12 Sankarillista faktaa kolibreista, jotka saavat sinut haluamaan nähdä niitä enemmän takapihallasi

12 Sankarillista faktaa kolibreista, jotka saavat sinut haluamaan nähdä niitä enemmän takapihallasi

Kolibrin leijailu kukasta tai kolibriruokinnasta on uskomaton näky, ja on luonnollista haluta oppia lisää näiden lintusankareiden pienestä kehosta ja nopeasti liikkuvista siivistä. Tiesitkö esimerkiksi, että rubiinikolibrit voivat lentää koko Meksikonlahden halki yhdellä matkalla?

Lue lisää ja tutustu mielenkiintoisiin tosiasioihin näistä pienistä ihmeistä aina siitä, kuinka nopeasti niiden sydän sykkii ja kuinka paljon ne syövät päivittäin.

1. Nopeat sydämenlyönnit

Kun kolibri on täydessä lennossa, sen sydän voi lyödä jopa 1 260 kertaa minuutissa. Tämä on hämmästyttävän nopeaa, etenkin verrattuna ihmisen keskimääräiseen sydämen lyöntitiheyteen, joka vaihtelee 60 ja 100 lyönnin välillä minuutissa. Kolibrin sydän ei kuitenkaan aina lyö yhtä nopeasti. Jos ne lepäävät, niiden syke laskee huomattavasti, vain 50-250 lyöntiin minuutissa. Tämä lähes horrostila, jota kutsutaan torpoksi, estää kolibria kuluttamasta liikaa energiaa ja antaa sille mahdollisuuden levätä ja valmistautua seuraavaan päivään.

2. Näetkö punaista?

Vaikka monet uskovat, että kolibrit tuntevat vetoa punaiseen väriin, se ei välttämättä pidä paikkaansa. Ne syövät ensin kukkia, joiden sokeripitoisuus on korkein, ja koska punaisissa, oransseissa ja keltaisissa kukissa on yleensä korkeampi sokeripitoisuus nektarissa, kolibreja tavataan yleisesti näiden värien kukkien lähellä. Tämä kolibrien ja kirkkaanväristen kukkien välinen yhteys on syynä siihen, että monet kolibriruokintapaikat ovat punaisia ja niissä on keltaisia tai oransseja korostuksia.

3. Nopeat siivet, nopeat nopeudet

Kun kolibri leijailee, sen siivet räpyttelevät noin 10-80 kertaa sekunnissa. Tarkka nopeus vaihtelee lajeittain, ja pienemmät kolibrit liikkuvat nopeammin kuin suuremmat lajit. Lennossa kolibri voi saavuttaa helposti jopa yli 30 mailin tuntinopeuden. Jotkut uroskolibrit voivat nostaa lentonopeuttaan huomattavasti kosiskelusukellustensa aikana, jolloin se voi nousta lähemmäs 60 mailia tunnissa.

4. Ötökät proteiiniksi

Tiedät luultavasti jo, että kolibrit syövät sokerivettä ruokintapöydistä ja nektaria kukista, mutta tiesitkö, että ne tarvitsevat ruokavaliossaan myös proteiininlähteen? Kun ne eivät juo makeaa nektaria tai vettä, kolibrit napostelevat hyttysiä, hyttysiä ja muita pieniä hyönteisiä – jopa hämähäkkejä!

5. Hieno lentäminen

Kolibrit osoittavat rutiininomaisesti vaikuttavia lentotaitoja. Niiden siivet liikkuvat lennossa nopeasti kahdeksikkokuvioittain, mikä antaa niille paremman hallinnan liikkeistään. Näin ne leijuvat paikallaan ja siemailevat mettä helposti. Kolibrit voivat lentää jopa takaperin, mihin mikään muu lintulaji ei pysty. Kolibri saattaa jopa lentää lyhyitä aikoja ylösalaisin, jos tilanne sitä vaatii.

