10 Vinkkiä metsäpuutarhan luomiseen kotona

10 Vinkkiä metsäpuutarhan luomiseen kotona

Huolimatta sen synkästä maineesta saduissa, metsä voi olla rentouttava paikka, varsinkin kun luot oman pienen metsän, johon ei ole mahdollista eksyä. Valitse aluksi tontiltasi osa, jossa on jo puita, joiden ympärillä voit työskennellä.

Jos haluat aidoimman näköisen metsäpuutarhan, luo pohjakerros monivuotisista kasveista, kuten orvokista ja saniaisista, ja aluskerros pensasmaisemmista lajeista, kuten vuorijalavasta ja piikkipensaasta, tai lyhyistä puista, kuten dogwoodista ja redbudista, ja pintakerros korkeammista puista, kuten vaahterasta ja tammesta.

1. Mutkittelevat polut

Hieman mutkittelevat polut näyttävät luonnollisemmilta kuin jäykästi suorat polut, ja lisäksi ne tarjoavat tervetulleita yllätyksiä jokaisen mutkan takana. Nimetyt kävelypaikat estävät myös ystäviä ja perheenjäseniä astumasta metsäkasvien päälle tai tiivistämästä niiden maaperää, jonka pitäisi pysyä kevyenä ja kuohkeana kuin kompostoidut lehdet.

Metsäpolkujen päällystämiseen soveltuvat erilaiset orgaaniset päällystemateriaalit, kuten hiekka, sora tai puuhake, joista jälkimmäinen on suositeltavin. Vältä kuitenkin sellaisia materiaaleja, kuten kalkkikiveä, jotka nostavat maaperän pH-arvoa, sillä monet metsäkasvit suosivat happamia maita.

2. Säätynyt puuaitaus

Vaikka metsämaihin ei yleensä kuulu aitoja, voit halutessasi lisätä matalan aidan rajaamaan metsäpuutarhasi reunat tai korkeampia esteitä, jotka lannistavat puutarhaan mahdollisesti houkuteltuja peuroja. Vähiten häiritsevältä näyttää puu, joka on tarpeeksi vanhentunutta, jotta se muistuttaa ympäröivien puiden harmaata sävyä.

Sopivia olisivat myös pinotut, siksakkelimaiset, halkaistut aidat, joita siirtolaiset käyttivät aikoinaan pitääkseen karjan pelloilla ja poissa metsästä. Koska nämä aidat eivät vaadi pylväitä, ne on helpompi koota kuin muut tyypit.

3. Rentoutumisasemat

Polkujen varrelle kannattaa sijoittaa penkkejä tai muita levähdyspaikkoja, jotta sinä ja muut voitte rentoutua ja ottaa kaiken huomioon. Kaatunut tukki tai puunrunko voi itse asiassa olla erittäin sopiva "penkki", kunhan se on tarpeeksi suuri, jotta sillä voi istua – ja nousta siitä – mukavasti.

Pajun oksista ja oksista tehdyt maalaismaiset tuolit tai istuimet ovat erinomaisia ideoita metsäpuutarhaan, samoin kuin kivestä rakennetut istumaseinät tai tyypillisemmät puutarhapenkit. Jälkimmäisiä varten kannattaa etsiä lahoa kestäviä penkkejä, kuten setripuuta ja punapuuta.

4. Kotimaiset maanpeitekasvit

Jos sinulla on suuri alue puiden alla peitettävänä, kannattaa valita nopeasti leviäviä maanpeitekasveja, kuten orvokkeja (Violas) ja majoneesia. Muista kuitenkin, että nämä metsäpuutarhan kasvit ovat niin voimakkaita, että ne voivat haitata paikkoja, joissa haluat kasvattaa herkempiä lajeja.

Ennen kuin valitset maanpeitekasveja, tutki myös, kuinka kauan ne pysyvät houkuttelevina. Esimerkiksi taimenliljalla on miellyttävän kirjavat lehdet ja pienet kukinnot, jotka muistuttavat päässään roikkuvia liljoja. Kasvi kuolee kuitenkin kesän aikana horrokseen, joten tarvitset joitakin "sijaiskasveja" odottamaan. Metsän maanpeitekasveihin voisivat kuulua mm:

 • Villi-inkivääri (Asarum canadense).
 • Metsämansikka (Fragaria virginiana).
 • Sinivioletti (Viola sororia).
 • Kanadan anemoni (Anemone canadensis).
 • Toukokuun omena (Podophyllum peltatum)

5. Varjoa rakastava aluskasvillisuus

Valitse aluskasvillisuuteen pensaita ja pieniä puita, jotka kukkivat riittävän aikaisin saadakseen kaiken tarvitsemansa auringon ja joiden lehdet ja hedelmät pysyvät houkuttelevina kukinnan päätyttyä. Joissakin "kesyiksi" katsotuissa kasveissa on itse asiassa metsäpuutarhaan sopivia villimpiä lajeja, kuten esim:

 • Kotimainen atsalea (Rhododendron arborescens).
 • Vuoristokamelia (Stewartia ovata).
 • Kotoperäinen hortensia (Hydrangea arborescens).

