10 Kasvia, joita voit kasvattaa ilman multaa

10 Kasvia, joita voit kasvattaa ilman multaa

Jos haluat luopua likaisista kynsistä, voit valita monista erilaisista kasveista, jotka tarjoavat sinulle upeita kukkia ja vehreyttä, jotka käyttävät vain vettä – ja joskus vain ilmaa – menestyäkseen. Joulukaktuksista orkidealajikkeisiin ja ilmakasveihin, tässä on hauskoja huonekasveja, jotka eivät tarvitse multaa selviytyäkseen.

1. Orkideat (Orchidaceae)

Useimmat trooppiset orkideat ovat epifyyttejä, eli ne kasvavat muiden kasvien päällä eivätkä maaperässä. Orkideat ja muut epifyytit eivät kuitenkaan ole loisia, vaan niiden juuria peittää muhkea kalvo, joka imee vettä ilmakehästä. Monet huonekasveina myytävät orkideat toimitetaan istutusalustassa, kuten sammalessa tai kivissä, mutta ne kasvavat yhtä helposti kuorenpalasella, kunhan niiden juuret ovat saaneet jalansijaa.

2. Ilmakasvit (Tillandsiat)

Tillandsia-sukuun kuuluvat ilmakasvit ovat juuri sitä, miltä ne kuulostavatkin: kasveja, jotka kasvavat ilmassa mullan sijaan. Niitä on yli 650 lajiketta, joissa on valtava valikoima erilaisia lehtityyppejä ja värikkäitä kukkia. Ilmakasvien lehdet kasvavat ruusukkeina, mikä auttaa kasveja keräämään vettä ja ravinteita ympäristöstä. Kun ne asetetaan esille huonekasveina, ne tyypillisesti asetetaan koristeellisiin astioihin tai asennetaan.

3. Espanjansammal (Tillandsia usneoides).

Espanjansammal tuo roikkuvine, harmaanvihreine juurineen mieleen kosteat kesäpäivät ja eteläisten ilmastojen romantiikan. Kasvi kasvaa usein puista imien vettä ja ravinteita ilmakehästä, mutta oikealla hoidolla se voi kasvaa myös sisätiloissa. Jos haluat pitää espanjansammalta huonekasvina, sumuta sitä vedellä vähintään kahdesti viikossa ja lannoita sitä korkeafosforisella nestemäisellä lannoitteella kahden viikon välein. Kaikki luonnosta kerätyt espanjansammalet ovat täynnä pieniä hyönteisiä, joten jos haluat kasvattaa sitä sisätiloissa, osta kasvit luotettavalta toimittajalta.

4. Marimo-sammalpallot (Aegagropila linnaei)

Marimo-sammalpallot, jotka tunnetaan myös nimellä Cladophora-pallot, ovat pallomaisia leviä. Niitä voidaan kasvattaa akvaariossa kalojen kanssa tai ne voivat elää yksinään vesipurkissa. Pidä marimo- sammalpalloja matalassa epäsuorassa auringonvalossa ja vaihda vesi parin viikon välein.

5. Paperivalkeat (Narcissus tazetta)

Paperwhites on narsissilajike, joka voidaan kasvattaa sipuleista sisätiloissa talven aikana. Nämä tuoksuvat kasvit kasvavat mielellään pelkällä vedellä ja muutamalla kivellä. Valkoisten ja keltaisten kukkiensa ansiosta iloiset paperwhitit piristävät sinua kylminä ja harmaina kuukausina.

6. Aechmea (Aechmea)

Trooppisten kasvien bromeliadiperheeseen kuuluvaa aechmeaa myydään usein koristekasviastioissa taimitarhoissa. Kasvit pystyvät kasvamaan pienessä määrässä multaa, mutta luonnossa ne ovat kuitenkin parasiittivapaita tarttujia, joiden juuret ovat ankkuroituneet isäntäkasviin. Aechmea viihtyy sekä valossa että varjossa, eikä se ole altis monille tuholaisille. Kun otetaan huomioon niiden helppohoitoisuus ja värikäs ulkonäkö, ei ole ihme, että niitä annetaan usein lahjaksi.

7. Joulukaktus (Schlumbergera bridgesii)

Joulukaktukset ovat suosittuja lahjoja juhlapyhien aikaan, mutta ne voivat kasvaa ympäri vuoden pelkän veden maljakossa. Saat ne juurtumaan, kun leikkaat terävällä, puhtaalla veitsellä varren kärjestä Y:n muotoisen palan, jossa on mieluiten kaksi tai kolme niveltyvää segmenttiä. Anna leikkauksen kuivua muutaman tunnin ajan, aseta sitten alaosa veteen ja sijoita se paikkaan, jossa on epäsuoraa valoa. Vaihda joulukaktusten vesi noin viikon välein, ja muutaman viikon kuluessa sinun pitäisi nähdä uusien juurien muodostuvan.

8. Amaryllis (Hippeastrum)

Amaryllis-kasveilla on näyttäviä trumpettimaisia kukkia, jotka voivat olla punaisia, valkoisia, oransseja tai vaaleanpunaisia. Ne kasvavat sipulista ja kukkivat yleensä lopputalvella tai aikaisin keväällä. Kun kasvatat tätä kaunotarta vedessä, varo upottamasta sipulia, sillä se mätänee. Täytä sen sijaan astia soralla tai koristekivillä, kunnes se on noin kolme neljäsosaa täynnä. Leikkaa amarylliksen sipulista kaikki kuivat ruskeat juuret ja aseta se ylösalaisin soraan, jolloin ylin kolmannes jää näkyviin. Lisää sitten noin tuuman verran vettä, aseta astia aurinkoiseen ikkunaan ja vaihda vesi noin kerran viikossa.

9. Vauvan kyyneleet (Soleirolia soleirolii)

Baby’s tears -kasvit, jotka tunnetaan myös nimellä tuhansien äitien äiti, muodostavat pienistä pyöreistä lehdistä koostuvan maton, joka sopii mainiosti terraarioon tai keijupuutarhaan, mutta myös itsenäisenä kasvina. Voit laittaa leikatun varren pieneen vesipurkkiin ja vaihtaa vettä viikoittain tai asettaa sen terraarioon kivien päälle lisäämällä säännöllisesti hieman vettä.

10. Hyasintti (Hyacinthus)

Hyasintit ovat upeita, tuoksuvien kukkien piikkejä, joita on monenlaisia, muun muassa violetteja, vaaleanpunaisia, valkoisia ja sinisiä. Pienet tähdenmuotoiset kukat ovat loistava tapa lisätä väripilkkuja sisätilojen estetiikkaan. Nämä upeat kukat kasvavat sipuleista, ja ne viihtyvät parhaiten vedessä, kun niitä kasvatetaan niille tarkoitetussa sipulimaljakossa. Aseta sipuli maljakon kaulaan niin, että juuret vain hipovat vettä, aseta maljakko kirkkaaseen aurinkoiseen ikkunaan ja nauti kukinnoista. Jos sipuli ei ole vielä versonut, noudata samaa menettelyä, mutta aseta maljakko pimeään, viileään huoneeseen noin 6 viikoksi, kunnes se versoo. Siirrä se sitten valoisaan ikkunaan.