10 Kestävää puutarhanhoitotrendiä kokeilemaan vuonna 2022

10 Kestävää puutarhanhoitotrendiä kokeilemaan vuonna 2022

Puutarhanhoito on erinomainen tapa viettää aikaa ulkona, kasvattaa omaa ruokaa ja jopa vähentää ympäristövaikutuksia. Jos otat vielä askeleen pidemmälle ja sisällytät tilallesi ajatuksella kestäviä puutarhanhoitokäytäntöjä, se tekee tästä harrastuksesta entistäkin palkitsevamman.

Kestävässä puutarhanhoidossa on kyse siitä, että pihalla viljeltäessä ja kerättäessä satoa tehdään mahdollisimman vähän kielteisiä vaikutuksia luonnonvaroihin. Tämä vähän huoltoa vaativa puutarhanhoitotyyli asettaa etusijalle paikallisen ekosysteemin tukemisen luomukäytäntöjen ja resurssien säästämisen avulla samalla tasolla kuin ylläpitää tonttisi esteettistä houkuttelevuutta.

Kokeile näitä kestävän puutarhanhoidon trendejä ja tee oma osasi vihreämmän tulevaisuuden puolesta.

1. Säästä vettä

Juomavedestä on pulaa monissa osissa maata, joten on entistäkin tärkeämpää säästää mahdollisimman paljon. Sadepuutarhojen ja kivipatojen kaltaiset sadevesiominaisuudet auttavat hallitsemaan sadevettä. Sadeveden keräysjärjestelmät, kuten sadetynnyrit, antavat puutarhureille mahdollisuuden käyttää vettä, joka ei tule kunnallisista tai yksityisistä lähteistä.

Kestävästi toimivat puutarhurit käyttävät myös multaa ja maanpeitteitä hidastaakseen veden haihtumista maaperästä, jotta vesi ei valu pois tai valu niin nopeasti, etteivät kasvit ehdi imeä sitä itseensä.

2. Houkuttele hyviä hyönteisiä.

Hyönteisvapaa puutarha ei ole terveellinen takapihan ekosysteemille – ötökät ovat tärkeitä! Kasveja vahingoittavia ja tappavia tuholaisia on silti tarpeen torjua, mutta sinun pitäisi silti houkutella hyödyllisiä hyönteisiä puutarhaan.

Kirvat, punkit, toukat ja muut tuholaiset kuluttavat kasviasi ja voivat tuhota satosi. Opettele, mitkä hyödylliset hyönteiset ovat saalistajia, ja houkuttele tai istuta niitä pihallesi heti, kun merkkejä tuholaisista ilmenee. Marjakärpäset, vihervarpunen, maakuoriaiset ja monet muut ovat hyödyllisiä ötököitä, jotka voivat auttaa puutarhaasi kukoistamaan.

Tuholaisten torjunnan lisäksi puutarhasi tarvitsee myös pölytystä. Varmista, että sisällytät puutarhaistutuksiin kasveja, jotka houkuttelevat mehiläisiä, kärpäsiä ja muita pölyttäjiä – on paljon vinkkejä ja kukkivia kasveja, joiden avulla se onnistuu.

3. Aloita kompostointi.

Ympäristönsuojeluviraston mukaan ruokajätteet ja pihajäte muodostavat yli 30 prosenttia siitä, mitä kotona heitetään pois. Miksi heittää pois ravinteita, joita puutarhapenkkisi voivat käyttää? Kompostin lisääminen puutarhaan pitää materiaalin poissa kaatopaikoilta, parantaa maaperän terveyttä, kierrättää ravinteita ja tarjoaa muitakin ympäristöhyötyjä, kuten vedensuojelua.

Kompostointi tarjoaa bakteereille, sienille ja matoille ympäristön, jossa ne voivat nopeasti hajottaa kasvi- ja ruoantähteet ja muuttaa ne ravinteikkaaksi materiaaliksi, joka saa puutarhat kukoistamaan.

4. Valitse kotoperäisiä kasveja

Kun seuraavan kerran teet ostoksia taimitarhalla, pidättäydy ostamasta muilta alueilta peräisin olevia kasveja. Vaikka ne saattavat näyttää kauniilta, ne vaativat suhteettoman paljon resursseja selviytyäkseen, jos ne eivät ole kotoperäisiä kasveja ilmastossasi.

Yksi tärkeä syy ottaa kotoperäiset kasvit takaisin puutarhaistutukseen on niiden komea yksinkertaisuus. Kotoperäiset kasvit menestyvät todennäköisemmin vähemmällä vaivalla, koska ne soveltuvat juuri sinun ilmastoosi. Jos olet epävarma siitä, mitä kasveja kannattaa valita, katso netistä tai kysy neuvoa paikalliselta puutarha-asiantuntijalta. Kun istutat kotoperäisiä lajeja puutarhaan, valitse kasveja, jotka ovat kestäviä ja satoisia, ja vältä vieraslajeja.

5. Vaihda pois kaasukäyttöiset maisemointityökalut

Kaasukäyttöiset työkalut tekevät piha- ja puutarhatöistä helppoja, mutta niillä on hintansa. Tämäntyyppiset työkalut aiheuttavat huomattavaa melua ja ilmansaasteita, ja kaasulla toimivat ruohonleikkurit tuottavat jopa viisi prosenttia maan ilmansaasteista. Lisäksi kaasukäyttöisiä työkaluja käyttävät puutarhurit altistuvat pakokaasuille, jotka voivat aiheuttaa terveysongelmia.

Kaasukäyttöisen lehtipuhaltimen tai pensasaitaleikkurin sijaan käsikäyttöiset työkalut, kuten haravat ja sakset, ovat kestäviä ja hyväksi havaittuja. Se on hieman työläämpää, mutta aiheuttaa vähemmän stressiä ympäristölle. Vaihtoehtoisesti vältät myös ylimääräiset päästöt investoimalla akkukäyttöisiin työkaluihin, kuten akkukäyttöisiin ruohonleikkureihin.

