12 Kotiprojektin viivyttelyhäkkiä, jotka lyövät aivosi omalla pelillään

12 Kotiprojektin viivyttelyhäkkiä, jotka lyövät aivosi omalla pelillään

Sanotaan, että minkä tahansa projektin haastavin osa on sen aloittaminen, mutta todellinen testi on tehtävän vieminen maaliin asti. Prokrastinaatio voi iskeä jo ennen kuin aloitat projektin, mutta se saattaa myös saada sinut pysähtymään loputtomiin – jopa aloituksen jälkeen.

Vaikka viivyttely saattaa tuntua sillä hetkellä täysin oikeutetulta, tehtävän lykkääminen ei saa sitä katoamaan. Jos sinulta puuttuu motivaatiota ja kurinalaisuutta muuttaa tehtävälistasi tehtyjen asioiden listaksi, kokeile näitä viivyttelyhakkeja ja lopeta oman tiesi sotkeminen.

1. Aloita pienestä

On parempi tehdä jotain kuin ei mitään. Valitse tehtävälistaltasi pieniä tehtäviä, jotka vievät vain muutaman minuutin, kuten yhden keittiön laatikon järjestäminen. Voiton saavuttaminen, olipa se kuinka pieni tahansa, voi auttaa aivojasi huijaamaan, jotta muut projektit eivät olisi niin pelottavia. Kun alat saada asioita valmiiksi, saat vauhtia, ja sitten useampien hankkeiden aloittaminen on helpompaa.

2. Etsi ystävällinen vastuuvelvollisuus.

Jonkin asian tekeminen itsellesi ei ehkä anna sinulle tarpeeksi kannustinta. Saatat tarvita kolmannen osapuolen pitämään sinut vastuullisena tehtävien suorittamisesta. Se, että toinen henkilö panostaa projektiin, voi auttaa sinua olemaan tuottavampi, sillä todennäköisesti haluat, että hän suhtautuu sinuun myönteisesti.

Tämän henkilön ei tarvitse olla projektipäällikkösi; on muitakin etuja, jos hän on läsnä, kun työstät tehtävälistaa. Itse asiassa jotkut ihmiset huomaavat, että heillä on parempi motivaatio saada tehtävä valmiiksi, kun heillä on yleisö.

3. Käytä teknologiaa

Lataa tuottavuussovellus tai aseta ajastin, jotta pysyt tehtävässä. Engross-sovellusta tai puhelimesi sekuntikelloa voi käyttää Pomodoro-tekniikassa – asetat ajastimen ja työskentelet ilman häiriötekijöitä, kunnes hälytys soi, jolloin ansaitset lyhyen tauon. Aseta hälytys 5 minuutin taukoa varten ennen uutta keskittynyttä työskentelyä. Ajastin tekee sinut tietoiseksi rajallisesta työajasta, mikä auttaa sinua keskittymään käsillä olevaan tehtävään.

4. Työskentele sellaisten projektien parissa, joista nautit.

Prokrastinaatioprojektilistallasi on varmasti yksi kohde, joka on mielestäsi mielenkiintoinen tai josta nautit. Sukella siihen. Valitsemalla hankkeita, jotka tuovat sinulle iloa, sinulla on taipumus lisätä tuottavuuttasi. Nautinnolliset tehtävät tekevät edistymisestä vaivattomampaa, sillä projektin maaliin pääseminen motivoi jatkamaan muita projekteja.

5. Anna itsellesi määräajat

Yksinkertaisesti sanottuna: ilman määräaikaa ei ole motivaatiota. Tavoitteiden asettamisessa sanotaan, että saavutettavissa olevien tavoitteiden on oltava ajallisesti sidottuja, joten tämä viivyttelyhakkaus on helppo nakki. Asettamalla itsellesi tiukan määräajan projektille – olipa se sitten pakollinen tai ei – annat itsellesi pienen sysäyksen sen toteuttamiseen.

Määräajat auttavat luomaan kiireen ja stressin tunnetta, mikä saa aivosi siirtymään tuottavuusmoodiin. Kodinparannushankkeilla on yleensä toistaiseksi voimassa olevia valmistumispäivämääriä, joten aseta määräajat ja ryhdy töihin.

6. Palkitse itsesi

Mikä motivoi sinua? Makea herkku, lempiohjelmasi katsominen, uusi porakone? Luo oma palkitsemisjärjestelmäsi tehtävälistallasi olevien projektien loppuunsaattamisesta ja nauti siitä hyödystä, jonka se antaa aivojesi käyttöön. Palkitse itsesi jokaisesta suoritetusta tehtävästä.

