15 Asiaa, joita et tiennyt voivasi tehdä sahanpurulla

15 Asiaa, joita et tiennyt voivasi tehdä sahanpurulla

Jos olet innokas puutyöntekijä tai jos olet usein puusepäntöiden jäänteiden ympäröimänä, saatat usein miettiä, miten hävittää runsaasti sahanpurua. Älä heitä sitä vielä roskiin – on monia tapoja käyttää tätä vaatimatonta puujätettä työpajan ulkopuolella.

Miksi säästää sahanpurua?

Kun työskentelet puun kanssa, syntyy väistämättä sahanpurua. Vaikka saattaakin olla kiusaus minimoida pöly ja heittää se sitten heti pois, on hyviä syitä säilyttää osa siitä. Sahanpurulla on tiettyjä ominaisuuksia, jotka tekevät siitä erinomaista uudelleenkäyttöä varten. Materiaali on:

  • Imukykyinen: Sahanpuru on erittäin imukykyistä, joten se sopii erinomaisesti ikäviin roiskeisiin ja ympäristöystävälliseksi vaihtoehdoksi kaupallisille imeytysaineille.
  • Palava: Sahanpuru on erittäin palavaa, koska se koostuu hienoista puuhiukkasista, joilla on suuri pinta-ala suhteessa tilavuuteensa. Tämä suurempi pinta-ala mahdollistaa nopeamman ja tehokkaamman vuorovaikutuksen hapen kanssa, mikä edistää nopeaa hapettumista ja syttymistä, kun se altistuu kuumuudelle. Tämän vuoksi sahanpuru soveltuu hyvin käytettäväksi polttopuissa ja kotitekoisissa sytyttimissä.
  • Biohajoava: Sahanpuru on peräisin puusta, joka on uusiutuva luonnonvara, jota mikro-organismit voivat hajottaa luonnollisesti.

Vaikka sahanpurulla on monia erinomaisia käyttötarkoituksia kodin ympärillä, on tärkeää huomata, että kaikki sahanpuru ei ole samanlaista. Yleensä kannattaa välttää painekyllästetystä puusta ja teollisista puutuotteista, kuten vanerista ja MDF-levystä, peräisin olevaa sahanpurua. Nämä sisältävät kemikaaleja, jotka voivat olla haitallisia kasveille ja eläimille.

1. Tee omaa sahanpurumultaa.

Miksi käyttäisit vaivalla ansaitsemasi rahat kalliisiin hakesäkkeihin, kun voit saavuttaa saman tuloksen kasalla sahanpurua? Sahanpurun levittäminen puutarhakasvien ympärille voi ehkäistä rikkaruohoja, auttaa säilyttämään kosteutta ja pitää juuret viileämpinä – kaikki mullan edut ilman sen kallista hintaa! Muista vain lisätä puutarhaan myös typpikomponenttia, jotta maaperän typen puute voidaan estää.

2. Säästä lemmikkieläintarvikkeissa.

Sahanpuru imee kosteutta ja imee hajuja, mikä tekee siitä ihanteellisen korvikkeen kaupalliselle kissanpehkalle. Kodinomistajat voivat myös pehmentää lemmikkieläinten sängyn sisällä olevaa täytettä lisäämällä sahanpurua kuitutäytteeseen. Lisäksi pienet taskulemmikkieläimet, kuten gerbiilit ja marsut, nauttivat siitä, että niiden häkin lattialle levitetään päivittäin kerros tuoretta, puhdasta sahanpurua kuivikkeeksi.

3. Pyyhi vuodot pois

Sahanpuru on erittäin imukykyistä, joten se sopii erinomaisesti öljyn, rasvan ja bensiinin imeyttämiseen autotallissa tai pihatiellä. Ripottele sahanpurua vuotokohtaan, odota, että se imee nesteen itseensä, ja lakaise se sitten roskapussiin hävittämistä varten. Toista tarvittaessa, kunnes sotku on hävinnyt.

4. Kasvata omia sieniä.

Sienet kasvavat luonnostaan kaatuneissa tukeissa ja kaatuneissa puissa, joten on järkevää, että nämä puuta rakastavat sienet viihtyvät myös sahanpurupedillä. Jos haluat tehdä oman DIY-sienten kasvualustan, yhdistä sahanpuru ja orgaaninen komposti ja pidä seos kosteana.

5. Parempi pito

Kun sahanpuru ripotellaan strategisesti puutarhaan tai metsäiselle tontille, se voi luoda luonnollisen polun ja samalla vähentää maaperän eroosiota ja estää rikkaruohoja. Kaiken lisäksi kodinomistajat voivat käyttää sahanpurua parantamaan pitoa lumisilla jalkakäytävillä talvella.

