15 Monivuotista yrttiä, joita voi kasvattaa vuosia raikkaan maun, tuholaistorjunnan ja siivoustarvikkeiden varalta

15 Monivuotista yrttiä, joita voi kasvattaa vuosia raikkaan maun, tuholaistorjunnan ja siivoustarvikkeiden varalta

Etsitkö tapoja pitää puutarhasi vähän huoltoa vaativana ja nauttia samalla lukuisista kauneuden, ruokakulttuurin ja lääketieteen eduista? Monivuotisten yrttien kasvattaminen puutarhassasi voi olla juuri oikea ratkaisu.

Toisin kuin basilika, joka on yksivuotinen, ja persilja, joka on kaksivuotinen ja joka voi säilyä kaksi vuotta, monivuotiset yrtit ovat kasveja, jotka voivat säilyä vähintään kaksi kasvukautta. Ne kuolevat tyypillisesti talvella, mutta palaavat takaisin virkeinä ja rehevinä. Vaikka monivuotisia kasveja on edelleen karsittava ja kitkettävä, niiden hoito on paljon helpompaa kuin yksivuotisten.

Jos haluat istuttaa ympärivuotisia yrttejä monivuotisten vihannesten rinnalle, tutustu alla olevaan luetteloon – ja tarkista, että valitsemasi lajike on kasvuvyöhykkeelläsi kestävä. Lue lisää ja lue lisää näiden monivuotisten yrttien hyödyistä, parhaista kasvuolosuhteista (mukaan lukien maaperätyyppi) ja muusta.

1. Laventeli (Lavandula angustifolia)

Rauhoittavista vaikutuksistaan tunnettu laventeli on pensasmainen monivuotinen kasvi, jolla on eloisan violetit kukat ja voimakas tuoksu. Kasvin öljy toimii desinfiointiaineena ja hajunpoistoaineena. Sillä on myös lääkinnällistä arvoa, ja se auttaa stressin lievittämisessä. Laventeli houkuttelee mehiläisiä ja perhosia, ja sen öljy karkottaa hyttysiä. Lajikkeita on useita, mutta kaikki viihtyvät täydessä auringossa ja hieman kuivassa maassa.

Laventelikasvit näyttävät parhaimmilta istutettuina kävelytien varrelle, jossa ne saavat päivittäin vähintään 6-8 tuntia auringonvaloa. Laventelin kasvattaminen siemenistä ei ole helppoa, joten käytä sen sijaan aloituskasveja.

2. Rosmariini (Salvia rosmarinus)

Rosmariini on puumainen ikivihreä monivuotinen yrtti, jolla on sinisiä ja violetteja kukkia ja makea tuoksu. Sitä käytetään yleisesti siipikarjan, lampaanlihan, pataruokien ja keittojen mausteena, mutta voit myös poimia sitä ylimääräisenä ja valmistaa siitä luonnollisen yleispuhdistussuihkeen sen mietojen desinfioivien ominaisuuksien ansiosta. Rosmariinin uskotaan jopa karkottavan hyttysiä!

Yrtti viihtyy lämpimillä alueilla, täydessä auringossa ja hiekkapohjaisessa maassa, joka kuivuu nopeasti, vaikka monet lajikkeet selviävät talvesta eri alueilla. Koska se voi kasvaa useita metrejä korkeaksi, karsitaan rosmariinia säännöllisesti.

3. Tervapäällyste (Artemisia dracunculus).

Keittiökäyttöön soveltuvalla tarragonilla on pitkät vaaleanvihreät lehdet ja pienet vihertävät (tai kellertävät) valkoiset kukat. Kerättäessä tämä ruokayrtti sopii hyvin lihan, siipikarjan ja merenelävien kanssa. Sitä ei voi kasvattaa siemenistä, joten sinun on käytettävä aloituskasvia.

Tarragon sopii erinomaisesti useimpien vihannesten kumppaniksi puutarhassa. Leikkaa sitä säännöllisesti kukinnan estämiseksi ja pitämään sen korkeus noin 1,5 metrissä; muuten se voi kaatua ilman tukea.

4. Sitruunamelissa (Melissa officinalis)

5. Timjami (Thymus vulgaris).

Timjamia käytetään laajalti keittojen, lihan ja vihannesten maustamiseen. Matalakasvuisena perennana pidettävällä timjamilla on pienet lehdet ja ohuet, puumaiset varret sekä miellyttävä apilaa muistuttava maku. Timjamia on yli 50 lajiketta, joista yleisimpiä ovat ranskalainen ja englantilainen timjami, sitruunatimjami ja kumina timjami.

