10 Kirjavaa huonekasvia, jotka ovat visuaalisesti kiinnostavimpia

10 Kirjavaa huonekasvia, jotka ovat visuaalisesti kiinnostavimpia

Huonekasvien kasvattaminen voi olla palkitseva harrastus. Kasveilla on todistetusti terveyshyötyjä, kuten ilmanpuhdistus, stressin lievittäminen ja jopa unen tukeminen. Kasvien ystäville, joilla on jo kaikki puutarhassa myytävät pothos- ja philodendron-lajikkeet täyttämässä kotinsa hyllyjä ja jotka etsivät juuri sitä kasvia, joka piristää asioita visuaalisesti, on kuitenkin vaikea löytää houkuttelevampia lajikkeita kuin kirjavat huonekasvit, joista osa on parhaita huonekasveja.

Mitä ovat kirjavat kasvit?

Ensinnäkin, mitä "kirjava" tarkoittaa huonekasveissa? Variegated-kasveilla on vaihtelevia tai monivärisiä lehtiä, joissa on usein yksi yksivärinen väri, kuten vihreä, ja lisäksi toinen "aksenttiväri". Näihin väriyhdistelmiin voi kuulua vihreän vastakkaisia sävyjä, kuten smaragdinvihreä ja lime, sekä keltaista, vaaleanpunaista, punaista, violettia ja valkoista kuvioina, jotka vaihtelevat satunnaisista osioista raitoihin, laikkuihin, pilkkuihin ja reunuksiin.

Vaikka kirjavissa kasveissa on usein vain kaksi väriä, joissakin kasveissa voi olla kolme tai useampia värejä samassa lehdessä. Värit ja kuviot kirjavissa lehdissä voivat myös muuttua valon vaikutuksesta ja vuodenajasta riippuen.

Mikä aiheuttaa kirjavuutta?

Kasvien lehtien värin laaja vaihtelu johtuu klorofyllin puutteesta joissakin kasvin soluissa. Klorofylli sisältää pigmenttiä, joka antaa kasveille niiden vihreän värin. Klorofyllin puutteeseen on kolme pääsyytä: geneettinen mutaatio, virusinfektio ja luonnollinen kirjavuus.

Geneettinen mutaatio: Solumutaatio voi tapahtua geneettisenä mutaationa tai satunnaisena mutaationa, jota kutsutaan kimeeriseksi geeniksi. Geneettiset mutaatiot osoittavat, että kasvin väri on vakaa ja että myös sen jälkeläiset kantavat tätä geneettistä mutaatiota, olipa kyseessä sitten kiinteä väri, kuten punainen tai violetti, tai kirjavuus.

Kimeerinen mutaatio on epästabiili, mikä tarkoittaa, että jos uusi kasvi lisääntyy kirjavasta kasvista, vain kirjavista versoista saadut pistokkaat kantavat uutta ominaisuutta. Muuten uusissa kasveissa ei ole kirjavuutta.

Virustartunta: Vaikka se on melko harvinainen kirjavuuden muoto, on mahdollista, että kasveilla on virustartunnan seurauksena värittyneitä lehtiä tai suonia. Tätä pidetään geneettisen mutaation tavoin vakaana variegationa.

Luonnollinen kirjavuus: Jotkin kasvit tuottavat kirjavia lehtivärejä kasvin DNA:ssa olevan kuvio-geenin vuoksi. Tämä voi olla seurausta vuosien sopeutumisesta luonnossa selviytymiseen. Joissakin tapauksissa kirjavuus antaa kasveille etulyöntiaseman muihin vihreisiin lajikkeisiin nähden.

Miksi kasvit menettävät kirjavuutensa?

Lajikkeinen kasvi, jolla on vakaa geneettinen mutaatio, tuottaa jatkossakin sellaisten kasvien versoja, joilla on myös tämä geneettinen mutaatio. Joskus, erityisesti nopeasti kasvavissa huonekasveissa, ne saattavat palata yksivärisiksi. Tämä johtuu usein riittämättömästä valosta.

Värikkäät kasvit, joissa on epävakaa mutaatio, muuttuvat lopulta takaisin yksivihreiksi kasveiksi. Tämä on tekniikka, johon jotkut kasvit turvautuvat saadakseen tarpeeksi klorofylliä selviytyäkseen. Epävakaat mutaatiot ovat yleensä harvinaisempia, koska klorofyllin puute heikentää kasvin selviytymismahdollisuuksia luonnossa.

