11 Ammattilaisen vinkkiä puiden strategiseen istuttamiseen tontillesi

11 Ammattilaisen vinkkiä puiden strategiseen istuttamiseen tontillesi

Puiden istuttamisesta pihalle on lukuisia etuja. Puut auttavat torjumaan ilmastonmuutosta, puhdistavat ilmaa, parantavat maaperää, auttavat ehkäisemään tulvia, vähentävät melua, vaimentavat saasteita, alentavat ilman lämpötilaa, pienentävät energialaskuja ja auttavat ylläpitämään villieläimiä. Lisäksi tutkimukset osoittavat, että puilla on merkittävä vaikutus useisiin ihmisten terveyteen vaikuttaviin tekijöihin.

Istuttamalla puut oikeaan paikkaan maksimoit niistä saatavat hyödyt ja ehkäiset tulevia ongelmia, kuten tunkeutuvia juuria. USDA:n kasvien kestävyysvyöhykeohjeiden, vesi- ja valovaatimusten sekä puun kypsän koon lisäksi tärkeimpiä näkökohtia ovat esteettisyys, latvuston korkeus ja levinneisyys, kasvunopeus, maalaji, pihan koko ja paljon muuta.

1. Valitse puoli.

Ensimmäinen kysymys, jonka maisemasuunnittelija Patrick Corken Eagle Creek Nursery & Landscape -yrityksestä esittää asiakkailleen, on: Tuleeko puu etu- vai takapihalle?

Hän suosii pienempiä puita etupuolelle. "Et halua estää talon näkymistä kadulta. Haluat kehystää ulko-ovea, jotta se olisi mahdollisimman houkutteleva."

Lisäksi vesi- ja sähkölinjat kulkevat todennäköisemmin etupihan kuin takapihan kautta. Siksi hän sanoo: "Isojen puiden istuttaminen etupihalle aiheuttaa ongelmia." Muista myös, että tontin koko määrittää puiden koon, jota maisemasuunnittelijat suosittelevat.

2. Määritä tavoitteesi.

Haluatko puita varjostamaan, yksityisyyttä, tuulensuojaksi vai kehystämään taloa? Vastauksesi auttaa määrittelemään istutettavien puiden tyypin ja lukumäärän, ja se ohjaa puiden sijoittelua.

Corken istuttaa varjopuita sivulle, jotta ne kehystävät taloa paremmin ja kiinnittävät katseen ulko-oveen. Niitä on myös helpompi istuttaa sinne. "Putket eivät yleensä kulje tontin rajoja pitkin", hän sanoo.

Pienet erikoispuut kannattaa istuttaa lähelle ulko-ovea tai pienille sisäpihoille sisäänkäynnin ja autotallin väliin. "Kaunis ulko-ovi on tärkein tekijä." "Kaunis ulko-ovi on tärkein."

3. Heitä varjoa.

Pienennä sähkölaskuasi istuttamalla suuria lehtipuita sinne, missä ne voivat tarjota varjoa kuumimpina kuukausina. Yksi puu talon länsipuolella, yksi itäpuolella ja kolmas talon pohjoispuolella voi vähentää energiakustannuksia jopa 50 prosenttia tarjoamalla varjoa kesällä ja toimimalla talvella tuulensuojana.

Valitse oikea puulaji; eri puulajeilla on erilaisia tehtäviä. "Järeät puut eivät tarjoa paljon varjoa", sanoo Felicia Clemons, ISA-sertifioitu arboristi Indiana Tree Service, Inc:stä.

4. Ota huomioon olemassa olevat rakenteet.

Voit ehkä rakentaa terassin tai asentaa terassin olemassa olevien varttuneiden puiden läheisyyteen tai ympärille, mutta muista jättää riittävästi tilaa kasvun huomioon ottamiseksi ja jotta ilma ja vesi pääsevät juurille.

Varaudu siihen, että suuret puun juuret häiritsevät päällysteitä ja rikkovat kerran tasaiset terassin tiilet tai kivet. Toisaalta voit haluta istuttaa suuria puita piknik- tai leikkikenttäalueiden läheisyyteen tarjoamaan varjoa ulkoiluun.

5. Tarkista HOA:n rajoitukset.

Corken sanoo, että jotkut omakotiyhdistykset pitävät luetteloita naapuruston hyväksyttävistä puista ja pensaista, joten on tärkeää varmistaa, että valintasi ovat sallittuja. Siellä voi olla myös rajoituksia sille, minne voit istuttaa. Hänen mukaansa esimerkiksi jalkakäytävän ja reunakiven välinen tila on joskus kielletty istutukselta.

Vastarakennetuilla asuinalueilla rakentajat istuttavat usein puun pihan keskelle. Jos kyseessä on suuri varjopuu, kuten vaahtera tai tammi, Corken neuvoo siirtämään sen tontin kulmaan, kun puu on pieni ja sen siirtäminen on edullisempaa.

