16 Asiaa, joita sinun ei pitäisi koskaan ostaa dollarikaupasta

16 Asiaa, joita sinun ei pitäisi koskaan ostaa dollarikaupasta

Halpojen tavaroiden ostaminen dollarikaupasta on yksi tapa säästää rahaa, mutta mitä siitä seuraa? Joidenkin dollar store -tuotteiden laatu on huono tai ne on valmistettu haitallisista materiaaleista, mutta ne eivät ole halvemman hintalapun arvoisia. Miksi ostaa tavaraa, joka voi vaikuttaa haitallisesti terveyteesi tai päätyä huomenna roskiin? Kun käyt seuraavan kerran dollarikaupassa, jätä nämä tuotteet suosiolla väliin.

1. Veitset

Hyvät kokkiveitset eivät ole halpoja, joten saatat joutua kiusaukseen hankkia dollarikaupasta terän tai kaksi. Hyvät veitset ovat kalliita siksi, että maksat laadusta – tyypillisesti järeistä, korkeahiiliteräksisistä ruostumattomasta teräksestä valmistetuista teristä – joista dollarikaupan veitset eivät ole tunnettuja.

Turvallisuus on myös kysymys: Veitsen aiheuttamat haavat aiheuttavat satojatuhansia päivystyskäyntejä vuodessa, ja noin kolmannes näistä viilloista aiheutuu keittiöveitsistä. Tylsät veitset ovat vaarallisempia kuin terävät, koska tylsäkärkisen veitsen leikkaaminen vaatii enemmän voimaa. Kannattaa investoida terävään veitseen, joka kestää eliniän.

2. Muoviset keittiövälineet

Kaiken, mikä koskettaa ruokaa, pitäisi olla turvallista ja myrkytöntä. Vaikka dollarikaupasta ostamasi muoviset keittiövälineet saattavat näyttää hyvältä, ne saattavat sisältää kemikaaleja, kuten bromattuja palonestoaineita, jotka on yhdistetty vakaviin terveysongelmiin. On parempi ostaa luotettavalta jälleenmyyjältä metallisia, bambusta valmistettuja tai BPA-vapaita muovisia lastoja ja lusikoita.

3. Lääkkeet ja vitamiinit

Jos jokin on liian hyvää ollakseen totta, se todennäköisesti onkin. Esimerkkitapaus: halvat, geneeriset lääkkeet ja vitamiinit dollarikaupasta. Näitä reseptivapaita lääkkeitä ei välttämättä ole testattu ja säädelty samalla tavalla kuin nimikkotuotteita, eikä niissä välttämättä ole edes mitään vaikuttavia aineita. Ei ole mitään todellista keinoa tietää, mitä niissä on. FDA:n tiedetään lähettäneen varoituskirjeitä dollarikaupan yrityksille, jotka ovat myyneet ulkomaisilta valmistajilta peräisin olevia käsikauppalääkkeitä. Jos et ole varma tuotteen eheydestä tai alkuperästä, jätä se väliin.

4. Lemmikkieläinten ruoka

Lemmikkieläinten ruoka on toinen dollarikaupan tuote, joka ei välttämättä sisällä kaikkia niitä ainesosia, joita luulet sen sisältävän. Toki se on halvempaa, mutta haluatko todella vaarantaa rakkaan lemmikkisi terveyden parin dollarin säästön vuoksi? Säilytys on toinen mahdollinen ongelma. Vuonna 2022 yli 100 koiranruokaa ja herkkua sekä 80 kissanruokaa, joita myytiin eteläisissä dollarikaupoissa, vedettiin pois markkinoilta jyrsijöiden aiheuttaman saastumisen vuoksi.

Katso sen sijaan paikallisten lemmikkieläin- tai ruokakauppojen kiertokirjeitä ja sovelluksia, jotta voit havaita tarjouksia ja kuponkeja paremmista tuotemerkeistä, ja keskustele lemmikkisi eläinlääkärin kanssa hänen suosittelemistaan tuotemerkeistä.

5. Meikki

Kuten monissa tämän luettelon tuotteissa, myös kauneustuotteissa on jotakin salaperäistä. Kosmetiikan ja muiden henkilökohtaisen hygienian tuotteiden väittämiä ei säännellä. Merkintä, jossa ainesosia mainostetaan puhtaina tai myrkyttöminä, ei ole tae turvallisuudesta ja laadusta. Etiketin vihjeitä ovat esimerkiksi dibutyyliftalaatti, propyyliparabeeni, formaldehydi ja hydrokinoni, jotka kaikki kuulostavat niin pelottavilta kuin ne voivat olla kuluttajien ja ympäristön kannalta. Jotkin osavaltiot ovat alkaneet säännellä synteettisten kemikaalien (per- ja polyfluoroalkyyliyhdisteiden eli PFAS-aineiden) käyttöä kosmetiikassa ja muissa tuotteissa.

