15 Asiaa, joita sinun ei pitäisi koskaan kytkeä pistorasiaan

15 Asiaa, joita sinun ei pitäisi koskaan kytkeä pistorasiaan

Kun pistorasian kaksi pistoketta eivät yksinkertaisesti riitä antamaan virtaa valoille ja vempaimille, joita tarvitsemme elämämme pyörittämiseen, useimmat meistä turvautuvat pistorasioihin täyttääkseen sähkön tarpeemme. Mutta vaikka näitä laitteita voi käyttää älypuhelinten lataamiseen tai viihdeasennuksen virransyöttöön, on joitakin virtaa vaativia laitteita, joita ei koskaan pidä kytkeä pistorasiaan. Suuria tehoja käyttävät laitteet, kuten ilmastointilaitteet, lämmittimet ja leivänpaahtimet, voivat aiheuttaa pistorasioiden ylikuumenemisen, mikä aiheuttaa palovaaran. Älä myöskään koskaan käytä sisätiloissa olevia pistorasioita, joissa ne voivat kastua, kuten keittiössä tai pesutuvassa.

Missä tahansa käytätkin pistorasiaa, kiinnitä huomiota sen maksimitehoon (joka on laitteen etiketissä) ja varmista, etteivät siihen kytkettävät laitteet ylitä sitä. Useimmat pistorasiat ovat 15 ampeerin tehoisia, mikä tarkoittaa, että ne kestävät enintään 1 800 wattia. Jos tämä ei riitä tarpeisiisi, kannattaa hankkia 20 ampeerin tehoinen raskaan luokan pistorasia, joka kestää jopa 2 400 watin kuormituksia.

1. Jääkaapit

Suuret laitteet, kuten jääkaapit, vaativat paljon virtaa ja kytkeytyvät usein päälle ja pois, mikä voi helposti ylikuormittaa pistorasian. Nämä laitteet on kytkettävä suoraan pistorasiaan, joka on varattu vain laitteen virransyöttöön. Jos yrität kytkeä muita laitteita samaan pistorasiaan, on vaarana, että virtapiiri katkeaa.

2. Mikroaaltouunit

Mikroaaltouuni on nykyaikaisen ruoanvalmistuksen ihme, sillä se sulattaa, kypsentää ja lämmittää ruokaa murto-osassa tavanomaiseen uuniin verrattuna. Mutta kaikki tämä ihmeellinen toiminta vaatii enemmän energiaa kuin mitä pistorasia voi tarjota. Tavanomaisen sähköuunin tavoin mikroaaltouunilla pitäisi olla oma pistorasia.

3. Kahvinkeittimet

Et ehkä ajattele, että aamukupillinen kahvia vaatii niin paljon energiaa keittämiseen, mutta useimmat kahvinkeittimet tarvitsevat melkoisen määrän virtaa muuttaakseen paahdetut pavut kuumaksi juomaksi. Kytke kahvinkeitin suoraan pistorasiaan, tai on vaarana, että heräät puoliksi keitettyyn kahvipannuun.

4. Leivänpaahtimet

Jos olet joskus kurkistanut paahtimeen poistaaksesi erityisen itsepäisen palan rikkinäistä kuorta, tiedät, että sen sisällä on periaatteessa joukko johtoja, jotka kuumenevat tulikuumiksi ja paahtavat leivän. Näiden johtojen vaatima virrankulutus voi helposti aiheuttaa pistorasian ylikuumenemisen. Sama ongelma koskee leivänpaahtimia, sähköpaistimia ja vohvelikeittimiä.

5. Hitaat liedet

Saatat luulla olevasi nokkela kokki, kun kytket hitaasti valmistuvan lieden pistorasiaan vapauttaaksesi pistorasiatilaa muille työtason laitteille, mutta olet väärässä. Nämä ruoanlaittolaitteet vaativat pidemmän aikaa enemmän mehua kuin mitä pistorasia pystyy käsittelemään. Ja koska hitaiden liemien vetovoima on siinä, että niitä voi käyttää ilman valvontaa, haluat ehdottomasti varmistaa, että ne on kytketty turvallisesti pistorasiaan vaarallisten seurausten minimoimiseksi.

6. Hiustenhoitolaitteet

Hiustenkuivaajien, kihartimien ja hiusraudojen käyttämiseen tarvitaan valtavasti sähköä. Jotta katkaisija ei laukeaisi, kaikki hiustenkäsittelylaitteet, jotka toimivat lämmöllä, on kytkettävä suoraan pistorasiaan – mieluiten GFCI-pistorasiaan, jotta vältetään vahingossa tapahtuvan vesialtistumisen vaara, joka on yleinen kylpyhuoneen vaara.

7. Ilmastointilaitteet

Kannettavat ilmastointilaitteet on suunniteltu lämmittimien tavoin kytkeytymään päälle ja pois päältä, ja ne kuluttavat paljon virtaa kytkeytyessään päälle. Tämä toiminta voi ylikuormittaa pistorasian ja joko laukaista katkaisijan tai aiheuttaa vaarallisen ylikuumenemisen. Tästä syystä nämä laitteet on aina kytkettävä omaan pistorasiaan.

