14 Tuoksuvaa huonekasvia, jotka saavat kotisi tuoksumaan hämmästyttävältä


14 Tuoksuvaa huonekasvia, jotka saavat kotisi tuoksumaan hämmästyttävältä

Kun kylmempi sää lähestyy, puutarhat kuihtuvat ja ikkunat pysyvät kiinni, mutta se ei tarkoita, että kotisi on tuomittu haistamaan tunkkaiselta ja tunkkaiselta. Sinun ei myöskään tarvitse turvautua kaupallisiin ilmanraikastimiin, sillä oikeat huonekasvit voivat tuoksuttaa sisätilasi ja lisätä samalla luonnollista kauneutta.

Piditpä sitten kukka-, hedelmä-, yrtti- tai ruohotuoksuista, on ruukkukasvi, joka voi välittää niitä. Lisäksi Georgian yliopiston tutkimukset osoittavat, että monet huonekasvit voivat vähentää sisäilman epäpuhtaustasoja ja karkottaa ilmassa olevia epäpuhtauksia, kuten haihtuvia orgaanisia yhdisteitä.

Ennen kuin lähdet puutarhamyymälään etsimään uusia huonekasveja, on yksi varoitus: monet ihastuttavimmista aromaattisista kasveista ovat myrkyllisiä kissoille ja koirille, ja ne voivat aiheuttaa ihoärsytystä, vatsavaivoja ja jopa kuoleman, jos niitä nautitaan suuria määriä. Kerromme niistä, joita ASPCA:n mukaan lemmikkieläinten kotien tulisi välttää, kun paljastamme 14 mahtavaa aromaattista kasvia ja annamme vinkkejä, joiden avulla sisäpuutarhasi pysyy parhaimman näköisenä ja tuoksuisena.

Nauti jasmiinista

Etkö voi paeta paratiisisaarelle? Tuo trooppinen tunnelma kotiin jasmiinin huumaavan tuoksun avulla. Vaikka kaikilla lajikkeilla ei ole tuoksua, valkoisella jasmiinilla (Jasminum polyanthum) on, ja se kukkii ja tuoksuu tilassasi koko talven. Gardeniaa muistuttavasta runsaasta ja huumaavasta tuoksustaan huolimatta se ei ole erityisen nirso. Se pitää huokoisesta, hyvin vettä läpäisevästä maaperästä, hieman kosteasta ympäristöstä ja kohtuullisesta määrästä valoa (jonka ei tarvitse olla suoraa aurinkoa). Harkitse jasmiinin laittamista riippuvaan istutuskasvattamoon; köynnöksenä se kasvaa kauniiksi kiemurteleviksi poluiksi.

Rakastan tuota laventelia

Aseta laventelia (Lavendula), sulje silmäsi ja hengitä sisään: Tunnet olevasi Provence’ssa, Ranskassa, jossa violetit kukat peittävät peltoja ja täyttävät ilman ainutlaatuisella olemuksella, joka on kukkainen, yrttinen ja metsäinen yhtä aikaa. Tuoksu on tunnettu rentouttavista ominaisuuksistaan, joten se on loistava valinta makuuhuoneeseen tai minne tahansa, missä rentoudut kotona. Hemmottele laventelikasviasi runsaalla valolla, pidä se poissa vedolta ja anna sen kuivua hieman kastelujen välillä. Valitettavasti laventeli on myrkyllistä kissoille ja koirille.

M-m-m-m-m, Minttu!

Jos makeat, kukkaiset hajuvedet eivät ole sinun juttusi, siirrä sinne minttua (Mentha) – monivuotista yrttiä, jota käytettiin ensimmäisen kerran antiikin aikana huoneiden hajunpoistoaineena. Sen kirkkaat sahalaitaiset lehdet tuoksuvat virkistävästi ja voivat tuoda makua ruokiin ja juomiin. Spearmintti on yksi suosituimmista monista eri lajeista. Anna mintulle hyvin vettä läpäisevä multa ja itään päin suuntautuva ikkuna, ja pidä se kosteana kastelematta sitä liikaa.

Mintun on oltava: Nipistä kaikki havaitsemasi nuput heti pois, sillä ne eivät lisää tuoksua, mutta voivat olla merkki siitä, että kasvi alkaa olla pitkäjalkainen. Mintun sisältämä eteerinen öljy on myrkyllistä koirille ja kissoille, ja se voi aiheuttaa vatsavaivoja, jos sitä syödään suuria määriä.

