10 Suosittua maisemointikasvia, joista sinun pitäisi päästä eroon heti.

10 Suosittua maisemointikasvia, joista sinun pitäisi päästä eroon heti.

Ne ovat kauniita. Niitä on saatavilla taimitarhoissa ja suurissa kaupoissa. Mutta ne ovat vieraskasveja, ja ne pitäisi todella hävittää. Kasvi katsotaan vieraskasviksi, jos se ei ole kotoperäinen kasvi, joka leviää nopeasti alkuperäiseltä sijoituspaikaltaan ja joka voi vahingoittaa ympäristöä, eläimiä, hyönteisiä tai ihmisiä.

Monet muut kuin kotoperäiset kasvit ovat aggressiivisia, mutta kaikki eivät ole invasiivisia. Vieraslajit voivat syrjäyttää alkuperäisiä lajeja, minkä seurauksena ne tuhoavat alkuperäisiä ekosysteemejä ja biologista monimuotoisuutta, uhkaavat villieläimiä ja hyönteisiä, lisäävät tulipaloriskiä, tuhoavat viljelykasveja, vaikuttavat kielteisesti veden laatuun tai aiheuttavat rakenteellisia vahinkoja. Muiden kuin kotoperäisten puiden vaikutus ja kieltäminen vaihtelee osavaltioittain ja alueittain, joten jos maisemassasi on jo jokin näistä puista, kysy lisätietoja paikallisista lähteistä, kuten neuvontatoimistoista.

Määritelmän mukaan vieraslajeja on vaikea hävittää. Tässä on luettelo eräistä vierasperäisistä ja vierasperäisistä kasveista, jotka kannattaa poistaa.

1. Bradfordin päärynäpuu (Pyrus calleryana).

Bradfordin päärynäpuu, joka oli aikoinaan suosittu maisemapuu kompaktin muotonsa, nopean kasvunsa, runsaiden valkoisten varhaiskevätkukkiensa ja näyttävien syyslehtiensä vuoksi, on nykyään kielletty useissa osavaltioissa. Alkuperäiset Aasiasta tuodut lajikkeet olivat steriilejä, mutta pienemmät hybridit, jotka on kehitetty hauraan oksarakenteen voittamiseksi (jonka tiedetään halkeilevan ja katkeavan myrskyjen aikana aiheuttaen vahinkoa tai vammoja), lisääntyvät muiden lajikkeiden kanssa.

Bradford-päärynät eivät tue villieläimiä, hyönteisiä tai pölyttäjiä. Ne tukahduttavat paikallisia puita ja kasveja ja luovat ruoka-aavikoita. Tehokkaaseen poistamiseen kuuluu puun laajan juuriston sekä uusien versojen ja imukukintojen kaivaminen esiin.

2. Polttopensas (Euonymus alatus)

Onneksi kaikki Burning Bush -lajikkeet eivät ole invasiivisia. Tiivistä lajiketta ei pidetä haitallisena; Winged Burning Bush, jonka tunnistaa kunkin varren varrella kulkevista ruskeista "siivistä", on haitallinen pensas. Tämä joissakin osavaltioissa kielletty, vähän huoltoa vaativa koristeellinen puuvartinen pensas, jolla on tuliset syyslehdet, on kotoisin Aasiasta. Se voi kasvaa jopa 20 jalan korkuiseksi ja muodostaa hyvän pensasaidan, jota voidaan karsia.

Polttava pensas leviää pudottamalla marjoja. Parhaita poistotekniikoita ovat joko sen kaivaminen ja koko kasvin hävittäminen tai sen leikkaaminen ja juurten tuhoaminen rikkakasvien torjunta-aineella. Valitse eksoottisen polttopensaan sijasta kotoperäinen sukulainen (Euonymus americanus tai E. atropurpureus).

3. Makea syysleimu (Clematis terniflora).

Tämä elinvoimainen köynnös tuottaa syksyllä valtavia ryppäitä pieniä valkoisia, voimakkaasti tuoksuvia kukkia. Sweet Autumn Clematis on luokiteltu Aasiasta peräisin olevaksi eksoottiseksi kasviksi, jolla on suuri invaasioriski, ja se tuottaa runsaasti siemeniä, jotka leviävät tuulen mukana ja versovat kauas emokasvista, jolloin uudet, laajalle levittäytyvät kasvit voivat peittää ja tukahduttaa paikallisia kasveja ja jopa täysikasvuisia puita. Jos kasvi on liian suuri kaivettavaksi, se voidaan poistaa leikkaamalla ja levittämällä rikkakasvien torjunta-aineita.

4. Taivaanpuu (Ailanthus altissima).

Toinen aasialainen tunkeutuja on taivaanpuu, jota kutsutaan myös kiinalaiseksi sumakiksi. Nopean kasvun ja siemenmassojen avulla tapahtuvan lisääntymisen lisäksi tämä puu erittää maaperään myrkyllistä kemikaalia, joka tappaa ympäröiviä kasveja. Koska puulla ei ole luonnollisia saalistajia, se muodostaa pian tiheän tiheikön, joka tukahduttaa alkuperäiset lajit. Taivaanpuu pystyy elämään huonossa maaperässä, jossa on vähän vettä, ja se on elinympäristö täplikäs lyhtykärpässieni, tuhoisalle vieraslajihyönteiselle, joka syö paikallisia hedelmäpuita. Sen aggressiivinen juuristo voi vahingoittaa jalkakäytäviä, putkia ja rakennusten perustuksia. Poista se leikkaamalla se mahdollisimman läheltä maata ja levittämällä rikkakasvien torjunta-aineita.

