13 Esinettä, joita sinun ei pitäisi koskaan laittaa roskikseen kodin siivouksen yhteydessä

13 Esinettä, joita sinun ei pitäisi koskaan laittaa roskikseen kodin siivouksen yhteydessä

Olitpa sitten tekemässä kevätsiivousta, remonttia tai muuttoa, suuri tyhjä vuokrakontti pihatiellä saattaa tuntua täydelliseltä paikalta kaikelle rojulle. Loppujen lopuksi roskat ovat roskia, eikö niin? Ei aivan.

On olemassa melko paljon asioita, joilla ei ole mitään asiaa tavalliseen roskikseen. Seuraavassa on 13 asiaa, joita ei voi laittaa roskikseen, sekä muutamia syitä siihen, miksi.

1. Autoparistot ja muut muut kuin emäksiset paristot.

Alkaliparistot on turvallista heittää roskiin, mutta muut kuin alkaliparistot eivät. Näihin kuuluvat auton akut, tietokoneiden ja elektroniikan akut, lyijyakut, ladattavat akut (kuten matkapuhelimen litiumioniakku) ja hopeaoksidiparistot. Tämäntyyppiset paristot ovat ympäristölle haitallisia, eikä niitä voi heittää roskikseen, koska niiden lopullinen määränpää on kaatopaikka. Onneksi on olemassa asianmukaisia tapoja hävittää kaikentyyppiset paristot.

2. Isoäidin sohva tai vanhan kämppiksen patja.

Ne onnekkaat, jotka perivät isoäitinsä vanhan sohvan tai epäonnekseen joutuvat vanhan opiskelukämppiksensä patjan kanssa tekemisiin, eivät voi heittää niitä roskikseen. Molemmat näistä esineistä sisältävät kierrätettäviä materiaaleja, ja ne on hajotettava ennen hävittämistä. Harkitse soittamista paikalliselle huonekalujen poistopalvelulle ja ota huomioon, että näiden esineiden hävittämisestä peritään usein maksu.

3. Vararenkaat

Tässä hauska fakta: renkaan sisällä oleva tila, jossa pyörä yleensä istuu, voi sitoa metaanikaasua renkaan ollessa kaatopaikalla. Metaanikaasu muodostuu ja nostaa renkaan pintaan, vaikka se olisi haudattu syvälle kaatopaikalle. Rengas voi tällöin vahingoittaa ympäristöä ja kaatopaikkaa erottavaa suojavallia ja aiheuttaa vakavia ympäristövahinkoja.

Jos haluat välttää renkaiden hävittämisen laittomasti, yksi vaihtoehto on sopia asiasta kaatopaikkayhtiön edustajan kanssa ja tiedustella, mitä renkaille tehdään. Muita renkaiden hävittämistapoja ovat niiden vieminen kierrätyskeskuksiin, niiden luovuttaminen osallistuville rengasliikkeille ja niiden kuljettaminen romunpoistopalvelun toimesta.

4. Vanhat maalipurkit

Vanhoja märkää tai kuivaa öljypohjaista maalia sisältäviä tölkkejä ei saa viedä roskikseen. Ne voivat vuotaa ja päästää maalin sisältämiä kemikaaleja maaperään. Lateksipohjaisten maalien hävittäminen tällä tavoin on kuitenkin ok, kun ne ovat kovettuneet. Voit antaa maalin kovettua jättämällä kannen pois päältä, mutta maalin kovettimen, kuten kissan kuivikkeen, lisääminen purkkiin nopeuttaa kovettumisprosessia.

5. Laitteet ja elektroniikka

Monissa tapauksissa kodinkoneet ja elektroniikka, kuten mikroaaltouunit, ilmastointilaitteet, televisiot, tietokoneet ja jääkaapit, eivät ole kaatopaikkakelpoisia. Ne sisältävät usein materiaaleja, jotka ovat ekologisesti haitallisia, tai ne saattavat sisältää kierrätettäviä osia.

Sen sijaan, että heität nämä tavarat roskikseen, varaa aika kodinkoneiden noutoon. Jotkin siirtoasemat ottavat laitteita vastaan maksua vastaan tiettyinä päivinä, joten soita etukäteen ja kysy paikallinen aikataulu.

6. Kaasukanisterit, moottoriöljy ja propaanisäiliöt

Älä heitä sitä kannullista moottoriöljyä roskikseen. Sama pätee vanhoihin bensakanistereihin ja ruosteisiin propaanisäiliöihin. Yksinkertainen tosiasia on, että nämä materiaalit ovat erittäin syttyviä ja vaarallisia millä tahansa kaatopaikalla. Lisäksi kanistereihin tai säiliöihin jäävä neste voi vuotaa ja päästä maaperään tai pohjaveteen. Paras tapa päästä eroon näistä materiaaleista on soittaa paikalliselle vaarallisia aineita käsittelevälle viranomaiselle ja kysyä, mitä on tehtävä.

