12 Hauskaa faktaa, joita et tiennyt kardinaaleista

12 Hauskaa faktaa, joita et tiennyt kardinaaleista

Kardinaalit ovat elinvoimaisia punaisia lintuja, joita tavataan kaikkialla Yhdysvaltojen itäosissa aina Arizonaan asti. Niiden laaja elinympäristö ulottuu pohjoiseen Kanadaan ja jopa Etelä-Amerikkaan asti. Monet ihmiset rakastavat houkutella näitä upeita lintuja puutarhaansa lintukylvyillä, suojaavilla suojilla ja joillakin niiden lempiruokavalioilla – kuten mustaöljyä sisältävillä auringonkukansiemenillä, saflorin siemenillä, marjoilla ja maapähkinöillä. Olitpa sitten kardinaalifanaatikko tai vain kiinnostunut niiden ainutlaatuisesta värityksestä, mielenkiintoiset faktat näistä merkittävistä höyhenystävistä tekevät niistä entistäkin herttaisempia.

Kirkkaanpunaiset urokset houkuttelevat naaraita enemmän.

Ainoastaan uroskardinaaleilla on täysin punaiset höyhenet, ja joillakin uroksilla on kirkkaampi punainen väritys kuin toisilla. Naaraat ovat kiinnostuneimpia uroksista, joilla on kirkkaammat höyhenet. Tutkijat olettavat, että naaraslinnut uskovat, että urokset, joilla on kirkkaimmat höyhenet, ovat parempia ja että heistä tulee parempia kumppaneita. On myös todisteita siitä, että kirkkaammin värjätyillä uroslinnuilla on paremmat mahdollisuudet selviytyä talvesta, ne ovat parempia ravinnonhankkijoita ja pystyvät paremmin välttämään saalistajia.

Uroskardinaalien punainen väri johtuu niiden ravinnosta.

Kardinaalit nauttivat runsaasti karotenoideja sisältävistä ruoka-aineista, kuten marjoista, luonnonvaraisista viinirypäleistä, omenoista ja saflorin siemenistä, joita kotiomistajat sijoittavat ruokintalaitteisiin. Näiden runsaasti karotenoideja sisältävien ruokien syöminen antaa kardinaalin höyhenille tyypillisen punaisen värin – aivan kuten flamingot saavat vaaleanpunaiset höyhenensä syömiensä katkarapujen karotenoideista.

Urokset osoittavat kiintymystä syöttämällä naaraille siemeniä.

Kun kardinaaliurokset kosiskelevat naarasta, ne osoittavat kiintymystään syöttämällä naaraalle siemeniä. Tätä varten ne etsivät ruokaa tai valitsevat siemenet ruokintalaitteesta. Sitten ne painavat nokkansa naaraan nokkaa vasten, jolloin näyttää siltä, että linnut suutelevat.

Kardinaaliurokset eivät ole ainoita, jotka laulavat.

Monien muiden lintulajien kohdalla vain uros laulaa. Joissakin tapauksissa tämä voi johtua siitä, että se välttää saalistajia pesimäaikana, mutta toisissa tapauksissa naaraat eivät välttämättä osaa laulaa. Kardinaalinaaraat kuitenkin laulavat, usein edestakaisin kosiskelevan uroksen kanssa. Kardinaalit laulavat kauniisti – ja ne voivat laulaa yli 24 erilaista laulua.

Kardinaalit on nimetty uskonnollisten henkilöiden mukaan.

Kun Amerikan siirtomaiden varhaiset asukkaat näkivät nämä linnut ensimmäistä kertaa, he päättivät nimetä ne "kardinaaleiksi" samannimisten katolisen kirkon uskonnollisten johtajien mukaan. Niiden punainen väritys muistutti heitä katolisten kardinaalien käyttämistä punaisista sarkahousuista (kaapuista).

Kaikki kardinaalit eivät ole punaisia.

