15 Paikkaa Amerikassa, joissa tavanomaisia lakeja ei sovelleta

15 Paikkaa Amerikassa, joissa tavanomaisia lakeja ei sovelleta

Yhdysvallat on osavaltioiden, piirikuntien, kaupunkien ja muiden rajojen mukaan erilaisten sääntöjen ja määräysten värikäs kirjo, joka ulottuu verojen karsimisesta löyhiin alkoholi- ja tupakkalakeihin. Matkailijat ja maastamuuttajat huomaavat varmasti, että lait, joita he noudattavat päivittäin, menevät päin helvettiä näissä amerikkalaisissa poikkeustapauksissa.

1. Navajo Nation: Missä verot pitävät taukoa

Amerikan alkuperäiskansojen reservaattien asukkaat, jotka ovat lain silmissä suvereeneja kokonaisuuksia, maksavat liittovaltion tuloveroa mutta eivät yleensä ole velkaa osavaltion tuloveroa. Reservaatit voivat määrätä jäsenilleen omat paikallisveronsa, mutta joissakin niistä peritään suhteellisen löyhiä veroja. Esimerkiksi Navajo Nation (Yhdysvaltain suurin reservaatti, joka omistaa osia Arizonasta, New Mexicosta ja Utahista) perii navajojen jäseniltä liikevaihtoveron ja roskaruokaveron, mutta nämä asukkaat eivät Navajo Nation Project Development Departmentin mukaan ole velvollisia maksamaan henkilökohtaisia tulo-, omaisuus- tai varastoveroja.

2. Oregon: Missä raittiustarkastusasemat ovat laittomia.

37 osavaltiossa lainvalvontaviranomaiset käyttävät raittiustarkastuspisteitä rattijuoppojen jäljittämiseen, mutta majavan osavaltiossa sinua ei koskaan pyydetä pysähtymään tien sivuun ja seisomaan yhdellä jalalla. Oregonin osavaltion mukaan raittiustarkastuspisteet ovat laittomia Oregonin perustuslain mukaan, jonka mukaan autoilijoiden on juotava vastuullisesti.

3. Las Vegas, Nevada: Missä tupakointi on sallittua.

28 osavaltiossa on säädetty tupakointikielloista sisätiloissa yksityisillä työpaikoilla, kuten baareissa ja ravintoloissa. Nevadassa tupakoitsijoille on kuitenkin luvassa hieman helpotusta, kun he ovat Sin Cityssä: Etelä-Nevadan terveyspiirin mukaan tupakointi on laillista itsenäisissä baareissa ja kapakoissa, tupakkakaupoissa sekä monilla kasinopelialueilla ja kokouskeskuksissa, jotka sijaitsevat neljän mailin pituisella South Las Vegas Boulevardilla, joka tunnetaan paremmin nimellä Las Vegas Strip.

4. Kennesaw, Georgia: Missä ampuma-aseen omistaminen on pakollista

Vaikka jotkin kunnat suhtautuvat tiukasti aseisiin, eräs georgialainen kaupunki on jo pitkään vaatinut niitä. Atlantan luoteispuolella sijaitsevassa Kennesaw’ssa on ollut vuodesta 1982 lähtien voimassa laki, jonka mukaan jokaisella kotitalouden päämiehellä on oltava ampuma-ase varmuuden vuoksi. Säännöstä on kuitenkin vapautettu kotitalouksien päämiehet, joilla on vammoja, moraalisia tai uskonnollisia vastalauseita aseen omistamista vastaan tai jotka on tuomittu rikoksista.

5. Camasin piirikunta, Idaho: Missä rokotuksia ei aina vaadita

Vanhemmat, joilla on tiettyjä vastalauseita, voivat jättää lapsensa rokottamatta 18 osavaltiossa, jotka sallivat ei-lääketieteelliset vapautukset lapsuuden rokotuksista. Näistä osavaltioista Idahossa on Washington Postin mukaan 8 niistä 10 piirikunnasta, joissa on korkeimmat rokottamisesta kieltäytymisprosentit. Etelä-Idahossa sijaitseva Camasin piirikunta on kärjessä; noin 27 prosenttia sen päiväkotilapsista jätti rokotukset ottamatta kouluvuonna 2016-2017. (Kun otetaan huomioon, että 44 prosenttia Camasin piirikunnan asukkaista on New York Timesin mukaan täysin rokotettu COVID-tautia vastaan, kenties kyseessä on merirosvomuutos).

6. Colorado: Coloradossa marihuana on laillista

Kannabiksen ystävät eivät tarvitse reseptiä sytyttääkseen Coloradossa, jos he ovat 21-vuotiaita tai vanhempia. Vaikka marihuana on laillista lääkinnällisiin tarkoituksiin 38 osavaltiossa National Conference of State Legislatures -järjestön mukaan, Centennial State on yksi 23 osavaltiosta, jossa Mary Jane on laillista käyttää virkistyskäyttöön.

7. Huntington City Beach, Kalifornia: Missä nuotiot ovat tervetulleita

Monet kunnat kieltävät rantatulen sytyttämisen yleisön suojelemiseksi ja ympäristövaikutusten torjumiseksi, mutta useat rannat Huntington Beachissa – mukaan lukien Huntington City Beach – rikkovat trendiä ja sallivat rantakävijöiden sytyttää nuotion merkityillä alueilla. Etelä-Kaliforniassa sijaitseva hiekkaparatiisi ulottuu 3,5 mailin pituiseksi, ja se kannustaa rannikkohulluja lomailijoita sytyttämään hauskanpidon yhdessä 125:stä nuotiopaikasta, jotka sijaitsevat 1st Streetin ja Beach Boulevardin välissä.