6. Hävitä maali

Useimmat kunnat eivät anna sinun heittää maalijäämiä roskien keräyksen yhteydessä, eikä myrkyllistä materiaalia saa koskaan kaataa viemäriin. Sen sijaan, että veisit käyttämättä jääneen maalin tai tahran paikalliselle ongelmajätelaitokselle, voit kaataa sahanpurua tölkkiin ja antaa sen olla kattamattomana, kunnes maali jähmettyy ja kovettuu. Sen jälkeen voit heittää maalipurkin turvallisesti roskiin ilman huolta saastumisesta.

7. Tee DIY-tulen sytyttäjiä

Valmistautuaksesi kesäaikaisiin nuotioihin, tee sahanpurusta tee-se-itse-tulen sytyttimiä. Sulata yksinkertaisesti ylijäänyt kynttilävaha tarttumattomassa kattilassa miedolla lämmöllä, lisää sahanpurua niin paljon, että vaha paksuuntuu, ja kaada liuos tyhjään paperiseen kananmunapakkaukseen. Jäähdytä huolellisesti, erottele sitten vaha "briketit" ja käytä muutama niistä seuraavan nuotion sytyttämiseen!

8. Täytä puun aukot

Ota vinkki ammattimaisilta lattianjalostajilta ja käytä sahanpurua puun reikien, halkeamien ja kolojen täyttämiseen. Tee sahanpurua puusta, jota haluat paikata, ja jauha se hienoksi, jauhomaiseksi. Sekoita sahanpurujauhe puuliimaan kitiksi ja täytä sillä vaurioituneet kohdat. DIY-täyteaineen väristä tulee täsmälleen puun väriin sopiva.

9. Ryhdy askartelemaan

Jos et ole varma, mitä tehdä sahanpurulla, mieti, millaisia mahdollisuuksia se avaa käsityöläisille ja harrastajille. Sekoita sahanpurua valkoisen maalin ja liiman kanssa, jotta voit luoda tekolunta joulukoristeluun, tai yhdistä sitä vihreän maalin ja liiman kanssa ruohon jäljittelemiseksi.

10. Lämmitä kotiasi

Jotkut kodinomistajat käyttävät puu- ja pelletti-uunia sekä takkaa lisälämmönlähteenä. Jäljelle jäänyt sahanpuru voi auttaa pitämään kodin takat tulessa, mutta kannattaa muistaa, että sahanpuru palaa nopeasti, joten sitä tarvitaan kasa, jotta tulta voidaan ruokkia.

11. Lisää eristettä

Sahanpuru on yllättävän tehokas ja edullinen eristysmateriaali. Huokoisen rakenteensa ansiosta sahanpuru muodostaa tehokkaan esteen lämpötilan vaihteluita vastaan, jolloin tilat pysyvät viileämpinä kuumalla säällä ja lämpiminä kylminä kuukausina.

12. Kompostoi se

Sahanpuru voi olla salainen ainesosa, jota kompostisi on kerjännyt. Puujäte ei ainoastaan tasapainota hiilen ja typen suhdetta kuin ammattilainen, vaan myös nopeuttaa hajoamisprosessia, jolloin kompostikasasi muuttuu ravinteikkaaksi paratiisiksi.

13. Luo neulatyyny

Oletko valmis nipistämään täydellisen neulatyynyn? Älä katso kauemmas kuin työpajasi sahanpurukätköstä. Ompele yksinkertaisesti yksinkertainen pussi (voit käyttää kangasjätettä) ja täytä se sahanpurulla. Sahanpurutäyte pitää neulat terävinä ja neulatyynyn tukevana.

14. Tee ilmanraikastimia

Elävöitä asuintilojasi DIY-sahanpurun ilmanraikastimilla. Sekoita yksinkertaisesti muutama tippa suosikki tuoksuöljyjäsi sahanpuruun (setripuun sahanpuru toimii parhaiten) ja täytä pienet kangaspussit tuoksuvalla seoksella. Ripusta tai aseta pussit kaappeihin tai laatikoihin tai minne tahansa muualle, missä tarvitaan raikasta ilmaa. Kun tuoksuva sahanpuru vapauttaa hitaasti miellyttävää tuoksuaan, koet luonnollisesti virkistävän ilmapiirin ilman voimakkaita kemikaaleja.

15. Pysäytä etanat

Etanoiden invaasio pilaa puutarhajuhlasi? Tutkimukset osoittavat, että sahanpurua sisältävän suojamuurin ripottelu rakkaiden kasviesi ympärille voi harhauttaa nämä ärsyttävät tuholaiset. Etanat pitävät sahanpurun kuivaa rakennetta epämiellyttävänä, joten se voi toimia tehokkaana pelotteena puutarhassasi. Levitä sahanpurua tasaisesti alttiiden alueiden, kuten kukkapenkkien ja kasvimaiden ympärille. On kuitenkin tärkeää huomata, että vaikka kuiva sahanpuru toimii suojaavana esteenä etanoita vastaan, jos se kastuu sateen tai kastelun seurauksena, se ei enää karkota etanoita.