6. Amerikkalainen elinympäristö

Kolibreja tavataan kaikkialla Pohjois- ja Etelä-Amerikassa, mutta muilla mantereilla ne eivät asu. Kolibrilajeja on yli 300, mutta vain muutama elää Yhdysvalloissa. Kahdeksan kolibrilajia asuu Yhdysvalloissa, ja noin 20 muuta lajia saattaa vierailla siellä ajoittain.

7. Usein lentävät lentomailit

Kolibrit suosivat lämpimämpää säätä, joten vaikka niitä voi tavata suurimmassa osassa Pohjois-Amerikkaa lauhkeina vuodenaikoina, useimmat muuttavat talvella lämpimämpään ilmastoon. Nämä pienet linnut voivat matkustaa tuhansia kilometrejä etsiessään leudompia lämpötiloja. Pisimmän vaelluksen tekee ruskokolibri, joka matkustaa yli 3 000 kilometriä Alaskasta tai Kanadasta Meksikossa sijaitsevaan talviasuntoonsa. Kestävyydestään ja vaistoistaan on osoituksena, että rubiinikolibrit lentävät 500 mailia Meksikonlahden yli pysähtymättä päästäkseen määränpäähänsä.

8. Täällä ei ole "lintuaivoja"

Lintuja ei usein pidetä kaikkein älykkäimpinä eläiminä, mutta kolibrit ovat poikkeus sääntöön. Kolibrin aivot muodostavat hämmästyttävät neljä prosenttia sen ruumiinpainosta, enemmän kuin minkään muun lintulajin. Vertailun vuoksi mainittakoon, että ihmisen aivojen osuus on keskimäärin vain kaksi prosenttia kehon kokonaispainosta. Kolibrit käyttävät vaikuttavaa muistiään käydäkseen aiempien vuosien runsaan ravintotarjonnan alueilla.

9. Kukkafanaatikot

Kolibrit lentävät ja liikkuvat lähes jatkuvasti. Tämä korkea aktiivisuustaso tarkoittaa, että ne polttavat paljon energiaa, jota on puolestaan täydennettävä runsaalla ravinnolla. Kolibri voi kuluttaa päivittäin jopa kolme kertaa painonsa verran hyönteisiä, nektaria ja muita kasvilähteitä. Yksittäinen kolibri voi juoda jopa sadasta kukasta päivässä. Kokonsa mukaan se voi kuluttaa päivittäin jopa 2 nestemäistä unssia nektaria ja/tai sokerivettä.

10. Teeny Tiny

Kolibrit ovat hyvin pieniä. Itse asiassa jopa suurin kolibrilaji, jättiläiskolibri, painaa alle unssin (0,7 unssia). Pienemmistä lajeista mehiläiskolibri on pienin, sillä se painaa noin 0,06 unssia – kevyempi kuin käyntikortti!

11. Irisoivat ja värikkäät

Olet ehkä huomannut elinvoimaisen, hohtavan väriläiskän uroskolibrin kaulassa. Tätä gorgetiksi kutsuttua fyysistä piirrettä kutsutaan, ja sen väri vaihtelee lajista riippuen. Kolibrien loistava irisointi johtuu niiden höyhenissä olevista ilmakupliin pakkautuneista rakenteista, jotka heijastavat valoa monimutkaisella tavalla ja luovat näkemämme upeat värit.

12. Hengaile kolibrien kanssa

Jos haluat nähdä nämä kiehtovat otukset läheltä, Yhdysvalloissa on useita kolibripuutarhoja ja -pyhäkköjä. Muutamia merkittävimpiä ovat Tohono Chulin kasvitieteellinen puutarha Tucsonissa, Arizonassa, jossa on kokoelma aavikkokuusamaa, salviaa ja aavikkopajua, sekä Bandelierin kansallinen muistomerkki Los Alamosissa, New Mexicossa, jossa voi tiettyinä vuodenaikoina nähdä mustakurkku-, leveäselkä-, kallopuu- ja röyhelökolibreja.