14 Viisasta tapaa suojata puutarha säältä

14 Viisasta tapaa suojata puutarha säältä

Kestääkö puutarhasi luontoäidin alati muuttuvat sääjärjestelmät? Vuodenaikojen vaihteluiden ja epänormaalien säämallien välillä puutarhasi on kestettävä vaihteluita – muuten kova työsi saattaa olla turhaa.

Vuodenaikaan sopimattomat kylmät kelit, voimakkaat myrskyt, äkkitulvat ja muut sääilmiöt näyttävät yleistyvän. Ilmastonmuutos aiheuttaa äärimmäisempiä ja johdonmukaisempia rankkoja sääilmiöitä, jotka lisääntyvät vuosittain. Pahimpaan varautuminen auttaa puutarhaasi selviytymään odottamattomista sääoloista.

1. Korvaa maisemamuovi mulchilla puutarhapenkeissä.

Suurempi kuumuus ja kuivuus edellyttävät sateen ja kastelun saamista kasvien juurille ja jopa maaperän jäähdyttämistä. Jotkut puutarhurit luottavat maisemamuoviin sen kyvyn vuoksi torjua rikkaruohoja ja eristää sänkyjä. Muovi tukahduttaa rikkaruohot luomalla suojakilven maan päälle, mutta tämä kilpi estää myös veden ja ilman pääsyn kasveihin.

Muovia ei saa koskaan pitää lähellä puutarhakasveja, varsinkaan viileän vuodenajan kasveja, kuten juureksia ja salaattia, koska muovi lämmittää maaperää. Pidä kaikki koriste- ja ruokakasvit terveinä valitsemalla orgaanista multaa, kuten puulastuja tai kuorta. Nämä kaksi vaihtoehtoa auttavat tukahduttamaan rikkaruohot, mutta päästävät vettä ja ilmaa juurille; orgaaninen multa voi jopa viilentää maaperää.

2. Kastele kasvit ennen odotettavissa olevaa pakkasta.

Odottamaton pakkanen voi saada puutarhurit hätääntymään istutustensa tilasta. Suojellaksesi ulkokasvejasi kastele ne päivää ennen ennakoitua kylmää jaksoa – eli niin kauan kuin ilman lämpötila on yli 40 celsiusastetta; ennen kovia pakkasia kastele kasvit juuria myöten ja peitä ne pakkaselta suojaamiseksi. Janoiset kasvit ovat paljon alttiimpia kylmätuhoille kuin hyvin kastellut kasvit. Lisäkosteus sitoo maaperään lämpöä, joka eristää juuria ja pitää kasvit vahvempina kylmällä säällä.

3. Aseta kasvien lastenhoitaja.

Elämän velvollisuudet pitävät meidät kaikki kiireisinä, ja on helppo unohtaa pienet asiat, kuten kasvien kastelu. Sen sijaan, että antaisit kukkiesi kuihtua auringon alla, koska et ole ehtinyt kastella niitä, ota käyttöön Plant Nanny (tai muunlainen automaattinen kasvienkastelija), joka pitää ruukkukasvit kosteina. Sinun tarvitsee vain työntää terrakottatolpat multaan ja työntää sisälle pitkäkaulainen lasipullo (kuten viinipullo). Täytä vesipullo uudelleen viikon tai kahden välein tai tarpeen mukaan.

4. Estä puutarhan eroosio mullan avulla.

Sade, jään sulaminen ja tuuli altistavat puutarhoja, erityisesti kaltevassa maastossa sijaitsevia, eroosiolle. Eroosion merkkejä ovat helposti havaittavat paljastuneet juuret, mutaiset lätäköt tai puutarhasta "alavirtaan", joko jalkakäytävälle tai nurmikolle, jäävä maa. Jos havaitset jonkin näistä varoitusmerkeistä, tontti voi olla vaarassa tuhoutua. Taas kerran, kasvipenkkien suojaaminen on yhtä helppoa kuin mullan lisääminen, joka auttaa vakauttamaan maaperää. Valitse raskaampaa lehtipuuta tai keinotekoista multaa, joka ei puhalla helposti pois, jotta puutarhan multa pysyy paikallaan.

