10 Tapaa valmistautua kesän sähkökatkokseen

10 Tapaa valmistautua kesän sähkökatkokseen

Hurrikaanit, tornadot, ukkosmyrskyt ja sähköverkon liiallinen kuormitus voivat aiheuttaa sähkökatkoksia kesällä. Sen lisäksi, että sähkökatkot aiheuttavat haittaa, kun sähkölaitteet jäävät pimeään tai eivät ole käytettävissä, ne voivat olla myös terveys- ja turvallisuusriski. Kesäkuukaudet ovat tunnettuja kovasta kuumuudestaan, joka voi lämmittää sisätilat nopeasti. Jos sähköt katkeavat liian pitkäksi aikaa, kaikki jääkaapissa ja pakastimessa olevat elintarvikkeet voivat pilaantua.

Muutamien toimenpiteiden toteuttaminen nyt voi auttaa sinua valmistautumaan seuraavaan sähkökatkokseen ja minimoimaan sen kielteiset vaikutukset sinuun ja kotitalouteesi.

1. Säilytä puhdasta vettä.

Vaikka sähkökatkon aikana saattaisitkin saada juoksevaa vettä, se ei ole aina taattua – varsinkin jos tarvitset pumppua veden ottamiseen kaivosta. Jos haluat varautua pahimpaan, varastoi tuoretta ja puhdasta vettä ennen kuin myrskyn on määrä iskeä. Puhdista ja täytä kylpyamme vedellä tai harkitse veden säilytysastioiden hankkimista.

Muista, että sinulla on myös runsaasti pullotettua vettä juomista ja ruoanlaittoa varten. Ihannetapauksessa sinun tulisi pyrkiä siihen, että sinulla on 2 gallonaa vettä henkilöä kohden päivässä vähintään kahden viikon ajan. Nelihenkiselle perheelle tämä tarkoittaisi 112 gallonaa vettä.

2. Mieti, miten pysyt viileänä helteessä.

Jos ei ole sähköä, ei ole ilmastointia. Kesähelteellä kotisi lämpötila nousee nopeasti ilman käynnissä olevaa ilmastointilaitetta, mikä voi johtaa mahdolliseen terveyshätätilanteeseen. Alla on muutamia vinkkejä, joiden avulla pysyt viileänä ilman ilmastointilaitetta:

 • Sulje kaikki kotisi kaihtimet ja verhot, jotta lämpö ja auringonvalo eivät pääse läpi.
 • Käytä kevyitä, hengittäviä vaatteita.
 • Sumuta ihoasi viileällä vedellä.
 • Pidä itsesi nesteytettynä.
 • Avaa ikkunat huoneen vastakkaisilta puolilta ristituulen aikaansaamiseksi.
 • Käytä aurinko- tai paristokäyttöistä kannettavaa tuuletinta.
 • Luo itse tehty haihdutusjäähdytin ripustamalla märkä pyyhe tuulettimen eteen.
 • Kun nukut, kostuta päällyslakanaa suihkepullolla.

3. Hanki kaasukäyttöinen generaattori.

Kaasukäyttöinen generaattori voi tarjota varavoiman, jolla voit pitää tärkeät lääkinnälliset laitteet, jääkaapit, tuulettimet tai muut laitteet käynnissä. Saatavilla on myös koko talon generaattoreita, jotka on suunniteltu kytkeytymään automaattisesti päälle sähkökatkoksen aikana.

Kun käytät generaattoria kotonasi, on syytä pitää mielessä muutama tärkeä turvallisuusohje. Näitä ovat mm:

 • Pidä generaattori aina kuivana.
 • Sammuta generaattori ja anna sen jäähtyä ennen uuden polttoaineen lisäämistä.
 • Käytä vain valmistajan ilmoittamaa polttoainetyyppiä.
 • Käytä hyväksyttyä säilytysastiaa generaattorin polttoaineen turvalliseen säilytykseen.
 • Jos käytät jatkojohtoa, valitse raskas, ulkokäyttöön tarkoitettu johto, joka vastaa kaiken siihen liitetyn yhdistettyä kuormitusta.
 • Vältä generaattorin ylikuormittamista.
 • Mahdollisen hiilimonoksidimyrkytyksen välttämiseksi pidä generaattori aina ulkona.
 • Asenna hiilimonoksidihälyttimet kodin joka tasolle – ja testaa ne säännöllisesti.