6. Leikkaa pois haitalliset kemikaalit

Rikkakasvien torjunta-aineiden ja torjunta-aineiden käyttö on pitkään ollut oikea ratkaisu hyönteisiin, rikkaruohoihin ja muihin puutarhan ongelmiin. Mutta jos haluat pitäytyä kestävässä puutarhanhoidossa, näistä suihkeista ja rakeista on päästävä eroon. Onneksi on olemassa kestäviä torjunta-aineita, jotka suojaavat pihaa niiden sijasta.

Seurakaskasvien istuttaminen voi pelotella hyönteisiä ja estää aggressiivisia lajeja valtaamasta kasveja. Käytäntö tarkoittaa, että strategisesti sijoitetaan kasveja, joista tuholaiset eivät pidä, niiden kasvien läheisyyteen, joista ne pitävät. Esimerkiksi kehäkukan tuoksu karkottaa kaalimadot syömästä brassikoita. Rikkaruohot kannattaa poistaa käsin tai tappaa maissigluteenijauholla tai puhdistusetikalla. Yksi monista turvallisista DIY-rikkaruohojen torjunta-aineista koostuu ½ gallonaa etikkaa, ½ kupillista suolaa ja 2 ruokalusikallista astianpesuainetta sekoitettuna yhteen suihkepullossa.

7. Säästä siemenesi

Omien siementen keräämisen opetteleminen saattaa tuntua pienemmältä panostukselta luonnonvarojen säilyttämiseen. Sillä on kuitenkin merkitystä, sillä se vähentää kasvihuonekaasupäästöjä yrityksiltä, jotka kuljettavat siemeniä kauppoihin paikallisesti, kansallisesti ja joskus kansainvälisesti.

Jos olet vasta aloittanut kotoperäisten kasvien siementen säästämisen ja keräämisen omasta puutarhastasi, valitse helppoja aloituskasveja, kuten herneitä, papuja, paprikoita ja tomaatteja. Säilytä siemenet sadonkorjuun jälkeen viileässä, pimeässä ja kuivassa paikassa, kuten kaapissa tai ruokakomerossa. Kun siemenet ovat kuivuneet, voit säilyttää niitä ilmatiiviissä astioissa jääkaapissa tai pakastimessa vuosia.

8. Suunnittele parempi puutarha

Kaikki puutarhassasi vaikuttaa takapihan ekosysteemiin ja resursseihin. Esineiden ja kasvien harkittu valitseminen ja sijoittaminen puutarhapenkkeihisi ja niiden ympärille voi olla aikaa vievää, mutta se on välttämätöntä maisemasi hiilijalanjäljen minimoimiseksi.

Kirjoita ylös yksityiskohtia puutarhastasi tai piirrä kaavio sen pohjapiirroksesta ja huomioi kunkin alueen luonnolliset vivahteet. Päätä sitten, millaisia kasveja kasvatat ja missä ne viihtyvät. Laita aurinkoa rakastavia kasveja parhaiten valottuviin paikkoihin, varjoa rakastavia kasveja edellisen varjoihin ja vettä rakastavia kasveja sinne, missä kosteutta kerääntyy eniten. Istuta lehtipuita sinne, missä ne auttavat varjostamaan ja viilentämään kotiasi kesäisin energiankulutuksen vähentämiseksi, mutta jätä silti tilaa talviauringolle, joka tuo lämpöä sisätiloihin.

Kun rakennat projekteja kotona, käytä kierrätettyjä ja ympäristöystävällisiä rakennusmateriaaleja sekä Forest Stewardship Council (FSC) -puita puutarhalaatikoissa, aidoissa ja muissa rakenteissa.

9. Älä käytä nurmikkoa

Myönnetään se: Nurmikko näyttää kivalta, mutta – ellet oikeasti hyödynnä sitä – on paljon parempia tapoja käyttää tilaa. Pienentämällä nurmikon kokoa, siirtymällä vähävetisiin kotoperäisiin ruohokasveihin tai jopa poistamalla nurmikon kokonaan, perinteinen nurmikko voidaan korvata jollakin, josta on enemmän hyötyä kestävälle puutarhallesi.

Tuohon tilaan voidaan sijoittaa ruokaa tuottavia puutarhapenkkejä kotitaloutesi tarpeisiin. Se voidaan täyttää alkuperäisillä kukilla, jotka houkuttelevat kolibreja ja perhosia. Tai se voi yksinkertaisesti säästää vettä vähän vaivaa vaativana kivikkopuutarhana, jossa kasvaa pensaita ja kuivuutta sietäviä kasveja.

10. Hyväksy epätäydellisyys

Huolelliset, hyvin hoidetut puutarhat käyttävät enemmän resursseja kuin kestävät puutarhat. On helppo langeta siihen ansaan, että arvostamme estetiikkaa kaiken muun edelle, mutta yksinkertaisemmissa, luonnollisemmissa puutarhamaisemissa on paljon kauneutta, josta voi nauttia.

Muuta tapaa, jolla ajattelet puutarhastasi – se voi olla tarkoituksenmukainen sen lisäksi, että se näyttää kauniilta. Sen sijaan, että tuskastut voikukkien ilmestymiseen, muista, että nämä leveälehtiset rikkaruohot ovat osa paikallista ekosysteemiä ja houkuttelevat pölyttäjiä pihallesi (ja ne ovat myös syötäviä). Puutarhurit käyttävät paljon aikaa ja vaivaa palstojensa hoitoon, ja kestävä puutarha antaa paljon enemmän vastineeksi kuin perinteinen piha.