10 Uhanalaista kasvia, jotka voit auttaa pelastamaan kotonasi

10 Uhanalaista kasvia, jotka voit auttaa pelastamaan kotonasi

Pohjois-Amerikassa kasvaa monia alkuperäiskasveja, mutta joidenkin lajien kannat ovat vähentyneet ympäristötekijöiden tai ihmisen toiminnan vuoksi. Avuliaat puutarhurit voivat kuitenkin kasvattaa monia uhanalaisia tai vaarassa olevia lajeja puutarhassaan, kunhan he antavat kasveille sen, mitä ne tarvitsevat menestyäkseen.

Näiden lajien siemeniä tai taimia voi olla vaikea löytää, mutta näiden kotoperäisten kasvien selviytymisen edistäminen on vaivan arvoista. Riippuen asuinpaikastasi voit kasvattaa joitakin näistä uhanalaisista ja vaarantuneista kasveista kotona.

1. Keltainen mesiangervo (Echinacea paradoxa).

Tämä harvinainen monivuotinen kasvi on kotoisin Arkansasin ja Missourin kivikkoisilta kedoilta, ja sitä kasvaa aina Teksasiin asti. Se tuottaa kukkia, joissa on kirkkaan keltaiset terälehdet ja punertavan oranssit tähkät loppukesällä ja alkusyksyllä. Vaikka keltainen käpykukka on uhanalainen luontaisessa elinympäristössään, se on itse asiassa melko helppo kasvattaa, ja se vaatii vain täyttä aurinkoa ja hyvin vettä läpäisevää maaperää. Takapihan lintujen ystävät arvostavat sitä, että näiden kukkien päillä on taipumus houkutella kultasirkkuja ja muita lintulajeja.

2. Vasevine (Clematis viorna)

Loppukesällä ja alkusyksystä kukkiva vasevine on epätavallinen köynnösköynnös, jonka vaaleanpunaiset kukat näyttävät pieniltä kelloilta. Vasevine kasvaa metsäisillä rinteillä ja reunoilla, avoimissa metsissä ja purojen varsilla. Se suosii kosteaa maaperää, mutta sopeutuu myös kuiviin olosuhteisiin. Kasvi kasvaa parhaiten täydessä auringossa, ja sitä voidaan lisätä siemenillä tai pistokkailla. On tärkeää huomata, että peurat rakastavat vasevinea, joten puutarhureiden on ryhdyttävä inhimillisiin toimenpiteisiin taimien suojaamiseksi näiltä eläimiltä.

3. Kultainen tynnyrikaktus (Echinocactus grusonii).

Kultainen tynnyrikaktus, joka tunnetaan myös nimellä "anopin tyyny", voi elää yli 100 vuotta, ja se on suosittu kuivuutta sietävä kasvi lämpimissä ilmastoissa. Valitettavasti se on uhanalainen, koska sen elinympäristö on hävinnyt kaavoituksen ja liikalaiduntamisen vuoksi. Jos asut USDA:n kestävyysvyöhykkeillä 9-11, voit kasvattaa tätä uhanalaista lajia puutarhassasi ja pitää sen suojassa laiduntavilta eläimiltä. Tämä lajike on täynnä yllätyksiä, ja se kukkii ensimmäisen kerran vasta useita vuosia istutuksen jälkeen.

4. Sweetbay Magnolia (Magnolia virginiana)

Magnoliapuut tunnetaan kauniista kukistaan, mutta sweetbay-magnolialajike on kriittisesti uhanalainen Pennsylvaniassa ja vaarantunut Massachusettsissa. Tämä puu tuottaa hienovaraista mutta makeaa tuoksua, joka houkuttelee perhosia ja lintuja, mikä tekee siitä loistavan pölyttäjien puutarhan lisäyksen. On kuitenkin syytä huomata, että sweetbay-magnoliapuut eivät tuota muille magnolialajikkeille tyypillisiä suuria näyttäviä kukkia.

