12 LGBTQIA+ muotoilun ammattilaista, jotka auttoivat muokkaamaan elintapojamme.

12 LGBTQIA+ muotoilun ammattilaista, jotka auttoivat muokkaamaan elintapojamme.

Sisustussuunnittelusta tuli tunnustettu ammatti vasta jossain 1900-luvun vaihteen tienoilla. LGBTQIA+-yhteisön jäsenillä oli alusta alkaen keskeinen rooli arkkitehtuurin ja sisustustyylien kehittämisessä. Tämän luettelon suunnittelijat ovat kotoisin menneiltä ja nykyisiltä vuosikymmeniltä, mutta heidän innovatiiviset luomuksensa inspiroivat ja ilahduttavat edelleen.

Mikel Welch

Mikel Welchin intohimo muotoiluun alkoi jo nuorena. Sinnikkyyden (ja Craigslist-ilmoitusten) avulla hän sai ensimmäiset asiakkaansa. Nousu suunnittelijamaineeseen oli kuitenkin nopea, kun Steve Harvey huomasi hänen kykynsä, palkkasi hänet ja mainosti Welchin töitä ohjelmassaan. Welch on suunnitellut huoneita tunnetuille asiakkaille, kuten Michelle Obamalle ja Halle Berrylle. Hänen moderni yhdistelmänsä neutraaleja sävyjä tummiin, täyteläisiin sävyihin koristavat ohjelmia kuten "Murder House Flip", "The Real Housewives of Atlanta" ja "Good Morning America".

Bobby Berk

Bobby Berkin matka suunnittelumaailmassa alkoi, kun hän muutti New Yorkiin pelkät vaatteet selässään. Hän työskenteli Bed Bath & Beyondissa ja myös RH:ssä, silloin kun se tunnettiin nimellä Restoration Hardware. Vasta kun hänestä tuli Portico Home & Spa -huonekalufirman luova johtaja, Berk tajusi haluavansa enemmän luovaa hallintaa. Hän avasi oman verkkokaupan, Bobby Berk Home, vuonna 2006 ja perusti suunnittelutoimistonsa vuonna 2015. Netflixin Queer Eye -sarjan suunnittelijana hän on yksi sarjan rakastetusta "Fab Five" -ryhmästä.

Nate Berkus

Nate Berkus perusti pelottomasti oman suunnittelutoimistonsa 24-vuotiaana. Hänestä tuli tunnettu nimi, kun hän esiintyi "The Oprah Winfrey Show’ssa" vuonna 2002. Hänen suunnitelmiaan on esitelty muun muassa Architectural Digest, House Beautiful, VOGUE, People ja O Magazine -lehdissä. Berkus on myös kirjoittanut kaksi kirjaa ja toiminut The Help -elokuvan tuottajana. Hän esiintyy edelleen televisiossa, muun muassa HGTV-ohjelmassa miehensä Jeremiah Brentin kanssa; hän tuottaa myös omia sisustustuotesarjoja, kuten Nate Home by Nate Berkus Targetissa ja mDesignissa. Muihin yhteistyökuvioihin kuuluvat työt Beautyrestin ja Bloomingdale’sin kanssa.

Elsie de Wolfe

Elsie de Wolfe auttoi määrittelemään sisustussuunnittelijan uran ja oli yksi 1930-luvun tunnetuimmista suunnittelijoista. Hänen suunnittelemansa mallit korvasivat sen ajan raskaan ja tumman viktoriaanisen estetiikan (jota hän myöhemmin sanoi halveksivansa) vaaleilla väreillä ja intiimeillä tiloilla. Wolfe välitti työhönsä käytännöllisyyden tunnetta ja poisti huoneista viktoriaanisen aikakauden aikana vallinneen sekamelskan. Hän sai vaikutteita 1700-luvun ranskalaisista huonekaluista ja malleista koko uransa ajan. Vaikka hän kuoli vuonna 1950, de Wolfen vallankumoukselliset suunnitteluvalinnat – laattalattiat, kevyet verhot, vaaleat seinät, pajutuolit – ovat edelleen olemassa.

Jonathan Adler

Jonathan Adlerin rakkaus ja pakkomielle keramiikkaan alkoi jo 12-vuotiaana, kun hän valmisti ensimmäiset teoksensa kesäleirillä. Hänen nousunsa tunnetuksi vaati aikaa ja häneltä itseltään huomattavan paljon motivaatiota ja sinnikkyyttä. Hän jatkoi keramiikan harrastamista ja hänestä tuli kokopäiväinen tuotantokeramiikka sen jälkeen, kun hän oli soittanut Barneys New Yorkille ja esitellyt työtään. Adlerin taidot ulottuvat kuitenkin paljon savitöitä pidemmälle, sillä hän teki huonekalu- ja sisustussuunnittelutöitä muun muassa Parker Palm Springs -hotellille ja Givenchy Spa -kylpylälle. Adler on tehnyt yhteistyötä muun muassa The Shade Storen, Paperless Postin, Soul Cyclen ja Kravetin kanssa.