Timjami viihtyy täydessä auringossa ja on kuivuusystävällinen, joten sitä ei tarvitse kastella usein. Mikä parasta, tämä monivuotinen yrtti on myös pölyttäjäystävällinen.

6. Roomalainen kamomilla (Chamaemelum nobile).

Roomalainen kamomilla sisältää eteeristä kamazuleeniöljyä, ja sillä on pienet, päivänkakkaramaiset kukat, joissa on makea, omenamainen tuoksu. Sitä on käytetty rohdosvalmisteissa tuhansia vuosia lievänä rauhoittavana, antiseptisenä ja tulehdusta ehkäisevänä aineena. Nykyään se tunnetaan parhaiten rauhoittavana teenä. Puutarhurit pitävät kamomillaa myös tehokkaana luonnollisena hyönteiskarkotteena, joka pitää puutarhan tuholaiset loitolla ja houkuttelee samalla pölyttäjiä.

Yrtti kasvaa nopeasti ja saavuttaa täyden kukinnan 10 viikossa. Se kannattaa istuttaa keväällä joko siemenistä tai nuorista kasveista, ja sitä käytetään usein maanpeitekasvina. Kamomilla sopii erinomaisesti hedelmien ja vihannesten kumppaniksi.

7. Ruohosipuli (Allium schoenoprasum).

Ruohosipulilla on houkuttelevat syötävät kukat, ja se kuuluu sipuliheimoon. Se on yleinen yrtti keittiössä; sen vihreät varret ovat monien ruokien ainesosa, ja kukkia käytetään salaateissa. Hyönteisiä torjuvien ominaisuuksiensa lisäksi ruohosipulin kukat tarjoavat myös nektaria pölyttäjille.

Ruohosipuli on viileän vuodenajan kylmää sietävä yrtti, joka on parasta istuttaa aikaisin keväällä tai kevään puolivälissä, jotta siitä voidaan korjata sato alkukesästä. Ne kasvavat täydessä auringossa, mutta sietävät myös kevyttä varjoa. Maaperän on oltava kosteaa, hedelmällistä ja hyvin vettä läpäisevää.

8. Oregano (Origanum vulgare)

Oregano on matalakasvuinen, puumainen, lehtipuuvartinen monivuotinen kasvi, jonka useimmat tuntevat sen käytöstä keittiössä, erityisesti italialaisissa ruokalajeissa. Oreganon eteerinen öljy tunnetaan kuitenkin myös vahvana mikrobilääkkeenä, jota käytetään lääke- ja puhdistustarkoituksiin.

Kun kasvatat oreganoa puutarhassasi, ole varovainen, kun leikkaat yrttejä. Jos karsit liikaa, varret saattavat kasvaa takaisin pitkiksi, ohuiksi ja heikoiksi. Mutta jos et leikkaa niitä lainkaan, niistä tulee puumaisia. Kerää koko kasvukauden ajan 2-3 tuuman mittaisia varren kärkiä reseptejäsi varten.

9. Piparminttu (Mentha × piperita)

Jos etsit puutarhaan hyönteisiä karkottavia yrttejä, kokeile piparminttua, joka eteerisenä öljynä voi jopa suojata puutarhan hyttysiltä. Tällä monikäyttöisellä monivuotisella yrtillä on myös monia kulinaarisia käyttötarkoituksia: Kuivaa piparminttulehdet teetä varten, tiputa tuoreita lehtiä limonadiin tai cocktaileihin ja silppua lehdet hedelmä- tai vihannessalaatteihin ja joihinkin aasialaisiin ruokiin.

Piparminttu voi olla vieraslaji, joten karkota se astiaan ja aseta se ruukkuperennaksi osittain varjoisaan paikkaan. Muista kastella säännöllisesti, jotta multa ei kuivu.

10. Keijusauva (Chamaelirium luteum)

Keijusauva, joka tunnetaan myös nimillä enkelin onkivapa, leimahtava tähti, paholaisen puraisu ja väärä yksisarvinen, on monivuotinen yrtti, jolla on kaarevia piikkejä pieniä, tiheään kerättyjä valkoisia tai vaaleanpunaisia kukkia. Sitä käytetään perinteisessä lääketieteessä naisten lisääntymisterveyden hoitoon. Fairy wand viihtyy lauhkeilla alueilla, kestää kuivuutta ja sitä voidaan kasvattaa siemenistä.