Joillakin kardinaaleilla ei ole tyypillisiä punaisia pigmenttejä höyhenissään. Sen sijaan niillä voi olla joko oransseja tai keltaisia pigmenttejä. Kvantokroismi – geneettinen höyhenpeitteen vaihtelu – on vastuussa keltaisen pohjoisen kardinaalin värityksestä. Aavikkokardinaalilla (Pyrrhuloxia) on siivissä, kasvoissa ja pyrstössä syvänpunaisia kohokohtia, mutta sen yleisilme on harmaasävyinen.

Kardinaalit saattavat näyttää hyökkäävän ikkunoihisi.

Jos olet joskus nähnyt kardinaalin lentävän toistuvasti ikkunaan, voi vaikuttaa siltä, että se yrittää päästä taloosi tai hyökätä ikkunan kimppuun. Itse asiassa ne kuitenkin hyökkäävät ikkunassa olevan heijastuksensa kimppuun. Kardinaalit ovat reviirimiehiä, ja ne voivat luulla peilikuvaansa toiseksi urokseksi, joka uhkaa niiden tilaa. Kun teet ikkunoistasi lintujen kannalta turvallisia lisäämällä niihin tarroja tai verkkoja, voit suojella sekä kardinaalia että lasia.

Kardinaalit eivät vaella.

Monet muut lintulajit muuttavat ja lentävät talveksi etelään, mutta kardinaalit eivät. Ne pysyvät samalla alueella, jossa ne viettävät kevään ja kesän, ja jatkavat ravinnonhakua syksyn ja talven ajan. Ne syövät hyönteisiä, ruohoja, jyviä, kukkia ja marjoja. Sen lisäksi, että kardinaalit eivät lennä talveksi etelään, niitä tavataan nykyään pohjoisempana kuin 1900-luvun alussa.

Kardinaalit saattavat olla ensimmäisiä ja viimeisiä lintuja ruokintalaitteellasi.

Jos ripustat puutarhaan lintujen ruokintapaikan, saatat huomata, että kardinaali on ensimmäinen lintu, jonka näet aamulla, ja viimeinen lintu, jonka näet illalla. Tutkijoilla on muutamia hypoteeseja siitä, miksi näin usein käy. Aikaisin aamulla ja iltahämärässä muita lintuja on vähemmän, joten kardinaalit saattavat yrittää saada ruokaa, kun kilpailua on vähemmän. Toinen teoria on, että aamu- ja iltahämärän heikompi valaistus ei kiinnitä niin paljon huomiota kardinaalin kirkkaanpunaiseen höyhenistöön, joka saattaa tarjota jonkinlaisen suojan saalistajia vastaan.

Kardinaalit ovat suosittu maskotti.

Kahdella ammattiurheilujoukkueella on kardinaali maskottina: Saint Louis Cardinals (Major League Baseball) ja Arizona Cardinals (National Football League). Näiden ammattilaisjoukkueiden lisäksi useat muut korkeakoulu- ja minor league -joukkueet ovat valinneet kardinaalin maskotikseen, kuten Louisvillen yliopisto, Wesleyan-yliopisto, University of the Incarnate Word, Springfield Cardinals ja Palm Beach Cardinals.

Pohjoiskardinaali on seitsemän osavaltion valtiolintu.

Pohjoiskardinaali on Pohjois-Carolinan, Virginian, Länsi-Virginian, Ohion, Indianan, Illinoisin ja Kentuckyn virallinen valtiolintu. Valtion linnut valitaan niiden tunnistettavan laulun, kauniin ulkonäön ja osavaltiossa yleisyyden perusteella.

Ihmiset pitivät ennen kardinaaleja lemmikkeinä.

Vuonna 1918, kun muuttolintusopimuslaki (Migratory Bird Treaty Act) hyväksyttiin, luonnonvaraisten lintujen pitäminen lemmikkinä ei ollut enää laillista. Ennen tämän lain voimaantuloa ihmiset kuitenkin pitivät luonnonvaraisia lintuja lemmikkeinä, ja kardinaalin elinvoimainen punainen väri ja kaunis laulu tekivät siitä suositun valinnan.