Palkinnot lisäävät dopamiinia ja auttavat luomaan positiivisen palautesilmukan, jonka aivosi yhdistävät tehtävien suorittamiseen. Sinun pitäisi alkaa tuntea olosi paremmaksi tehtävien suorittamisen suhteen, koska tiedät saavasi palkinnon niiden valmistuttua, jolloin viivyttely on paljon epätodennäköisempää.

7. Luo alitehtäviä

Massiivisen projektin aloittaminen on kuin tuijottaisi vuoren huippua merenpinnan tasolta. Se saattaa olla liian pelottava ja voi pelottaa sinut jopa aloittamasta työtä. Voit estää tämän ylivoimaisen tunteen jakamalla suuret projektit pieniin, hallittaviin tehtäviin. Toki tämä vitkutteluhakki saa tehtävälistasi näyttämään paljon pidemmältä, mutta nämä pieniksi paloiksi kootut tehtävät on helpompi suorittaa ja ne tuottavat nopeasti suurta edistystä.

8. Tee varsinainen tehtävälista

Lakkaa pitämästä tehtävälistaa päässäsi. Ota muutama minuutti aikaa kirjoittaa ylös kaikki, mitä tarvitset tai haluat tehdä – muista jakaa suuret tehtävät pienemmiksi askareiksi. Luomalla toimintakelpoisen listan, jota säilytät jossakin sopivassa paikassa, näet, mitä on tehtävä, jotta saat projektisi valmiiksi. Kun alat yliviivata asioita listalta, aivosi vapauttavat dopamiinia, joka vie sinua eteenpäin ja jättää vitkuttelun jalkoihinsa.

9. Muuta ympäristöäsi

Prokrastinaatio on kainalosauva, kun teemme jotain tai joudumme olemaan jossakin, mistä emme erityisesti nauti. Tee muutoksia, jos työtilasi, autotallisi tai muu projektialueesi ei tunnu kutsuvalta. Pidä siellä kätköä lempivälipaloistasi, soita viihdyttävää podcastia, ripusta sinuun rakastamaasi sisustusta tai tee mitä tahansa, mikä luo alueelle vetovoimaa. Miellyttävien ominaisuuksien lisääminen työtilaasi houkuttelee sinua sisään, jolloin tehtävälistasi on helpompi edetä.

10. Laske projektityö kuntoiluksi

Kodinparannusprojektit saattavat vaatia paljon ponnistelua, kun nostat ja kannat raskaita esineitä, nouset ja laskeudut tikkaita pitkin tai juokset ympäriinsä etsimässä kaikkea tarvitsemaasi. Joidenkin tällaisten projektien loppuunsaattaminen vaatii paljon voimaa ja fyysistä kuntoa.

Sen sijaan, että ajattelisit näitä hankkeita askareina tai tehtävälistan kohtiin, tämä viivyttelyhakkeri muuttaa toiminnan uudelleen. Et esimerkiksi vaihda renkaita, vaan työskentelet kuntotavoitteidesi eteen voimaharjoittelemalla (renkaiden nostaminen maasta vaatii lihaksia). Jos annat tehtävälistallesi uudenlaisen käänteen, se voi kannustaa sinua suorittamaan tehtävät loppuun.

11. Pidä tiettyjä projekteja eräänlaisena itsehoitona

Jokaisen listallasi olevan kodin parannusprojektin tekemiseen on yleensä jokin syy. Ne vaikuttavat usein elämääsi parempaan suuntaan. Et esimerkiksi vain laita uusia lattioita, vaan teet kauniin tilan joogaa tai meditaatiota varten.

Kyse ei myöskään ole vain tilan parantamisesta. Tietyt askareet voivat myös parantaa mielenterveyttäsi, mikä voi lisätä niiden merkitystä tehtävälistallasi. Toistuvat tehtävät voivat myös olla terveellisiä – seinän maalaaminen, puun hiominen, imurointi tai neulominen ovat kaikki tehtäviä, jotka auttavat purkamaan stressiä ja ahdistusta.

12. Kutsu vahvistuksia

Joskus paras tapa saada jokin asia tehtyä on kutsua paikalle ammattilainen. Sen sijaan, että yrität vakuutella itsellesi, että voit hankkia taidot tiettyyn kodin kunnostustyöhön, myönnä, että tietyt tehtävät saattavat olla ylivoimaisia – ja se on ihan hyvä niin.

Palkkaa joku, joka saa tehtävän tehtyä. Ammattimaisten ammattien piiriin kuuluvia tehtäviä, kuten putki- ja sähkötöitä, ei pitäisi tehdä keskiverto DIY-tekijän toimesta. Joidenkin kodin ympärillä tehtävien töiden vuokraaminen takaa, että ne tehdään paitsi, myös tehdään turvallisesti ja oikein.