Kukkivat Begonian kanssa

Kukinta-aika? Mikä kukinta-aika? Teeruusubegonia (Begonia x semperflorens-cultorum) tuottaa kauniita vaaleanpunaisia kukkia ympäri vuoden, ja se korostaa mitä tahansa huonetta hienovaraisella tuoksullaan. Melko kestävä kasvi, joka on hyvä valinta aloittelevalle sisäpuutarhurille, Tea Rose Begonia pärjää hyvin osittaisessa auringossa, mutta se arvostaa kosteutta. Istuta se itsekseen tai lisää se astiapuutarhaan ja ihaile sen hyvää ulkonäköä ja siroa tuoksua. Varoitus: Begoniat voivat olla vakava ongelma lemmikkieläimille.

Tuoksu sitrushedelmillä

On helppo kuvitella laajoja appelsiinien, limetsien ja sitruunoiden metsiköitä, mutta sitruspuut (Rutacae-heimon jäsenet) voivat pärjätä sisätiloissa varsin hyvin omillaan. Pienet valkoiset kukat ja niiden hedelmät tuovat mukanaan erehtymättömän makean ja kirpeän tuoksun, joka on läsnä, mutta ei kuitenkaan ylivoimainen. Sitrushedelmät tarvitsevat paljon valoa ja runsasta kastelua sekä hyvin vettä läpäisevää maaperää.

Valitse etelään tai lounaaseen suuntautuva ikkuna ja kevyt, huokosettomasta materiaalista valmistettu istutusastia, joka säilyttää hieman kosteutta ja tarjoaa sitrushedelmillesi ylimääräistä kosteutta, jota ne rakastavat. Vaikka kissat ja koirat inhoavat sitrushedelmiä ja saattavat yksinkertaisesti välttää niitä, kasvit ovat myrkyllisiä lemmikeille.

Voi kyllä, orkideat!

Unohda niiden hössöttämisen maine: Eksoottisia, pitkään kukkivia orkideoita voi kasvattaa menestyksekkäästi kotona, ja oikea lajike palkitsee vaivannäkösi huumaavalla tuoksulla. Esimerkiksi Brassavola nodosa -orvokkilajikkeella on valkoiset terälehdet ja erityisen voimakas, makea tuoksu. Cymbidiumissa taas on kevyempi, sitruunainen tuoksu, joka sopii sen kirkkaankeltaisiin kukkiin.

Hanki orkideoille kehitetty mullasekoitus ja tarjoa lajikkeelle sopivaa valoa. Vaikka orkideat kukoistavat kosteassa ja lämpimässä ympäristössä, laske yölämpötilaa 10 astetta, jotta kukintapotentiaali kasvaa.

Nauti laaksonliljasta

Kotisi on linnasi, joten miksi et koristaisi sitä laaksoliljalla (Convallaria majalis), joka on yksi Kate Middletonin lempikukista (hänellä oli sitä morsiuskimpussaan). Sen kukkaista makeutta lieventävät yrttiset ja metsäiset aksentit – yksi syy siihen, miksi se on suosittu monissa hajuvesissä – ja nämä pienet kellonmuotoiset kukat ovat voimakkaita.

Kasvata laaksoliljaa runsaassa auringonvalossa, ruukkumullassa, johon on sekoitettu hieman turvesammalta, ja maltillisissa lämpötiloissa, jotka vaihtelevat 60 ja 70 celsiusasteen välillä. Varoitus: Laaksoliljan kukat ja lehdet ovat erittäin myrkyllisiä ihmisille ja lemmikkieläimille.

Hengitä heliotrooppia.

Heliotroopin (Heliotropium arborescens) makeus muistuttaa vaniljaa, vaikka jotkut fanit väittävät, että sen tummanviolettien kukkien rypäleistä huokuu vauvapuuterin ja kirsikkapiirakan vivahteita. Kasvi on saanut nimensä auringonjumala Helioksen mukaan, joten ei ihme, että se vaatii aurinkoista paikkaa. Istuta se perusmullalla nopeasti valuvaan ruukkuun, ja jotta heliotrooppi viihtyisi erityisen hyvin, säilytä se hieman kosteassa paikassa, etenkin talvella. Lemmikkieläinten pitäisi olla turvassa heliotroopin ympärillä, vaikka ASPCA pitää sitä myrkyllisenä hevosille.

Tuo kotiin Hoyaa

Palkitse itsesi pitkän päivän jälkeen tulemalla kotiin hoyalla (Hoya carnosa). Sen silmiinpistävät tähtimäiset kukat levittävät makeaa tuoksua, joka voi täyttää huoneen, ja illalla tuoksu voimistuu entisestään. Tätä trooppista kasvia on helppo kasvattaa ja se on täysin huoltovapaa – kastele vain, kun multa tuntuu kuivalta, ja sumuta säännöllisesti vedellä, jotta se saa kaipaamaansa kosteutta. Köynnöksenä hoya sopii mainiosti roikkuvaan istutuskasvattamoon, jossa se peittää kaivauksesi kukilla ja tuoksulla.

