14 Asiaa, joita ei pitäisi koskaan puhdistaa painepesurilla

14 Asiaa, joita ei pitäisi koskaan puhdistaa painepesurilla

Painepesurit ovat korvaamattomia työkaluja graffitien, lian ja muiden pinttyneiden roskien poistamiseen pinnoilta, mutta on olemassa tilanteita, joissa näitä unelmapuhdistuskoneita ei pitäisi käyttää. On selvää, että haluat välttää painepesun kaltaisia asioita, kuten ihmisiä, eläimiä ja kasveja, mutta kodin ympärillä on monia yllättäviä esineitä – joista joitakin olet luultavasti painehuuhtonut aiemmin – jotka voivat vahingoittua korkeapaineisella vedellä.

Herkät sähkö- ja mekaaniset järjestelmät – kuten ilmastointilaitteet ja ulkovalaisimet – voivat myös vahingoittua, jos niitä ruiskutetaan voimalla. Ennen kuin aloitat kevätsiivouksen painepesuri mukanasi, on tärkeää tietää, mitkä asiat kiinteistölläsi kannattaa pestä jollakin muulla tavalla.

1. Ikkunat

Ikkunoiden nopea pesu painepesurilla voi tuntua hyvältä idealta, varsinkin kun otetaan huomioon, miten vaikeaa voi olla päästä toisen kerroksen ikkunoihin, mutta hauraat lasilevyt eivät kestä painepesurin tuottamaa korkeapainesuihkua. Vesisuihku todennäköisemmin puhaltaa lasin irti kuin puhdistaa ikkunan, jolloin ainakin yksi ikkuna joudut vaihtamaan ja sisätiloissa on siivottava iso sotku vettä ja lasia.

2. Sähkömittarit

Sähkömittareissa on yleensä kiinteä metallikotelo ja mittarin etupuolen päällä läpinäkyvä lasi- tai muovisuojus. Vaikka kotelo suojaa mittaria sateelta, räntäsateelta ja lumelta, se voi olla haavoittuvainen painepesurin tuottamalle korkeapainevirralle. Painepesurin tuottama teho voi pakottaa vettä kapeiden halkeamien ja rakojen läpi, mikä voi vahingoittaa sähköjärjestelmää ja aiheuttaa kalliita korjauksia.

3. Asfalttipaanut

Painepesurin käyttäminen katolla, jossa on asfalttipeltiä, voi mahdollisesti vahingoittaa kattoa ja aiheuttaa vuotoja. Korkea vedenpaine itse asiassa irrottaa rakeet asfalttipaanuista ja voi rikkoa tai poistaa paanut kokonaan, jos katto on vanhempi. Katon vuodot aiheuttavat ongelmia koko talossa, kuten lahoa, rakenteellisia vaurioita ja hometta, joka voi päästä lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmään ja vaikuttaa kaikkien talossa asuvien terveyteen.

4. Kourut

Kourujen puhdistaminen ei ole useimmille ihmisille hauskaa, joten voi olla houkuttelevaa nopeuttaa tehtävää käyttämällä painepesurin tehoa kerääntyneen lian, lian ja möhkäleiden tai lehtien poistamiseen. Tämä ei kuitenkaan ole hyvä idea. Painepesuri on liian voimakas, ja se voi vetää kourun irti talosta tai vahingoittaa syöksytorvea. On parempi puhdistaa roskat kouruista käsin ja huuhdella kourun sisäpuoli puutarhaletkulla.

5. Vanha laasti tai tiili

Painepesurit sopivat erinomaisesti betonipihojen ja -kivien puhdistamiseen. Niitä voidaan käyttää myös pienemmällä paineasetuksella uusiin tiileihin. Kun kodin ulkopuolella oleva tiili ja laasti on kuitenkin lohkeillut ja murentunut, painepesuri aiheuttaa vain ongelmia. Voimakas vesivirta voi irrottaa laastia seinästä ja leikata vanhoja tiiliä, mikä aiheuttaa merkittäviä rakenteellisia vaurioita ja altistaa kodin sisätilat ulkoilman sääolosuhteille.

6. Ajoneuvot

Joitakin painepesureita markkinoidaan ajoneuvoille sopiviksi, ja tämä voi pitää paikkansa, jos pesuri on asetettu matalalle paineasetukselle. On kuitenkin suositeltavaa välttää kokonaan painepesurin käyttöä ajoneuvoon, koska pienetkin muutokset etäisyydessä ajoneuvosta tai suihkukulmassa voivat aiheuttaa pysyviä vaurioita, kuten lommoja ja lohkeamia maalissa, jotka altistavat ajoneuvon ruostumiselle. Suihkun voima voi myös pakottaa vettä ajoneuvon moottorin halkeamiin ja rakoihin, mikä johtaa kalliisiin korjauksiin.

7. Tahraiset tai maalatut pinnat

Painepesurin tuottama voimakas vesisuihku sopii erinomaisesti maalin irrottamiseen metallisesta sivuraiteesta tai tahran poistamiseen puukannelta. Itse asiassa kannen painepesu on suositeltavaa ennen uuden värikerroksen levittämistä, jotta pinta voidaan valmistella kunnolla. Jos et halua lohkeilla, kuoriutua tai muuten vahingoittaa tahraa tai maalia, vältä painepesurin käyttöä värjätyille tai maalatuille pinnoille.