Vaikka geneerisessä kosmetiikkatuotteessa käytettäisiin samoja ainesosia kuin merkkituotteessa, siinä saatetaan käyttää halvempia versioita kyseisistä ainesosista, mikä voi olla ongelma niille, joilla on herkkä iho. Pysy kaukana näistä tuotteista ja pitäydy hyvämaineisissa tuotemerkeissä.

6. Aurinkovoide

Aurinkovoiteen kanssa ei kannata pelleillä. Sen suojakertoimen vahvuus voi heikentyä ajan myötä, ja ne dollarikaupan aurinkorasvapullot ovat saattaneet seisoa hyllyssä tarpeeksi kauan menettäen osan suojavoimastaan. FDA edellyttää, että tuotteet säilyvät alkuperäisessä vahvuudessaan kolme vuotta; virasto ylläpitää myös tuontiohjelmaa, jolla valvotaan muissa maissa valmistettuja tuotteita. Virasto ei kuitenkaan vaadi viimeistä käyttöpäivää etikettiin.

Lisäksi aurinkovoiteiden ja muiden tuotteiden virheellinen varastointi johti dollarikauppaketjun vapaaehtoiseen palautusmenettelyyn vuonna 2022, koska niitä ei ollut säilytetty asianmukaisissa lämpötiloissa. Aurinkovoide on toinen tuote, joka voi sisältää haitallisia "ikuisia" kemikaaleja, minkä vuoksi tunnettujen tuotemerkkien käyttäminen on vain järkevää.

7. Lelut

Halvat lelut on tehty halvoista materiaaleista. Joidenkin edullisten lelujen myrkyttömyyttä ei välttämättä taata, ja toiset saattavat yksinkertaisesti rikkoutua normaalin kulumisen myötä, mikä tekee niistä turvallisuusriskin pienille lapsille, jotka saattavat sitten popsia niitä haitallisia esineitä suuhunsa. Halvat, merkkihylätyt lelut voivat myös sisältää ikuisesti kemikaaleja tai muita myrkkyjä. Lokakuussa 2022 julkaistussa raportissa löydettiin lyijyä lelujen renkaista, joita myytiin alennusmyymälöissä ympäri maata, mikä johti kyseisten tuotteiden takaisinvetoon.

8. Paristot

Dollarin kaupasta ostetut paristot eivät yleensä ole yhtä tehokkaita kuin muista vähittäismyymälöistä ostetut paristot parista syystä: Ensinnäkin dollarikaupan paristot ovat usein vanhempia kuin muissa vähittäismyymälöissä myytävät paristot. Toiseksi, yleiset paristot on yleensä valmistettu hiilisinkistä, joka ei kestä yhtä kauan kuin litium, joka on suositeltavin ainesosa. Halvat paristot vuotavat myös todennäköisemmin, mikä voi vahingoittaa ladattavaa laitetta.

Jos vaihdat halpoja paristoja useammin kuin muutoin, et todellakaan säästä pitkällä aikavälillä niin paljon kuin ehkä luulet. Sinun on luultavasti parempi käyttää muutama dollari enemmän hyviin akkuihin kuin toivoa parasta merkkihyllyillä.

9. Elektroniset tarvikkeet

Siihen on syynsä, että dollarikaupoista voi löytää edullisia elektronisia tarvikkeita: Ne ovat roskaa! Lisävarusteet, kuten jatkojohdot ja puhelimen laturit, eivät täytä samoja standardeja kuin meille kaikille tuttujen yritysten valmistamat vempaimet. Dollarikaupan elektroniikkatarvikkeet rikkoutuvat nopeasti, ja ne voivat lopulta vahingoittaa puhelintasi, tietokonettasi, televisiotasi ja muita laitteitasi. Käytä hieman ylimääräistä rahaa luotettuun merkkiin, joka on UL-luokiteltu, sen sijaan että ottaisit riskin vempaimen katastrofista.

10. Uunikinnas

Uunikintailla on yksi tehtävä: suojata kätesi palamiselta. Valitettavasti monet dollarikaupan valikoimista on tehty ohuesta, halpasta materiaalista, joka ei pysty suojaamaan sormiasi kuumilta keittoastioilta. Ollakseen tehokkaat käsineiden on oltava tarpeeksi paksut, jotta ne suojaavat kokin käsiä 400 asteen lämpötilalta 10 sekunnin ajan. Vuonna 2021 Health Canada kutsui takaisin kanadalaisen alennusmyyntiketjun myymät uunikintaat, koska raporttien mukaan tuotteet olivat sulaneet ja syttyneet tuleen. Jos et voi vastustaa söpön kausiluonteisen uunikintaparin hankkimista, harkitse niiden käyttämistä keittiössä koriste-esineinä, ei niinkään keittiön apuvälineinä.

