13 Hyväksi havaittua temppua ötökkäystävälliseen takapihaan

13 Hyväksi havaittua temppua ötökkäystävälliseen takapihaan

Yleiset puutarhatuholaiset, kuten hyttyset ja punkit, eivät ole pelkkä kutiava riesa. Taudintorjunta- ja ehkäisykeskuksen mukaan ne levittävät myös tauteja, kuten Lymen tautia ja Länsi-Niilin virusta. Onneksi on monia toimia, joilla voit pitää nämä tuholaiset loitolla. Nämä ovat parhaita tapoja saada aikaan ötökkätön takapiha tänä kesänä, aina ruoan peittämisestä lepakkotalon asentamiseen.

1. Kiellä seisova vesi.

Hyttyset rakastavat munia seisovaan veteen, minkä vuoksi on hyvä idea poistaa se, jotta nämä tuholaiset eivät voi lisääntyä takapihallasi. Varmista, että kourut ovat puhtaat ja että kaikki pihalla olevat vajonneet alueet on täytetty, jotta vesi ei kerääntyisi sinne. Jopa lintukylvyssä ja lastenaltaassa oleva vesi on vaihdettava säännöllisesti, jotta pienet imijät eivät pääse lisääntymään.

2. Siirrä ja poista houkuttimet.

Roskat voivat tarjota kasvualustan kärpäsille, muurahaisille ja muille hyönteisille. Varmista, että kaikki roskikset ja kierrätysastiat pysyvät peitettyinä, ja siirrä ne pois pihan parhaista viihdytysalueista.

3. Pidä ruoka peitettynä.

Piknikretket ja grillijuhlat ovat kesän suosikkiharrastus, mutta ystäväsi ja perheesi eivät ole ainoita, jotka löytävät ruokalautasesi houkuttelevana. Jos haluat pitää kuusijalkaiset otukset loitolla pastasalaatista ja hampurilaisista, peitä ulkotarjottimet silikonikansilla tai verkkomaisilla ruokateltoilla.

4. Rakenna lepakkotalo.

Yksittäinen lepakko voi syödä yli 4 000 hyönteistä yhden yön aikana, joten pidä näitä yöeläimiä supersankarikavereinasi taistelussa tavallisia ötököitä vastaan. Vahvista lepakkokantaasi rakentamalla lepakkotalo, ja iloitse, kun näet niiden liihottelevan pihallasi iltahämärissä.

5. Houkuttele lintuja

Höyhenpeitteiset ystävät ovat hauskoja ikkunanäkymiä, mutta ne voivat myös auttaa tuholaistorjunnassa. Useimmat tavalliset takapihan linnut, kuten varpuset, pääskyset ja kottaraiset, syövät marjoja, siemeniä ja – arvaatte varmaan – hyönteisiä. Tee pihastasi houkuttelevampi linnuille istuttamalla pensaita ja pieniä puita pesimäpaikoiksi. Voit myös asentaa lintujen ruokinta- ja kylpylaitteen, jotta linnut kävisivät usein ja asettuisivat asumaan.

6. Pidä asiat siistinä

Ylikasvaneet pensaat ja rikkaruohot ovat täydellisiä pesä- ja piilopaikkoja hyttysille, kirppuille ja punkkeille. Paksu kasvillisuus voi myös vaikeuttaa auringon haihduttaa seisovaa vettä, johon hyttyset munivat. Pidä nämä tuholaiset loitolla pitämällä maisemointi siistinä ja leikkaamalla korkea ruoho, harjat ja rikkaruohot kiinteistösi ympäriltä.

7. Rakenna hyönteisloukku

Itse tehty ansa on helppo puolustus takapihan ötököitä vastaan. Jos haluat tehdä oman hyönteisansan, leikkaa 2 litran limupullon korkki irti ja käännä se niin, että nokka osoittaa alaspäin pulloon. Teippaa pullon palat yhteen sinetöidäksesi sen ja täytä pullo sitten liuoksella, joka houkuttelee hyönteistyyppiä, jonka toivot pyydystäväsi:

Ampiais- ja kärpäsliuos

  • Hedelmäjätteet tai hunaja
  • 1 kuppi vettä
  • Muutama tippa nestemäistä astianpesuaineita.