8. Kaivopumput

Umpipumppu on usein viimeinen keino turvata kuiva kellari tulvan sattuessa. Koska useimpia pistorasioita ei ole suunniteltu käytettäväksi kosteissa tai märissä olosuhteissa, ne eivät sovellu sumppupumpun kanssa käytettäviksi. Kytke sen sijaan sumppupumppu GFCI-pistorasiaan, mieluiten sellaiseen, joka on asennettu muutaman metrin korkeudelle lattiasta, jos kellaritilasi tulvii.

9. Ilmakompressorit

Kannettavat ilmakompressorit ovat käteviä kotitalousapulaisia kunnianhimoisille DIY-yrittäjille, mutta ne kuluttavat käynnistettäessä valtavasti energiaa. Sen sijaan, että ylikuormittaisit pistorasiaa, käytä raskasta jatkojohtoa, jotta saat paineilmatyökaluistasi maksimaalisen käytön ja hyödyn.

10. Toinen pistorasia

Virtapistokkeita ei ole tarkoitettu käytettäväksi yhdessä toisen virtapistokkeen kanssa. Itse asiassa useiden pistorasioiden kytkeminen yhteen, jota kutsutaan "ketjuttamiseksi", rikkoo useimpia paloturvallisuusmääräyksiä ja voi nopeasti ylikuormittaa sähköjärjestelmän. Samasta syystä on vältettävä jatkojohtojen käyttöä pistorasioiden kanssa. Jos pistorasiat ovat vähissä, yritä irrottaa yksi laite ennen toisen kytkemistä tai katkaise johto ja etsi kodinkoneillesi virransyötön vaihtoehto.

11. Tehosekoittimet

Se, että laite on pieni, ei tarkoita, että se on turvallista kytkeä pistorasiaan. Monissa tehosekoittimissa, kuten Ninjan ja Vitamixin valmistamissa, käytetään tehokkaita moottoreita kovempien ruokien pilkkomiseen. Tämän seurauksena ne voivat käyttää jopa 1500 wattia, mikä asettaa ne samalle tasolle lämmittimien, leivänpaahtimien ja ilmastointilaitteiden kanssa käytetyn tehon suhteen. Koska tehosekoittimen tarkoituksena on nesteyttää elintarvikkeita, vaarana on myös nesteen joutuminen virtalähteeseen, mikä voi aiheuttaa oikosulun. Kytke tehosekoitin aina suoraan keittiön GFCI-pistorasiaan.

12. Pesukone

Useimmat pesukoneet käyttävät maksimissaan jopa 1400 wattia, jolloin ne ovat vaarallisen lähellä useimpien pistorasioiden maksimikuormitusta. Pesukoneet jätetään yleensä valvomatta vaatteiden pesun ajaksi, ja niiden pesu voi kestää jopa tunnin tai kauemmin, mikä on riittävä aika ylikuumentaa pistorasiaa. Kytke pesukone pistorasian sijaan suoraan sille tarkoitettuun pistorasiaan.

13. Kannettavat lämmittimet

Useimmat kannettavat lämmittimet käyttävät korkeimmillaan 1 500 wattia energiaa, ja pistorasiaan kytkettynä ne ovat erityisen vaarallisia, koska ne toimivat usein pitkiä aikoja. Vaikka kannettavissa lämmittimissä on sisäänrakennettu turvajärjestelmä, joka sammuttaa laitteen, jos se alkaa ylikuumentua, se ei estä pistorasiaa ylikuumenemasta ja mahdollisesti aiheuttamasta tulipaloa.

14. Sähkötyökalut

Voit käyttää turvallisesti pistorasiaa sähkötyökaluja varten työpajassa, mutta mikä tahansa vanha pistorasia ei kelpaa. Varmista, että käytät 220 voltin pistorasiaa, jossa on maadoitetut pistorasiat. Tämäntyyppisessä pistorasiassa on myös käytettävä vahvempaa 14-ulotteista johtoa liuskan ja pistokkeen välissä, joka kestää suuremman kuorman kuumentumatta. Korkeamman luokituksen omaavan oikean pistorasian käyttäminen on erityisen tärkeää, jos käytät sähkötyökaluja, jotka kuluttavat enemmän wattia, kuten pöytä- ja pyörösahoja sekä hakkuusahoja.

15. Pelilaitteet

Vaikka pelilaitteesi voi käyttää pelilaitteesi virrankatkaisinta, sinun on kiinnitettävä huomiota siihen, kuinka monta komponenttia kytket virrankatkaisimeen. Vaikka pelitietokoneesi saattaa vetää vain noin 500 wattia, sinun on kytkettävä siihen myös näyttö, kaiuttimet, lamput ja muut lisävarusteet. Laske, kuinka paljon pistokkeita kytket, tarkastelemalla kunkin laitteen tarroja, ja varmista, että niiden yhteismäärä on pienempi kuin pistorasian teholuokitus. Koska haluat suojata nämä herkät laitteet virtapiikeiltä, valitse pistorasia, joka toimii myös ylijännitesuojana.