Eileen Gray

Eileen Gray opiskeli kaikkea huonekalujen lakkauksesta arkkitehtuuriin pyrkiessään tyydyttämättömään kiinnostukseensa kaikkia sisustuksen osa-alueita kohtaan. 1900-luvun vaihteessa sisustussuunnittelu ei ollut vielä tarkkaan määritelty urapolku tai toimiala, mutta hän teki silti itselleen nimeä. Hänen tunnetuinta työtään, Monacossa sijaitsevaa loma-asuntoa, joka tunnetaan nimellä E-1027, pidetään edelleen mestariteoksena, jota – lähes 50 vuotta hänen kuolemansa jälkeen – yhä säilytetään ja tutkitaan.

Billy Baldwin

Billy Baldwin opiskeli Princetonin yliopistossa kaksi vuotta ennen kuin jätti opinnot kesken ja aloitti uran sisustussuunnittelijana. Hän työskenteli 1920-luvun New Yorkissa tunnetun sisustussuunnittelijan Ruby Ross Woodin palveluksessa ja otti tämän yrityksen haltuunsa tämän kuoltua vuonna 1950. Kaksi vuotta myöhemmin hän perusti oman yrityksensä ja sisusti lopulta John F. Kennedyn Valkoisen talon sekä kuuluisien muusikoiden, näyttelijöiden ja seurapiirikaunottarien, kuten Cole Porterin, Greta Garbon ja Jacqueline Kennedy Onassisin, kodit. Kun hän kuoli vuonna 1983, The New York Times kehui häntä "sisustajien dekaaniksi". Hänen perintönsä jatkuu verkkokaupassa, jossa on hänen elämäntyönsä innoittamia malleja.

Jane Greenwood

Jane Greenwood on palkitun newyorkilaisen arkkitehtitoimiston Kostow Greenwoodin toimitusjohtaja. Hän on valmistunut Pratt Instituten arkkitehtuurikoulusta. Greenwood mentoroi nuoria arkkitehtejä ja puolustaa arkkitehtuurialalla aliedustettuja ääniä, vähemmistöistä ja naisista LBGTQIA+-yhteisöön. Hän on mukana perustamassa Organization of Lesbian + Gay Architects and Designers (OLGAD) -järjestöä, jossa hän jatkaa tunnustuksen rakentamista niille, jotka ovat jääneet tunnustamatta luovasta työstään.

Cliff Fong

Los Angelesissa asuva Cliff Fong tunnetaan henkilökohtaisten ja joskus odottamattomien ympäristöjen luomisesta, mihin on ehkä vaikuttanut se, että hän on asunut ympäri maailmaa. Hän on Matt Blacke -suunnittelutoimiston perustaja, ja hän on myös ollut mukana perustamassa Los Angelesin vintage-huonekaluesittelytilaa Galerie Half. Fong on erikoistunut asuintöihin, muun muassa pitkäaikaiselle asiakkaalleen Ellen DeGeneresille, mutta hän on tehnyt myös kaupallisia projekteja, muun muassa useita ravintoloita. Hänen töitään on julkaistu lukuisissa lehdissä, ja hän on esiintynyt HGTV:ssä.

William Haines

William Hainesin hyvä ulkonäkö ja lahjakkuus nostivat hänet tuntemattomuudesta vuonna 1922, kun Goldwyn Picturesin kykyjenetsijä löysi ja pestasi hänet näyttelijäksi. Hänen elokuvauransa päättyi kuitenkin vuonna 1935, kun hän kieltäytyi kieltämästä seksuaalista suuntautumistaan. Silloin hän alkoi rakentaa yli 35 vuotta kestänyttä sisustussuunnittelijan uraansa. Kumppaninsa James "Jimmie" Shieldsin kanssa hän suunnitteli Ronald ja Nancy Reaganille ja Betsy Bloomingdalelle. Haines kuoli vuonna 1973, mutta hänen suunnittelukokoelmansa elää edelleen.

Shavonda Gardner

Shavonda Gardner ei kaihda rohkeita, kirkkaita kuoseja edes pienimmissä tiloissa. Hänen peloton lähestymistapansa suunnitteluun on johtanut yhteistyöhön Velux Skylightsin, The Home Depotin, kodintarvikejätti OXOn ja tapettien toimittaja Hygge & Westin kanssa. Hänen suunnittelutyylinsä, joka on sekoitus tunnelmallista ja eklektistä makua ja joka puhaltaa uutta henkeä vanhoihin taloihin, on selvästi havaittavissa. Kiertolaiskasvatus vaikuttaa suuresti hänen globaalisti inspiroituneeseen suunnitteluunsa. Maximalistiksi itseään kutsuvana hän menee rohkeasti sinne, minne muut eivät uskalla astua, eli paljon mustaa sisustusta ja seikkailunhaluisia printtejä.

A.L. Hu

A.L. Hu on Ascendant Neighborhood Development -yhtiön suunnittelupäällikkö ja arkkitehtuurin apulaisprofessori sekä Spitzerissä että Columbian yliopistossa. Rohkeiden värien luonnehtiman asuntosuunnittelun lisäksi Hun biossa sanotaan, että he (Hu identifioi itsensä ei-binääriseksi transsukupuoliseksi ja käyttää he/them-pronomineja) työskentelevät "rotu-, luokka- ja sukupuolten välisen oikeudenmukaisuuden järjestämisen syntetisoimiseksi muotoilun kanssa". Hu on LGBTQIA+-yhteisön ansioitunut ja intohimoinen puolestapuhuja, ja hän puhuu ja osallistuu usein paneeleihin, joissa käsitellään sukupuolten ja sukupuolten välistä epätasa-arvoa suunnittelussa.