Vinkkejä kirjavien kasvien hoitoon

Monet sisätiloissa kasvavat kirjavat kasvit ovat kotoisin trooppisista ympäristöistä, joten niitä kasvatetaan usein kasvihuoneissa, joissa lämpötila ja kosteus pidetään optimaalisella tasolla. Jos sisäkasvihuone ei kuitenkaan ole toivottavaa tai mahdollista, on olemassa useita tapoja antaa kirjaville huonekasveillesi oikea määrä valoa ja kosteutta.

  • Jos kasvit kasvavat huoneessa, josta puuttuu kirkas, epäsuora valo, josta monet huonekasvit pitävät (myös talvella), harkitse valon täydentämistä kasvuvaloilla. Valon puute voi aiheuttaa kasvin kirjavuuden haalistumisen, kun se yrittää tuottaa enemmän klorofylliä imeviä soluja.
  • Pidä käsisumutinta, jolla voit suihkuttaa kasveja säännöllisesti, tai lisää huoneeseen ilmankostutin.
  • Huomaa, että monet sisäkasvit ovat herkkiä suoralle auringonvalolle. Tarjoa useimmille huonekasveille kirkasta, epäsuoraa valoa, ellei tietty kasvi tarvitse enemmän tai vähemmän valoa.
  • Poista yksivihreitä versoja kirjavuuden säilyttämiseksi: kun kasvi tuottaa täysin vihreät lehdet, se jatkaa sitä yrittäessään saada mahdollisimman paljon energiaa.
  • Yhdistä mielenkiintoisia kirjavia kasveja kukkivien huonekasvien, kuten orkideoiden, kanssa, niin saat kauniin trooppisen tunnelman.

1. Monivärinen sydämenjousi (Ceropegia woodii)

Tätä kasvia kutsutaan joskus ruusuköynnöksi, ja se on saanut nimensä pienistä sydämenmuotoisista lehdistä, jotka näkyvät hajallaan pitkin köynnöksiä. Se on puoliksi sukkulentti, joten sen on parasta antaa kuivua kokonaan kastelujen välillä. Värikkäät lehdet ovat vaaleanvihreitä, niissä on hopeanväriset suonet ja vaaleanpunaisen tai jopa violetin väriset reunat. Se myös kukkii (useimmiten kesällä ja syksyllä) mielenkiintoisilla, pystyasennossa olevilla, putkimaisilla vaaleanpunaisilla kukilla. Anna sille kirkasta epäsuoraa valoa.

2. Käärmekasvi (Dracaena trifasciata)

Se on ehkä yksi helpoimmista ja anteeksiantavimmista huonekasveista, sillä kaikki käärmekasvilajikkeet ovat vähän huoltoa vaativia ja sietävät keskinkertaista tai heikkoa valoa sekä harvoin tapahtuvaa kastelua. Tämän lajikkeen lehdet ovat syvänvihreät ja keltaisilla reunoilla raidoitetut. Jos käärmekasvi on lueteltu ostettavaksi nimellä Sansevieria trifasciata, se on yksi ja sama; tämä kasvi luokiteltiin sellaiseksi aivan viime aikoihin asti.

3. Punainen kongofilodendron (Philodendron ’Congo Rojo’).

Todellinen keskipiste missä tahansa huoneessa, Red Congo Philodendronilla on pitkät vihreät lehdet, jotka voivat olla syvän smaragdinvihreitä, jotka erottuvat valkoisen, vaaleanpunaisen ja jopa punertavan oranssin sävyjen kanssa. Tämän filodendronilajikkeen varret ovat syvänpunaiset. Kasvit suosivat kirkasta valoa ja jopa hieman aamuaurinkoa, säännöllistä vettä ja tasaista kosteutta.

4. Variegated Monstera (Monstera deliciosa)

Monilla monsteralajeilla on kirjavat lehdet, yleensä vihreän, valkoisen ja keltaisen sävyissä. Monstera deliciosa ’Thai Constellation’ on yksi luotettavimmista, ja siinä on valkoisia ja vaaleankeltaisia kuvioita lähes jokaisessa lehdessä. Aurea-mallissa on samanlaisia kuvioita, mutta kirkkaamman keltaisia. Aito Monstera deliciosa ’Variegata’ on geneettisen mutaation tulos, ja sitä myydään harvoin, koska se voi muuntua takaisin tavalliseksi vihreäksi Monsteraksi. Kaikki lajikkeet rakastavat kirkasta valoa, kosteutta ja lämpimiä sisälämpötiloja.

