13 Puulattiaongelmaa ja niiden syyt

Jos katsot televisiosta kotisuunnitteluohjelmia, olet luultavasti huomannut, että puulattiat ovat tekemässä paluuta. Moni remonttimies on vetänyt vanhan maton pois ja löytänyt – ilokseen ja hämmennyksekseen – alta puulattian. Tuttu valitus siitä, miksi kukaan peittää nämä kauniit, alkuperäiset puulattiat halvalla matolla.

Niin upea ja kestävä kuin puulattia voikin olla, se ei kuitenkaan ole maaginen. Kuten kaikilla lattiatyypeillä, myös puulattioilla on omat oikkunsa. Suunnittelitpa sitten uusien puulattioiden asentamista tai kotisi maton alla piilossa olleen kiintopuun kunnostamista, sinun on ymmärrettävä, millaiset vauriot ja ongelmat voivat vaikuttaa puulattioihin.

13 yleisintä puulattiaongelmaa.

1. Kuluminen ja repeytyminen

Puulattioissa on suojaava pintakäsittely, jonka ansiosta ne kestävät runsaasti lemmikkien, huonekalujen, lasten ja muiden tahojen aiheuttamaa väärinkäyttöä. Ajan myötä tämä viimeistely alkaa kuitenkin kulua pois. Voit odottaa, että puulattioissasi näkyy jokapäiväisen kulumisen merkkejä, kuten naarmuja, kolhuja ja lommoja. Saatat myös huomata kuluneita kohtia, jotka voivat johtua vilkkaasta liikenteestä tai huonosta viimeistelystä. Suojatyynyjen käyttäminen huonekalujen alla ja kenkien jättäminen ovelle voi auttaa suojaamaan lattioita.

2. Lemmikkitahrat

Vaikka puulattiat ovat melko tahrankestäviä, ne eivät ole voittamattomia. Liian pitkäksi aikaa huomaamatta jääneet vesivuodot ja lemmikkien tapaturmat jättävät jälkensä. Erityisesti lemmikkitahroilla on taipumus imeytyä pintakäsittelyn läpi puukuitujen sisään. Toisin kuin pintatahrat, jotka voidaan poistaa puulattian puhdistusaineella, pintakäsittelyssä olevat tahrat on hiottava pois. Syvimmät tahrat saattavat jopa vaatia puunvalkaisuaineen käyttöä tai kyseisten lautojen vaihtamista.

3. Auringon haalistuminen

Jotkin puulajit ovat valoherkempiä kuin toiset, mikä tarkoittaa, että auringonvalolle altistuminen vaikuttaa niihin todennäköisemmin. Valoherkkyydestä johtuen puulattiat voivat haalistua ja muuttaa väriään ajan myötä. Laadukas pintakäsittely voi auttaa viivästyttämään tätä prosessia, mutta jos olet huolissasi haalistumisesta, kaihtimien asentaminen auringonvalon rajoittamiseksi on myös hyvä idea.

4. Kuoriutuva viimeistely

Vaikka kaikki pintakäsittelyt osoittavat aikanaan kulumisen merkkejä, ala-arvoiset tai väärin käytetyt pintakäsittelyt heikkenevät paljon nopeammin. Jos pintakäsittely alkaa paikoitellen irrota, se on varma merkki siitä, että jotain meni pieleen levityksessä – ja sinun on luultavasti hiottava kaikki pois ja aloitettava alusta. Tyypillisesti kuoriutuva pintakäsittely osoittaa, että likaa tai kemikaaleja, kuten tahran jäämiä, ei ole poistettu ennen tahran levittämistä. Nämä epäpuhtaudet estävät puuta pitämästä pintakäsittelyä.

5. Laajat aukot

Pieni väli levyjen välillä on hyvä, mutta epätavallisen suuret välit ovat yleensä merkki virheellisestä asennuksesta. Puu laajenee kostealla säällä ja supistuu kuivalla säällä, joten lattioiden välit näyttävät suuremmilta joinakin vuodenaikoina kuin toisina. Jos laudat ovat olleet liian märkiä asennuksen aikana, niiden välit ovat kuivuttuaan leveämmät, mikä aiheuttaa kosmeettisen ongelman.

6. Kuppimaiset reunat

Kuppimiset ovat eräänlainen vesivahinko. Kuppiset laudat ovat lautoja, joiden reunat ovat koholla korkeammalla kuin niiden keskikohta. Näin voi tapahtua, kun puulattia asennetaan märän aluslattian päälle, mutta myös korkea suhteellinen kosteus voi olla syynä. Joskus lattiat tasoittuvat, kun ylimääräinen kosteus haihtuu, mutta toisissa tapauksissa lattiat on hiottava.