11. Sitruunaruoho (Cymbopogon citratus).

Aasialaisessa keittiössä suosittu sitruunaruoho näyttää korkealta ruohotupolta, ja sillä on voimakas sitruunan tuoksu ja maku. Sitruunaruohoöljyn voimakas tuoksu auttaa myös pitämään hyttyset loitolla.

Sitruunaruoho on arka monivuotinen kasvi, mikä tarkoittaa, että se kasvaa joka vuosi uudelleen, kun sitä hoidetaan asianmukaisesti ja oikeissa olosuhteissa. Se kukoistaa lämpimillä, täyteen aurinkoa saaneilla alueilla, joissa on kostea maaperä. Vaikka sitruunaruoho on kylmäkestävä vain lämpimillä alueilla (USDA-vyöhykkeet 9 ja 10), se voidaan viedä sisätiloihin talveksi muilla alueilla.

12. Anisvirnat (Agastache foeniculum).

Etsitkö ainutlaatuisia yrttejä kasvatettavaksi? Kokeile anissihyssoppia, joka kuuluu minttuperheeseen ja jolla on kauniit laventelikukat. Mielenkiintoista on, että se ei ole aniksen siementuottaja, iisoppi eikä näiden kahden sekoitus.

Anisyssoppikasvit rakastavat aurinkoa, ja niiden lehdissä on mieto mintun ja lakritsin maku, jota käytetään joissakin salaateissa ja kasvisruoissa. Lisäksi tuoreista tai kuivatuista anis-yssopin lehdistä voidaan valmistaa teetä. Kasvia käytetään myös lisäämään tuoksua saippuoihin ja kosmetiikkaan.

13. Epatsootti (Dysphania ambrosioides).

Pistävästä maustaan tunnettua epatsoottia käytetään usein meksikolaisissa ruokalajeissa ja perinteisessä lääketieteessä. Sen uskotaan auttavan ruoansulatukseen, vatsakouristuksiin, kaasuihin ja turvotukseen. Epazotea ei kuitenkaan pidä nauttia suuria määriä, sillä kukat ja siemenet voivat aiheuttaa pahoinvointia ja kouristuksia, jos niitä syödään liikaa.

Epazote on monivuotinen kasvi lämpimillä, trooppisilla alueilla. Istuta siemenet tai taimet aikaisin keväällä. Koska se on kuitenkin invasiivinen, sitä on parasta kasvattaa astioissa.

14. Lovage (Levisticum officinale).

Jos et ole kuullut rakuunasta, monet pitävät sitä monipuolisena yrttipuutarhan sisällyttämisenä, jolla on sekä kulinaarisia että lääkinnällisiä etuja. Koko kasvi on syötävä, ja sillä on sellerin kaltainen kirkas, raikas maku. Lehdet voidaan lisätä salaatteihin tai käyttää persiljan sijasta, kun taas lovagen siemeniä (jotka ironisesti tunnetaan sellerin siemeninä) käytetään marinadien, keittojen, chilien ja dippien maustamiseen.

Lovage-kasvi voi kasvaa kuusimetriseksi, ja sen tummanvihreät, röyhelöiset lehdet ja kirkkaankeltaiset kukat ovat kaunis lisä mihin tahansa puutarhaan. Se suosii täyttä auringonpaistetta viileässä ilmastossa ja hiekkaista, savista, hyvin salaojittavaa maata.

15. Ranskalainen hapankorento (Rumex scutatus)

Ranskalainen hapankorppu on monivuotinen yrtti, jonka kirkkaanvihreät keihäänmuotoiset lehdet kasvavat 6-12 tuuman pituisiksi. Lehtiä käytetään pinaatin tapaan ruokiin, jotka vaativat hapokasta, sitrusmaista makua. Voit leikata ranskanherneen lehtiä milloin tahansa, ja niitä kasvaa lisää. Näiden yrttien pienet lehdet ovat kaikkein mureimpia ja maukkaimpia. Ranskalaista omenavelliä käytetään myös homeopaattisesti tulehduskipulääkkeenä kroonisen kivun hoitoon. Se kasvaa parhaiten syvissä astioissa, joissa multa voi hieman kuivua kastelujen välillä.