11 Tuoksuvaa kasvia täydellisen aromaterapiapuutarhan luomiseen

11 Tuoksuvaa kasvia täydellisen aromaterapiapuutarhan luomiseen

Voit nauttia aromaterapian hyödyistä ympäri vuoden istuttamalla puutarhan, joka parantaa mielialaa, lievittää stressiä ja parantaa hyvinvointia. Aromaattiset kasvit ovat erinomaisia lisäyksiä ulkotiloihin, koska ne vapauttavat luonnostaan eteerisiä öljyjä ilmaan, kun niiden lehtiä hierotaan tai murskataan. Niitä voidaan myös käyttää ruoanlaitossa ja kotihoidossa, joten ne ovat hyödyllisiä monitoimimiehiä missä tahansa puutarhassa.

Hyvä uutinen on se, että sinun ei tarvitse omistaa koko puutarhaa aromaterapiakasveille, jotta huomaat, että omaisuutesi tuoksu paranee. Lisäämällä vain muutaman näistä kasveista olemassa olevaan puutarhaan voit tehdä maisemastasi tuoksuvan keidas.

1. Laventeli (Lavandula spp.)

Yksi suosituimmista aromaterapiakasveista on laventeli, mikä ei ole mikään yllätys, kun otetaan huomioon, että se on yksi parhaimman tuoksuisista kukista. Suloisen tuoksuisen kasvin on pitkään uskottu lievittävän stressiä, rauhoittavan haavoja, auttavan huonoon uneen ja lievittävän kuukautiskipuja. Näiden tuoksuvien perennojen eteeristä öljyä käytetään myös aromaterapiassa masennuksen ja ahdistuksen hoitoon.

2. Kamomilla (Matricaria or Chamaemelum)

Kamomilla on kaunis puutarhakasvi, jolla on tuoksuvat kukat ja jolla on pitkä käyttöhistoria yrttilääketieteessä. Kamomillalajeja on monia, mutta kaksi yleisimmin aromaterapiassa käytettyä ovat saksalainen ja roomalainen kamomilla (Matricaria chamomilla). Ja Chamaemelum nobile).). Molemmilla lajeilla on samanlaiset lääkinnälliset käyttötarkoitukset, mutta roomalaisella kamomillalla on hieman miellyttävämpi tuoksu, minkä vuoksi se on suosittu ainesosa kosmetiikassa. Ihanan tuoksun lisäksi kamomillalla sanotaan olevan myös ihoa parantavia ominaisuuksia.

3. Eukalyptus (Eucalyptus globulus).)

Eukalyptus on erinomainen lisä aromaterapiapuutarhaan, eikä vain siksi, että sen tuoksu leijailee metrien päähän kasvin tontilta. Jos haluat käyttää kasvia aromaterapiatarkoituksiin, laita murskatut eukalyptuksen lehdet diffuusoriin tai keitä niitä liedellä veden kanssa. Höyryt saattavat auttaa helpottamaan sinusten tukkoisuutta hengitettynä tai rauhoittaa pieniä haavoja paikallisesti käytettynä. Eukalyptusöljyä voidaan myös uuttaa tietyistä eukalyptuslajeista käytettäväksi täysin luonnollisissa hyönteiskarkotteissa.

4. Minttu (Mentha spp.)

Minttu on suosittu yrtti, jolla on lukuisia käyttötarkoituksia. Se tuo makua ruokiin ja juomiin, ja sillä on terveys- ja hyvinvointihyötyjä. Sitä voidaan käyttää eteerisenä öljynä tai teenä. Sen aromi ja lääkinnälliset ominaisuudet liittyvät stressin ja kivun lievittämiseen sekä ruokahalun stimulointiin ja ruoansulatuksen tukemiseen. Mikä parasta, sitä on helppo kasvattaa ja hoitaa, joten se on ihanteellinen valinta aloitteleville puutarhureille ja niille, joilla ei ole paljon aikaa.

5. Jasmiini (Jasminum spp.)

Jasmiini on perinteinen ainesosa sekä hajuvesissä että aromaterapiatuotteissa. Sen valkoiset aromaattiset kukat kukkivat iltaisin ja tuottavat piristävän tuoksun auringon laskettua. Eteeristä öljyä uutetaan sen makean tuoksuisista kukista, ja sen täyteläinen, kukkainen tuoksu tekee siitä hajuvesien valmistajien suosikkiaineosan. Jasmiinia käytetään myös teessä, ja sen uutteen uskotaan auttavan lievittämään stressiä, päänsärkyä, masennusta, ahdistusta ja PMS-oireita.

