12 Jäniksenkestävää kasvia kodin maisemiin

12 Jäniksenkestävää kasvia kodin maisemiin

Jos puutarhassasi on viime vuosina esiintynyt liiallisia jänisvahinkoja, se saattaa johtua siitä, että jänisten määrä kasvaa. Nämä söpöt pikku otukset saavuttavat joillakin alueilla muutaman vuoden välein häiritsevän tason, koska niiden lisääntyminen on syklistä.

Kun kanikanta paisuu, puutarhurit kärsivät tappioita, kun nälkäiset puput syövät keväällä ja kesällä rehevää viherkasvia ja talvella herkkiä puuvartisia kasveja. Noin vuosikymmenen kestäneen populaation kasvun jälkeen kanien määrä romahtaa, kun ketut, kojootit, haukat ja muut luonnolliset saalistajat metsästävät niitä.

Sillä välin puutarhurit tarvitsevat ratkaisuja. Aidat ja karkotteet auttavat suojaamaan alttiita puutarhakasveja näiltä nälkäisiltä tuholaisilta. Paras tapa ehkäistä jänisvahinkoja on istuttaa erilaisia jäniksille vastustuskykyisiä kasveja ja pensaita. Useimmissa kaneja hylkivissä kasveissa on yksi tai useampi seuraavista ominaisuuksista, jotka tekevät niistä vähemmän houkuttelevia kanin ravintona:

  • Epämiellyttävät lehdet, jotka ovat piikikkäät, rosoiset, piikikkäät, pörröiset tai nahkamaiset.
  • Myrkylliset kukat
  • Voimakkaasti tuoksuvat lehdet, varret ja kukat.
  • Varret, joissa on runsaasti tahmeaa mehua.

Lue lisää, niin löydät parhaimmat jäniksiä hylkivät perennat ja yksivuotiset kasvit puutarhaan ja maisemaan.

Kaneja kestävät monivuotiset kasvit

Kestävät monivuotiset kasvit kasvavat vuosi toisensa jälkeen – jos paikallinen pupukanta antaa niiden kasvaa. Ratkaise pupuongelmasi valitsemalla nämä kaninkestävät monivuotiset kasvit.

1. Asteri (Asteri Spp.)

Jotkin jäniksenkestävät monivuotiset kasvit toimivat kaksin verroin houkuttelemalla myös pölyttäjiä. Asterit ovat erittäin suosittuja mehiläisten ja perhosten keskuudessa. Nämä helppohoitoiset auringonystävät eivät vaadi erityistä hoitoa tai huomiota. Ne kukkivat loppukesästä syksyyn valkoisen, vaaleanpunaisen ja violetin sävyisin kukin, ja jänikset jättävät ne useimmiten rauhaan.

2. Perhosruoho (Asclepias tuberosa))

Perhosruohon kirkkaan oranssit kesäkukat ovat yleistymässä teiden varsilla, vanhoilla pelloilla ja pölyttäjien puutarhoissa. Se on yksi hienostuneimmista maitohorsmalajeista, ja sen tiivis, kumpuileva muoto viihtyy pölyttäjätarhoissa, joissa se tukee muuttavia monarkkiperhosia. Kukkien ja lehtien lievä myrkyllisyys karkottaa kuitenkin kaneja.

3. Korallinkello (Heuchera Spp.)

Varjoisissa puutarhoissa tarvitaan jänistä kestäviä varjokasveja. Korallikellot, yksi suosituimmista varjokasveista, sattuvat vastustamaan myös kanien saalistusta. Korallinkellot tarjoavat reheviä lehtiä, joiden rakenne ja väri vaihtelee suuresti mustanviolettisesta vihreään, kultaiseen, oranssiin tai kartanlilaiseen, ja ne viihtyvät lähes millä tahansa pihalla. Niiden kukinnot vaihtelevat mitättömistä pienten vaaleanpunaisten tai valkoisten kukkien piikeistä hieman näyttävämpiin, mutta lehvistö on kuitenkin näyttelyn tähti.

4. Päiväruusu (Hemerocallis Spp.)

Päivänliljat ovat klassisia kesän airueita puutarhassa. Mikä parasta, puput jättävät ne rauhaan. Niiden kapeat, rihmamaiset lehdet ja suuret, kirkkaanväriset kukat täydentävät mitä tahansa väripalettia, ja niitä on helppo kasvattaa. Istuta päivänliljat täyteen tai osittaiseen auringonvaloon, mieluiten kosteaan ja hyvin valuvaan maahan.