4. Varaa varastoon pilaantumattomia elintarvikkeita.

Jos sähköt ovat poikki jonkin aikaa, et todennäköisesti saa tuoreita elintarvikkeita. On tärkeää, että ruokakomerossasi on varastoituna helposti pilaantumattomia elintarvikkeita, jotka ovat valmiita syötäväksi. Varmista, että sinulla on myös käsikäyttöinen tölkinavaaja, jos käytät yleensä sähköistä mallia.

5. Investoi ulkokeittolaitteisiin.

Vaikka et voi valmistaa ruokaa liedellä, mikroaaltouunilla tai työpöydän laitteilla, jos sähköt ovat poikki, voit silti valmistaa ruokaa ulkolaitteilla, jotka eivät toimi sähköllä. Jos sinulla ei vielä ole propaani- tai kaasugrilliä, nyt voi olla hyvä hetki investoida sellaiseen, jotta voit valmistaa aterioita, jos sähköt ovat poikki. Voit myös harkita aurinkouunin hankkimista.

6. Pidä virtapankit täyteen ladattuina.

Virtapankit voivat auttaa pitämään kännykät ja muut henkilökohtaiset laitteet toiminnassa. Niistä ei kuitenkaan ole mitään hyötyä, jos niitä ei ole ladattu täyteen. Ennen kuin seuraavan myrskyn odotetaan saapuvan kaupunkiin, kytke virtapankit, jotta ne ovat käyttövalmiita. Harkitse ylimääräisten varalatureiden hankkimista siltä varalta, että sähköt pysyvät poikki useita päiviä.

7. Hanki liekittömiä hätävalaisimia.

Yksi hyöty siitä, että sähköt katkeavat kesällä talven sijaan, on se, että päivänvaloa on enemmän. Pimeä tulee kuitenkin silti lopulta, ja tarvitset keinon valaista kotisi silloin. Kun olet nähnyt niin paljon vaivaa pysyäksesi viileänä käyttämällä henkilökohtaisia ilmastointilaitteita ja tuulettimia, pitämällä kaihtimet suljettuina ja niin edelleen, viimeinen asia, jonka haluat tehdä, on tuoda lisää lämpöä taloon kynttilöiden tai kaasulyhtyjen avulla.

Varmista pikemminkin, että sinulla on runsaasti liekittömiä valaistusvaihtoehtoja. Perinteiset taskulamput, otsalamput tai jopa hehkutikut voivat kaikki olla paljon viileämpi – ja usein turvallisempi – vaihtoehto.

8. Tarkista paristovarastosi.

Taskulamput voivat olla hengenpelastajia sähkökatkoksen aikana, mutta niistä ei ole paljon hyötyä, jos paristot ovat tyhjät. Tarkista paristovarastosi ja varmista, että sinulla on riittävästi oikeanlaisia paristoja kaikkiin kotisi taskulamppuihin. Mieti myös muita paristokäyttöisiä laitteita, kuten radioita tai kelloja.

9. Käytä elektroniikassa ylijännitesuojattuja pistorasioita.

Kun sähköt palaavat katkoksen jälkeen, se voi joskus aiheuttaa sähköpurkauksen. Vaikka tämä sähköpiikki on yleensä hyvin lyhyt, se voi vahingoittaa tietokoneita, televisioita tai muita elektronisia laitteita. Kytkemällä kaikki elektroniset laitteesi ylijännitesuojatoimisiin pistorasioihin voit estää virtapiikin kärventämästä sisäisiä komponentteja. Vaihtoehtoisesti (tai lisäksi) voit myös asentaa koko kodin ylijännitesuojan, joka suojaa kodin sähköjärjestelmän kaikkia osia.

10. Pidä bensatankki täynnä.

Et pysty pumppaamaan bensaa tankataksesi autosi, jos huoltoasemalla ei ole sähköä. Tankin täyttäminen ennen myrskyä voi auttaa ehkäisemään kriisin. Älä unohda tarkistaa polttoainevarastoa generaattoria tai muita mahdollisesti tarvitsemiasi kaasulaitteita tai työkaluja varten.