6. Sitruunamelissa (Melissa officinalis) Melissa officinalis)

Kun etsit kasveja, jotka tuoksuvat hyvältä, et voi mennä vikaan sitruunamelissan kanssa. Se on ihana kasvi kasvatettavaksi yrttiteetä ja aromaterapiaa varten, ja sitruunamelissan uutteen uskotaan edistävän unta ja helpottavan ruoansulatushäiriöitä. Sen kirkkaan sitruunantuoksuisista lehdistä saa virkistävää teetä, ja kuivattuja lehtiä voi käyttää potpourrissa. Kuivaa lehdet ripustamalla ne kimpuissa ylösalaisin suoran auringonvalon ulottumattomiin.

7. Salvia (Salvia officinalis).)

Salvia on toinen yrtti, jolla on tunnetusti mielialaa parantavia ominaisuuksia. Salvian tuoksun katsotaan rauhoittavan hermoja, vähentävän stressiä ja jopa parantavan muistia. Salvian lehdistä uutettu eteerinen öljy sisältää runsaasti antioksidantteja ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia. Nämä ominaisuudet saattavat myös rauhoittaa kipeytyneitä lihaksia ja hoitaa ihosairauksia sekä helpottaa vatsavaivoja ja kuukautiskipuja.

8. Rosmariini (Salvia rosmarinus))

Vaikka rosmariini saatetaankin tuntea yleisimmin sen käytöstä ruoanlaitossa, se on myös erinomainen yrtti kasvatettavaksi aromaterapiaan. Sitä rakastetaan kansanlääkinnässä, ja sen eteeristä öljyä käytetään moniin eri tarkoituksiin, sekä ennaltaehkäisevästi että parantavasti. Sitä voidaan käyttää kivunlievittäjänä, ja sen uskotaan lievittävän stressiä ja jännitystä. Joidenkin tutkimusten mukaan rosmariini jopa parantaa muistin toimintaa ja kognitiivista suorituskykyä.

9. Lilac (Syringa spp.)

Sireenin dramaattiset violetit kukinnot eivät ole pelkästään upeita – niillä on myös voimakas tuoksu, joka saa aikaan paremman mielialan, kun olet puutarhassa. Makean ja huumaavan tuoksunsa ansiosta syreeni lievittää jännitystä ja kohottaa mielialaa, ja jotkut jopa väittävät, että syreeniöljy voi hengitettynä lisätä keskittymiskykyä ja tehostaa henkistä toimintaa. Tuo leikattu syreenikimppu sisälle, jotta sen voimakas tuoksu levittäytyy kotiisi.

10. Basilika (Ocimum basilicum).)

Basilika on toinen suosittu ruokayrtti, ja sillä on myös monia aromaterapeuttisia käyttötarkoituksia. Basilikaöljyä käytetään usein aromaterapiatuotteissa, erityisesti sekoituksissa, jotka on suunniteltu parantamaan keskittymistä ja henkistä selkeyttä. Sen tuoksun uskotaan auttavan masennukseen ja ahdistuneisuuteen ja parantavan muistia, ja paikallisesti käytettynä basilikaöljy saattaa myös parantaa verenkiertoa ja vähentää tulehduksia.

11. Fenkoli (Foeniculum vulgare).)

Fenkoli on korkea kukkiva kasvi, jolla on voimakas aromi. Monissa osissa maailmaa fenkoli on vieraslaji. Sitä viljellään kuitenkin myös sen kulinaaristen käyttötarkoitusten vuoksi, erityisesti Välimeren keittiössä.

Aromaterapeutit käyttävät fenkoliöljyä vähentämään vedenpidätyskykyä, hoitamaan ruoansulatushäiriöitä ja edistämään imetystä imettävillä äideillä. Sen siemeniä on kautta aikojen käytetty koliikin, keuhkoputkentulehduksen ja kuukautisongelmien hoitoon. Lisäksi fenkolitee on erinomainen kotilääke vilustumiseen, flunssaan ja vatsavaivoihin.