10 Oudointa puutarhanhoitomyyttiä – ja ovatko ne totta vai eivät?

10 Oudointa puutarhanhoitomyyttiä - ja ovatko ne totta vai eivät?

Puutarhanhoito on ikivanha käytäntö, ja siksi se on täynnä ikivanhaa viisautta ja myyttisiä legendoja. Olitpa sitten kokenut viherpeukalo tai aloitteleva puutarhuri, on helppo langeta näihin omituisiin puutarhatarinoihin, joita on ripoteltu runsaasti kirjoihin, blogeihin ja naapurin neuvoihin. Loppujen lopuksi, jos se toimi isoäidillä, se toimii myös meillä, eikö niin? Ei aina.

Liity seuraamme, kun selvitämme kymmenen omalaatuisinta puutarhanhoitomyyttiä ja erotamme faktat fiktiosta. Pane siis puutarhahanskat käteen ja valmistaudu kaivautumaan.

1. Ruosteisten naulojen hautaaminen parantaa maaperän laatua.

Tämä myytti näyttää syntyneen kemian perusymmärryksestä. Rauta on olennainen kasviravinne, joten miksi et lisäisi rautaa maaperääsi vanhojen naulojen avulla?

Kyllä, kasvit tarvitsevat rautaa, ja kyllä, naulat ruostuvat, koska rauta reagoi hapen kanssa. Syntyvä rautaoksidi, joka tunnetaan myös nimellä ruoste, ei kuitenkaan ole sellaisessa muodossa, että kasvit voisivat helposti imeä sitä. Raudan on oltava liukoisessa muodossa, jotta kasvit voivat ottaa sitä maaperästä. Jos kasveissasi on raudanpuutteen merkkejä, harkitse kompostin tai rautapitoisen erikoislannoitteen lisäämistä maaperään.

2. Ihmisen hiukset karkottavat tuholaisia.

Ikivanhassa yrityksessä elää rauhanomaisesti luonnon kanssa jotkut puutarhurit alkoivat etsiä inhimillisiä tapoja pelotella villieläimiä arvokkaista kasveistaan. Ajatus oli yksinkertainen: sirottelemalla ihmiskarvoja ympäri puutarhaa he toivoivat, että haju jäljittelisi ihmisen läsnäoloa ja pelottaisi hirvien ja kanien kaltaiset eläimet pois, jolloin heidän puutarhansa pysyisivät turvassa.

Kävi ilmi, että tässä on totuuden hiven. Jotkut puutarhurit raportoivat menestyksestä käyttämällä ihmiskarvoja pelotteena, ja teoriana on, että ihmisen haju voi auttaa pitämään tietyt villieläimet loitolla. Puhumattakaan siitä, että kun hiukset hajoavat, niistä vapautuu elintärkeitä ravinteita maaperään.

3. Puhu kasveillesi auttaaksesi niitä kasvamaan.

Tämä myytti on todennäköisesti saanut alkunsa runollisesta antropomorfismista, romanttisesta ajatuksesta, jonka mukaan lehtiseuralaisemme reagoivat ääniimme ja läsnäoloon ja kukoistavat ihmisen keskustelun äänestä.

Vaikka se saattaa kuulostaa aika hullulta, tässä on jotain perää… ainakin naisten osalta. Royal Horticultural Societyn tekemässä kiehtovassa kokeessa havaittiin, että naisen ääni voi edistää merkittävästi kasvien kasvua – erityisesti tomaattien. Tässä kiehtovassa tutkimuksessa havaittiin, että naisten ääntä kuuntelevat tomaattikasvit kasvoivat 1 – 2 tuumaa pidemmiksi kuin ne, jotka altistuivat miesten äänelle. Todennäköisesti kasvit reagoivat lauluäänen aiheuttamiin värähtelyihin. Oli syy mikä tahansa, kasveille puhuminen ei varmasti vahingoita niitä tai sinua.

4. Banaaninkuorien hautaaminen auttaa ruusuja kukoistamaan.

Banaanit ovat ravitsemuksellinen voimanpesä, ja näyttää siltä, että puutarhurit ovat tunnistaneet niiden kuoret, jotka usein jätetään huomiotta, tehokkaaksi salaiseksi aseeksi. Runsaasti kaliumia – joka on olennainen ravintoaine, jota ruusut rakastavat – sisältäviä banaaninkuoria mainostetaan usein ympäristöystävällisenä ja kohtuuhintaisena ratkaisuna, jolla saadaan aikaan vahvoja, kukkivia ruusuja.

Vaikka banaaninkuoret sisältävätkin runsaasti kaliumia, fosforia ja muita ravinteita, niiden hautaaminen ruusujen lähelle ei ole tehokkain tapa edistää kasvien terveyttä. Parempi tapa on käyttää tasapainoista ruusulannoitetta, joka sisältää kaikki tarvittavat ravinteet oikeassa suhteessa, ja lisätä banaaninkuoret kompostikasaan.

5. Pähkinäpuun alla ei kasva mitään

Pähkinäpuita on jo pitkään syytetty siitä, että niissä on salainen ase, jolla ne eliminoivat kilpailijat – jugloni, kemikaali, joka voi estää tiettyjen muiden kasvien kasvua. Tämä on johtanut levinneeseen myyttiin, jonka mukaan pähkinäpuun alla ei kasva mitään.