6. Hanki oikea välimatka.

Puut istutetaan 10-20 jalan päähän talosta, jotta ne voivat kasvaa ja jotta juuret eivät vahingoita perustuksia ja maanalaisia putkia, jotta varttuneiden puiden oksat eivät vahingoita talon rakenteita.

Sama yleinen ohje koskee puiden istuttamista liian lähelle toisiaan. Ei ole hyödyllistä, jos juuret kilpailevat vedestä ja ravinteista tai oksat taistelevat keskenään valosta, joten ota huomioon sekä latvuston että juurten leviäminen.

"Jotkut lajikkeet, kuten tammi ja hikkori, kestävät jonkin verran ahtautta", Clemons sanoo. "Toiset, erityisesti kuusi, eivät pysty siihen." Ahtaus vie niiltä auringonvalon, mikä johtaa sienitauteihin.

7. Luo sää-, tuuli- tai äänisuoja.

Maaseudulla, avoimilla alueilla ja uudisrakennuksissa sijaitsevat kodit voivat hyötyä tuuli- ja äänensuojasta. Clemons ehdottaa tunnistamaan, missä sää osuu taloon. "Istuta länsi- ja eteläsivulle, jotta ilmastointilaite saa apua."

Jos tila sallii, Corken käyttää mielellään lehtikuusia, jotka voivat kasvaa 40 metriä korkeiksi ja 20 metriä leveiksi. Arborvita- tai poppelirivit luovat saman vaikutelman. Puiden istuttaminen kiinteistön reunoille estää lumen ajelehtimista. Yleensä puut istutetaan lähelle kiinteistön rajaa vallitsevan tuulen suuntaan tai estämään ei-toivotun äänen lähde.

8. Seuraa aurinkoa.

Varmista, että istutettava puu saa haluamassasi paikassa sopivan määrän auringonpaistetta. Isommat, vakiintuneet puut tai rakennukset saattavat estää valon. Clemons huomauttaa, että ahtaus voi johtaa vähäisempään haarautumiseen – tai pahempaan. Puut, jotka eivät pidä ahtaudesta, voivat saada sieni-ongelmia.

Mieti myös, kuinka paljon auringonvaloa puu estää talolta. Kuumina kuukausina voit olla tyytyväinen puiden viilentävään vaikutukseen, mutta talvella voit toivottaa auringonpaisteen tervetulleeksi. Lehtipuiden istuttaminen on hyvä vaihtoehto, joka auttaa energiakustannuksiasi ympäri vuoden.

9. Kokoa se oikein.

On tärkeää ymmärtää, kuinka suuri puu on täysikasvuisena – ja kuinka nopeasti se kasvaa – kun päätät, mihin se istutetaan. Myös muoto on tärkeä. Korkeat, pylväsmäiset ikivihreät puut, kuten arborvitae, mahtuvat kulmiin, joihin muut puut eivät mahdu.

Vältä istuttamasta puita, joilla on leveä latvus, liian lähelle jalkakäytäviä. Kasvaessaan ne voivat nopeasti peittää jalkakäytävän. Corken kehottaa kodinomistajia istuttamaan puita, jotka sopivat talon mittakaavaan. Esimerkiksi keskikokoinen puu sopii paremmin yksikerroksiseen taloon, iso puu sopii paremmin kaksikerroksiseen taloon. Corken sanoo: "Mitä suurempi talo, mitä suurempi tontti, sitä suurempi puu."

10. Tarkkaile vettä.

Toinen kysymys, jonka Corken kysyy asiakkailta, on se, kastellaanko heidän nurmikkoaan. "Jotkut puut eivät pidä paljosta vedestä, kuten sokerivaahterat ja tammet."

Riippumatta siitä, kastellaanko nurmikkoasi vai onko siinä yksinkertaisesti matala, soinen alue, joka kerää vettä rankkasateiden aikana, vältä puiden istuttamista sinne tai etsi lajikkeita, jotka eivät välitä märistä jaloista. Corken suosittelee punaisia vaahteroita, joita kutsutaan myös suovaahteroiksi, koska ne viihtyvät hyvin kosteassa maastossa.

11. Valitse alue, jossa on hyvä maaperä.

Valinnanvaraa ei välttämättä ole paljon, riippuen asuinpaikastasi, mutta puun sijoittaminen mahdollisimman hyvään maaperään auttaa sitä menestymään. Monilla uusilla asuinalueilla pintamaa on poistettu. Useiden osavaltioiden suurissa osissa jäljelle jää raskas savi.

"Savimaan hidas läpäisynopeus on suuri ongelma", Corken neuvoo. Älä kuitenkaan lisää liikaa kompostia tai istuta liian syvälle. "Istuta pari tuumaa ylöspäin salaojituksen vuoksi ja multaa juuret." Älä lisää kuoppaan hyvää multaa, koska kasvi asettuu ja voi olla liian syvällä. Istuta puut siihen maaperään, jossa ne kasvavat.