5. Rukouskasvi (Maranta leuconeura)

Rukouskasvi on yksi erikoisimmista huonekasveista, ja se on saanut nimensä siitä, että sen lehdet käpertyvät öisin ylöspäin ikään kuin rukoukseen. Lehtien johdonmukainen kirjavuus sisältää punaisia suonia kaksivärisiä, samettisen vihreitä lehtiä vasten, joissa on violetti alapuoli (joka näkyy, kun ne käpertyvät ylös). Se on puoliksi köynnöskasvi, ja siitä saa vanhemmiten erinomaisen roikkuvan korikasvin. Anna sille epäsuoraa kirkasta valoa, säännöllistä vettä ja runsaasti kosteutta.

6. Vesimelonipeperomia (Peperomia argyreia)

Tämä söpö pikku kasvi on saanut nimensä tummanvihreiden viivojen kirjavuudesta pyöreiden, kirkkaamman vihreiden lehtien vastapainona, mikä saa sen näyttämään hieman vesimelonilta. Peperomiat pitävät keskivaikeasta valosta, säännöllisestä vedestä ja ainakin jonkinasteisesta kosteudesta. Monipuolinen kirjava huonekasvi, joka sopii hyvin ryhmiin korkeampien kasvien kanssa, ja sitä tarvitsee harvoin ruukuttaa uudelleen, sillä se viihtyy mielellään ruukussa.

7. Monivärinen helminauha (Curio rowleyanus f. variegatus)

Huonekasvien ystävälle, jolla on kaikkea, tämä ainutlaatuinen köynnöskasvi on plussaa, mutta sitä on hieman vaikea saada. Lisäksi yksikään kasvi ei ole samanlainen. Viime aikoihin asti String of Pearls oli nimeltään Senecio rowleyanus, ja se voi olla myynnissä kummalla nimellä tahansa. Pikkuruiset herneen kokoiset helmet voivat olla väriltään violetin ja vaaleanpunaisen sävyisiä tai valkoisia.

Ne tarvitsevat epäsuoraa valoa tai aamuaurinkoa, ja niitä tulisi kastella vasta, kun ne ovat täysin kuivia. Odota, että tämä helmijono kasvaa hitaammin kuin sen ei-värjätyt sukulaiset.

8. Kalkkarokäärmekasvi (Goeppertia insignis)

Aiemmin calatheana tunnettu ja yleisesti rukouskasviksi kutsuttu, koska se nostaa ja laskee lehtensä päivällä ja yöllä, Rattlesnake Plant on yksi niistä todella ainutlaatuisista kasveista, jotka ovat itse asiassa melko helppohoitoisia. Niillä on pitkät, kapeat kalkinväriset lehdet, jotka ovat syvänvihreällä laikulliset. Kalkkarokäärmekasvit pitävät kirkkaasta valosta, säännöllisestä vedestä ja hieman ylimääräisestä kosteudesta.

9. Variegated English Ivy (Hedera helix ’Variegata’) (Hedera helix ’Variegata’)

Variegated English Ivy voi kasvaa ulkona USDA-vyöhykkeillä 4-10, mutta sitä pidetään usein huonekasvina. Sen tummanvihreät, valkoisella tai keltaisella reunustetut lehdet ovat suosittuja juhlapyhien aikaan, ja niitä käytetään taimitarhoissa köynnöskasveina latvustoissa. Englantilainen muratti sietää viileämpiä sisälämpötiloja, mutta se tarvitsee säännöllistä sumutusta punkkien ehkäisemiseksi. Sisätiloissa kasvatetut kasvit eivät aina selviä ulkona kylmissä paukkupakkasissa, joten valitse ikkunalaatikoihin ulkokasvatettu lajike ja pysyttele kasvihuonelajikkeessa, jos haluat värikkäitä sisäkasveja.

10. Valkoinen kirjava paratiisilintu (Strelitzia alba)

Yksi harvinaisimmista kirjavilla lehdillä varustetuista huonekasveista, tämä iso huonekasvi kehittää lehtiin satunnaista valkoista tai keltaista kirjavuutta. Kasvi on upea, näyttävä huonekasvi, ja se on yhtä helppohoitoinen kuin värjäämätön lajike. Anna sille kirkasta valoa, runsaasti tilaa kasvaa ja pidä multa kosteana mutta ei märkänä. Sumuta kasveja säännöllisesti, sillä ne rakastavat kosteutta.