Kävi ilmi, että tämä on ainakin osittain totta. Jotkin kasvit eivät menesty saksanpähkinäpuun alla, ja jotkin kasvit saattavat kuolla kokonaan. PennState Extension julkaisee kuitenkin laajan luettelon juglonia sietävistä kasveista.

6. Pissaa sitruunapuusi päälle

Puutarhaneuvonnan maailma voi joskus muuttua hieman, no, henkilökohtaiseksi. Erään tällaisen myytin mukaan sitruunapuun päälle virtsaaminen voisi olla sen terveyden salaisuus. Tämä juontaa juurensa siitä, että virtsa sisältää runsaasti typpeä, fosforia ja kaliumia – kaikki nämä ovat välttämättömiä kasviravinteita.

Ihmisen virtsa voi todellakin olla halpa ja ympäristöystävällinen lannoite, kunhan sitä käytetään oikein. Vaikka virtsa on yleensä steriiliä, varmista, että virtsaan osallistuva henkilö ei ole sairas tai käytä lääkkeitä, jotka voisivat vaikuttaa kasveihin. Sen sijaan on kuitenkin paljon orgaanisia lannoitteita, jotka voivat tehdä tempun. Jos päätät kokeilla tätä, pidä kiinni kerran viikossa tapahtuvasta lannoituksesta – liian suuri määrä hyvää voi muuttua nopeasti huonoksi!

7. Olut auttaa nurmikkoasi kasvamaan

Tämä myytti kumpuaa uskomuksesta, jonka mukaan oluen sisältämät sokerit ja hiiva voivat ruokkia nurmikkoasi ja edistää rehevää vihreää kasvua. Se on houkutteleva ajatus: nauttia kylmästä oluesta ja samalla hoitaa puutarhaa. Se on melkein liian hyvää ollakseen totta, eikö totta?

Niin houkutteleva kuin myytti voikin olla, olut ei kuitenkaan ole taikajuoma kauniille nurmikolle. Vaikka se ei todennäköisesti vahingoita ruohoa, se ei myöskään merkittävästi edistä kasvua. Oluen sisältämät ravinteiden hivenmäärät eivät ole verrattavissa erikoisvalmisteisten nurmikkolannoitteiden sisältämiin ravinteiden määriin.

8. Kahvinjyvät happamoittavat maaperää

Kahvin ystävät, tämä on teille. On hyvin tiedossa, että kahvi on hapanta, joten on helppo tehdä harppaus ja olettaa, että myös käytetyt kahvinporot ovat happamia. Myytin mukaan nämä jauhot voisivat olla erinomainen tapa happamoittaa maaperää kasveille, jotka pitävät matalammasta pH:sta, kuten atsaleat tai mustikat.

Mutta osoittautuu, että tämä myytti on väärä. Vaikka kahvi on todellakin hapanta, kun kahvinporot on keitetty, suurin osa haposta on huuhtoutunut pois, jolloin porojen pH on lähes neutraali. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kahvinpurut päätyisivät kaatopaikalle. Käytetyt kahvinpurut voivat olla loistava lisä kompostikasaan tai puutarhaan muilla tavoin. Ne sisältävät runsaasti orgaanista ainesta, joka parantaa maaperän rakennetta, parantaa vedenpidätyskykyä ja tukee hyödyllisten mikro-organismien tervettä populaatiota.

9. Istuta perunoita pitkäperjantaina

Tämä vanha kansanuskomus juontaa todennäköisesti juurensa pitkäperjantain ajoituksesta, joka monilla alueilla osuu usein yksiin istutuskauden alun kanssa. On totta, että perunat pitäisi istuttaa keväällä. Paras aika perunoiden – tai minkä tahansa muun viljelykasvin – istuttamiselle riippuu kuitenkin paikallisista ilmasto-olosuhteista ja kasvin erityistarpeista, ei kalenterissa olevasta päivämäärästä.

10. Sokerin lisääminen maaperään saa tomaatit maistumaan makeammilta.

Kukapa ei haluaisi makeaa, mehukasta tomaattia tuoreeltaan? Täydellistä tomaattia tavoitellessaan jotkut puutarhurit vannovat sokerin lisäämisen maaperään nimeen. Ajatuksena on, että lisätty makeus maaperässä johtaa suoraan makeampaan hedelmään.

Vaikka ajatus on viehättävä, tomaattien makeus ei määräydy maaperän sokeripitoisuuden mukaan. Tomaattien makeuden todelliset lähteet ovat kasvin genetiikka ja fotosynteesiprosessi. Jokaisella tomaattilajikkeella on luontainen makeusaste. Tietyt lajikkeet ovat luonnostaan makeampia kuin toiset, mikä johtuu niiden geeniperimästä. Tomaattien sokeripitoisuus määräytyy kasvin fotosynteesiprosessin perusteella, jossa kasvi muuntaa auringonvalon avulla vettä ja hiilidioksidia glukoosiksi, joka on kasvin kasvua edistävä sokeri.