10 Merkkiä siitä, että pihallasi oleva puu on poistettava

10 Merkkiä siitä, että pihallasi oleva puu on poistettava

Jokaisen puun elinkaaressa tulee hetki, jolloin sen kauneus ja loisto loppuvat ja siitä tulee pikemminkin rasite kuin rakastettu maisemanähtävyys. Useimmat kodinomistajat, tee-se-itse-rakentajat ja talonmiehet vastustavat puiden summittaista poistamista, kunnes se on ehdottoman välttämätöntä. Kysymys kuuluu: milloin se on "ehdottoman välttämätöntä"?

Tässä oppaassa selitetään joitakin selvimpiä merkkejä siitä, että pihalla oleva puu on poistettava. Jos jokin näistä pätee tilanteeseesi, soita paikalliselle arboristille ammattimaisen arvion saamiseksi.

1. Se ei enää kasvata lehtiä.

Jos takapihalla oleva puu kasvatti ennen suuria, kauniita lehtiä, mutta on sittemmin lopettanut lehtien tuottamisen, voi valitettavasti olla aika esitellä se moottorisahalle. Olipa lehtien kasvun loppuminen seurausta tuholaisten aiheuttamista vahingoista, salamaniskusta, epäsuotuisasta ympäristöstä, joka ei enää suosi kasvua, tai yksinkertaisesti vanhuudesta, nämä puut eivät todennäköisesti toivu. Sen sijaan, että annat niiden kaatua itsestään, voi olla hyvä ajatus poistaa ne.

2. Se pudottaa oksia satunnaisesti.

Oksien pudottaminen silloin tällöin, erityisesti myrskyn jälkeen, on normaalia varttuneille puille (vaikka ne vielä tuottaisivat lehtiä). Kuolleiden oksien satunnainen pudottaminen pihalle on kuitenkin merkki suuremmasta ongelmasta. Tämä johtuu usein tuholaisten aiheuttamista vahingoista tai taudeista, ja se voi tehdä puusta erittäin vaarallisen pihalla.

3. Se aiheuttaa naapuririitoja.

Jopa naapureilla, jotka muuten viihtyvät toistensa seurassa, saattaa olla erimielisyyksiä kiinteistörajoja rajaavista puista. Monissa tapauksissa puut vaativat vain ammattimaisen trimmauksen, jotta kaikki pysyvät tyytyväisinä. Joissain tapauksissa, kuten silloin, kun juuristo leviää aidan tai ajotien alle ja nostaa sitä, saattaa olla aika sanoa hyvästit tuolle suurelle vihreälle jättiläiselle.

4. Se on kärsinyt huomattavia myrskytuhoja.

Puut ovat uskomattoman sitkeitä, mutta jos myrsky aiheuttaa huomattavia vahinkoja, sen on ehkä aika lähteä. Etsi isoja halkeamia, katkenneita runkoja, juurtumista (jolloin puu alkaa kallistua ja vetää juuristoa ylöspäin) ja muita näkyviä merkkejä vaurioista. Vaikka puu voikin toipua myrskytuhoista, se voi olla vaarallinen sillä välin. Arboristi voi kertoa vaihtoehdoista.

5. Se on liian lähellä rakennusta.

Se, mihin istutetaan taimi, jotta siitä ei tule vaaraa 30 vuoden kuluttua, on kaukana useimpien asunnonomistajien ja tee-se-itse-itse-rakentajien mahdollisuuksista (tai ennakoinnista). Joissakin tapauksissa muuten terveet puut kasvavat liian lähelle kotia ja saattavat vahingoittaa rakennetta juurillaan tai oksillaan. Tämä on toinen tilanne, jossa ammattimainen karsinta voisi ratkaista ongelman, mutta joskus ainoa ratkaisu on kaapelit, vinssit, kauhakuorma-autot ja moottorisahat.

6. Se jarruttaa muiden kasvien kasvua.

Paksut puiden latvukset ovat loistavia varjostamaan, mutta tiheästi metsäisillä alueilla voi olla vaikeuksia tuottaa aluskasvillisuutta, kuten ruohoa, taimia ja saniaisia. Tätä kutsutaan ylikasvamiseksi, ja näiden puiden poistaminen voi olla harkittava suojelutaktiikka.

Joillekin paljaat metsänpohjat eivät ole ongelma, mutta toiset haluavat tarjota paremman ympäristön aluskasvillisuudesta riippuvaisille villieläimille. Tätä varten voidaan joutua kaatamaan huolellisesti valittuja puita, jotka ovat muuten melko terveitä.

7. Se on laho.

Laho voi pettää, mutta se ei ole koskaan hyvä merkki. Puut, joiden runko on laho ja ontto, voivat kasvattaa uusia lehtiä ja näyttää suhteellisen terveiltä, mutta samalla ne voivat sitoa kosteutta ja tauteja rungon sisään. Tämä heikentää runkoa, jolloin voimakkaat puuskat voivat venyttää ja rikkoa puukuituja alueilla, joilla puu ei pysty korjaamaan niitä.

Vähän pehmeää puuta (tunnetaan myös nimellä punkki) ei välttämättä ole kuolemantuomio, mutta ammattitaitoiset arboristit voivat auttaa kodinomistajia tekemään tällaisia päätöksiä.

8. Rungon tyven lähellä on uusia versoja.

Nuo uudet versot rungon tyven ympärillä saattavat vaikuttaa uudelta elämältä, mutta ne ovat itse asiassa merkki siitä, että jokin on pahasti pielessä. Tämä on luonnollinen reaktio, jonka puu voi kokea jouduttuaan äärimmäiseen ahdinkoon ympäristömuutosten, liiallisen auringonvalon ja muiden hengenvaarallisten tilanteiden vuoksi. On ehdottomasti aika soittaa arboristille arviointia varten.

9. Puu kallistuu.

Puut saattavat kasvaa hieman vinoon, ja se johtuu yleensä auringonvalon tavoittelun venymisestä tai mahdollisesti niiden kasvun alkuvaiheessa koetusta stressistä. Tämä aiheuttaa kuitenkin ilmeisesti tasapaino-ongelmia, eivätkä puiden juuret ole aina riittävän vahvoja pitämään näitä puita maassa koko niiden elinkaaren ajan. Ne kaatuvat yleensä myrskyn aikana, kun vesi, jää tai lumi painaa niitä tai kun ne altistuvat koville tuulille.

Myös äkillisesti kallistuvat puut kärsivät juurten rikkoutumisesta, ja on yleensä vain ajan kysymys, milloin puu kaatuu. Parasta on varautua siihen.

10. Se on vaaraksi yleisölle.

Useimmat ihmiset tietävät ainakin yhden tai kaksi puiden tai oksien tukkimaa stop-merkkiä tai katuvaloa naapurustossaan. Vaikka nämä puut ovat kauniita ja terveitä, ne on ehkä kaadettava yleisen turvallisuuden vuoksi. Toisinaan paikallinen lainvalvontaviranomainen tekee tämän päätöksen, mutta kodinomistajien on kysyttävä itseltään, voivatko he ottaa vastuun siitä, että heidän kotinsa edessä tapahtuu onnettomuus, koska he kieltäytyivät kaatamasta estävää puuta.