16 Kojelaudan valojen merkityksiä, jotka kaikkien kuljettajien pitäisi tietää.

16 Kojelaudan valojen merkityksiä, jotka kaikkien kuljettajien pitäisi tietää.

Jokaisen ajokortin omaavan kuljettajan tulisi tietää, että jokaisessa ajoneuvossa on kojelaudassa joukko symboleja, joiden avulla kuljettajalle ilmoitetaan erilaisista ongelmista tai muutoksista ajoneuvon toiminnassa. Jos viimeisin ajokokeesi on kuitenkin yli kymmenen vuotta sitten, saatat olla hieman ruosteessa kojelautavalojen merkitysten suhteen. Autovalojen merkitysten opettelu tai uudelleenopettelu on välttämätöntä, jotta voit reagoida hätätilanteessa heti, kun kojelaudan symboli ilmestyy.

Jotkin kojelaudan turvavalot ilmoittavat kuljettajalle auton mahdollisista ongelmista, kuten akkuvaroitus tai öljynpainevaroitus, mutta muut kojelaudan valot ilmaisevat muutoksia auton toiminnassa, jotta sinä kuljettajana voit sopeutua toimintojen muutokseen. Esimerkki tällaisesta aktiivisesta muutoksesta on luistonesto, joka auttaa renkaita pitämään kiinni liukkaasta päällysteestä ajon aikana. Virkistä muistisi näistä auton valosymboleista ja tärkeimmistä auton varoitusvaloista alla.

1. Akun varoitusmerkki

Akun varoitusvalo on suhteellisen helppo tulkita. Se on yleensä punainen ja näyttää tavalliselta auton akulta, jonka kummallakin puolella on plus- ja miinussymboli. Tämä on merkkivalo, joka tarkoittaa, että ajoneuvon latausjärjestelmässä on jotain vikaa. Vaikka symboli esittää akkua, on huomattava, että ongelma voi olla myös vaihtovirtageneraattorissa, syöpyneessä akkukaapelissa tai missä tahansa muussa sähköjärjestelmän viassa.

Jos näet tämän merkkivalon, on tärkeää pysäyttää auto heti, kun se on turvallista. Soita hinausauto ja anna ajoneuvosi tarkastuttaa autoalan ammattilainen. Jos et pysähdy, on todennäköistä, että moottori sammuu, kun akku tyhjenee, jolloin joudut rullaamaan tien sivuun, jos se on turvallista, tai jäät jumiin keskelle tietä.

2. Moottorin lämpötilavaroitus

Auton moottori ja vaihteisto lämpenevät ajon aikana, joten ajoneuvoissa on useita järjestelmiä, jotka auttavat säätelemään moottorin ja vaihteiston lämpötilaa ylikuumenemisen estämiseksi. Jos kuitenkin ilmenee jokin ongelma, kuten rikkoutunut vesipumppu, vuoto jäähdyttimessä, kuluneet sisäiset osat tai alhainen vaihteiston nestetaso, moottorin lämpötilavaroitus tai vaihteiston lämpötilavaroitusvalot syttyvät kojelautaan.

Moottorin lämpötilavaroituksen symboli on kuvattu punaisena lämpömittarina, joka syttyessään ilmaisee moottorin ylikuumenemisen. Pysäytä ajoneuvo välittömästi ja hinauta se lähimmälle mekaanikolle arviointia ja korjausta varten.

Vaihteiston lämpötilan varoitussymboli on tyypillisesti keltainen tai punainen lämpömittari, jota ympäröi hammaspyörä. Kun tämä merkkivalo syttyy, sinun on vastaavasti pysäytettävä, jotta ajoneuvon vaihteisto ei vaurioidu vakavasti.

3. Öljynpainevaroitus

Öljynpainevaroitusvalo voi syttyä, jos öljytaso on alhainen, öljypumppu on kulunut, öljypannussa on vuoto tai jos ajoneuvossa on muita kuluneita sisäisiä osia. Kun näet punaisena palavan öljykannun, se osoittaa, että öljyn kierrossa koko moottorissa on ongelma. Siksi on tärkeää tarkistaa öljytasot ja tarkastaa ajoneuvo mahdollisten vuotojen tai ilmeisten ongelmien varalta.

Kojelaudan autosymbolit ovat olennaisen tärkeitä ajoneuvon lisävahinkojen estämiseksi, kun ongelma on havaittu, joten jos löydät ongelman, on parasta viedä ajoneuvo ammattitaitoiseen mekaanikkoon, joka arvioi ja tekee korjaukset. Muista, että ajaminen ajoneuvolla, jonka öljynkierto on huono, johtaa moottorin ennenaikaiseen kulumiseen ja voi aiheuttaa moottorin ylikuumenemisen tai jopa sen jumiutumisen kokonaan.

4. Tarkista moottorin merkkivalo

Jos moottorin tarkistusvalo ei ole sinulle tuttu, olet todennäköisesti yksi niistä harvoista kuljettajista, jotka voivat väittää niin. Tämä merkkivalo on niin tunnettu, koska se syttyy mistä tahansa moottoriin liittyvästä ongelmasta, mukaan lukien vakavista ongelmista, kuten puristustehon heikkenemisestä. Se voi myös syttyä, jos kaasunkorkki ei ole tarpeeksi tiukalla, tai ilmoittaa kuljettajalle muista ongelmista, jotka on helppo korjata.