5. Leikkaa vaaralliset puut ja oksat.

Sen lisäksi, että puut tarjoavat kipeästi kaivattua varjon helpotusta, ne toimivat arvokkaina tuulensuojina. Ne rajoittavat todennäköisyyttä, että jatkuvat tuulenpuuskat vahingoittavat herkkää puutarhaasi. Muista kuitenkin, että puut ovat voimavara vain niin kauan kuin ne pysyvät terveinä. Kuolleet tai vaurioituneet puut ja oksat ovat sen sijaan vaaraksi. Jotta puutarhasi ei vahingoittuisi kaatuneista oksista, tarkista tonttiasi lähimpänä olevat puut ja kiinnitä erityistä huomiota niihin puihin, joiden oksat roikkuvat sänkyjen yläpuolella. Jos havaitset pienen puun, jonka oksat näyttävät olevan valmiina kaatumaan, voit todennäköisesti hoitaa puun leikkaamisen itse. Jos kyseessä on korkeampi puu, jonka oksat ovat paksumpia, ole varovainen ja palkkaa paikallinen arboristi tai maisemointiyritys leikkaamaan ne puolestasi.

6. Pyydä kastematoja auttamaan salaojituksessa.

Puutarhurit ovat yleensä tyytyväisiä sateeseen, mutta jos maaperäsi ei tyhjene hyvin, sadekuurot voivat tuoda liikaa hyvää. Vettynyt maaperä vie juurilta tarvittavan hapen, ja jos kasvisi ovat veden vallassa, ne todennäköisesti kuolevat. Vaikka tulvan aiheuttamia vahinkoja ei voi korjata jälkikäteen, voit tehdä paljon suojellaksesi puutarhaasi tulevilta myrskyiltä. Paras keinosi? Lisää säännöllisesti kompostia maaperään. Kompostilla on monia etuja, joista vähäisin on se, että se houkuttelee kastematoja, jotka luovat tunneleissa ilmataskuja ja kanavia, jotka parantavat salaojitusta.

7. Suojaa kasvit muovilla.

Myrskytuulet, jotka ovat tarpeeksi voimakkaita kaatamaan sähkölinjoja, voivat tehdä runsaasti vahinkoa takapihan puutarhapalstalle, ellet suojaa sen poimintoja. Kaikki herkät kasvit, joita ei voi siirtää sisätiloihin, voi pelastaa juurineen kitkemiseltä peittämällä ne tuulensuojalla ennen myrskyn saapumista. Muovikalvo, joka on kiinnitetty paaluilla, voi vähentää tuulten vaikutusta orastavaan puutarhaan, joissakin tapauksissa jopa 60 prosenttia.

8. Siirry tippukasteluun.

Yksi parhaista tavoista valmistella kasveja kuivuuskauteen on auttaa niitä kasvattamaan vahvat ja terveet juuret, ja se onnistuu niinkin yksinkertaisesti kuin muuttamalla kastelutottumuksia. Kastele harvemmin, mutta hitaasti ja syvälle. Tippukastelujärjestelmä voi auttaa tässä. Tippuva vesi imeytyy maaperään ja on juurien käytettävissä pidempään kuin äkillinen ryöppy letkusta tai ämpäristä. Aseta tippukastelujärjestelmä käyntiin aamulla, jotta kasvi saa vettä ennen päivän kuumimman hetken alkua. Sekä kasvien terveydentilan että vesilaskun pitäisi parantua.

9. Käännä terrakottaruukut.

"Istuta, kun pakkasvaara on ohi" on varoitus, jonka näet monissa siemenpakkauksissa ja kasvilapuissa. Se on viisas neuvo, joka jokaisen puutarhurin olisi hyvä pitää mielessä, ja siksi viisaat istuttajat odottavat kylvöä keskimääräisen viimeisen pakkaspäivän jälkeen. Luontoäiti ei aina noudata samoja sääntöjä, minkä vuoksi kannattaa olla varasuunnitelma taimien suojaamiseksi kylmältä. Hätätapauksessa voit tehdä terrakottaruukusta pakkassuojan: Kallista tyhjä ruukku herkän taimen päälle, jotta se säästyy kylmältä, ja poista se, kun lämpötila nousee jälleen.