7. Kruunaavat reunat

Kruunaantuminen on kuppautumisen käänteisilmiö, jossa laudan keskikohta nousee korkeammalle kuin sen reunat. Siinä missä kupruilu johtuu usein laudan alla olevasta kosteudesta, kruunaantuminen tapahtuu yleensä silloin, kun vesi jää laudan päälle. Kumpuilua voi esiintyä myös silloin, kun kupruilevat lattiat hiotaan ennen kosteuden poistamista.

8. Vääntyvät laudat

Kolmas ja äärimmäisin tapa, jolla puulattia voi reagoida kosteuteen, on vääntyminen. Kun lattia vääntyy, laudat kohoavat useita senttejä. Vääntyminen johtuu useimmiten tulvimisesta, mutta myös muut kosteusongelmat voivat aiheuttaa vääntymistä, jos laudat on asennettu liian lähelle toisiaan eikä niillä ole tilaa laajentua tai jos laudat on kiinnitetty lattiaan väärin.

9. Epäsäännölliset laudat

Puun jyvän vastakkaiset värit antavat lattialle sen omaleimaisen ulkonäön. Tämä vaihtelu johtuu puun vuosirenkaista, joissa tummemmat kohdat ovat pehmeää kevätpuuta ja vaaleammat alueet tiheää myöhäispuuta. Kevätpuu on vähemmän kestävää kuin myöhäispuu, joten lattia ei välttämättä kulu tasaisesti. Ajan myötä tummemmat alueet voivat näyttää paljon kuluneemmilta tai kolhaisemmilta kuin vaaleat kohdat. Epäsäännölliset laudat voivat johtua myös vääränlaisista hiomatyökaluista tai -tekniikoista.

10. Hionnan aiheuttamat naarmut

Hionnasta puheen ollen, saatat huomata puulattiassasi myös naarmuja, jotka johtuvat virheellisestä hionnasta. Nämä viat voivat syntyä, kun lautojen hiontaan viimeistelykerrosten välissä käytetään kuluneita hiontatyynyjä tai hiomaseuloja. Tällaiset naarmut voidaan poistaa vain hionnalla sen kerroksen ohi, jossa ne ovat syntyneet, ja viimeistelemällä ne uudelleen.

11. Naulojen aiheuttamat halkeamat

Lattian naulaimen keskitetty voima voi aiheuttaa rumia halkeamia erityisesti tehdasvalmisteisiin lattioihin. Jotkin puulajit ovat alttiimpia halkeilulle kuin toiset, ja halkeilua voi syntyä yksinkertaisesti siksi, että laudat kuivuvat liian nopeasti. Naulat ovat kuitenkin yleisin syyllinen. Onneksi monet halkeamat voidaan korjata helposti puun täyteaineella.

12. Jäämät pintakäsittelyssä

Aivan kuten naarmuja voi syntyä hiomisen ja viimeistelyn aikana, myös roskia voi joutua viimeistelyyn. Hiusten, lian tai muiden epäpuhtauksien palaset, joita ei ole poistettu ennen viimeistelyä – tai jotka joutuvat kosketuksiin pintakäsittelyn kanssa sen kuivuessa – voivat jäädä pysyväksi osaksi pintakäsittelyä. Ainoa tapa poistaa roskat on hioa ja viimeistellä uudelleen.

13. Polyuretaanipisarat

Jos viimeistelet lattiat vuodenaikojen vaihtuessa, kovettumatonta polyuretaania voi tihkua halkeamien välistä, kun laudat supistuvat. Myöhemmin, kun laudat laajenevat ja pakottavat polyuretaanin takaisin pintaan, saatat huomata polyuretaanipisaroita muodostuvan lattialautojen reunoille. Jos havaitset ne ajoissa, polyuretaanipisarat voidaan poistaa helposti partaterällä, rätillä ja puhdistusliuoksella.

Useimmat puulattiaongelmat voidaan välttää asianmukaisella asennuksella, viimeistelyllä ja kunnossapidolla, ja kun niitä ilmenee, useimmat ongelmat ovat hyvin korjattavissa. Vakavia vaurioita lukuun ottamatta alkuperäiset laudat voidaan yleensä korjata ja käyttää uudelleen ilman, että niitä tarvitsee vaihtaa.