10 Tapaa, joilla puutarhanhoito saattaa tehdä sinut sairaaksi – ja miten suojautua siltä

10 Tapaa, joilla puutarhanhoito saattaa tehdä sinut sairaaksi - ja miten suojautua siltä

Michiganin osavaltionyliopiston artikkelissa todetaan, että "kohtuullisen intensiteetin tason liikunta", kuten puutarhanhoito, jota harrastetaan 2½ tuntia viikossa, "voi vähentää lihavuuden, korkean verenpaineen, tyypin 2 diabeteksen, osteoporoosin, sydänsairauksien, aivohalvauksen, masennuksen, paksusuolen syövän ja ennenaikaisen kuoleman riskiä". Puutarhanhoito myös vähentää ahdistusta sitä harrastavilla ja tarjoaa ravitsevia tuoreita vihanneksia.

Puutarhassa vietetyllä ajalla voi kuitenkin olla kielteisiä vaikutuksia terveyteen, jos et ole varovainen. Hyvä uutinen on, että voit lieventää tai poistaa useimmat näistä mahdollisista vaikutuksista peittämällä hyvin ja muistamalla "kohtuullisen" osan liikunnan intensiteetistä.

1. Rakkohyökkäys: Rakkulat ja lihasjännitys

Kun kevät on alkanut, sinua saattaa houkutella tehdä niin paljon ulkoilua kuin mahdollista. Talvipehmeät kätesi ja lihaksesi eivät kiitä sinua siitä. Jos lähdet ulos liian aikaisin kauden alussa, maa voi olla liian kova (tai liian märkä) kunnolliseen työskentelyyn. Anna itsellesi ja maaperällesi taukoa valmistautumalla pihatöihin vähitellen.

Rakkuloiden välttämiseksi käytä käsineitä ja vältä saman työn tekemistä pitkiä aikoja. Lihassärkyjen ehkäisemiseksi anna itsellesi aluksi aikaa työskennellä vain lyhyitä pätkiä ja pidä taukoja noin puolen tunnin välein.

2. Myrkyn valitseminen: Ihottumaa ja kutinaa aiheuttavat nilviäiset

Rakkuloista puheen ollen, oletko koskaan saanut kitkiessäsi kitkemisessä sen upottavan tunteen, että käsittelet "kolmen lehden lehtiä", joiden pitäisi "antaa olla"? Se voi enteillä parin viikon kutisevaa kurjuutta. Jos haluat ehkäistä kolmilehtisten kasvien aiheuttaman ihottuman, opettele tunnistamaan myrkkysumake ja myrkkytammi, jotta voit välttää niitä tällä kaudella.

Jos tilasi on erityisen täynnä myrkyllisiä kasveja, on hyvä idea käyttää pitkiä hihoja, pitkiä housuja, käsineitä ja murattipihkaa estävää voidetta puutarhatöitä tehdessäsi. Jos paljaalla ihollasi joudut kosketuksiin myrkkysumakoiden tai myrkkytammien kanssa, pese iho välittömästi saippualla ja vedellä tai hankausalkoholilla.

3. Keskipäivän auringonpaisteeseen meneminen: Auringonpolttama ja melanooma

Pihlajaihottumat eivät ole ainoita puutarhanhoitoon liittyviä iho-ongelmia. Englantilaisen Noel Cowardin laulussa pilkataan, että vain "hullut koirat ja englantilaiset menevät ulos keskipäivän aurinkoon", mutta huolimattomat puutarhurit tekevät usein samoin. Auringonpolttama ei ole vain kipeä, vaan se myös lisää ihosyövän riskiä. Korkeammalla asuvat ovat suuremmassa vaarassa saada voimakkaita UV-vaikutuksia.

Siksi sinulla on jälleen yksi syy suojautua hyvin puutarhanhoidossa käyttämällä hattua aiemmin mainittujen vaatteiden lisäksi. Kun käytät urheilutyyppistä aurinkovoidetta, joka ei hikoillessasi häviä, ja pysyt poissa auringosta kello 10 ja 14 välillä, suojaudut auringon säteiltä – ja vähennät kuumuuteen liittyvien sairauksien riskiä.

4. Ei mitään aivastettavaa: Allergiset reaktiot siitepölyille ja homeille.

Allergiat voivat myös määrätä, milloin sinun pitäisi tai ei pitäisi viljellä puutarhaa. Jos olet herkkä siitepölylle, saatat olettaa, että sinun pitäisi välttää näyttävimpiä kukkia. Itse asiassa pienemmät kukinnot, joissa on hienojakoisempaa siitepölyä – kuten puiden ja rikkaruohojen kukat – aiheuttavat useimmiten aivastelua ja silmien vuotamista, jota kutsutaan heinänuhaksi.

Jos haluat rajoittaa altistumistasi allergeeneille, pysyttele sisätiloissa kevätiltapäivisin, syksyisin aamuisin ja tuulisina päivinä. Vältä myös komposti- tai kuorimullan käyttöä, sillä niissä voi olla hometta. (Käy suihkussa ja vaihda vaatteet, kun olet lopettanut puutarhanhoidon, jotta siitepöly ei seuraa sinua sisätiloihin.

