10 Syytä, miksi puutarhanhoito on tieteen mukaan hyväksi sinulle.

10 Syytä, miksi puutarhanhoito on tieteen mukaan hyväksi sinulle.

Puutarhanhoito on ollut osa ihmisen elämää vuosituhansien ajan. Kun esi-isämme turvautuivat maan viljelemiseen ruoan ja selviytymisen vuoksi, monet meistä nykyaikana ovat ottaneet kotipuutarhanhoidon rakkaaksi harrastuksekseen. Mutta keräätkö kotipuutarhastasi muutakin kuin vain tuoreita, herkullisia vihanneksia ja värikkäitä, tuoksuvia kukkia? Tieteellisten tutkimusten mukaan puutarhanhoito tarjoaa myös runsaasti terveyshyötyjä. Lue seuraavasta 10 tieteellisesti perusteltua tapaa, joilla puutarhanhoito on hyväksi sinulle.

1. Kognitiivinen stimulaatio

Tutkimukset osoittavat, että puutarhanhoito on hyväksi aivoterveydellesi. International Journal of Environmental Research and Public Health -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa mitattiin aivojen hermojen kasvutekijöiden tasoja koehenkilöiden veressä ennen ja jälkeen 20 minuutin puutarhatoiminnan vihannespenkissä, kuten kaivamisen, lannoittamisen, haravoinnin, istuttamisen tai kastelun. He havaitsivat, että aivoista peräisin olevan neurotrofisen tekijän ja verihiutaleista peräisin olevan kasvutekijän tasot olivat merkittävästi kohonneet puutarhanhoidon jälkeen. Tämä osoittaa, että puutarhanhoito voi olla hyödyllistä muistin parantamisen kannalta.

2. Stressin vähentäminen

Kysy keneltä tahansa innokkaalta puutarhurilta, missä heidän onnellinen paikkansa on, ja he todennäköisesti sanovat, että se on heidän rakas kukka- tai vihannespaikkansa. Mutta väitteet siitä, että puutarhanhoito lievittää stressiä, eivät ole vain anekdoottisia. Lukuisat tutkimukset ovat yhdistäneet stressin vähentämisen puutarhanhoitoon ja muihin luonnossa vietettyihin aktiviteetteihin. Esimerkiksi vuonna 2011 tehdyn tutkimuksen tulokset osoittivat, että puutarhanhoitoon käytetty aika voi johtaa kortisolitasojen alenemiseen ja positiivisen mielialan palautumiseen, mikä osoittaa, että puutarhanhoito voi lievittää akuuttia stressiä.

3. Ravitsemus

Se, mitä äitimme kertoivat meille, on totta – vihannekset ovat hyväksi meille! Syömällä 5-10 annosta hedelmiä ja vihanneksia päivässä voidaan vähentää sairauksien ja kuoleman riskiä. Hedelmien ja vihannesten puutarhanhoito voi olla loistava tapa lisätä terveellisten elintarvikkeiden saantia. Vuonna 2021 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että koulujen puutarhatoiminta ja -ohjelmat vaikuttivat myönteisesti lasten ruokavalioon ja lisäsivät vihannesten syöntiä, mikä johti parempaan ravitsemukseen.

4. Mielialan paraneminen

Fyysisestä aktiivisuudesta raikkaaseen ilmaan, kauniisiin tuoksuihin ja rauhoittaviin näkymiin puutarhanhoito tarjoaa yhdistelmän toimintoja ja aistisignaaleja, jotka muodostavat terapeuttisen ja hoitavan ympäristön, joka voi parantaa mielialaa ja vähentää ahdistusta ja masennusta. Vuonna 2017 tehdyssä meta-analyysissä tutkittiin puutarhatoiminnan terveysvaikutuksia ja todettiin, että puutarhanhoidosta oli hyötyä masentuneen mielialan, ahdistuksen ja stressin vakavuuden vähentämisessä.

5. Immuunijärjestelmän tukeminen

Vaikka sisäpuutarhanhoidolla on myös hyötyjä, viettäessäsi aikaa puutarhassa ulkona voit nauttia raittiista ilmasta ja ottaa aurinkoa. Kun altistumme auringonvalolle, ihomme tuottaa D-vitamiinia, joka on keskeinen ravintoaine terveen immuunijärjestelmän ylläpitämiseksi. Hower, auringonvalo ei ainoastaan auta saamaan D-vitamiinia, vaan se voi myös auttaa sinua torjumaan infektioita. Scientific Reports -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan valolle altistuminen voi lisätä T-solujen, elimistömme puolustussolujen, liikettä, jolloin ne voivat liikkua kehossa tehokkaammin. Muista vain, että auringonvalon osalta liika on haitallista. Kun teet puutarhatöitä, muista noudattaa aurinkoturvallisuutta välttämällä liiallista altistumista auringon UV-säteille.