Hyttysliuos

  • ¼ kupillista sokeria
  • 1 gramma hiivaa.
  • 1 kuppi kuumaa vettä

8. Polta hieman sitronellaa

Sitronellaöljy voi peittää hyttysiä houkuttelevat tuoksut, kuten hiilidioksidin ja ihmisen maitohapon. FDA:n hyväksymää sitronellaa käytetään jopa elintarvikkeiden ja juomien maustamiseen. Jos tunnet itsesi käsityöläiseksi, tee DIY-sitronellakynttilöitä, jotka voit sytyttää seuraavissa takapihajuhlissasi. Voit myös ostaa sitronellasuitsukkeita, kynttilöitä tai soihtuja, jos et halua tehdä itse.

9. Käytä luonnollista pihasuihketta

Wondercide-kirppu- ja punkkisuihkeella pääset eroon hyttysistä, kirppuista ja punkkeista luonnollisesti käyttämällä eteerisiä öljyjä, kuten setripuuta ja seesamiöljyä, joista nämä tuholaiset eivät pidä. Luonnollinen karkotin on täysin turvallinen ihmisille, koirille ja muille pienille nisäkkäille, joten voit suihkuttaa sitä kaikkialle, joka on altis tuholaisille. Liitä säiliö yksinkertaisesti puutarhaletkuun ja suihkuta sitten. Aloita levittämällä liuosta vähintään kahdesti 10 päivän aikana ja levitä sitä sitten 3-4 viikon välein ylläpitoa varten. Yksi pullo voi kattaa 5 000 neliöjalan alueen.

10. Valitse hyönteisiä hylkiviä kasveja

Suunnitellessasi maisemointia ja sekoita mukaan joitakin ötököitä hylkiviä kasvilajikkeita. Laventeli, kehäkukka, krysanteemi, sitronella ja sitruunaruoho voivat kaikki estää hyttysten ja kirvojen kaltaisia hyönteisiä kutsumasta pihaa kodikseen. Lisäksi ne ovat kauniita katsella ja tarjoavat hyönteisiä syöville linnuille lisää pesäpaikkoja.

11. Asenna terassin tai pergolan tuulettimet

Jos rakastat viettää aikaa terassilla tai pergolassa, harkitse tuulettimien asentamista pitämään hyttyset poissa terassilta. Hyttyset saattavat vaikuttaa armottomilta, mutta ne ovat melko heikkoja lentäjiä, joten jopa keskitehoinen katto- tai seisova tuuletin voi olla liikaa niiden pienille siiville. Kattotuulettimen ansiosta kärpästen on myös vaikea päästä juomien ja välipalojen luo.

12. Vaihda hehkulamput LEDeihin.

Erilaisten hehkulamppujen vaikutusta ötököihin auringonlaskun aikaan heinäkuusta syyskuuhun koskevan tutkimuksen mukaan hehkulamput houkuttelevat enemmän ötököitä kuin LED-lamput. Jos valaiset tällä hetkellä ulkotilasi hehkulampuilla, vaihda ne LEDeihin vähentääksesi yöllisiä tuholaisia. Säästät myös rahaa energialaskuissa, sillä LEDit kuluttavat vähemmän energiaa kuin hehkulamput.

13. Sytytä tuli nuotiopaikkaan

Hyttysiä ja muita hyönteisiä pelottaa savu, joten tulipesän säännöllinen käyttö voi auttaa pitämään nämä tuholaiset loitolla. Voit jopa ripotella hieman laventelia kuopan ympärille pelottamaan ötököitä entisestään. Jos sinulla ei ole turvallista paikkaa, johon rakentaa itse tehty tulipesä (tai et yksinkertaisesti halua kaivaa sitä esiin), voit ostaa pöytätasoisen tulipesän, kuten YAHEETECHin metallisen tulipesäpöydän, joka toimii myös juomien jäähdyttimenä, kun sitä ei käytetä.