15 Salaista ainesosaa, jotka saavat puutarhasi kasvamaan

15 Salaista ainesosaa, jotka saavat puutarhasi kasvamaan

Kaupalliset lannoitteet lisäävät maaperään elintärkeitä ravinteita, mutta ne voivat olla ankaria kasveille ja ympäristölle. Keskimäärin viljelykasvit ottavat vain noin puolet kaupallisten lannoitteiden typpimäärästä – loput päätyvät vesistöihin tai hajoavat haitallisiksi kasvihuonekaasuiksi.

Jos haluat säästää ympäristöä ja lompakkoasi, kokeile sen sijaan jotakin näistä kasvien kasvattamiseen tarkoitetuista DIY-ratkaisuista.

1. Puutuhka

Puutuhkassa on korkea emäspitoisuus, minkä vuoksi se sopii erinomaisesti happaman maaperän neutralointiin. Määrittääksesi, voisiko maaperäsi hyötyä puutuhkan levityksestä, osta ensin maaperätestaussarja mistä tahansa puutarhakaupasta ja testaa pieni näyte maaperästä puutarhapenkistäsi. Ennen kuin lisäät tuhkaa puutarhaan, varmista, että se on täysin viileää.

2. Banaanit

Pilko banaanin kuoret ja hautaa ne sitten multaan, kun istutat tomaatteja, ruusupensaita tai viherpippurikasveja. Kuorien sisältämä kalium- ja fosforipitoisuus rikastuttaa maaperää ja vahvistaa kasviasi.

3. Kompostitee

Vahva annos kompostiteetä voi tehdä ihmeitä kasviesi elinvoimaisuuden parantamiseksi. Jos sinulla on jo kompostikasa, on hyödyllistä käyttää aikaa sen keittämiseen nestemäiseksi liuokseksi, joka pursuaa hyödyllisiä mikro-organismeja.

4. Club Soda

Mikä tekee club soodasta kasveille ravinteikkaampaa kuin vesijohtovesi? Hiilihapotettu vesi sisältää makroravinteita, kuten hiiltä, happea, vetyä, fosforia, kaliumia, rikkiä ja natriumia, jotka kaikki ovat hyödyllisiä viherkasveillesi.

5. Akvaariovesi

Kun on aika vaihtaa vesi akvaariossasi, harkitse vanhan veden kaatamista kasvien päälle. Akvaariovedessä olevat jätteet ja bakteerit voivat olla haitallisia kaloille, mutta ne ovat hyödyllisiä kasveille. Varmista vain, että käytät vain makeaa vettä, etkä suolavettä, ja käytä sitä vain koristekasveihin, ei syötäviin kasveihin.

6. Kahvinporot

Vanhoilla kahvinporoilla on monia käyttötarkoituksia ympäri taloa, mutta ne ovat erityisen tehokkaita kasvien vahvistajina niiden kalsium-, kalium-, typpi- ja fosforipitoisuuden ansiosta. Koska kahvinporot happamoittavat maaperää, happoa rakastavat kasvit, kuten ruusupensaat ja atsaleat, hyötyvät käsittelystä eniten. Sirottele tuoreet kahvinporot kevyesti kasvin juurelle tai lisää ne kompostikasaan, jossa ne sekoittuvat muiden ruoantähteiden ja lehtien kanssa luoden rikasta multaa.

7. Munankuoret

Runsaan kalsiumpitoisuutensa vuoksi munankuoret kannattaa heittää puutarhaan, ei roskikseen. Huuhtele ne, murskaa ne ja lisää niitä tomaattien kaltaisille kasveille, joita kalsiumin puute usein vaivaa. Tai aloita taimet munankuorissa, jotka on huolellisesti puolitettu ja huuhdeltu. Kun taimet ovat tarpeeksi isoja istutettaviksi, istuta ne suoraan maahan kuorineen kaikkineen; kuori hajoaa ajan myötä biologisesti.

8. Teelehdet

Käytetyt teelehdet sisältävät kolme hyvää lannoitetta: typpeä, kaliumia ja kalsiumia. Ripottele niitä kasvin juurelle, niin saat edullisesti lisää ravinteita.