Symboli on tyypillisesti moottorin ääriviivat, jotka ovat joko punaisia tai keltaisia. Jos näet tämän symbolin, älä jätä sitä huomiotta. Tarkista auto mahdollisten yksinkertaisten ongelmien varalta, jotka voivat aiheuttaa varoitusvalon syttymisen, ja jos et havaitse mitään heti, varaa aika mekaanikolle, joka tekee diagnoosin.

5. Jarruvaroitus

Punainen ympyrä, jonka keskellä on huutomerkki tai iso "P", on jarruvaroitussymboli. Tämä kojelautavalo voi syttyä, koska seisontajarru on edelleen kytkettynä, tai se voi ilmoittaa jarrujärjestelmän ongelmasta. Kytke ja vapauta seisontajarru ja katso, sammuuko valo. Jos näin ei tapahdu, hinauta ajoneuvo korjattavaksi, koska sillä ei ehkä ole turvallista ajaa.

Lukkiutumattomalla jarrujärjestelmällä on oma kojelautavalonsa, joka näkyy kirjaimilla "ABS" punaisen tai keltaisen ympyrän keskellä. ABS-järjestelmän ongelmat voivat aiheuttaa heikentynyttä jarrutustehoa, joten ajoneuvo kannattaa tarkastuttaa mahdollisimman pian. Mahdollisia syitä jarrujen varoitusvalon tai ABS-varoitusvalon syttymiseen ovat esimerkiksi viallinen pyörän nopeusanturi, kuluneet jarrupalat, ongelma ABS-ohjaimessa tai jopa alhainen jarrunestetaso.

6. Rengaspainevaroitus

Rengaspainevaroitusvalo on helppo tunnistaa punaisena tai keltaisena huutomerkkinä ajoneuvon renkaan keskellä, ja se tarkoittaa yleensä, että renkaissa on liian vähän tai liikaa ilmaa. Nykyaikaiset ajoneuvot voidaan varustaa yksittäisillä rengaspaineiden valvontajärjestelmillä, jolloin kuljettaja voi tarkistaa kunkin renkaan paineen varmistaakseen, että se on tasapainossa. Jos ajoneuvossasi ei ole tätä järjestelmää, sinun on tarkistettava rengaspaineet manuaalisesti.

Jos tämä merkkivalo syttyy ajon aikana, pysähdy ja tarkista, ettei renkaissa ole tyhjiä renkaita tai renkaissa on liian vähän nestettä. Varmista rengaspainemittarin avulla, että rengaspaine vastaa ajoneuvosi suosituksia. Omistajan käsikirjassa on yleensä nämä tiedot, ja monilla huoltoasemilla on ilmapumppuja, joilla renkaat voidaan täyttää. Jos rengas on tyhjä, soita hinauskutsu tai nosta auto turvalliseen paikkaan ja vaihda tyhjä rengas vararenkaaseen.

7. Vetovoiman säätö

Vetoluistonvalvontasymbolissa on kojetaulun merkkivalo, joka tarkoittaa, että se ei ole välitön huolenaihe. Auton ja kahden S:n muotoisen viivan kuvaama ajonvakautusvalvonnan kojetaulun merkkivalo syttyy, kun ajoneuvo aktivoi ajonvakautusvalvontatoiminnon. Tämä toiminto käyttää automaattisesti jarruja auttaakseen estämään liukumista kiihdytyksen aikana, ja se kytkeytyy yleensä päälle, kun ajoneuvo ajaa jäisellä, lumisella tai märällä pinnalla, mukaan lukien jalkakäytävä, hiekka ja sora.

8. Vähän polttoainetta -varoitus

Jos bensakorkki on löysällä tai jos polttoaine on melkein lopussa, polttoaineen vähyyden varoitus syttyy ja ilmoittaa kuljettajalle, että on aika pysähtyä ja tankata. Tämän varoitusvalon symboli on keltainen tai punainen bensapumppu. Joissakin ajoneuvoissa voi olla myös navigointijärjestelmä, joka reagoi polttoaineen vähyyden varoitukseen etsimällä automaattisesti lähimmän huoltoaseman ja antamalla tämän tiedon navigointinäytössä.

9. Pesunesteen merkkivalo

Keltainen tuulilasin symboli, jossa on pieni pyyhkimen sulka kuvattuna pyyhkimen keskellä, on symboli, jota käytetään osoittamaan, että pesunestetaso on alhainen. Tämä ei useimmissa olosuhteissa ole kiireellinen asia, vaikka ajaminen talvella ilman pesunestettä voi olla vaarallista, koska tuulilasille roiskuu lumen mukana likaa ja likaa. Kun sinulla on tilaisuus, pysähdy huoltoasemalla tai muussa pesunestettä myyvässä liikkeessä ja täytä pesunestesäiliö.

