10 Virhettä, jotka tappavat sähkötyökalujen akut

10 Virhettä, jotka tappavat sähkötyökalujen akut

Huonot (tai vääränlaiset) tapasi tappavat sähkötyökalujen akut.

Kun kysytään, minkä sähkötyökalumerkin kanssa jonkun tulisi työskennellä, useimmat ammattilaiset ja kokeneet kotityöläiset korostavat akun tehon, akun käyttöiän ja saatavuuden merkitystä ennen kuin he mainitsevat erikoisominaisuudet, nopeudet tai kestävyyden. Tämä johtuu siitä, että ilman luotettavia akkuja työkalun lisäominaisuuksilla ei ole merkitystä. Sen lisäksi, että johdotonta työkalua ei voi käyttää ilman luotettavaa akkua, monet akut ovat kalliita ja voivat monissa tapauksissa maksaa yhtä paljon kuin työkalu.

Kun akku on niin tärkeä, tiesitkö, että saatat tuhota sähkötyökalusi akut ennenaikaisesti? Tässä oppaassa näytetään, miten se voi tapahtua, ja osoitetaan joitakin tapoja, joilla saat akkusi kestämään mahdollisimman pitkään.

1. Akkujen jättäminen laturiin

Yksi yleisimmistä tavoista, joilla tee-se-itse-rakentajat tappavat akkujensa mahdollisen käyttöiän, on niiden pitäminen laturissa. Tämä voi aiheuttaa ylilatausta, jonka seurauksena käyttökelpoinen käyttöikä lyhenee huomattavasti. Parempi toimintatapa on ottaa akut pois laturista, kun ne ovat valmiita, ja säilyttää ne asianmukaisesti (lisää siitä myöhemmin).

2. Kuolleiden akkujen varastointi

Ylilatauksen vastakohtana kuolleiden akkujen säilyttäminen pitkiksi ajoiksi tappaa myös niiden kyvyn säilyttää lataus ajan mittaan. Voit välttää tämän vaihtamalla uuden akun ennen kuin ensimmäinen akku kuolee tai lataamalla tyhjiä akkuja 20 minuuttia ennen niiden varastointia.

3. Akkujen tyhjentäminen kokonaan.

Jos he eivät ole tarkkoja, on helppo tehdä itse, että akku tyhjenee täysin, mutta syvä tyhjennys ei ole hyväksi nykyaikaiselle akkukemialle. Myös vanhempien nikkelikadmiumakkujen suositellaan tyhjentyvän kokonaan ennen varastointia. Näin ei enää ole. Paras tapa välttää syvä tyhjennys on pitää silmällä akun virran merkkivaloa tai vaihtaa akku uuteen aina, kun se tulee mieleen.

4. Täyteen ladattujen akkujen varastointi

Tässä vaiheessa saattaa tuntua siltä, että akut ovat työkalumaailman kultakutri, mutta akkuja ei pidä säilyttää täysin ladattuina. Ensinnäkin akun täyteen lataaminen lyhentää sen käyttöikää. Toiseksi täysin ladattu akku, joka altistuu korkeille lämpötiloille, hajoaa tai räjähtää todennäköisemmin. Säilytä sen sijaan akkuja noin 50 prosentissa niiden kapasiteetista optimaalisen käyttöiän saavuttamiseksi.

5. Akkujen säilyttäminen väärin

Akun varastointiin liittyy muutakin kuin sen heittäminen työkalulaatikkoon 50 prosentin varauksella. Akkupaketit ovat täynnä elektroniikkaa, yksittäisiä energiakennoja ja johdotusta. Jos annat niiden pomppia kuorma-auton lavalla tai heittelet niitä työpajan hyllyltä toiselle, aiheutat vaurioita, jotka lyhentävät niiden käyttöikää. Säilytä sen sijaan paristoja pehmustetuissa pusseissa tai niiden alkuperäisessä laatikossa (yleensä työkalun kanssa) ja vaihda, jos voit, muovikorkki, joka peitti niiden koskettimet, kun ostit ne ensimmäisen kerran.

6. Akun altistaminen äärimmäiselle kuumuudelle

Äärimmäiset lämpötilat eivät ole hyväksi akuille, ja äärimmäinen kuumuus on pahinta. Noin 80 celsiusasteen ylittävät lämpötilat heikentävät akkua, ja yli 100 tai 120 celsiusasteen lämpötilat aiheuttavat nopeaa vahinkoa. Tästä syystä akkuja on parasta säilyttää autotallissa, joka pysyy kesäisin suhteellisen viileänä. Toisin kuin vanhemmat akut, nykyaikaiset akut eivät myöskään kärsi betonista – betoni voi itse asiassa pitää akut viileinä. Muista vain pitää ne kuivina.

7. Niiden suojaamatta jättäminen kosteudelta

Kosteus voi heikentää nopeasti sähkötyökalun akun käyttöikää, koska se voi tehdä tuhoa sen sisällä oleville elektroniikoille ja virtapiireille. Lisäksi kosteus voi myös aiheuttaa koskettimien ja napojen syöpymistä, mikä puolestaan aiheuttaa vastusta ja hillitsee akun tehoa. Vaikka joissakin töissä sähkötyökaluja on käytettävä säässä, akkujen säilyttäminen säilytyslaatikossa, kun niitä ei käytetä, voi auttaa suojaamaan niitä sateelta, lumelta, lätäköiltä ja mudalta.

8. Niiden ei anneta jäähtyä

On jo todettu, että kuumuus on pahaksi akuille, mutta lämpimänä oleminen on myös sähkötyökalujen ja niiden akkujen tosiasia. Käytön ja latauksen aikana lämpö kerääntyy akun sisälle ja vahingoittaa akun kennoja. Yksi tapa välttää tämä lämmön kertyminen on antaa akun jäähtyä käytön aikana. Anna sen jäähtyä latauksen jälkeen ennen käyttöä tai päinvastoin.

9. Väärän laturin käyttäminen

Jos alkuperäinen akkulaturisi antoi potkut ja vaihdoit sen yleislaturiin, saatat vahingoittaa sähkötyökalun akkuja. Akkusi mukana tulleessa laturissa on virtapiiri ja anturit, jotka tietävät, milloin akku on liian kuuma tai ylivarattu. Merkkikelvoton yleislaturi saattaa aluksi säästää rahaa, mutta se voi tappaa akkusi nopeammin. Ota sen sijaan yhteyttä työkalumerkkisi valmistajaan, selitä, mitä akkuja omistat, ja anna heidän ohjata sinut oikeaan suuntaan.

10. Väärän akun käyttäminen väärässä työkalussa

Kaikkien ladattavien työkalujen akut kestävät 300-500 latausta ennen kuin ne ovat melko hyödyttömiä, joten sinun on oltava fiksu siinä, miten käytät niitä. Esimerkiksi 2,0 tai 3,0 ampeeritunnin akun käyttäminen paljon virtaa vaativassa työkalussa, kuten pyörösahassa tai kulmahiomakoneessa, tyhjentää sen nopeasti ja vaatii useampia latauksia. Säästä sen sijaan pienempiä ampeeritunnin akkuja porakoneisiin ja iskuvetimiin ja käytä suurempia akkuja raskaissa työkaluissa.