12 Ympärivuotisesti pölyttäjiä houkuttelevaa kasvia

12 Ympärivuotisesti pölyttäjiä houkuttelevaa kasvia

Pölyttäjät – mehiläiset, perhoset, lepakot, linnut, ampiaiset, yöperhoset, kovakuoriaiset, kärpäset ja muut hyönteiset ja nisäkkäät – ovat elintärkeitä selviytymisemme kannalta. Kolme neljäsosaa kukkivista kasveista ja 35 prosenttia ravintokasveista on riippuvaisia eläinten pölyttäjistä lisääntyäkseen. Kasvit tuottavat happea, jota tarvitsemme hengittääksemme, ja ne puhdistavat vettä ja estävät eroosiota.

Elinympäristöjen häviäminen, saastuminen, taudit, loiset, ilmastonmuutos, torjunta-aineiden käyttö ja ravinteiden puute ovat johtaneet monien pölyttäjien vähenemiseen. Mehiläisiä pidetään nykyään uhanalaisina lajeina, ja Yhdysvaltain maatalousministeriön (USDA) mukaan 46 prosenttia hunajamehiläisyhdyskunnista menetetään vuonna 2020 ja luonnonvaraiset populaatiot vähenevät rajusti. Siksi on tärkeää auttaa pölyttäjiä tarjoamalla ruokaa, suojaa, pesänrakennusmateriaalia sekä paikkoja, joissa he voivat tavata ja paritella.

1. Krookus (Crocus)

Usein ensimmäisinä kukkina keväällä pohjoisissa puutarhoissa esiintyvät krookukset tarjoavat siitepölyä ja mettä silloin, kun muuta ei juuri ole saatavilla. Vain 2"-4" korkeat kukat huokuvat voimakasta tuoksua, joka herättää ja houkuttelee mehiläisiä ja muita pölyttäjiä, jotka ovat erityisen kiinnostuneita violeteista lajikkeista. Helppokasvuiset krookuskasvustot (ja muut keväällä kukkivat sipulit) tulisi istuttaa syksyllä aurinkoiseen paikkaan vyöhykkeillä 3-8. Suurempi vaikutus saadaan aikaan istuttamalla ne parviksi.

2. Omenapuu (Malus domestica).

Hedelmäpuut alkavat kukkia suunnilleen samaan aikaan, kun kevään sipulit ovat kukkimassa. Omena-, rapu-, persikka-, luumu-, päärynä-, kirsikka-, sitruuna- ja mustikkapuut tuottavat kevätkukkia, jotka houkuttelevat mehiläisiä ja muita pölyttäjiä, jotka auttavat pölytyksessä, joka mahdollistaa hedelmien tuottamisen. Jopa itsepölyttävät hedelmäpuut hyötyvät eläinpölyttäjistä. Huomaa: mätänevät hedelmät tarjoavat pölyttäjille ravintoa kesän ja syksyn ajan.

3. Pihlajapaju (Salix).

Toinen aikaisin keväällä kukkiva paju tuottaa nuppuja, jotka avautuvat pajun nupuiksi, jotka näyttävät pieniltä kukilta, jotka ovat ahtautuneet yhteen. Urospuoliset kotelot tuottavat mettä ja siitepölyä täynnä olevia heteitä. Naaraspuoliset kotelot tuottavat mettä. Kukin pensas on joko uros- tai naaraspuolinen. Molemmat houkuttelevat mehiläisiä, lintuja ja muita hyönteisiä. Vyöhykkeiden 4-8 kosteikkoalueilla kasvavat nopeasti kasvavat lehtipuut ovat helppohoitoisia täysissä auringonpaisteissa tai osittain varjossa kasvavia pensaita.

4. Laventeli (Lavendula)

Tuoksuva monivuotinen kasvi, jolla on harmaanvihreät lehdet ja laventelinväriset kukat, on mehiläisten suosima ravinnonlähde. Se kukkii keskikesän aukkona, jolloin monet muut kasvit eivät kuki, ja se sisältää sekä nektaria että siitepölyä. Laventeli on kimalaisen suosikki, mutta myös hunajamehiläiset pitävät siitä. Tämä vyöhykkeillä 5-9 kasvatettava sitkeä ja kompakti pensas viihtyy täydessä auringossa ja hyvin valuvassa maaperässä. Huomaa: se on myrkyllistä koirille ja kissoille.

5. Majora (Origanum majorana)

Yrtit voivat olla ihania keskikesän pölyttäjiä. Jos majoranin annetaan kukkia, se tuottaa pieniä vaaleanpunaisia tai violetteja kukkia pienten, soikeiden, harmaanvihreiden, voimakkaasti tuoksuvien lehtien päällä. Vyöhykkeillä 9 ja 10 se on monivuotinen kasvi, mutta sitä voidaan helposti kasvattaa yksivuotisena pohjoisissa puutarhoissa, joissa se kasvaa vain noin 24 tuumaa korkeaksi ja 18 tuumaa leveäksi aurinkoisissa, kuivissa tiloissa. Erityisesti mehiläiset, kimalaiset ja perhoset pitävät tästä yrtistä.