9. Ruohonleikkuujätteet

Kun lisäät vihannespuutarhaan ohuen kerroksen ruohonleikkuujätettä, voit estää rikkaruohojen kasvua ja auttaa kasveja säilyttämään kosteutta. Levitä enintään neljänneksen tuuman verran ruohomultaa; liiallinen lisääminen voi estää veden kulkeutumisen. Rikkakasvien siemeniä täynnä oleva ruohonleikkuu kannattaa kompostoida eikä levittää suoraan puutarhaan – asianmukaisesti hoidetun kompostikasan lämpö tappaa rikkakasvien siemenet.

10. Vanhentunut lehmänlanta

Vanhentunut lehmänlanta, joka tunnetaan myös hyvin maatuneena lantana, sisältää runsaasti ravinteita, joita kasvit rakastavat, ja se sitoo hyvin kosteutta. Varmista vain, ettet käytä tuoretta lantaa, sillä se on liian voimakasta useimmille kasveille. Vanhentunut lanta näyttää hyvin samankaltaiselta kuin turve, sillä sen koostumus on tumma, murumainen, hajuton ja kauttaaltaan tasaisen näköinen. Lannan vanheneminen voi kestää muutamasta viikosta vuoteen – se vanhenee nopeimmin kuumassa ilmastossa. Levitä lannoitetta 1-2 tuuman kerros puutarhapenkkeihisi ja katso, miten ne kukoistavat.

11. Kuolleet lehdet

Sen sijaan, että heität kuolleet lehdet pois, silppua ne ruohonleikkurilla ja käytä niitä mullana. Ne tarjoavat laajan valikoiman tärkeitä ravinteita – itse asiassa ne voivat mahdollisesti korvata kokonaan synteettiset lannoitteet, sillä niissä on usein enemmän ravinteita kuin kaupasta ostetuissa. Levitä niitä syksyllä, jotta sää ja eri organismit voivat imeä niitä hitaasti maaperään viileämpien kuukausien aikana.

12. Rikkaruohotee

Rikkaruohot voivat itse asiassa auttaa puutarhaasi kasvamaan, kun niitä haudutetaan lannoitusteeksi. Kun seuraavan kerran kitket rikkaruohoja, säästä vähän täyttämään suuri ämpäri puoliväliin asti. Täytä sitten ämpäri kloorittomalla vedellä ja sekoita sitä päivittäin vähintään 3 päivän tai enintään 2 viikon ajan. Voit lisätä ämpärin päälle siivilän, jotta hyttyset eivät pääse lisääntymään vedessä. Kun tee on haudutettu, siivilöi neste pois ja suihkuta tai kaada sitä nälkäisille kasveille. Palauta liotetut rikkaruohot kompostikasaan.

13. Melassi

Sokeriruo’on tai sokerijuurikkaan jalostuksen sivutuotteena syntyvä blackstrap-melassi sisältää hyödyllisiä kasviravinteita, kuten magnesiumia, rautaa, kaliumia ja kalsiumia. Voit lisätä sitä orgaanisiin lannoitteisiin, jotta ne saisivat lisää ravinteita, tai sekoittaa sitä veteen ja kaataa sitä maahan tai suihkuttaa sitä kasvien lehtiin, jotka imevät sokerin nopeasti.

14. Keitetty vihannesvesi

Kun seuraavan kerran keität vihanneksia päivälliseksi, säästä vesi ja tarjoa kasveillesi juomaa, joka on täynnä elintärkeitä ravinteita, kuten kalsiumia, rautaa ja typpeä. Varmista vain, ettei vesi sisällä suolaa, ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi, sillä kiehuvan kuuma lämpötila voi tappaa kasvisi.

15. Kotitekoinen kasvinruoka

Yhdessä muutama yksinkertainen kotitalouden ainesosa voi tarjota kasveille suuria etuja murto-osalla kaupallisten lannoitteiden kustannuksista. Epsom-suolaa, ruokasoodaa ja kotitalouksien ammoniakkia voidaan yhdistää lannoitteeksi, joka auttaa kasveja säilyttämään terveen lehdistön ja stimuloi kasvua. Lue ohjeemme siitä, miten voit valmistaa oman lannoitteen kasveille.