12 Huonekasvia, jotka keräävät eniten pölyä – ja miksi se on hyvä asia

12 Huonekasvia, jotka keräävät eniten pölyä - ja miksi se on hyvä asia

On helppo olettaa, että sisäilma on puhdasta ja turvallista. Kun auringonvalo osuu tiettyyn kulmaan, voit kuitenkin nähdä kaikki ilmassa tanssivat pölyhiukkaset – jopa kaikkein tahrattomimmissa kodeissa.

Ilmassa oleva pöly on muutakin kuin likaa; se on hienojakoinen sekoitus monia eri aineita, kuten likaa, ihosoluja, bakteereja, siitepölyä, muovia, ympäristön epäpuhtauksia ja monenlaista muuta mikroskooppista materiaalia. National Library of Medicinen tutkimuksen mukaan sellaisten kasvien valitseminen, jotka vetävät puoleensa ja vangitsevat pölyä lehtivahoihinsa, voi auttaa pitämään ylimääräiset hiukkaset poissa ilmasta. Monet kasvit voivat suodattaa myös vaarallisia kaasuja.

Tässä on 12 suosikki huonekasviamme, jotka keräävät pölyä ja näyttävät hyvältä samalla.

1. Kumikasvi (Ficus elastica)

Kumikasvit ovat kauniita lausuntokasveja, joilla on suuret vahamaiset nahkamaiset lehdet, jotka kasvavat jopa 12 tuuman pituisiksi. Nämä suuret lehdet vetävät puoleensa pölyä ja muita epäpuhtauksia ilmasta suuren pinta-alansa ansiosta – ja koska nämä kasvit kasvavat jopa 10 jalkaan tai pidemmiksi, niiden pinta-ala hiukkasten keräämiseksi on suurempi. NASA:n puhdasta ilmaa koskevan tutkimuksen mukaan kumikasvit poistavat erinomaisesti formaldehydiä ilmasta.

RELATEAD: 10 vähän huoltoa vaativaa huonekasvia, jotka pitävät sisäilman raikkaana.

2. ZZ-kasvi (Zamioculcas zamiifolia).

ZZ-kasvi on helppohoitoinen trooppinen kasvi, jonka 3 tuuman pituiset kiiltävän vihreät lehdet muuttuvat kypsyessään tummemmiksi. ZZ-kasvi ei ole vain kaunis lisä kotiin, vaan NASA:n tutkimuksissa on myös havaittu, että tämä Itä-Afrikasta kotoisin oleva kasvi puhdistaa erinomaisesti ilmaa ja poistaa myrkkyjä, kuten tolueenia, ksyleeniä ja bentseeniä.

ZZ-kasvi on vähän huoltoa vaativa, eikä se tarvitse paljon hoitoa ja huomiota menestyäkseen, joten se on erinomainen valinta niille, joilla ei ole viherpeukaloa. Harkitse kauniin mustan korpin lajikkeen valitsemista, jos pidät kasveista, jotka antavat lausunnon.

3. Hämähäkkikasvi (Chlorophytum comosum).

Hämähäkkikasvit ovat toinen vähän huoltoa vaativa huonekasvi, joka on myös helppo levittää, mikä todennäköisesti selittää niiden suosion. Niillä on ohuet, rypytetyt, kirjavat lehdet, jotka tulevat kasvin keskeltä ja laskeutuvat sivuille, mikä tekee niistä kauniita ja tarjoaa monia lehtiä, jotka vangitsevat luonnollisesti ilmassa kulkeutuvaa pölyä ja hiukkasia. Hämähäkkikasvit auttavat poistamaan formaldehydiä, ksyleeniä ja tolueenia, mikä tekee ilmasta hieman puhtaampaa asukkaille ja vierailijoille.

4. Sveitsiläinen juustokasvi (Monstera adansonii)

Trooppinen sveitsinjuustokasvi tunnetaan suurista, sydämenmuotoisista lehdistään. Lehtien suuri pinta-ala voi kerätä pölyä ja auttaa poistamaan myrkkyjä ja kemikaaleja ilmasta. Monsteran lehdet voivat olla hieman tahmeat mehusta, mikä voi auttaa estämään lian pääsyn takaisin sisäilman ilmakehään – tosin se voi tehdä lehtien puhdistamisesta hieman työläämpää.

5. Ruukkumummo (Chrysanthemum morifolium)

Vaikka niitä saatetaankin pitää ulkokukkivina kasveina, ruukkumumuja voidaan kasvattaa ulkosängyissä, astioissa tai sisätiloissa ruukuissa – edellyttäen, että niiden sijoituspaikka täyttää niiden täyden auringon tarpeen. Ruukkumumit ovat kauniita kukkivia kasveja eri sävyissä, jotka tuovat väriä ja valoisuutta kotiin. Tämä kasvi puhdistaa kukkiensa kautta ja voi auttaa poistamaan formaldehydiä, ksyleeniä, bentseeniä ja ammoniakkia ilmasta.