6. Kehäkukat (Tagetes)

Iloiset, kirkkaat kehäkukat ovat ihania vihannespuutarhojen seuralaiskasveja, mutta ne viihtyvät yhtä hyvin kukkapuutarhoissa ja astioissa. Mihin tahansa ne istutetaankin, nämä pienet yksivuotiset kasvit kukkivat läpi kesän kuumuuden ja tarjoavat siitepölyä ja nektaria mehiläisille, perhosille ja muille pölyttäjille. Pitkäkasvuisia kehäkukkia on helppo kasvattaa siemenistä, ja ne menestyvät yleensä koviin pakkasiin asti, jolloin pölyttäjät pääsevät liikkumaan syksyllä. Jotkin lajikkeet ovat sijalla 4 nektaria tuottavissa lajikkeissa ja sijalla 3 siitepölyn tuottavissa lajikkeissa.

7. Ketunhansikkaat (Digitalis purpurea)

Korkeakasvuinen kaksivuotinen, putkimaisten kukkien omaava ketunhansikas kasvaa vyöhykkeillä 4-10 ja kukkii toisena vuonna. Pitkäkieliset mehiläiset, kuten kimalaiset ja karhumehiläiset, sekä kolibrit suosivat pitkiä kellonmuotoisia kukkia. Vaikka kasvit kuolevat kukinnan jälkeen, ketunhansikkaat voivat kukkia toisen kerran, jos ne leikataan takaisin ensimmäisten kukkien hiipumisen jälkeen. Huomautus: ketunhattu on myrkyllistä ihmisille ja kaikille eläimille.

8. Sedum (Sedum)

Mokkapaloja muistuttavien lehtiensä vuoksi arvostetut sedumit tuottavat tähtimäisiä kukkia keskikesästä syksyyn. Se sopii kivikkopuutarhaan, rinteisiin ja sekapenkkeihin, ja sekä ryömivä lajike että korkeammat lajikkeet sietävät huonoa, hiekkaista maaperää ja kuumia, kuivia olosuhteita. Vyöhykkeillä 3-11 monivuotinen sedum houkuttelee perhosia ja muita hyönteispölyttäjiä kesän kovina päivinä, jolloin osa kukista kuihtuu.

9. Asters (Asteraceae)

Astereiden vaaleanpunaiset, violetit tai siniset päivänkakkaranmuotoiset kukat ilmestyvät elokuusta lokakuuhun, ja ne tarjoavat pölyttäjille kipeästi kaivattua nektaria loppuvuodesta. Tämä monivuotinen kasvi kasvaa täydessä auringossa vyöhykkeillä 3-8, ja sen pituus voi olla lajikkeesta riippuen 1 jalasta 4 jalkaan. Mehiläiset ja perhoset ovat kiinnostuneita tästä kylmänkestävästä, kumpuilevasta kasvista, ja monet linnut (kuten kardinaalit, finkut, pähkinähakit, kanalinnut ja muut siemeniä syövät linnut) pitävät sen siemenpäistä.

10. Ivy (Hedera helix)

Koska monet pölyttäjät talvehtivat talviunille pohjoisilla ilmastoilla, ne tarvitsevat suojaa ja paikan, johon rakentaa pesiä. Englanninorvokin tiheä kasvusto tarjoaa suojaa kimalaisille, perhosille, leijukärpäsille ja koiperhosille. Sen lisäksi, että se tarjoaa suojaa, kypsä muratti on pölyttäjien myöhäisruoanlähde ja tuottaa mustia marjoja, joita linnut syövät talven aikana. Varjostusta rakastavalla murattipihlajalla on kiiltävät lehdet, jotka voivat olla kirjavat, ja sitä kasvatetaan 4-9-vyöhykkeillä itsestään riippuvana köynnöskasvina tai maanpeitekasvina.

11. Valkovuokko (Crataegus monogyna)

Piikkinen orapihlaja tarjoaa suojaa, suojaa saalistajilta (piikkiensä eli hawojensa avulla) ja ravintoa mehiläisille, linnuille, perhosille, koiperhosille ja muille pölyttäjille ympäri vuoden. Pienet valkoiset kukat tarjoavat sekä nektaria että siitepölyä, ja marjat ja siemenet ruokkivat lintuja. Se tukee myös toukkia, mutta kaksikukkaiset lajikkeet eivät ole yhtä helposti mehiläisten ulottuvilla. Usein korkea orapihlaja suosii täyttä aurinkoa ja hyvin ojitettua maaperää vyöhykkeillä 4-8.

12. Pihlaja (Ilex)

Pihlaja, jota pidetään usein joulukasvina, on erinomainen talvipuutarhakasvi. Sen tiheät, piikkimäiset vihreät lehdet tarjoavat loistavan talvehtimispaikan hollien siniperhosille ja mehiläisille. Kesällä pieniä valkoisia kukkia seuraavat syksyllä punaiset marjat, jos kyseessä on naaraspuolinen tai itsestään hedelmöittyvä lajike. Kostea maaperä ja täysi aurinko tai puolivarjo sopivat tälle köynnökselle, joka hyötyy leikkaamisesta. Eri lajikkeet kasvavat vyöhykkeillä 4-11.