Elävöitä eukalyptuksella

Ihmiset, jotka sanovat "feh!" kukkatuoksuille, voivat antaa peukut pystyyn eukalyptukselle, joka kuuluu myrttisukuun. Sen lehtien öljy on kirpeän kirpeää, ja sen tiedetään avaavan poskionteloita, joten se on täydellinen kasvi työhuoneeseen tai kotitoimistoon poistamaan aivosumua ja parantamaan keskittymistä.

Eukalyptus on helppo kasvattaa, se viihtyy epäsuorassa valossa tai täydessä auringossa ja sietää viileitä lämpötiloja. Anna mullan kuivua hieman kastelujen välillä ja karsia sitä säännöllisesti, jotta se pysyy täyteläisenä ja pensasmaisena. Lemmikkieläinihmiset, huomioikaa: ASPCA:n mukaan eukalyptus on kielletty kasvi, joka voi aiheuttaa oksentelua, ripulia ja (yllättäen) masennusta kissoille ja koirille.

Hemmottele itseäsi tuberoosilla.

Rohkea ja kaunis sekä tuoksultaan että ulkonäöltään, tuberoosi (Polianthes tuberosa) ei ole heikkohermoisille tarkoitettu huonekasvi. Sen voimakas makea tuoksu on tehnyt siitä vuosisatojen ajan suositun hajusteiden ainesosan. Trooppisena kasvina sen tulisi saada suoraa aurinkoa ja runsaasti vettä. Tuberoosi kasvaa pitkällä, korkealla varrella, ja puutarhurit suosittelevat leikkaamaan osan varsista kukintavaiheen aikana. Näin kasvista tulee tuottavampi ja voit tuoda kukkakimpun toiseen huoneeseen. Harmi, että tuberoosi on huono valinta lemmikkieläinystävällisiin koteihin – se voi sairastuttaa kissoja ja koiria.

Hemmottele plumerialla

Sisätiloissa kukkivan plumerian (Plumeria rubra) kanssa voi olla pakko järjestää luau sisätiloissa – sen suuria, tukevia terälehtiä käytetään usein havaijilaisissa leissä. Pumeriaa on saatavana myös monissa eri väreissä ja tuoksuissa, kirpeistä sitrushedelmistä makeaan kuusenkerkkiin ja ruusuun. Plumeria on pensas, joten se vaatii suuren istutusastian ja satunnaista karsimista, jotta se pysyy kunnossa.

Sijoita plumeria paikkaan, jossa se saa runsaasti aurinkoa, ja vaikka syksyllä ja talvella muutaman päivän välein tapahtuvan kastelun pitäisi riittää, kesällä tämä trooppinen häkellys janottaa enemmän. Anteeksi, eläinten ystävät! Plumeria – erityisesti sen valkoinen, maitomainen mehu – ei kuulu kotiin, jossa on lemmikkejä.

Hullaannu passionkukasta!

Sinisen ja violetin passioforan (Passiflora caerulea) monimutkaisen kukinnan ja romanttisen nimen mukaisesti sillä on viettelevä mutta rentouttava hedelmäisen kukkainen tuoksu. Kasvi on monivuotinen puuvartinen köynnös, joka viihtyy parhaiten runsaassa auringossa, runsaassa ilmankosteudessa ja kosteassa, mutta hyvin valuvassa maassa. Se voi olla hieman kuriton, joten karsia se takaisin, ennen kuin se leviää kaikkialle; karsiminen edistää myös tiheämpää kukintaa. Vaikka ASPCA ei ole listannut intohimokukan myrkyllisyystietoja, useat muut sivustot väittävät, ettei se ole myrkyllinen ihmisille tai kotieläimille.

Kevennä sitruunamelissan avulla

Jos pidät sitruksisesta tuoksusta, mutta sinulla ei ole tilaa tai kärsivällisyyttä kasvattaa sitruunapuuta sisätiloissa, kokeile sitruunamelissaa (Melissa officinalis). Tämä siisti monivuotinen yrtti ei ainoastaan anna nimensä mukaista miellyttävän kirpeää tuoksua, vaan sen kirkkaanvihreät lehdet tuovat raikkaan maun keittoihin, salaatteihin ja muihin resepteihin, mikä tekee siitä loistavan valinnan keittiöön. Kasvata se aurinkoiseen ikkunaan, käytä hieman hiekkaista, hyvin vettä läpäisevää multaa, äläkä kastele liikaa.