16 Merkkiä siitä, että talosi ei ole valmis menemään kaupaksi.

16 Merkkiä siitä, että talosi ei ole valmis menemään kaupaksi.

Luuletko olevasi valmis laittamaan kotisi listalle? Varsinkin jos et ole koskaan aiemmin myynyt asuntoa, sinun on ensin tehtävä kotiläksyjä. Voit toki myydä kotisi sellaisenaan, mutta pieni siivous, kunnossapito ja kodin myynnin valmistelu voivat nostaa hintapyyntöäsi ja houkutella enemmän tarjouksia.

Pyysimme Rachel Moussaa Blushwood Realty -yhtiöltä neuvoja siitä, mistä tiedät, oletko valmis myymään nykyisen kotisi. Tässä kerrotaan, mitä sinun on hoidettava, ennen kuin asuinpaikkasi päätyy MLS:ään.

1. Matot eivät ole puhtaat…

Likaiset, tahraiset – tai mikä vielä pahempaa, haisevat – matot voivat tappaa tunnelman avoimessa talossa, ja nopeasti. Jos sinulla on matot seinästä seinään, teetä niiden höyrypuhdistus ammattilaisella tai vuokraa höyrylaite ja tee työ itse. Lemmikkieläinten ja lasten tahroista eroon pääseminen auttaa tekemään hyvän ensivaikutelman.

2. Jotkin sisätilat kaipaavat maalausta.

On hämmästyttävää, miten maalikerros voi piristää tilaa. Mutta tuoreen maalikerroksen levittäminen ei ole ainoa tärkeä seikka – varmista, että olet valinnut oikeat värit. Haluat auttaa potentiaalisia ostajia kuvittelemaan, että he asuvat kodissasi, joten jätä henkilökohtainen makusi syrjään ja valitse maalivärit, jotka vetoavat massoihin. Niin tylsiltä kuin ne tuntuvatkin, neutraalit värit voittavat.

3. Tilasi on liian sotkuinen.

Hankkiudu eroon tavaroistasi! Perhekuvat ja maailmanmatkoiltasi saadut rihkamat tekevät kodistasi omanlaisesi, mutta se ei ole hyvä asia kiinteistönvälitysnäytöksissä. Nämä henkilökohtaiset yksityiskohdat estävät kodin ostajia kuvittelemasta, miten he voisivat sisustaa tilan. Muotoile huoneesi mahdollisimman vähillä koristeilla, pakkaa loput laatikoihin ja laita ne varastoon.

Moussa suosittelee ammattilaisen palkkaamista, joka työskentelee olemassa olevien huonekalujen kanssa tai lavastaa tyhjillään olevan kodin kokonaan. "Talot myydään nopeammin ja kalliimmalla, kun ne on lavastettu", hän sanoo.

4. Hana vuotaa.

Ennen kuin laitat talosi myyntiin, tee lista pienistä korjauksista, jotka sinun on ollut tarkoitus hoitaa, ja ryhdy rastittamaan niitä listaltasi. Korjaa kaikki ne vuotavat hanat, äänekkäät vessanpöntöt, halkeilleet lattialaatat ja löysät kaappien kahvat, jotka ovat ärsyttäneet sinua kuukausia. Yksittäisinä nämä kiusalliset ongelmat ovat pieniä, mutta yhdessä ne saattavat viestiä mahdollisille ostajille, ettet ole pitänyt kotiasi kunnossa kunnolla.

5. Ikkunat ovat likaiset

Aurinkoiset tilat myyvät, mutta aurinko ei pääse virtaamaan ikkunoiden läpi, jos ne ovat likaiset. Pese kaikki ikkunasi, sisältä ja ulkoa, ennen kuin laitat talosi myyntiin.

6. Pensaita ei ole leikattu.

Potentiaaliset ostajat, jotka eivät pidä siitä, miltä talo näyttää ulkopuolelta, eivät innostu kävelemään sisään. Kun talosi on myynnissä, julkisivuviehätys on avainasemassa: Leikkaa pensaat, hävitä rikkaruohot ja istuta tuoreita, värikkäitä kukkia. Älä anna huonon ensivaikutelman olla ainoa vaikutelma, jonka talosi saa tehdä.

7. Laasti on halkeillut

Vaikka keittiö on mahdolliselle ostajalle tärkein huone kodissasi, kylpyhuoneet tulevat heti perässä. Lattioiden, seinien ja ammeen ympärillä olevien keraamisten laattojen on näytettävä koskemattomilta. Maalaa kaikki uudelleen, korjaa lohkeillut laasti ja puhdista, kunnes kaikki pinnat kiiltävät.

8. Sivuraide on homehtunut

Se saattaa tuntua tarpeettomalta kuluerältä, mutta luota meihin: Käytä muutama sata dollaria siihen, että ulkoverhouksesi pestään ennen kuin laitat kotisi myyntiin. Puhdista samalla myös jalkakäytävät ja terassit. Virheetön ulkokuori saa talonmetsästäjät innokkaasti katsomaan, mitä ulko-oven takana on.

9. Kaappisi ovat liian täynnä

Säilytystila on suuri myyntivaltti, varsinkin jos kodissasi on sitä paljon. Vaikka sinulla olisi kuinka paljon kaappeja ja säilytystiloja, näytä ne parhaalla mahdollisella tavalla: Vähennä kaappiesi sisältö puoleen ja puolita se sitten uudelleen. Säilytä ylimääräiset tavarat ystävän luona tai vuokraa varastotilaa, jotta ne pysyvät poissa näkyvistä, kun kotisi on avoinna katselmuksia varten.

