13 Huonoa tapaa, jotka tappavat laitteesi

13 Huonoa tapaa, jotka tappavat laitteesi

Useimmissa taloissa on erilaisia kodinkoneita, jotka helpottavat ja tehostavat jokapäiväisten tehtävien suorittamista. Pakastimissa ja jääkaapeissa säilytetään ruokaa, liedet ja uunit mahdollistavat ruoan valmistamisen, ja laitteet, kuten astianpesukoneet ja roskienkäsittelykoneet, auttavat siivoamisessa. Vastineeksi me puhdistamme ja huollamme nämä laitteet, jotta ne pysyvät huippukunnossa. Monilla meistä on kuitenkin huonoja tapoja, jotka saattavat vahingoittaa laitteitamme.

Nämä ylläpitämämme huonot tavat ovat tahattomia. Teemme niitä, kun meillä on kiire tai olemme väsyneitä, emmekä ajattele, millaisia kielteisiä vaikutuksia käytöksellämme voi olla ohjauspaneeleihin, tiivisteisiin ja muihin kodinkoneen osiin. Varmistaaksesi, että ne toimivat hyvin, kun niitä tarvitaan, vältä näitä rutiineja, jotka saattavat tappaa laitteesi, ja yritä sitten muuttaa ongelmallisia käytäntöjäsi.

1. Kuuman veden käyttäminen roskienkäsittelylaitteessa

Se saattaa tuntua intuitiiviselta, mutta kuumaa vettä ei pitäisi käyttää keittiöjätteiden puhdistamiseen tiskialtaasta. Kun käytät roskakoria ruoan jauhamiseen, käytä sen sijaan kylmää vettä. Kuuma vesi sulattaa rasvan ja rasvan, mikä johtaa vain jäteastian viemärin tukkeutumiseen ja mekaanisiin vaurioihin.

2. Jätät kolikoita taskuihisi.

Tarkista kaikki taskut huolellisesti seteleiden ja kolikoiden varalta, ennen kuin laitat housut pesukoneeseen. Irralliset kolikot voivat vahingoittaa rumpua ja tunkeutua nurkkiin, mikä aiheuttaa tukoksen – ja kalliin korjauksen.

3. Pakastimen ylitäyttö

On totta, että täysi pakastin toimii tehokkaammin kuin tyhjä, mutta hyvää voi olla liikaa. Pakastimen ylitäyttö voi tukkia tuuletusaukot, rajoittaa kylmän ilman virtausta ja ylikuormittaa jääkaapin lauhdutinta, mikä voi johtaa palamiseen.

4. Pesukoneen ylikuormittaminen

On houkuttelevaa tunkea pesukone ääriään myöten täyteen, kun pyykkiä kasaantuu, mutta älä tee niin. Ylikuormitettu pesukone rasittaa laakereita kohtuuttomasti, heittää rummun epäkuntoon ja voi johtaa pesukoneen korjauskutsuun.

5. Roiskeiden jättäminen uuniin

Roiskeet ovat ruoanlaiton luonnollinen sivutuote. Kaikki uuniin läikkynyt on siivottava heti, tai se voi vahingoittaa lämmityskierukoita, mikä johtaa kalliisiin korjauksiin.

Ammattilaisvinkki: Käytä silikonista uunivuorta uunin alatelineellä, jotta roiskeet saadaan talteen, kun niitä syntyy. Näin uunin puhdistaminen on helpompaa ja vähemmän aikaa vievää.

6. Kuivausrumpuun kertyy kuivausrumpua.

Muista tyhjentää kuivausrummun nukkaerotin jokaisen kuorman jälkeen. Jos et tee niin, koneesi on paljon tehottomampi ja turvattomampi käyttää. Tuuletusputkeen tukkeutuva nukkaa voi sytyttää tulipalon.

7. Saippuan käyttäminen kaasulieden polttimien puhdistukseen

Vältä puhdistamasta kaasuliesi polttimia saippualla. Se voi aiheuttaa korroosiota ja tukkia sytytysreiän, jolloin polttimet syttyvät hitaasti tai eivät syty ollenkaan. Sekoita sen sijaan vettä ja ruokasoodaa tahnaksi ja levitä sitten ohut kerros tahnaa polttimoihin ja korkkeihin. Anna tahnan vaikuttaa noin 15-30 minuuttia ja puhdista polttimet sitten hammasharjalla tai hankausharjalla. Jos haluat lisää puhdistusvaihtoehtoja, lue käyttöopas ja noudata valmistajan puhdistusohjeita.