5. Salomoninhylje (Polygonatum biflorum))

Toinen erinomainen jäniksenkestävä valinta varjoisaan puutarhaan on salomonihylje. Nämä kasvit syntyvät levittäytyvinä yhdyskuntina, joiden kapeat kaarevat varret ovat vuorottelevien rivien reunustamia, joko keskivihreitä tai vihreän ja valkoisen kirjavia lehtiä. Loppukeväällä lehtien akseleista roikkuu pieniä valkoisia kukkia.

6. Tickseed (Coreopsis Spp.)

Tickseed kuuluu asteriperheeseen, ja siitä on useita eri muotoja, jotka tuottavat iloisia kesäkukkia keltaisen, oranssin, punaisen tai punaruskean sävyisinä. Useimmat tickseed-lajikkeet ovat kypsyessään 2 – 4 jalkaa korkeita ja 1 – 2 jalkaa leveitä, joten ne mahtuvat helposti useimpiin aurinkoisiin puutarhatiloihin.

Yksivuotiset kasvit, jotka karkottavat kaneja

Yksivuotiset kasvit suorittavat koko elinkaarensa yhden kasvukauden aikana. Ne ovat suosittuja istutettavaksi värikkäisiin sänkyihin ja astioihin niiden tuottoisan kukintakierron ansiosta, joka kestää koko kauden. Seuraavassa on joitakin parhaista yksivuotisista kasveista, jotka karkottavat kaneja.

1. Hämähäkkikukka (Cleome Spp.)

Hämähäkkikukat kasvavat korkeiksi ja nopeiksi aurinkoisissa puutarhoissa. Nämä kaaliperheen sukulaiset eivät tuoksu sukulaistensa tavoin, mutta ne tarjoavat runsaasti suuria, värikkäitä kukkia valkoisen, vaaleanpunaisen ja punaisen sävyissä. Ne ruokkivat mehiläisiä ja perhosia ja kylvävät itse siemeniään runsaasti. Niitä tarvitsee ehkä istuttaa vain kerran, jotta saat monta vuotta kauniita kesäkukkia.

2. Kehäkukka (Tagetes Spp.)

Kehäkukilla on ansaittu maine siitä, että ne karkottavat monia puutarhan tuholaisia, mutta syövätkö kanit kehäkukkaa? Eivät syö. Rakastitpa kehäkukan voimakasta tuoksua tai et, kaneilla on tapana välttää sitä. Istuta nämä helppohoitoiset kaunottaret osittaiseen tai täyteen aurinkoon nauttimaan loistavan keltaisista, kultaisista tai oransseista kukista aikaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn.

3. Salvia (Salvia Spp.)

Salviaan kuuluu useita yksivuotisia ja monivuotisia lajeja, jotka kestävät jänisten puremista. Ne kasvavat parhaiten täydessä auringossa, jossa ne tuottavat runsaasti värikkäitä kukkia valkoisen, vaaleanpunaisen, punaisen ja violetin sävyissä. Salvia splendens On yksi suosituimmista lajikkeista yksivuotisiin kukkapenkkeihin, koska se tuottaa runsaasti suuria kukkia pienikokoisissa kasveissa.

4. Nappulakukka (Antirrhinum Spp.)

Snapdragonit kasvavat parhaiten keväällä ja syksyllä, kun lämpötila on leuto mutta ei liian kuuma tai kylmä. Nämä ovat aikoja, jolloin jänikset ovat erityisen nälkäisiä, syöttävät poikasia tai lisäävät talvirasvaa. Kukkien ja lehtien sisältämät yhdisteet suojaavat kuitenkin keltanokkia kaneilta. Valitse vakio- tai kääpiölajikkeita kymmenissä eri väreissä. Istuta snapdragonit täyteen tai osittaiseen auringonvaloon.

5. Verbena (Verbena Spp.)

Verbena on ryhmä matalakasvuisia yksivuotisia kasveja, joilla on kumpuileva tai leviävä kasvutapa ja jotka usein koristavat puutarhapenkin etuosaa, astiapuutarhoja tai riippuvia koreja. Verbenan kukat vaihtelevat puhtaasta valkoisesta punaisen, vaaleanpunaisen tai violetin sävyihin. Pienillä sitkeillä lehdillä on selvästi terävä maku, jota kanit yleensä välttävät.

6. Zinnia (Zinnia Spp.)

Zinniat kuuluvat suosituimpiin yksivuotisiin kukkiin, koska ne ovat kestäviä ja helppoja kasvattaa ankarissakin olosuhteissa. Niitä on kymmeniä eri kokoluokkia, kukan värejä ja kukkatyyppejä. Kuuma aurinko ja kuivuus eivät ole ongelma näille kestäville kukille (jotka tulisi istuttaa täyteen aurinkoon), ja niitä rakastavat sekä pölyttäjät että siemeniä syövät laululinnut. Kaniinit pysyvät kuitenkin mieluummin poissa.