10. Sisustuksesi on liian pimeä

Mitä valoisampi kotisi on sisältä, sitä suuremmalta ja viihtyisämmältä se näyttää. Raskaiden verhojen ja verhojen vaihtamisella ja palaneiden hehkulamppujen vaihtamisella voi olla suuri vaikutus (kun vaihdat lamppuja, varmista, että uudet ovat tehokkaita LED-lamppuja). Muista kuitenkin, että lumenit, eivät watit, ratkaisevat. Etsi mahdollisimman paljon lumeneita lampuillesi ja valaisimillesi sopivalla teholla.

11. Ulkona on liian pimeää

"Toinen asia, josta ostajat menettävät mielensä, on mielenkiintoinen ulkovalaistus", Moussa toteaa. Jos ulkotilassasi on puutteita tällä osastolla, kannattaa ehkä lykätä kotisi myyntiin saattamista, kunnes saat paikalleen houkuttelevia, valaisevia valaisimia. Harkitse liiketunnistimella toimivaa turvavalaistusta, aurinkoenergialla toimivia polkujen valaisimia ja kenties joitakin valonjohtoja terassin ympärille.

12. On epämiellyttävä haju

Kodinomistajat saattavat olla niin tottuneita kotinsa hajuun, etteivät he edes huomaa häiritseviä hajuja, mutta nämä pahanhajuiset hajut voivat kuitenkin olla kaupan katkaisijoita. Moussa kertoo, että hänellä on ollut ihmisiä, jotka ovat kävelleet ulko-ovesta sisään esittelyyn ja sitten kääntyneet ympäri ja lähteneet pois vain siksi, että heidän vierailemassaan talossa haisee.

Ole herkkä viipyville hajuille, olivatpa ne peräisin voimakkaista mausteista, lemmikeistä, likaisesta roskakorista tai mistä tahansa muusta. Pyydä kolmatta osapuolta kertomaan mielipiteensä kotisi tuoksusta ja auttamaan sinua puuttumaan mahdollisten hajujen lähteisiin. Ja kyllä, ostajat tietävät, että salailet jotain, jos yrität peittää hajua ilmanraikastimilla.

13. Et ole taloudellisesti valmistautunut

On monia taloudellisia syitä, joiden vuoksi saatat haluta viivyttää talosi myyntiin saattamista. Mieti ensinnäkin, kuinka paljon omaa pääomaa sinulla on nykyisessä kodissasi. Riittääkö se kattamaan korkeammat korot, uuden asunnon käsirahan ja sulkemiskustannukset? Muista, että jos maksat kiinteistönvälittäjän palkkion ja omistusoikeusvakuutuksen, ne tulevat suoraan taskustasi, jos sinulla ei ole omaa pääomaa.

Älä unohda, että jos myyt asuntosi liian nopeasti – toisin sanoen jos olet asunut siellä alle kaksi vuotta – joudut maksamaan myyntivoitosta pääomavoittoveroa.

Jos sinulla ei ole varaa näihin kuluihin, nyt ei todennäköisesti ole hyvä aika myydä.

14. Olet emotionaalisesti sidottu kotiin.

Olet asunut talossasi vuosikymmeniä. Se oli ensimmäinen kotisi, lapsesi kasvoivat siellä, menit naimisiin takapihalla – on paljon syitä, miksi saatat olla emotionaalisesti sidoksissa kiinteistöön. Jos tilanteesi on tällainen, Moussa ehdottaa, että kysyt itseltäsi, liittyvätkö nämä tunteet hyviin muistoihin vai asioihin, joita todella rakastat talossa. Voit ottaa valokuvia tai videoita muistuttamaan sinua onnellisista ajoista tai merkittävistä hetkistä, mutta itse kodin rakastetuista ominaisuuksista – kuten hyvistä naapureista tai loistavista puitteista viihdettä varten – voi olla vaikeampi luopua.

Jos sinun on vaikea sanoa hyvästit kodillesi, sinun on käsiteltävä tunteitasi ennen kuin olet valmis myymään.

15. Vanhempi kiinteistösi kilpailee uudempien asuntojen kanssa

Jos asut vanhemmassa kodissa, ellei siinä ole jotakin ainutlaatuista – esimerkiksi A-rakenteinen – sinun on keksittävä, miten kohennat kotisi ulkonäköä ennen sen listaamista.

Moussa suosittelee, että asuntoon lisätään joitain kiehtovia alueita, kuten mielenkiintoisia valaisimia (joista ostajat pitävät!) tai aksenttiseiniä hauskalla mutta neutraalilla tapetilla. Nämä pienet yksityiskohdat saavat kodin tuntumaan tyylikkäämmältä, mikä voi auttaa omaisuuttasi erottumaan markkinoilla.

16. Sinulla ei ole suunnitelmaa

Mitkä ovat syysi myydä? Oletteko perheesi kanssa samoilla linjoilla siitä, minne haluatte muuttaa tai mitä etsitte seuraavalta kodiltanne? Jos näin ei ole, älä tuhlaa aikaa ja rahaa kotisi myyntiin laittamiseen. Et ole valmis.

Kun sinulla on suunnitelma, säästyt myös tuhlaamasta rahaa tarpeettomiin hankkeisiin. Ennen kuin sukellat syvälle kodin remonttiin, etsi luotettava kiinteistönvälittäjä. Kokenut ammattilainen voi antaa sinulle mielipiteen siitä, mikä on kotisi arvo nykytilassaan ja mitkä päivitykset ovat aikasi ja vaivasi arvoisia, jos toivot saavasi parhaan myyntihinnan.