12 Rehevää maisemointi-ideaa mäkiselle takapihalle

12 Rehevää maisemointi-ideaa mäkiselle takapihalle

Kiinteistösi saattaa sijaita notkelmassa, tai ehkä sinulla on majesteettinen näköala pienen kukkulan huipulta. Oli miten oli, maisemoinnin ja kovien rakenteiden osalta on vaikea tietää, mitä tehdä kaltevalle takapihalle. Se on haaste, jota kannattaa harkita huolellisesti sekä esteettisestä että turvallisuuteen liittyvästä näkökulmasta, etenkin kun on kyse jälleenmyyntiarvosta. Kalteva piha, jossa ei ole maisemointia, voi pelottaa mahdollisia ostajia, kun taas houkuttelevasti maisemoitu piha on ehdottomasti plussaa; nämä kaltevan pihan ideat voivat tarjota inspiraatiota.

1. Jakautukaa tasoihin.

Useiden tasojen luominen kaltevalla tontilla voi auttaa hallitsemaan eroosiota ja antaa sinulle mahdollisuuden kerrostaa erilaisia kasveja ja porrastettuja maisemointielementtejä yhtenäisen muotoilun aikaansaamiseksi. Käytitpä takapihan terassin muodostamiseen sitten rautatiesiteitä, kivikiveyksiä tai betonia, terassoitu piha vaikuttaa dramaattisesti kiinteistösi yleisilmeeseen.

2. Rakenna portaat.

Jos annat kasvillisuuden peittää rinteisen tonttisi loistavalla anteliaisuudella, aseta hieman järjestystä rakentamalla portaat, jotka johtavat ylös tasaisemmalle maalle. Valitsitpa sitten puuportaat tai betoniportaat, tämä pihan piirre sulautuu maisemaan paljon paremmin, jos sitä ympäröi istutuksia molemmin puolin. Voit myös käyttää huolellisesti pinottuja suuria, litteitä kiviä luodaksesi luonnollisen näköiset portaat.

3. Suunnittele vesiputous.

Jos olet kunnianhimoinen, käytä mäkisen takapihasi tarjoamaa korkeutta hyväksesi ja rakenna sensaatiomainen vesiputous. Veden rauhoittava ääni tuo rentouttavan tunnelman ulkotilaasi ja tekee siitä oman yksityisen keidasasi.

4. Aseta mutkitteleva polku

Mutkitteleva tai mutkitteleva polku voi helpottaa – ja tehdä turvallisemmaksi – rinteisen tontin tutkimista. Mutkitteleva polku tarjoaa myös houkuttelevan keskipisteen ja vetää katseen maiseman läpi.

5. Pystytä tukimuuri

Voit tehdä kaltevasta tontista toimivamman leikkaamalla osan kukkulasta pois ja asentamalla tukimuurin, joka pidättää maaperää. Tämä on loistava tilaisuus luoda oma istutusalue tukimuurin taakse ja sen varrelle, ja samalla voit ottaa osan pihasta takaisin nurmikentäksi tasaisella maalla. Jos haluat modernin tukimuurin, harkitse gabionihäkkien käyttöä.

6. Viljele kalliopuutarhaa

Mäkien rinteet voivat aiheuttaa maisemointihaasteen kasveille, jotka voivat kärsiä rinteille tyypillisestä maaperän eroosiosta tai huonosta kuivatuksesta. Kun järjestät rinteeseen erimuotoisia ja -kokoisia kiviä, luot vakaan pohjan kiviä rakastaville kasveille, kuten kivikkokasveille, muille mehikasveille ja koristeheinille. Rinnepihan maisemointiin käytetty kivipuutarha näyttää rehevältä ja vähentää pihan ylläpitovastuita.

7. Suunnittele määränpäänä oleva tulipesä

Kaltevan tontin kovapohjainen muotoilu on yleinen maisemasuunnittelutekniikka, joka voi tuottaa kauniisti tulosta. Kun kiinteistösi tasaisella osalla on tulipesä tai ulkokeittiö, rinne ei ole laiminlyötyä tilaa – se on polku tai näkymä upeaan määränpäähän.

8. Laita pystyyn vihannespenkkejä

Hyödynnä rinteessä olevat käyttämättömät kiinteistöt, jotka saavat täyden auringon, asentamalla terassimaisia, korotettuja vihannespenkkejä. Syvempiä sängynosia voidaan käyttää juurikasveille, jotka vaativat enemmän multaa; matalammat päät sopivat täydellisesti yrteille ja köynnöksille.

9. Luota alkuperäiskasveihin

Mäenrinteen koristaminen alueellesi alkuperäiskasveilla voi helpottaa ylläpitoa paikassa, jota olisi vaikea leikata ja maisemoida. Alkuperäiskasvien kanssa voit olla melko varma, että ne menestyvät ilman suurta apuasi, ja istuttaminen rinteeseen auttaa vähentämään eroosiota tarjoamalla juuriverkoston, joka pitää maaperän paikallaan.

10. Luo kuivan purouoman uoma

Kuiva purouoma sopii erinomaisesti kaltevalle pihalle, ja se on houkutteleva maisemaelementti, joka auttaa lieventämään salaojitusongelmia. Luo löydettyjen kivien, ostettujen kivien tai soran avulla yksinkertaisesti kiemurteleva kivijoki, joka johtaa pihan korkeasta kohdasta matalaan kohtaan, jossa vesi voi turvallisesti virrata. Rakenna joen sivut suuremmilla kivillä ja maanpäällisillä tai astiaistutuksilla.

11. Istuta maanpeitettä

Yksinkertaisimpia kaltevan takapihan ideoita on istuttaa kukkulalle tukeva, nopeasti kasvava maanpeite. Kasvit peittävät rinteen houkuttelevalla lehdistöllä ja tarjoavat samalla eroosionestoa. Aasialainen jasmiini, vinca, liriope ja ryömivä kataja ovat ehdokkaita, joita voit harkita tähän hankkeeseen. Hanki useita pieniä kasveja, jotka voit sijoittaa sopivaan paikkaan, jotta saat nopeasti täyden peittävyyden.

12. Asenna leikkialue

Anna mäkisen pihasi inspiroida pienempiä seikkailuun! Aseta mäkeen liukumäki ja rakenna portaat, jotka on mitoitettu juuri sopiviksi lyhyille jaloille. Luo kenties kiipeilyalue huolellisesti asetetuista lohkareista, joissa on litteät latvat ja joita lapset voivat kiivetä ylös. Tai rakenna loiva kiipeilyseinä, jossa on hiottuja lankkuja ja turvallisesti kiinnitettyjä kiipeilyjalustoja ja kädensijoja.