös jääkaapin ulkopuolella, tai ne saattavat menettää makunsa.

Etyleenikaasulle herkät elintarvikkeet

Jotkin sitrushedelmät, marjat ja vihannekset eivät tuota etyleenikaasua, ja ne ovat sille melko vastustuskykyisiä. Toiset taas ovat niin herkkiä, että jo pelkkä etyleenin tuottajien läheisyydessä oleminen – jopa jääkaapissa, jossa alhaiset lämpötilat estävät kaasun tuotannon – aiheuttaa niille ruskeita pilkkuja, kuihtumista, värimuutoksia tai muuta pilaantumista. Säilytä etyleenille herkkiä vihanneksia mahdollisimman kaukana etyleenin tuottajista, jotta tuotteet pysyvät parhaassa kunnossa.

1. Parsakaali ja kukkakaali.

Parsakaali ja kukkakaali ovat tunnettuja siitä, että ne tuottavat jonkinlaista kaasua – mutta eivät etyleenikaasua. Ja itse asiassa ne ovat sille varsin herkkiä. Kun parsakaali altistuu etyleenille jopa jääkaapissa, se kellastuu ja kukkakaali saa ruskeita täpliä. Myös muut sukulaisvihannekset, kuten ruusukaalit ja kaali, on syytä pitää suljettuna etyleenin tuottajilta.

2. Porkkanat

Et ehkä näe näkyviä merkkejä porkkanoissa, mutta myös ne ovat herkkiä etyleenikaasulle. Se aiheuttaa sen, että ne menettävät makeutensa altistuessaan ja saavat sen sijaan karvaan maun. Monet ihmiset jättävät porkkanat yleisesti pussiin, jossa ne tulivat, mutta ne kannattaa siirtää läpäisevän muovipussin sijaan turvallisempaan uudelleenkäytettävään tuotepussiin.

3. Kurkut

Jos olet koskaan miettinyt, miksi kurkut muuttuvat limaisiksi ja saavat niin nopeasti kuoppia ja pehmeitä kohtia, se voi johtua siitä, että säilytät niitä yhdessä omenoiden ja muiden etyleenin tuottajien kanssa. Koska kurkut ovat erittäin herkkiä ilmastoiville hedelmille, ne on säilytettävä turvallisesti jääkaappituotteissa, joissa myös kosteutta valvotaan.

4. Munakoiso

Kokonaiset munakoisot haluavat paljon ilmaa – ja ei etyleeniä – pysyäkseen tuoreina. Säilytä munakoisoja huoneenlämmössä rei’itetyssä kulhossa tai paperipussissa pari päivää, kunhan ne eivät ole lähellä omenoita, kypsyviä banaaneja, avokadoja tai luumuhedelmiä. Jos ne ovat liian lähellä kypsyviä hedelmiä, niihin muodostuu ruskeita täpliä. Kun munakoisot on leikattu, ne tarvitsevat jäähdytystä.

5. Vihreät pavut

Vihreät pavut ovat herkkiä etyleenille, mutta kaasun määrän vähentäminen ilmakehässä parantaa niiden säilyvyyttä. Jotta nämä vihannekset eivät ruostuisi, hyödynnä "vihreitä pusseja" tai muita tähän tarkoitukseen suunniteltuja uudelleenkäytettäviä tuotepusseja.

6. Salaatti ja lehtivihannekset

Kun salaatti ja muut lehtivihannekset altistuvat etyleenikaasulle, ne kuihtuvat, kellastuvat, muuttuvat ruskeiksi ja lopulta mätänevät limaisiksi. Vihanneksia on vaikea säilyttää jääkaapissa, koska ne vievät paljon tilaa. Jos et kuitenkaan aio syödä niitä heti, kannattaa investoida järjestelmään, joka pitää ne etyleeniä vähentävässä ja kosteassa ympäristössä.

7. Paprikat

Vaikka paprikat ja tomaatit kuuluvat molemmat yöperhosiin, Max Planckin molekulaarisen kasvifysiologian instituutin tutkimuksissa kävi selväksi, että paprikat eroavat tomaateista suuresti etyleenin tuotannon suhteen. Toisin kuin tomaatit, paprikat eivät jatka kypsymistä poimimisen jälkeen. Poimi ne siis kypsinä ja syö ne pian sen jälkeen. Jotkin paprikat eivät kuitenkaan reagoi juurikaan etyleenin läsnäoloon. Oletkin saattanut huomata, että chilipaprikat säilyvät paljon pidempään laatikossa kuin paprikat.

8. Kurpitsat ja kurpitsa

Jotkin kurpitsa- ja kurpitsatyypit saattavat näyttää siltä, että ne kestävät melkein mitä tahansa, mutta ne ovat itse asiassa erittäin herkkiä etyleenikaasulle. Jos aiot kaivertaa kurpitsoja Halloweenin kunniaksi, älä säilytä niitä lähellä bongattavaksi tarkoitettuja omenoita, sillä muuten sinulla ei ole enää mitään leikattavaa.