8. Terävien esineiden asettaminen astianpesukoneeseen

Vältä terävien esineiden laittamista astianpesukoneeseen. Vaikka laittaisit ne ruokailuvälinekoriin terävät päät ylöspäin, voit silti tylsyttää veitsien terät ja vahingoittaa telineitä. Kaikki lovet telineiden vinyylipinnoitteeseen johtavat ruostumiseen, joka tahraa astiasi, kunnes vaihdat astianpesukoneen.

9. Valuraudan käyttäminen keraamisella keittotasolla

Valurautapannun pohja on karkea, ja se voi helposti naarmuttaa sileää keraamista keittotasoa. Tästä syystä kannattaa välttää sellaisten valurautaisten keittoastioiden käyttöä, joita ei ole pinnoitettu. Varmista, että kaikkia kattiloita ja pannuja ei raahata liedelle ja pois liedeltä, vaan pikemminkin nostat ne ylös ja nostat ne polttimille ja pois liedeltä.

10. Jääkaapin tiivisteen likaantumisen salliminen.

Jääkaapin ovissa on kumitiiviste, joka kulkee oven ulkoreunaa pitkin. Tiiviste pitää oven kunnolla tiiviinä, kun se on suljettu. Ajan myötä tiiviste voi kuitenkin likaantua, ja kerääntynyt lika voi estää oven tiivistymisen. Väärän tiivisteen vuoksi kylmä ilma pääsee vuotamaan ulos jääkaapista, mikä heikentää laitteen jäähdytystehokkuutta ja pakottaa sen työskentelemään kovemmin sen kompensoimiseksi. Tämä rasitus voi lopulta aiheuttaa kompressorin vikaantumisen, mikä johtaa kalliiseen korjaukseen. Älä odota, että pahin tapahtuu. Puhdista sen sijaan kumitiiviste lämpimällä vedellä ja saippualla ja muista tehdä se säännöllisesti.

11. Mikroaaltouunin oven huono kohtelu

Mikroaaltouunin ovet lyödään usein kiinni, vedetään auki laitteen ollessa vielä toiminnassa tai jopa työnnetään kyynärpäällä kiinni, kun kädet ovat täynnä. Kova sulkeminen kuluttaa oven salpamekanismia ja voi aiheuttaa sen rikkoutumisen, ja oven vetäminen auki laitteen ollessa käynnissä voi johtaa siihen, että turvasulake räjähtää.

Välttääksesi mikroaaltouunin ennenaikaisen korjauksen tai vaihdon, hidasta hieman ja pysähdy miettimään ennen kuin toimit. Sen sijaan, että työntäisit oven kiinni kyynärpäillä, laske tavarat ensin pöydälle. Odota, että mikroaaltouuni on valmis, ennen kuin yrität avata sitä. Pieni kärsivällisyys maksaa itsensä takaisin, ja laitteesi käyttöikä pitenee.

12. Ilmastointipaistinpannun osien puhdistaminen hankaustyynyillä

Ilmastointipaistimen käytön jälkeen on tärkeää puhdistaa komponentit, jotta vältytään pahanmakuiselta ruoalta, huonolta kypsennysteholta ja jopa tulipaloilta. Älä kuitenkaan koskaan käytä kovia metallisia hankaustyynyjä telineiden, korin tai muiden ilmakäristimen osien puhdistamiseen. Hankaava metalli voi vahingoittaa suojapinnoitetta, mikä johtaa ruostumiseen ja pysyviin vaurioihin.

Sen sijaan liota likaisia telineitä ja koria lämpimässä saippuavedessä noin 15-20 minuuttia ja pyyhi sitten sienellä, liinalla tai pehmeällä harjalla kiinni jäänyt ruoka pois. Huuhtele ja kuivaa ilmakäristimen osat ennen kuin laitat laitteen pois.

13. Imurin tyhjentämisen laiminlyönti

Imurit ovat valtavia ajansäästäjiä, jotka auttavat pitämään lattiat, matot, verhoilut, verhot ja muut kodin pinnat vapaina pölystä ja roskista. Ainoa todellinen haittapuoli näissä koneissa on se, että imuripussi on vaihdettava säännöllisesti tai säiliö tai kanisteri on tyhjennettävä.

Jos laitetta ei tyhjennetä säännöllisesti, se voi johtaa imun vähenemiseen ja toimintatehokkuuden heikkenemiseen. Tämän tehtävän laiminlyönti voi ajan mittaan aiheuttaa moottorin palamisen. Muista samalla vaihtaa suodatin, sillä tukkeutunut suodatin voi myös vaikuttaa tehokkuuteen. Älä ajaudu maksamaan imurikorjauksista, kun ratkaisu on yhtä helppo kuin imupussin vaihtaminen tai uuden suodattimen asentaminen.