6. Bromeliad (Bromeliacae)

Upea kasvi, joka kukkii vain kerran elämässään, bromeliadilla on paksut, jäykät lehdet, jotka auttavat puhdistamaan kodin ilmaa ja keräävät pölyä lehdilleen. Forbes julkaisi otteita Vadoud Nirin tekemästä tutkimuksesta, jonka mukaan bromeliadikasvi oli yksi parhaista huonekasveista poistamaan useita yhdisteitä ilmasta, kuten bentseeniä, tolueenia, etyylibentseeniä, p-ksyleeniä, o-ksyleeniä, asetonia, metyleenikloridia ja kloroformia.

7. Rauhalilja (Spathiphyllum spp.)

Rauhanlilja on kaunis kukkiva kasvi, jolla on suuret, kiiltävän vihreät kaarevat lehdet ja lusikkamaiset valkoiset kukat. Tämä kasvi hajottaa bentseeniä ja trikloorieteeniä, ja National Library of Medicine -tutkimuksen mukaan sen on osoitettu vähentävän tiettyjen hiukkasten pitoisuuksia. Koska rauhanlilja on suhteellisen vähän huoltoa vaativa, voit pitää sitä kauniina sisustuskappaleena, jonka lisäetuna se puhdistaa ilmaa.

8. Philodendron (Philodendron)

Vähän huoltoa vaativa ja helppo pitää elossa, filodendron on erinomainen valinta niille, joilla on ruskeat peukalot. Tämä trooppinen kasvi ylpeilee upeilla kiiltävillä sydämenmuotoisilla lehdillä; jotkut lajikkeet köynnöstävät ja kiipeilevät. Nämä kasvit poistavat erinomaisesti formaldehydiä, tolueenia, trikloorieteeniä ja ksyleeniä ilmakehän pölystä. Koska lajivalikoima on niin laaja, voit olla varma, että löydät juuri sinulle sopivan kasvin, kuten hevosenpääfilodendronin.

9. Ficus Alii (Ficus maclellandii)

Ficus alii on hieman uusi tulokas huonekasvien saralla. Se on puu, jolla on pitkät, hoikat, kiiltävät lehdet, jotka muistuttavat banaanin muotoja, minkä vuoksi se on saanut lempinimen banaanilehtiviikuna. Tämä kasvi suodattaa tehokkaasti formaldehydiä, mutta sitä on pölytettävä ja käänneltävä usein, jotta puu pysyy fotosynteesissä ja edistää siten puhtaampaa ilmaa. Kaunis statement-kasvi ficus alii on hieman vähemmän ailahtelevainen kuin muut huonepuut, mikä tekee siitä ihanan lisän kotiin.

10. Aloe Vera (Aloe barbadensis ’miller’).

Aloe vera on arvokas kasvi sisätiloihin. Aloe vera tunnetaan lääkinnällisistä ominaisuuksistaan, kuten auringonpolttamiin ja palovammoihin auttamisesta, ja kauneudenhoitoavusta, mutta se on myös loistava apuri, kun on kyse haitallisten aineiden vetämisestä pois pölyisestä ilmasta. NASA:n Clean air -tutkimuksen mukaan aloe vera -kasvit voivat poistaa ilmasta bentseeniä ja formaldehydiä, mikä antaa tälle pienelle kaunottarelle hyvän syyn tulla uudeksi kämppikseksi.

11. Jadekasvi (Crassula ovata)

Jade on mehikasvi, jolla on puumainen runko ja 1- 2 tuuman lihaisat soikeat lehdet. Helppohoitoinen ja kaunis lisä ikkunalaudalle tai pöydälle, jadekasvit kestävät pitkään ja ovat todistetusti apuna hiukkasten suodattamisessa. Vadoud Nirin tutkimus osoittaa, että jade on yksi parhaista huonekasveista tolueenin poistamisessa; se poistaa kuitenkin myös muita ilman epäpuhtauksia.

12. Pothos (Epipremnum aureum).

Näyttää siltä, että useimmissa kotitalouksissa on pothos tai kaksi. Näitä köynnöskasveja, joilla on sydämenmuotoiset lehdet, on helppo kasvattaa ja levittää, ja niiden runsaat lehdet voivat kerätä paljon pölyä. Muista pyyhkiä pölyt säännöllisesti, jotta kasvi näyttää tuoreelta ja luo lisää tilaa pölyn laskeutumiselle.

Ajattele, että pothos on ylläpitokasvi, joka auttaa puhdistamaan ilmaa. NASA:n tutkimuksen mukaan pothos voi poistaa ilmasta bentseeniä ja formaldehydiä. Näitä nopeasti kasvavia kasveja on saatavana eri värejä ja variaatioita, kuten tämä kultainen pothos.