8. Valaisimet

Ulkovalaisimet, kuten lyhtypylväsvalaisimet ja kuistin valaisimet, on tehty kestämään sadetta, räntää, lunta, jäätä ja kovaa tuulta, mutta niitä ei ole suunniteltu kestämään painepesurin voimakasta vaakasuoraa vesivirtaa. Korkeapaineinen vesivirta voi rikkoa lasilevyt tai lamput ja irrottaa valaisimen kokonaan kiinnikkeestään. Jos voima ei tuhoa valaisinta, vesi voi silti tunkeutua halkeamien läpi ja vahingoittaa sisäisiä sähkökomponentteja.

9. Ilmastointilaitteet

Ilmastointilaitteen metallikotelo auttaa suojaamaan herkkiä metalliripoja, jotka auttavat haihduttamaan yksikön lämpöä. Vaikka painepesuri poistaisi nopeasti lian ja roskat ilmastointilaitteen ulkopuolelta, se voi myös taivuttaa tai murskata lamelleja, mikä rajoittaa ilmavirtaa yksikön läpi. Käytä sen sijaan puutarhaletkua tai pölynimuria ja pehmeää harjaa lamellien väliin varovasti ja säästä painepesuri ajotielle.

10. Altaat

Vaikka saattaisitkin joutua kiusaukseen puhdistaa levät tai tahrat altaan seinistä painepesurilla, se ei ole hyvä idea. Liian suuren paineen käyttäminen sementtialtaaseen voi vaurioittaa kipsikuorta ja aiheuttaa vuotoja. Jos altaassa on vinyylivuoraus, pienikin määrä painetta riittää repimään reikiä sinne, missä vuori on hauras, tai vetämään vuorauksen irti leikatuista kohdista, kuten skimmerien ja paluuputkien ympäriltä. Itse asiassa jo pelkkä uima-altaan tyhjennys voi vahingoittaa sitä. Parempi vaihtoehto on pitää vesi altaassa ja käyttää kemiallisia menetelmiä, harjoja tai robottialtaanpuhdistimia altaan puhdistamiseen.

11. Aurinkopaneelit

Painepesurin pitkä ulottuvuus tekisi siitä näennäisesti loistavan työkalun lian pesemiseen aurinkopaneeleista. Se ei kuitenkaan ole sitä. Vaikka painepesuri toimii hyvin kodin muiden ulkoasun osien puhdistamiseen, se voi helposti vahingoittaa aurinkopaneelin herkkiä osia. Korkeapainevesi voi tuhota metallikehyksen suojaavan ulkokerroksen tai jopa irrottaa lasit kehyksestä, jolloin syntyy aukkoja, joista kosteus pääsee sisälle. Itse asiassa aurinkopaneelien pesu voimalla voi jopa mitätöidä valmistajan takuun.

12. Kuitusementti sivuraide

Kuitusementtisivuraide on yksi kovemmista sivuraidevaihtoehdoista, joita voit valita kotiin. Vain harvat asiat voivat vaurioittaa sitä, ja konepesu sattuu olemaan yksi niistä. James Hardie, yksi sementtilevyjen sivuraiteiden huippuvalmistajista, neuvoo välttämään konepesua, sillä se voi vahingoittaa pintaa. Sen sijaan yritys neuvoo käyttämään Hardie-levyjen sivuraiteen puhdistamiseen matalapaineletkua ja keskiharjaksista harjaa.

13. Terassivarjostimet ja markiisit

Kyllä, markiisit ja terassivarjostimet kestävät sääolosuhteita, mutta niitä ei ole suunniteltu kestämään korkeapaineisia vesipuhalluksia. Painepesurin käyttäminen terassimarkiisiin tai -varjostimeen voi aiheuttaa kankaan repeämisen. Myöskään ulkokalusteita ei pidä altistaa korkeapainevedelle. Suositut ulkokangasvalmistajat, kuten Sunbrella, kehottavat myös olemaan käyttämättä painepesuria tuotteidensa puhdistamiseen. Käytä sen sijaan miedon saippuan ja valkaisuaineen sekoitusta matalapaineletkulla näiden ulkokankaiden puhdistamiseen.

14. Generaattorit

Vaikka generaattorit on rakennettu kestämään haastavia sääolosuhteita, jotta sinun ei tarvitse olla ilman sähköä, ne eivät ole tuhoutumattomia. Tehopesurin käyttäminen generaattorin puhdistamiseen voi aiheuttaa merkittävää vahinkoa. Tämä johtuu siitä, että korkeapainesuihku voi leikata letkuja, hihnoja ja muita generaattorin sisällä olevia osia. Sen sijaan, että puhdistat generaattorin moottoripesurilla, käytä kompressoria pölyn ja lian puhaltamiseen ja pyyhi se sitten rätillä ja pienellä rasvanpoistoaineella.