8. Kalifornia: Kalifornia: Jossa jalankulkija on aina oikeassa

Joissakin osavaltioissa, kuten Washingtonissa ja Texasissa, on teknisesti laitonta, että jalankulkija astuu jalkakäytävälle sen jälkeen, kun jalankulkijoiden liikennemerkki vaihtuu lähtölaskentamerkkiin. Kaliforniassa jalankulkijat voivat kuitenkin jatkaa matkaa pelkäämättä sakkoja. Freedom to Walk Act -laki sallii jalankulkijoiden ylittää kadun myös sen jälkeen, kun jalankulkijoiden lähtölaskenta on alkanut, kunhan he ehtivät toiselle puolelle ennen ajan umpeutumista.

9. Kansas City, Missouri: Missä avoimet kontit ovat sallittuja

Siniset pojat eivät aina tule perääsi, jos juot alkoholia julkisesti, ainakaan Power & Light Districtissä. Missourilaisen Miller & Terry Attorneys at Law -asianajotoimiston mukaan Kansas Cityn Power & Light Districtissä voi juoda viinaa avoimesti rikkomatta lakia. Kahdeksan korttelin mittainen ulkoilmaviihdekeskus sallii alkoholin nauttimisen julkisesti kävellessäsi läheisiin ravintoloihin ja baareihin ja sieltä pois.

10. Alaska: Alaska: Missä kuljettajat aloittavat nuorina

Kaikkien yhdysvaltalaisten teini-ikäisten ei tarvitse täyttää 15 vuotta tai enemmän päästäkseen tien päälle: Alaska on yksi vain kuudesta osavaltiosta, jossa oppilasluvan voi saada 14-vuotias. Kierre on siinä, että he eivät voi ajaa ilman vähintään 21-vuotiasta aikuista ennen kuin he ovat 16 vuotta ja 6 kuukautta vanhoja, jolloin he voivat saada täyden ajokortin.

11. Magalia, Kalifornia: Missä kullankaivuu on sallittua

Yli 170 vuotta Kalifornian kultaryntäyksen alkamisen jälkeen kullan kimallus silmissään harrastavat kaivostyöläiset etsivät edelleen Kaliforniasta jalometallia. Vaikka mineraalien kerääminen on kielletty tai sitä on rajoitettu joillakin kultarikkailla paikoilla Bureau of Land Managementin nimeämien maastojen suojelemiseksi, voit louhia kultaa laillisesti pienellä joukolla liittovaltion hallinnoimia maita, kuten Forks of Butte Creek Recreation Area -alueella. Vaellusystävällinen alue ei vaadi lupaa vähäistä kullanhuuhdontaa varten.

12. Delaware: Missä voit voittaa lotossa salaa

Useimmissa osavaltioissa lottovoittajien on paljastettava henkilöllisyytensä, kun he lunastavat jättipotin, ensisijaisesti avoimuuden ja yleisen luottamuksen vuoksi. Multi-State Lottery Associationin mukaan (Delaware Online -sivuston kautta) uusrikkailla on kuitenkin oikeus pysyä nimettömänä Delawaressa. Delaware on yksi harvoista osavaltioista, joissa lottovoittajat voivat halutessaan pysyä nimettöminä säilyttääkseen yksityisyytensä ja suojellakseen voittojaan huijareilta.

13. Acadian kansallispuisto, Maine: Jossa koirat ovat aina tervetulleita

Toisin kuin useimmissa maan kansallispuistoissa, Acadian kansallispuistossa voit pitää koiranpentusi mukana 100 mailin mittaisilla poluilla. Lisäksi monet kärrytiet ovat avoinna hihnassa oleville lemmikeille. Joillakin alueilla, kuten Little Long Pondissa, karvainen ystäväsi voi jopa leikkiä vapaasti ilman talutushihnaa.

14. New Jersey: Missä hevoskilpailujen vedonlyönti on hankalaa.

Sitoutumattomien hevosvedonlyöjien kannattaa suunnata New Jerseyhin, jotta he voivat parantaa mahdollisuuksiaan valita seuraava Preakness-voittaja paikallisessa hevoskilpailussa. New Jersey on tällä hetkellä ainoa osavaltio, jossa voit muuttaa hevoskilpailun vedonlyöntipositiotasi sen jälkeen, kun hevoset ovat lähteneet lähtöportilta.

15. Florida: Missä ovien on avauduttava ulospäin

Floridan osavaltiossa julkisiin rakennuksiin astuessasi saatat huomata, että kaikki ovet on vedettävä, ei koskaan työnnettävä. Se saattaa vaikuttaa triviaalilta, mutta se, että ovien on avauduttava ulospäin, on Floridan senaatin säätämä melko käytännöllinen laki, sillä se suojaa rakennuksen sisällä olevia henkilöitä tulipalojen ja muiden sisätiloissa tapahtuvien hätätilanteiden aikana. Tämä osavaltion laki säädettiin sen varmistamiseksi, että ihmiset voivat evakuoida rakennukset nopeasti ja tehokkaasti.