10 Maapähkinävoin käyttöä keittiön ulkopuolella

10 Maapähkinävoin käyttöä keittiön ulkopuolella

Ajattele purkin ulkopuolella

Jos ruokakomerossasi on maapähkinävoi-purkki, saatat yllättyä siitä, että sitä voi käyttää paljon muuhunkin kuin vain herkullisiin PB&J-voileipiin tai herkulliseen dippiin omenoille. Aivan kuten maapähkinöiden käyttäminen peittokasvina voi hyödyttää vihannespuutarhaa, maapähkinävoi-purkki voi itse asiassa auttaa sinua yllättävän monissa kotitaloustöissä, kuten siivouksessa, kunnossapidossa ja muissa kodin ja henkilökohtaiseen hygieniaan liittyvissä askareissa. Oletko valmis pähkinöihin? Lue lisää.

1. Purukumin poistaminen hiuksista

Maapähkinävoi voi olla todellinen hengenpelastaja, kun on kyse purukumin poistamisesta hiuksista. Maapähkinävoissa ja purukumissa on öljyjä ja rasvoja, jotka ovat hydrofobisia, joten purukumi tarttuu helpommin maapähkinävoihin kuin hiuksiin. Anna maapähkinävoin vaikuttaa kiinni jääneen purukumin päällä muutaman minuutin ajan. Se jäykistää purukumin ja helpottaa sen irrottamista hiuksista.

2. Lintujen houkutteleminen puutarhaan.

Jos haluat houkutella sinitiaisia, tikkoja, tiaisia, kanalintuja ja muita lintuja puutarhaan, maapähkinävoi voi auttaa. Monet linnut pitävät maapähkinävoista, ja sen korkea proteiinipitoisuus on niille hyväksi. Houkuttele lintuja käymään puutarhassasi sekoittamalla maapähkinävoita maissijauhoon ja täyttämällä seoksella roikkuva tukki.

Vaihtoehtoisesti voit levittää maapähkinävoita käpyihin ja jättää niitä ympäri puutarhaa linnuille. Täysrasvainen maapähkinävoi on parasta linnuille, koska sen ravinnepitoisuus on suurempi. Kannattaa myös käyttää luomu- tai luonnonmukaista maapähkinävoita, koska niissä on vähemmän lisäaineita.

3. Nahan puhdistaminen

Et useinkaan löydä itseäsi hieromasta ruokaa verhoiluusi sen sijaan, että yrittäisit hieroa sitä pois, mutta usko tai älä, maapähkinävoita voi käyttää myös nahanpuhdistusaineena. Jos huomaat nahkaverhoillussa sohvassasi tahran, levitä hieman kermaista maapähkinävoita puhtaaseen ja pehmeään liinaan. Hiero liinalla tahraa tahraa pyörivin liikkein. Kun maapähkinävoin luonnolliset öljyt joutuvat kosketuksiin tahran kanssa, ne liuottavat sen. Öljyt voivat myös parantaa nahan kiiltoa.

4. Työkalujen voitelu

Osa hyvin varustetun työkalulaatikon pitämistä valmiina spontaaneihin DIY-projekteihin on varmistaa, että työkalut on voideltu. Sen sijaan, että juoksisit paikalliseen rautakauppaan, kun huomaat, että voiteluaine on loppu, nappaa vain maapähkinävoi. Sen luonnolliset öljyt voivat vähentää kitkaa ja parantaa moottorisahasi, ruohonleikkurin terien ja muiden työkalujen suorituskykyä ja käyttöikää.

5. Hiirten pyydystäminen

Jos talossasi on hiiriä – mutta haluat ne pois talostasi – voit käyttää maapähkinävoita syöttinä. Maapähkinävoin tuoksu houkuttelee hiiriä, joten pienen palan levittäminen ansaan sisälle voi auttaa sinua poistamaan hiiriongelmasi. Maapähkinävoi ei ole vain hiirten suosikkiruokaa, vaan se on myös tahmeaa. Tämä tarkoittaa, että hiiret eivät pääse livahtamaan sitä helposti ulos ansasta ja välttämään kiinniottoa, mikä saattaa onnistua, jos syötiksi käytetään juustopaloja tai muuta ruokaa.

6. Tarrajäämien poistaminen

Tarrojen irrottaminen joiltakin pinnoilta voi olla haastavaa. Joskus jäljelle jää hieman tarran jäänteitä. Sen sijaan, että pilaisit kynnet tai luovuttaisit turhautuneena, kokeile käyttää hieman maapähkinävoita. Levitä lusikallinen maapähkinävoita tarran päälle ja anna sen vaikuttaa noin tunnin ajan. Maapähkinävoi pehmentää tahmean jäännöksen, jolloin se on helpompi poistaa.

7. Koirien saaminen ottamaan lääkkeensä

Yksi harvoista tapauksista, joissa koira ei ole ihmisen paras ystävä, on se, kun koira tajuaa, että sen ihminen yrittää lääkitä sitä. Temppu, jota ihminen voi käyttää hyödykseen, on käyttää maapähkinävoita, jotta lääke menisi alas. Koirat pitävät maapähkinävoin mausta, eivätkä ne voi helposti syödä tahmeaa annosta maapähkinävoita nielemättä myös sen sisään piilotettua pilleriä.

Kaksi varoitusta: Kun käytät maapähkinävoita koiran lääkitsemiseen, valitse mieluummin kermainen kuin muhkea lajike. Vielä tärkeämpää on varmistaa, että piski ei saa käyttää maapähkinävoita, joka sisältää koirille myrkyllisiä sokerin korvikkeita, kuten ksylitolia. Käytä sen sijaan luonnollista pähkinävoita.

8. Narisevien ovien korjaaminen

Ei WD-40:tä? Ei hätää. Tuo purkki maapähkinävoita ruokakomerossasi voi toimia WD-40:n ja muiden voiteluaineiden korvikkeena ovien vinkumisen estämiseksi. Hiero hieman maapähkinävoita oven saranoihin, jolloin öljyt voitelevat oven ja lopettavat narinan.

9. Kalanhajujen poistaminen

Kala on herkullinen ja terveellinen lisä ruokavalioon, mutta se ei tarkoita, että haluamme haistaa sen vielä päiviä syömisen jälkeen. Niin oudolta kuin tämä kuulostaakin, kun lisäät pannulle hieman maapähkinävoita kalan valmistuksen jälkeen, keittiösi ei haise Pike Place Marketin hajuiselta. Jätä pannu liedelle muutamaksi minuutiksi, ja maapähkinävoi imee itseensä kalan hajun.

10. Parranajo

Jos olet pulassa ja partavaahto on loppu, käytä sen sijaan maapähkinävoita. Voin luonnolliset öljyt toimivat esteenä, joka suojaa ihoa teräviltä partateriltä. Lisäksi nämä luonnolliset öljyt voivat myös jättää ihosi kosteutetuksi, etkä välttämättä edes tunne tarvetta voidella ihoasi parranajon jälkeen. Kun huuhtelet maapähkinävoin pois iholtasi, jäljelle jää vain miellyttävän pähkinäinen tuoksu.