5. Possumhaw-viburnum (Viburnum nudum).

Tämä lehtipensas on kotoisin itärannikolta, jossa se kasvaa yleensä kosteilla alueilla, kuten metsissä ja jokien pohjukoissa. Possumhaw-viburnumia pidetään uhanalaisena Pennsylvaniassa, jossa jokien patoaminen on tuhonnut kasvin kosteikkoelinympäristöjä. Se tuottaa ympärivuotista kauneutta tiheän kasvutapansa ja näyttävien valkoisten kukkiensa ansiosta, jotka kukkivat kevään puolivälissä ja joita seuraavat syksyllä korallinpunaiset marjat.

6. Kaktuskaktus (Opuntia spp.)

Piikkikaktus on näyttävä ja kantaa herkullisia hedelmiä, mutta useat lajit ovat uhanalaisia luonnollisilla kasvupaikoillaan. Kaktuskaktuksen keltaiset kukat kukkivat kesä- ja heinäkuussa, ja niitä seuraavat syötävät punaiset hedelmät, jotka kypsyvät elo- ja syyskuussa. Nämä kaktukset ovat tärkeä ravinnonlähde villieläimille, erityisesti linnuille. Kaktuskaktus viihtyy parhaiten täydessä auringossa ja suosii kuivaa maaperää, ja sitä voidaan lisätä siemenistä tai pistokkaista ympäri vuoden. Kerää siemeniä poimimalla hedelmä, kun se muuttuu kirkkaanpunaiseksi, pesemällä hedelmäliha pois ja antamalla sen kuivua.

7. Barbaran napit (Marshallia grandiflora)

Barbaran napit tuottavat suuria purppuranpunaisia kukkia, joissa on valkoinen keskusta ja tummat suonet, minkä vuoksi ne muistuttavat ohdaketta. Tämä monivuotinen kasvi on kotoisin Yhdysvaltojen itäosista, missä sitä uhkaa elinympäristön tuhoutuminen kaavoituksen, maatalouden ja puunkorjuun seurauksena. Se kasvaa parhaiten täydessä auringossa, mutta arvostaa iltapäivän varjoa kuumassa kesäilmastossa. Se viihtyy kuivassa maassa ja kukkii keväästä kesään.

8. Liekkiatsalea (Rhododendron calendulaceum)

Tämä näyttävä pensas on kotoisin Appalakkien vuoristosta, jossa se kasvaa usein jyrkillä kallioilla ja vuorenrinteillä. Liekkiatsalea kukkii jo huhtikuusta kesäkuuhun, mutta sen vuotuinen kukinta-aika on lyhentynyt viime vuosina, mikä johtuu todennäköisesti ilmastonmuutoksesta. Lajia uhkaavat elinympäristön tuhoutuminen, keräily ja saastuminen. Jos haluat kasvattaa liekkiatsaleaa, varmista, että ostat sen vastuullisesti, jotta et vaikuta sen uhanalaisuuteen.

9. Pesäpallokasvi (Euphorbia obesa)

Vaikka tämä mehikasvi on kotoisin Etelä-Afrikasta, se on uhanalainen keräilijöiden ja elinympäristön pirstoutumisen vuoksi maailmanlaajuisesti, myös Pohjois-Amerikassa. Onneksi tämä omituisen näköinen lajike voi viihtyä huonekasvina ja sitä voi kasvattaa ulkona joissakin Yhdysvaltojen ilmastoissa (tai viedä kesäksi ulos ja sitten takaisin sisälle talveksi). Sen hoitovaatimukset ovat samanlaiset kuin useimmilla muillakin mehikasveilla, sillä se suosii hyvin vettä läpäisevää maaperää ja hyvin vähän vettä. Istuta se kaktussekoitukseen, niin saat parhaat tulokset.

10. Ruusupogonia (Pogonia ophioglossoides)

Tämä kaunis orkidea on nähtävyys, mutta se on valitettavasti uhanalainen tai vaarantunut useimmissa osavaltioissa, joissa se kasvaa. Se on kotoisin Pohjois-Amerikan itäosista, ja se tarvitsee kosteaa maata ja hieman varjoa menestyäkseen, sillä se kasvaa luonnostaan suomaista ympäristöä muistuttavissa olosuhteissa. Ruusupogonian asianmukainen hoito edellyttää multaa, jossa on runsaasti orgaanista ainesta (turvesammal sopii hyvin), ja viileää, varjoista paikkaa, jossa ihmiset tai lemmikkieläimet eivät häiritse sitä.