10. Suunnittele rakeiden varalta suojaa antava katos.

Raekuuro voi olla puutarhoille kuolinisku. Puutarhapenkkejä voi suojata levittämällä pressun, raekuuroverkon tai muovikalvon maahan kiinnitettyjen tikkujen tai vanteiden päälle, mutta pystysuorat istutukset vaativat luovempaa suojautumista. Rakenna suoja asentamalla vanerilevy taloa, aitaa tai säleikköä vasten, jossa kasvit kasvavat. Jos raekuuroon liittyy kovia tuulia, vaneri kannattaa kiinnittää jollakin painavalla esineellä, jotta se ei pääse lentämään pois ja aiheuttamaan lisävahinkoja.

11. Auta sänkyjäsi kestämään tulvia.

Kiinteistö, joka oli kerran tulvilta suojassa, saattaa nyt olla altis satunnaisille tulville. Siinä tapauksessa voit tehdä muutamia asioita valmistellaksesi puutarhaasi ennen sateen tai valumavesien saapumista.

Hiekan lisääminen maaperään voi parantaa salaojitusta ja kannustaa vettä jatkamaan virtausta. Pidä viljelykasvit koholla sijoittamalla ne korotettuun sänkyyn tai konttipuutarhaan tai luomalla istutuksen yhteydessä korotettuja kumpuja, jotka auttavat ehkäisemään veden samentumista. Suuremmissa puutarhoissa voit kaivaa imeytysputken, joka on salaojituslinja, joka ohjaa ja jakaa ylimääräisen veden uudelleen.

12. Valmistaudu lämpötilapiikkeihin ennen kuin ne iskevät.

Lämpötilan vaihtelut voivat pilata puutarhasi. Myöhäinen pakkanen voi tappaa satosi, mutta niin voi myös äärimmäinen kuumuus. Seuraa ja ymmärrä alueesi säämalleja, jotta voit valmistautua paniikin sijaan, ja kiinnitä erityistä huomiota uusien istutusten lämpöstressiin.

Äärimmäisten sääolojen aiheuttamien kasvivahinkojen ehkäiseminen alkaa siitä, että valitset vyöhykkeellesi sopivat kasvit, jotta niillä on parhaat mahdollisuudet menestyä. Jos olet epävarma, valitse kasvi, joka kestää hieman enemmän lämpöä kuin vyöhykkeellesi on tyypillistä, tai varmista, että lämpöä kestävä kasvi saa varjoa kuumana iltapäivänä. Useimmat kasvit kärsivät lämpöstressistä, kun lämpötila nousee yli 90 celsiusasteen. Jos äärimmäinen helle saapuu, kastele kasvit syvästi ja aseta tilapäinen varjo suojaamaan niitä lämpöstressiltä tai palaneilta lehdiltä.

13. Käytä luonnollisia jäänpoistoaineita.

Kun talvi painaa päälle, useimpien kodinomistajien ratkaisu jäänpoistoon on levittää paksu kerros suolaa. Natrium pelastaa talvella liukkaudelta, mutta se voi tuhota nurmikon ja kasvit, koska se estää juuria imemästä vettä ja voi jopa viedä vettä kasveista.

Kun lumi ja jää sulavat, jäänpoistosuola voi päästä vesistöön ja joutua puutarhaan. Voit ehkäistä kasveillesi aiheutuvia vahinkoja käyttämällä luonnollisia jäänpoistoaineita, kuten sokerijuurikasmehua tai etikkaa. Jos tämä ei ole mahdollista, harkitse suolaa sietävien puutarhakasvien, kuten huopakukan (Gaillardia), perhosruohon (Asclepias tuberosa) tai plantain liljan (Hosta), valitsemista.

14. Valitse kestävämpiä kasveja.

Kun tuulenpuuskat ylittävät 30 mailia tunnissa, kasveille voi aiheutua vahinkoa. Jos asut tuulelle alttiilla alueella, harkitse sellaisten kasvien valitsemista, jotka kestävät paremmin voimakkaita puuskia.

Etsi kasveja, joiden lehdet tai neulaset ovat pienempiä ja jotka kestävät tuulta vähemmän, sillä ne työntävät tuulta lehtiensä läpi sen sijaan, että ne tarttuisivat siihen, kuten rosmariini tai laventeli. Muita huomioon otettavia kasveja ovat tiheästi maahan asti haarautuvat tai monivartiset kasvit. Laatikoihin kannattaa lisätä muun muassa porkkanoita, mansikoita, geraniumeja ja murattia.

Lisäsuojaksi voit luoda pensaista tai ikivihreistä puista elävän tuulensuojan, joka minimoi tuulen vaikutuksen puutarhapenkkeihisi.