11. Työkalut

Työkalujen tulisi olla riittävän tukevia ja kestäviä kestämään kovaa työtä. Parhaat työkalupaketit on valmistettu laadukkaista materiaaleista, ja niissä on yleensä takuu, joten vaikka jokin menisi rikki työssä, voit vaihtaa sen pienin kustannuksin tai jopa ilmaiseksi. Luuletko, että saat saman mielenrauhan dollarikaupasta ostamillasi ei-merkkisillä työkaluilla?

12. Sateenvarjot

Kosteassa ilmastossa asuvat tietävät, miten tärkeää on investoida laadukkaaseen sateenvarjoon, ja valitettavasti näitä ei löydy halpahallista. Dollar store -sateenvarjot ovat usein huteria, liian pieniä, eikä niissä ole ergonomista kahvaa.

Huonolaatuisissa sateenvarjoissa on usein epävakaat rungot, jotka eivät kestä tuulta, mikä tekee niistä pikemminkin vaaran kuin tilapäisen suojan myrskyltä. Halpa sateenvarjo on enemmän turhauttava kuin sen arvoinen, sillä sen kylkiluut murtuvat helposti, jolloin kuomu menee vinoon. Nämä sateenvarjot ovat lyhytikäinen hankinta, ja ne päätyvät usein kaatopaikalle yli miljardin muun sateenvarjon kanssa vuosittain ympäri maailmaa.

13. Korut

Vihreät jäämät korvakoruista, sormuksista, rannekoruista ja kaulakoruista ovat pienin huolenaiheesi dollarikaupan koruista. Edulliset korut saattavat sisältää kadmiumia, halpaa metallia, jota käytetään halpojen helyjen valmistukseen. Pienetkin määrät kadmiumia voivat aiheuttaa haitallisia terveysvaikutuksia, kuten keuhkovaurioita, syöpää ja haittoja sukuelimille. Monissa osavaltioissa ei ole säädöksiä kadmiumin käytöstä koruissa, joten kadmiumia voi löytyä lähikaupassasi myytävistä koruista.

14. Vauvatuotteet

Vauvan hankkiminen tarkoittaa monien vauvatuotteiden, kuten tuttien ja pullojen, ostamista. Saattaa olla houkuttelevaa valita nämä tuotteet dollarikaupasta, mutta muutaman dollarin säästö voi tulla kalliiksi. Jotta tämäntyyppisistä vauvatuotteista tulisi halvempia, valmistajat käyttävät ainesosia, jotka sisältävät myrkkyjä, kuten bisfenoli A:ta (BPA). Muovipakkaukset, joiden pohjassa on numero 7, sisältävät yleensä BPA:ta, ja niitä tulisi välttää.

Kun ostat muita vauvatuotteita, varo formaldehydiä sisältäviä vauvashampoita, parabeeneja sisältäviä hygieniatuotteita ja synteettisiä hajusteita.

15. Paperituotteet

WC-paperin tai paperipyyhkeiden ostaminen halvalla on superhoukuttelevaa. Loppujen lopuksi kun tavaroiden hinnat nousevat jatkuvasti, saatat harkita tinkiväsi kertakäyttötuotteiden laadusta. Et kuitenkaan ehkä todellisuudessa säästä rahaa näissä tuotteissa.

Emme sano, etteikö dollarikaupasta löytyisi joskus nimimerkkisiä vessapaperituotteita – ongelmana on, että rullissa ei välttämättä ole yhtä paljon tilaa kuin muiden kauppojen tavallisissa rullissa. Dealnews.com-sivuston entisen päätoimittajan Michael Bonebrightin mukaan dollarikaupoissa saattaa olla merkkituotteita pienempiä määriä kuin muissa kaupoissa. Vaikka saat ehkä useampia rullia halvemmalla, dollarikaupasta saat vähemmän arkkeja per rulla, joten se kuluu paljon nopeammin loppuun.

16. Tuulilasinpesuneste

Kuten useat muutkin dollarikaupan hyllyssä olevat tuotteet, halvan tuulilasinpesunesteen laatu ei välttämättä vastaa vaatimuksia. Vaikka voit ehkä käyttää tätä huonolaatuisempaa reseptiä tuulilasiin ongelmitta, se voi aiheuttaa ongelmia sinulle tai autollesi.

Monet tuulilasinpesunesteet sisältävät jäätymisenestoainetta, kuten metanolia. Kun lämpötila laskee pakkasen alapuolelle, se estää nestettä jäätymästä tuulilasiin tai säiliöön. Halpakauppojen pesuneste saattaa olla halvempaa, koska siinä ei ole jäätymisenestoainetta, mikä voi johtaa vaaralliseen ajoon, jos et näe tuulilasista ulos.