7. Eläinten jäännökset ja lääketieteelliset jätteet

Tämä saattaa tuntua epätodennäköiseltä kotonasi, mutta ei ole harvinaista, että jotkut kodinomistajat löytävät kuolleen eläimen autotallista tai ullakoltaan. Vaikka pitkään kuolleiden jäänteiden heittäminen pois voi tuntua harmittomalta, jotkin yritykset pitävät raatoja tartuntavaarallisena jätteenä, joka vaatii erityisiä hävittämismenettelyjä.

Sama pätee lääkinnällisiin tarvikkeisiin, kuten dialyysijätteeseen, sairaalapusseihin, veritahrattuun kankaaseen, reseptilääkkeisiin sekä neuloihin ja teräviin esineisiin. Noudata EPA:n lääkinnällistä jätettä koskevia ohjeita tai paikallisen terveysviraston ohjeita asianmukaisista hävittämismenetelmistä.

8. Asbesti

Tässä vaiheessa useimmat tietävät, ettei asbestin kaltaista syöpää aiheuttavaa materiaalia saa hävittää roskikseen, roskikseen tai muuhun jäteastiaan. Asbestia on kuitenkin edelleen vaikea tunnistaa kaikissa muodoissaan. Tietyt lattialaatat, eristeet, kattopellitykset, sivumateriaalit ja jopa sähkökalusteet ja -johdot voivat sisältää asbestia.

Tapauksissa, joissa asbestia esiintyy kodissasi, on tärkeää maksaa ammattimaisesta asbestinpoistosta.

9. Rautatiesiteet

Älä ole häkkyrätyyppi ja heitä rautatiesiteitä roskikseen. Näitä puutavaran kappaleita on runsaasti rautateiden varrella sijaitsevissa kaupungeissa, ja ne kestävät hyvin pitkään. Syy? Ne on liotettu ja käsitelty kreosootin kaltaisilla aineilla, mikä tekee niistä epäystävällisiä paikalliselle ympäristölle. Joillakin kaatopaikoilla voidaan ottaa vastaan ratapölkkyjä – muista kuitenkin hankkia apua niiden poisviemisessä, sillä niitä ei yleensä voi viedä suoraan roskikseen.

10. Vanha matkapuhelimesi

Vaikka suurempia elektroniikkalaitteita on jo käsitelty edellä, pienemmät elektroniikkalaitteet ansaitsevat oman kategoriansa. Sen lisäksi, että älypuhelimet ja tabletit sisältävät korkean kysynnän kohteita, kuten mikrosiruja, ne sisältävät myös mineraaleja, jotka vaativat louhintaa maan pinnalta. Näitä ovat kupari, telluuri, litium, koboltti, mangaani ja volframi.

Kierrätys on ylivoimaisesti ympäristöystävällisempi vaihtoehto elektroniikan hävittämiseen, joten älä heitä vanhaa puhelintasi roskikseen riippumatta siitä, kuinka rikkinäinen tai vanhentunut se on.

11. Likainen lika

Saastunut lika ei sovi kaatopaikalle. Tämä voi olla kellariin tulvan aikana kertynyttä likaa tai maaperää joistakin likalattiaisista autotalleista tai ladoista, riippuen niiden käytöstä aiempina vuosina.

Öljyä, rasvaa, bensiiniä ja muuta vaarallista jätettä sisältävä maa-aines on vietävä asianmukaista hävittämistä varten likajätelaitokseen. Siellä kemikaalit erotetaan maaperästä ennen lian hävittämistä tai kierrättämistä, kun taas muutoin nämä kemikaalit päätyisivät kaatopaikalle.

12. Jotkin suuret esineet

Tämä on harmaata aluetta, mutta liian suuria esineitä, joita ei voi hajottaa pienempiin osiin, kuten suuria esineitä, kuten lohkareita, betonilaattoja ja puunrunkoja, ei ehkä saa viedä jäteastiaan. Tämä pätee, vaikka esineet eivät olisikaan luonnostaan ympäristölle vaarallisia.

Syynä tähän on se, että kaatopaikkatilasta voi olla pulaa, joten suuret esineet voivat viedä liikaa arvokasta kaatopaikkatilaa. Soita kaatopaikkayhtiöllesi saadaksesi selvyyttä siitä, mitä he hyväksyvät.

13. Sähkötyökalut

Se porakone, joka on palanut, tai sauvasaha, joka ei suostu menemään edestakaisin, ei saisi joutua roskikseen. Elektroniikan tavoin nämäkin työkalut sisältävät siruja ja arvokkaita materiaaleja, joita valmistaja voi käyttää uudelleen uusien työkalujen rakentamiseen tai jotka jälleenmyyjä voi kierrättää.

Sen sijaan, että heität vanhat työkalut ja paristot roskikseen, vie ne paikalliseen rautakauppaan. Useimmissa on kierrätysastioita, joihin työkaluja otetaan vastaan.