5. Perhospensas (Buddleja davidii)

Nimestään huolimatta tämä Aasiasta kotoisin oleva lehtipuuvaltainen puupensas ei juurikaan tue perhosia, koska yksikään kotoperäinen toukka ei voi käyttää sitä isäntäkasvina (vaikka se houkutteleekin aikuisia perhosia). Tämä nopeasti kasvava, suuri ja houkutteleva pensas leviää levittämällä siemeniä lukuisista pikkuruisista kukista, jotka muodostavat jokaisen tuoksuvan, käpymaisen rykelmän.

Luonnossa perhospensas syrjäyttää paikallisia kasveja, joista osa tarjoaa elinympäristöä ja ravintoa toukille, ja se on vieraslaji kaikkialla Tyynenmeren ja Atlantin rannikon osavaltioissa. Sen hävittämiseksi kaikki juuret on poistettava. Sen jälkeen se voidaan polttaa tai heittää roskiin.

6. Englantilaiskärsämö (Hedera helix)

Tämä aggressiivinen euraasialainen köynnös voi kiivetä nopeasti rakennuksiin ja puihin ja aiheuttaa vahinkoa molemmille. Se voi myös levitä maalla maanpeitteenä. Kun se kiipeää metsän latvustoon, se peittää puiden lehdet auringonvalolta, jolloin isäntäpuu ei kykene fotosynteesiin. Lisäpaino voi heikentää puuta ja tehdä siitä todennäköisemmin tuulen kaataman. Tämä monivuotinen köynnös tuottaa siemeniä, joita linnut voivat levittää uusille alueille. Se voidaan poistaa repimällä se ylös juurista ja hävittämällä se.

7. Pihlaja (Ligustrum)

Privetistä on useita lajikkeita, jotka ovat invasiivisia. Tämä jykevä puolivihreä kasvaa hyvin lähes missä tahansa maaperässä ja olosuhteissa, sietää saastumista ja reagoi hyvin karsintaan, minkä vuoksi sitä käytetään yleisesti pensasaidaksi. Nopeakasvuinen ja itsestään kylvävä pensas tuottaa kesällä suuria valkoisia kukkaryppäitä ja talvella violetteja tai mustia marjatertuja, joiden siemeniä linnut levittävät. Se pystyy kasvamaan 15 metrin korkeuteen, ja se syrjäyttää kotoperäisiä kasveja, jotka houkuttelevat pölyttäjiä. Pihlaja poistetaan repimällä pienet kasvit pois tai leikkaamalla suuret kasvit ja käyttämällä rikkakasvien torjunta-ainetta. Jatka versojen poistamista niiden ilmestyessä.

8. Japaninmarja (Berberis thunbergii).

Japaninparperunaa käytetään usein pienenä pensasaitauksena, koska sen piikit karkottavat peuroja, ja se on lehtipensas, jota on saatavana useissa eri väreissä (punainen, oranssi, violetti, keltainen) ja lusikanmuotoisten lehtien kirjavissa sävyissä. Kompakti ja tiheä, se juurtuu kaikkialle, missä sen oksat koskettavat maata. Kasvi leviää myös lintujen levittäessä punaisia talvimarjojaan.

Levittäytyessään ojakärsämö syrjäyttää alkuperäisiä kasveja, ja sitä pidetään vieraslajina Koillis-Yhdysvalloissa ja niiden ympäristössä. Se myös muuttaa maaperän kemiallista koostumusta muuttamalla sitä emäksisemmäksi. Paras tapa poistaa japaninpihlaja on poistaa koko kasvi ja sen juuret, jotka ovat matalia, mutta versovat uudelleen, jos ne jätetään maahan.

9. Japaninherne (Spirea japonica).

Tätä pientä lehtipuuta kasvavaa pensasta, jota myydään usein peruskasvina, arvostetaan sen kauniiden vaaleanpunaisen-laventelin väristen kevätkukkien vuoksi. Japaninpihlaja voi kuitenkin nopeasti peittää alkuperäiset kasvit, kun se leviää pelloille, metsiin, purojen ja jokien varsille ja teiden varsille. Kukin kasvi tuottaa satoja pieniä siemeniä, jotka säilyvät elinkelpoisina vuosia ja leviävät helposti tuulen, veden tai täyttömaan mukana. Lisäksi nopea kasvu johtaa tiheisiin kasvustoihin, jotka varjostavat alkuperäisiä kasveja.

Kasvin niittäminen ei hävitä japaninpihlajaa, vaan se palaa takaisin voimalla, eikä oksien leikkaaminen ennen siementen ilmaantumista ole aina tehokasta. Parhaan tuloksen saat, kun käytät rikkakasvien torjunta-ainetta, joka estää japaninpihlajan paluun.

10. Japanilainen kuusama (Lonicera japonica)

Tämä elinvoimainen, puumainen köynnös kantaa tuoksuvia, pitkäkestoisia, valkoisia putkikukkia kesäkuusta lokakuuhun. Kuusenkerkkä viihtyy hyvin varjossa ja kuivassa maassa, mutta se on erittäin aggressiivinen ja voi kasvaa tiheinä mattoina maassa tai kiertyä puunrunkojen ympärille ja kahlita niitä. Nopeasti leviävät köynnökset voivat kiivetä 15 metrin korkeuteen, ja niiden paino murskaa niiden alla olevat puut ja pensaat.

Sen lisäksi, että mesiangervomatot tukahduttavat muita kasveja, ne peittävät valon. Pienet kasvit voidaan vetää juurineen pois, mutta suuremmat, vakiintuneet köynnökset on leikattava maahan asti ennen kuin kannot käsitellään rikkakasvien torjunta-aineella.