10. Turvavyömuistutus

Turvavyöt on suunniteltu pitämään kuljettaja ja matkustajat turvassa onnettomuuden sattuessa, ja jos et käytä turvavyötä, sinut voidaan pysäyttää ja saada sakko. Turvallisuutesi säilyttämiseksi ja sakkojen välttämiseksi turvavyömuistutuksen merkkivalo palaa, kunnes kuljettaja ja mahdolliset matkustajat kiinnittävät turvavyönsä. Tämän merkkivalon symboli on turvavyötä käyttävän henkilön ääriviivat.

11. Turvatyynyn merkkivalo

Turvatyyny- tai lisävarmistusjärjestelmä (SRS) vastaa turvavöiden kiristämisestä ja ajoneuvon turvatyynyjen laukeamisesta hätätilanteessa. Jos turvatyynyn merkkivalo syttyy, tämä tarkoittaa, että SRS-järjestelmässä on ongelma, joka voi estää turvatyynyjen laukeamisen tai jopa turvavöiden kiristymisen kunnolla, jolloin kuljettaja ja mahdolliset matkustajat ovat vaarassa.

Turvatyynyn merkkivalon symboli on yleensä punainen turvatyynykuvake, mutta se voidaan nähdä myös kirjaimin "SRS". Tarkasta ajoneuvo ammattitaitoisella mekaanikolla ongelman selvittämiseksi ennen normaalin käytön jatkamista.

12. Kaukovalojen merkkivalo

On olemassa useita auton merkkivaloja, joita käytetään yksinkertaisesti ilmoittamaan kuljettajalle ajoneuvon senhetkisestä toiminnasta. Kaukovalojen merkkivaloilmaisin on sininen ajovalosymboli, joka tarkoittaa, että kaukovalot ovat tällä hetkellä käytössä. Jos ajat kaupungissa tai valtatiellä toista ajoneuvoa kohti, kaukovalot kannattaa kytkeä pois päältä, jotta et sokaise muita.

Vihreä ajovalosymboli, jossa on hieman kulmikkaat vihreät viivat, syttyy, jos ajoneuvon lähi- tai lähivaloasetus on aktiivinen. Sama vihreä ajovalosymboli, jossa on pystysuora vinoviiva, joka kulkee kolmen kulmikkaan viivan läpi, osoittaa, että sumuvalot on kytketty päälle, mikä helpottaa näkemistä sumuisissa olosuhteissa.

13. Turvallisuushälytys

Turvallisuushälytyksen kojelautasymboli on auto, jossa on avain tai riippulukko. Jos ajoneuvossa on turvajärjestelmä, siinä voi olla kojelaudassa turvavalo, joka syttyy, kun turvajärjestelmä kytkee sytytysjärjestelmän pois päältä varkaiden pelottamiseksi. Se voi myös vilkkua satunnaisesti vain osoittaakseen, että järjestelmä on aktiivinen. Jos turvavalo kuitenkin syttyy ajon aikana, sytytysjärjestelmässä voi olla ongelma, joten on tärkeää, että ajoneuvo diagnosoidaan ja tarvittaessa korjataan.

14. Ohjaustehostimen varoitus

Ohjaustehostimen symboli on punainen tai keltainen ohjauspyörä. Siinä voi olla myös huutomerkki ohjauspyörän toisella puolella auton merkistä ja mallista riippuen. Tavallisesti ohjaustehostimen varoitusvalo syttyy, kun ajoneuvo havaitsee ongelman ohjausjärjestelmässä.

Tämän varoituksen yhteydessä ajoneuvo on vietävä mekaanikolle, jotta ongelma voidaan arvioida, jos ajoneuvossa on sähköinen ohjaustehostin (EPS). Ajoneuvoissa, joissa on hydraulinen ohjaustehostin, saattaa olla tarpeen täyttää vain ohjaustehostinneste, mutta on silti hyvä ajoittaa huoltoaika.

15. Painojarrun merkkivalo

Automaattivaihteistojärjestelmä ei anna kuljettajan vaihtaa pois pysäköintipaikalta, ellei jarrupoljinta paineta alas. Paina jarrua -merkkivalon on tarkoitus ilmoittaa kuljettajalle, että tämä järjestelmä on aktiivinen, ja se on yleensä kuvattu vihreänä jalkana ympyrän sisällä. Vastaavasti manuaalivaihteistojärjestelmä voidaan varustaa painekytkimen merkkivalolla, joka kuvataan oranssina kenkänä oranssin ympyrän sisällä. Varmista, että painat kytkintä vaihtaessasi vaihteita ja vaihtaessasi pois "parkista".

16. Voimansiirron vikavaroitus

Samanlainen kuin tarkistusmoottorin merkkivalo, voimansiirron vikavaroitus on symboli, joka voi syttyä erilaisista järjestelmään liittyvistä ongelmista, kuten matalasta jännitteestä, viallisesta öljynjäähdyttimestä tai voimansiirron tai nelivetojärjestelmän (AWD) ongelmista. Se on kuvattu keltaisena jakoavaimena, joka on helppo havaita kojelaudassa. Keskustele valtuutetun mekaanikon kanssa ongelman diagnosoimiseksi ja tarvittavien korjausten tekemiseksi.