5. Pölyhaitan välttäminen: Legionellan kaltaisten bakteerien, kuten legionellan, hengittäminen.

Pussitetut ruukkumullat ja kompostit kuivuvat usein ennen niiden ostamista, jolloin pöly nousee kasvoillesi, kun avaat pussit. Tämä saattaa altistaa sinut harvinaiselle mutta mahdollisesti kuolemaan johtavalle keuhkotulehdukselle nimeltä legionelloosi, joka aiheutuu Legionella-nimisen bakteerin hengittämisestä.

Tämän estämiseksi käytä aina pölynaamaria tai hengityssuojainta, kun avaat multapussia, ja pidä kasvosi mahdollisimman kaukana aukosta. Pölyä vähentää myös se, että lisäät kuivaan multaan hieman vettä, kun se on vielä pussissa, ja annat sen imeytyä ennen kuin käsittelet sitä.

6. Kuolemaan leikkaaminen: Sepsis ja jäykkäkouristus

Sepsis ja jäykkäkouristus, jotka ovat bakteeri-infektioiden aiheuttamia sairauksia, voivat myös olla kohtalokkaita, jos niitä ei hoideta nopeasti. Jos viillät tai puhkaiset vahingossa ihosi puutarhatöiden aikana, pese haava välittömästi saippualla ja vedellä ja levitä antibakteerista voidetta tartunnan estämiseksi.

Innokkaiden puutarhureiden tulisi myös varmistaa, että heidän jäykkäkouristusrokotteensa ovat ajan tasalla. Vaikka jäykkäkouristus on nykyään harvinaista rokotteen ansiosta, sepsis on melko yleinen. Puutarhatyön aikana syntyvien haavojen välttämiseksi käytä paksuja käsineitä ja haalareita, kun joudut karsimaan piikkisiä kasveja, ja käsittele teräviä työkaluja varoen.

7. Työkalujen syyttäminen: Vammat lapioista, rikkaruohonleikkureista ja muista puutarhanhoitovälineistä.

Vaarallisista työvälineistä puheen ollen, puutarhurit kohtaavat niitä melko vähän. Jopa maahan jätetty puutarhalapio voi lyödä sinua kahvallaan, jos astut hajamielisesti sen terän päälle. Tästä syystä sinun kannattaa ottaa tavaksi nostaa pitkävartiset työkalut pystyyn sen sijaan, että jätät ne lojumaan jalkojen alle.

Toinen hyvä tapa on käyttää suojalaseja tai suojalaseja, kun käytät rikkaruohonleikkureita, jotta voit torjua ylös lentävät roskat. Jopa tavallisesti harmittomat esineet voivat aiheuttaa vahinkoa, jos ne sinkoutuvat silmiin.

8. "Tikittävä" aikapommi: Lymen tauti ja Rocky Mountain -pilkkukuume.

Toinen vaara voi piillä siinä korkeassa ruohossa, jota hakkaat: punkit, kuten pieni hirvipunkki, joka kantaa Lymen tautia. Vaikka isompi koirapunkki ei levitä Lymen tautia, se voi välittää muita mahdollisesti vakavia tauteja, kuten Rocky Mountain -pilkkukuumetta.

Yksitoikkoisen toistamisen uhalla meidän on jälleen kerran muistutettava sinua käyttämään pitkähihaisia paitoja ja pitkiä housuja puutarhatyön aikana – mieluiten vaaleita – ja laittamaan housujen hihansuut kiinni puutarhatyökenkiin. Tarkasta ihosi punkkien varalta ennen suihkua ja käytä kapeakärkisiä pinsettejä löytääksesi punkkeja.

9. Punkkien kiertely: Jyrsijöiden aiheuttama leptospiroosi ja salmonella.

Jos tontillasi alkaa esiintyä rottia kompostiin lisäämäsi roskan vuoksi, muista, että tällaiset jyrsijät – ja muut eläimet – voivat levittää virtsansa välityksellä harvinaista bakteeritautia nimeltä leptospiroosi. Ne voivat myös levittää ulosteidensa välityksellä yleisempää salmonellabakteeria.

Jos haluat välttää rottien houkuttelemisen kiinteistöllesi, pidä roskapurkit tiiviisti suljettuina ja käytä suljettua kompostointijärjestelmää, kuten kompostoripuristinta, avoimen kasan sijasta. Pese myös kätesi huolellisesti, jos joudut kosketuksiin kuolleiden rottien tai niiden ulosteiden kanssa.

10. Ponnisteleminen: Sydänstressi tai astmakohtaukset

Jos sinulla on vakavia sydän- tai keuhko-ongelmia, liiallinen rasitus puutarhassa voi aiheuttaa muitakin kuin vähäisiä oireita. Itse asiassa raskaan mullan lapioiminen voi aiheuttaa joitakin samoja hätätilanteita, joita lumen lapioiminen talvella aiheuttaa: nimittäin sydän- tai astmakohtauksia.

Tämän estämiseksi puutarhanhoito korotetuissa sängyissä tai terassilaatikoissa – joita voit hoitaa seisten tai istuen – on hyvä idea, koska se vaatii vähemmän kumartelua ja polvistumista kuin maanpäällisten kasvimaiden hoitaminen. Hanki vain joku muu täyttämään nämä sängyt tai laatikot!