Jos et ole asettunut aitouteen, metsämaisemaideasi voi kuulua myös edellä mainittujen hybridilajikkeita tai muita varjoa sietäviä puutarhapuita ja perennoja. Saatat jopa haluta kokeilla hedelmä- ja pähkinäpuita, jotka voivat tuottaa sinulle osittaisessa varjossa, kuten esim:

 • Amerikkalainen persimon (Diospyros virginiana).
 • Pawpaw (Asimina triloba).
 • Villimustikat (Vaccinium spp.).

6. Villieläinten elinympäristön parantaminen

Jotta metsäsi olisi houkutteleva villieläimille, jätä tukkeja lojumaan sinne tänne ja laita sinne marjoja tuottavia kasveja ja puita, kuten metsämansikoita ja puolukoita, lintujen ravinnoksi. Jos suurimmissa puissasi ei ole pesäkoloja lintuvieraille, tarjoa niiden sijaan linnunpönttöjä.

Metsäneläimet pitävät myös vesilähteestä, kuten purosta tai lammesta. Jos se ei onnistu, upota maahan suuri, kivillä päällystetty terrakottakasvien aluslautas, niin saat aikaan luonnollisen näköisen lintukylvyn. Kannattaa myös jättää paikalleen muutama harjakasa suojapaikaksi.

7. Rakenna kukkapenkkejä löydetyistä kivistä

Kun kaivat aluetta uutta metsäpuutarhaasi varten, säästä löytämäsi kivet kukkapenkkien luomista varten. Vaikka voisit tehdä matalilla kivimuurilla rajattuja korotettuja sänkyjä, voit sen sijaan saavuttaa luonnollisemman ilmeen metsäisellä kivikkopuutarhalla.

Sitä varten hautaa kivet osittain satunnaiseen kuvioon, jolloin jäljelle jää nurkkia ja rakoja, joihin voit istuttaa pienimmät metsäkasvit. Haluat myös antaa niiden ei-kierrettävien kivien "kerätä sammalta".

8. Karsia latvusto

Monet metsäkasvit kukkivat keväällä hyödyntääkseen valoisampaa vuodenaikaa ennen lehtipuiden lehtien puhkeamista. Jos haluat mieluummin myös kesäkukkijoita, saatat joutua karsimaan latvustoa – puiden ylintä kerrosta metsässäsi – niin, että suodatettu aurinko pääsee edelleen niiden alla olevaan maahan.

Voit harventaa puustoa yksinkertaisesti poistamalla kuolleet ja vahingoittuneet oksat. Kun poistat terveitä oksia, saat parhaan tuloksen, kun et leikkaa halkaisijaltaan yli 2 tuumaa olevia oksia äläkä karsi yli 15 prosenttia puun kokonaislehdistöstä.

9. Multaa on helposti saatavilla

Puiden kasvit kannattaa multaa muutamalla sentillä joko silputtua kuorta tai kompostia. Muista kuitenkin, että metsäpuutarhoilla on taipumus tehdä oma mullansa pudottamalla kuolleita lehtiä alla olevien kasvien päälle syksyn aikana.

Tämän luonnollisen peitteen pitäisi auttaa suojaamaan perennoja talven aikana, ja materiaalin pitäisi vähitellen hajota ja ruokkia kasveja myöhemmin. Keväällä voit ehkä irrottaa ja vetää kuolleiden lehtien matot hieman taaksepäin ja jättää ne kahden tuuman kerrokseksi kasvien ympärille rikkaruohojen tukahduttamiseksi.

10. Ylläpidä mahdollisimman vähän

Jos haluat metsäsi näyttävän oikealta metsältä, vastusta kiusausta siistiä kaikki. Vähäiseen kunnossapitoon kuuluu se, että annat kuolleiden lehtien jäädä sen sijaan, että haravoisit ne ylös ja veisit pois.

Voit myös jättää paikalleen uusia kasveja tai saniaisia, jotka kylvävät itseään tontillesi, kunhan ne eivät ole vieraslajeja, kuten vierasperäisiä ohranmarjoja ja mesiangervoja, tai liian kivuliaita siedettäväksi, kuten pensasmustikoita tai myrkkymurattia.