6. Fyysinen aktiivisuus

Puutarhanhoito ei ole passiivista toimintaa. Puutarhanhoitoon liittyvät aktiiviset liikkeet, kuten taivuttelu, nostaminen, kaivaminen ja vetäminen, edistävät voimaa, tasapainoa ja joustavuutta. Vuonna 2011 tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että puutarhanhoitotehtävät tuottavat yhtä paljon liikuntaa kuin muut kohtuullisen intensiiviset fyysiset aktiviteetit, mikä lisää iäkkäiden aikuisten fyysistä kuntoa. Lisäksi Journal of Aging and Physical Activity -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että puutarhanhoitoon osallistuminen voi vähentää iäkkäiden aikuisten kaatumisia.

7. Parempi tarkkaavaisuus ja keskittyminen

Kasvien kehittymisen seuraaminen vähitellen, omalla ajallaan, on tietoista harjoittelua, joka vaatii kärsivällisyyttä ja voi parantaa tarkkaavaisuuttamme. Lisäksi on todisteita siitä, että jopa maaperän ominaisuudet voivat auttaa parantamaan tarkkaavaisuuttamme ja keskittymiskykyämme. Vuonna 2022 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että osallistujien tarkkaavaisuus ja kognitiivinen suorituskyky paranivat merkittävästi sen jälkeen, kun he olivat kylväneet siemeniä maaperään, joka sisälsi Streptomyces rimosusta, maaperässä yleisesti esiintyvää hyödyllistä bakteeria.

8. Positiivinen kehonkuva

Jotkin puutarhanhoidon hyödyt eivät ehkä ole niin ilmeisiä. Esimerkkitapaus: lisääntynyt kunnioitus ja arvostus kehoa ja sen toimintoja kohtaan. Vuonna 2020 Ecopsychology-lehdessä julkaistussa mielenkiintoisessa tutkimuksessa selvitettiin, miten puutarhanhoito ja altistuminen luonnonympäristölle voivat vaikuttaa positiiviseen kehonkuvaan, joka on yhteydessä psykologiseen hyvinvointiin ja fyysiseen kestävyyteen. Tutkimuksessa havaittiin, että puutarhanhoitoon käytetty aika johti parempaan kehotyytyväisyyteen ja että puutarhanhoitajilla oli huomattavasti korkeampi positiivinen kehonkuva kuin ei-puutarhanhoitajilla.

9. Sosiaalinen vuorovaikutus

Vaikka jotkut saattavat rakastaa yksityisen kotipuutarhan hiljaisuutta ja yksinäisyyttä, puutarhanhoidon ei tarvitse olla yksin tekemistä. Yhteisöpuutarhoista puutarhakerhoihin ja puutarhaan perustuviin tapahtumiin, puutarhanhoito voi tarjota monia mahdollisuuksia yhteisölliseen sitoutumiseen ja sosiaalisiin yhteyksiin. Scott et al. tutkivat, miten puutarhatoiminta voi liittyä ikääntyneiden aikuisten myönteiseen ikääntymiseen, ja havaitsivat, että puutarhatoiminta edistää sosiaalista sitoutumista ja auttaa ihmisiä luomaan yhteyksiä muihin puutarhureihin ja merkityksellisiä suhteita. Tämä voi edistää yhteenkuuluvuuden tunnetta ja vähentää sosiaalista eristäytymistä.

10. Sairaudesta toipuminen

Terapeuttinen puutarhanhoito, joka tunnetaan myös nimellä puutarhaterapia, on hoitoa, jossa käytetään kasveja ja puutarhaan liittyviä toimintoja auttamaan potilaita toipumaan sairaudesta ja parantamaan heidän fyysistä ja henkistä terveyttään. Tutkimukset osoittavat, että puutarhanhoito terapiana tuottaa hyötyä monille eri potilaille, kuten mielenterveyspotilaille, kroonisesta kivusta kärsiville, riippuvuudesta kärsiville ja muista sairauksista, kuten aivohalvauksesta kärsiville. Vuonna 2016 julkaistussa tutkimuksessa kävi ilmi, että aivohalvauksen jälkeen puutarhahoitoon osallistuneet potilaat paransivat sitoutumistaan kuntoutusprosessiin ja lisäsivät motivaatiotaan ja yleistä hyvinvointiaan.