10 Kodin aluetta, joita ei pitäisi koskaan puhdistaa höyryllä

10 Kodin aluetta, joita ei pitäisi koskaan puhdistaa höyryllä

Kädessä pidettävät höyrypuhdistimet ovat korvaamattomia välineitä kodinkoneiden, tiivistettyjen lattioiden, kylpyhuoneiden ja muiden tilojen desinfiointiin. Niiden höyrykäyttö tekee niistä houkuttelevan vaihtoehdon hankaavien puhdistuskemikaalien käytölle. Höyrypuhdistimilla on kuitenkin rajansa. Kodissa on joitakin kohtia, joihin ei pitäisi joutua kosketuksiin näiden työkalujen kanssa, koska kuuma höyry voi vahingoittaa joitakin materiaaleja. Lue lisää siitä, missä sinun ei pitäisi käyttää höyrypuhdistinta – ja miksi.

1. Tiivistämättömät lattiat

Vaikka höyrypuhdistimelle on paljon käyttötarkoituksia, ensimmäinen nyrkkisääntö on, että höyrypuhdistinta ei saa käyttää tiivistämättömille lattioille. Liika kosteus voi aiheuttaa saumattomien puulattioiden vääntymisen. Lasittamaton laatta on hyvin huokoinen, joten se ei myöskään sovellu höyrypuhdistukseen. Lasittamaton laatta imee itseensä vettä, ja tämäntyyppisen lattian höyrypuhdistus voi jättää vesitahroja ja aiheuttaa homeen tai homeen kasvua.

2. Vesipohjaiset maalipinnat

Höyrypuhdistimen käyttäminen vesipohjaisella maalilla viimeistellyille seinille tai huonekaluille on toinen huono idea. Höyrypuhdistimen lämpö voi aiheuttaa maalin irtoamisen tai kuivumisen. Jos näin tapahtuu, maali voi halkeilla tai kuoriutua, mikä vahingoittaa viimeisteltyä pintaa.

3. Kylmä ikkunalasi

Ajatus höyrypuhdistimen käyttämisestä ikkunoiden puhdistamiseen voi olla houkutteleva. Höyrypuhdistimet ovatkin joskus tehokkaita välineitä tähän tehtävään. Sinun tulisi kuitenkin ehdottomasti välttää ikkunoiden höyrypuhdistusta, kun ulkona on kylmä. Lämpötilaero kuuman höyryn ja kylmien ikkunapintojen välillä – mikä tahansa yli 60 celsiusastetta – voi aiheuttaa lasin säröilyn tai jopa pirstoutumisen.

4. Veluuriverhoilu

Vaikka sinulla olisikin verhoiluhöyrypuhdistin tai malli, jossa on erilaisia lisälaitteita verhoiltuja huonekaluja varten, älä käytä sitä veluurisohvien tai -tuolien puhdistamiseen. Velour on herkkä materiaali, ja kuuma höyry voi vahingoittaa ja värjätä verhoilua.

5. Huokoiset pinnat

Huokoisia pintoja, kuten bambua, marmoria, stukkoa ja muurattuja pintoja, ei saa koskaan puhdistaa höyryllä. Nämä pinnat imevät itseensä liikaa kosteutta, mikä voi mahdollisesti johtaa homeen tai homeen kasvuun. Lisäksi jotkin huokoiset materiaalit, kuten pahvi, voivat vääntyä kuumuudesta.

6. Matto

Käsikäyttöisiä höyrypuhdistimia ei ole tarkoitettu mattojen syväpuhdistukseen. Toisin kuin matonpuhdistimissa, jotka vetävät veden takaisin matosta puhdistuksen jälkeen, höyrypuhdistimilla ei ole samanlaisia imukykyjä. Jos käytät höyrypuhdistinta maton syväpuhdistamiseen, jäljelle jää runsaasti vettä. Jos kuivuminen kestää liian kauan, mattoon saattaa kehittyä hometta tai hometta.

7. Elektroniikan ympärillä

Kun puhdistat höyryllä, pysyttele kaukana kodissasi olevista elektronisista laitteista. Höyry on loppujen lopuksi vesihöyryä, eikä veden ja sähkön tai herkän elektroniikan sekoittaminen ole koskaan hyvä idea. Lisäksi elektroniikkaa ei pitäisi altistaa kuumille lämpötiloille, mikä lisää vielä yhden syyn pysyä kaukana televisioista, tietokoneista, pelikonsoleista, pistorasioista ja pistorasioista höyrypuhdistuksen aikana.

8. Muovit

Monet muovituotteet, erityisesti ohuet tai taipuisat, voivat vääntyä tai jopa sulaa, jos niitä puhdistetaan höyryllä. Näitä materiaaleja ei ole tehty kestämään korkeita lämpötiloja, joten ne on parasta puhdistaa muilla menetelmillä, kuten saippualla ja lämpimällä vedellä.

9. Ruokakomeron sisällä

Vaikka ruokakomeron puhdistaminen käsikäyttöisellä höyrypuhdistimella kuulostaa houkuttelevalta, älä tee sitä ennen kuin olet tyhjentänyt sen sisällön. Höyry voi vahingoittaa ruokakomerossa olevia muovipakkauksia tai säilytysastioita, ja lisäksi se voi pilata joitakin elintarvikkeita. Monet tavallisesti ruokakomerossa säilytettävät tuotteet, kuten jauhot, sokeri, viljat, tee, kahvi ja viljatuotteet, voivat imeä höyrystä kosteutta, mikä voi vaikuttaa laatuun, makuun ja tuoreuteen.

10. Tapetti

Jos olet joskus yrittänyt poistaa tapettia, saatat jo tietää, että höyryn käyttö voi olla varsin tehokasta. Lämpö toimii liiman hajottamiseksi, jolloin tapetti on helpompi irrottaa. Jos siis pidät tapetistasi ja tavoitteenasi on vain puhdistaa se, ei ottaa sitä pois, älä käytä höyrypuhdistinta tähän työhön. Vaikka käyttäisit pienempää lämpö- tai höyrymäärää kuin tapetin poistoon yleensä suositellaan, höyrypuhdistimen käyttö voi silti aiheuttaa tapetin irtoamisen.