10 Erilaista solmua, jotka kaikkien tee-se-itse-itse-rakentajien pitäisi tietää.

10 Erilaista solmua, jotka kaikkien tee-se-itse-itse-rakentajien pitäisi tietää.

Olitpa sitten sitomassa suurta esinettä ajoneuvoosi kaupan parkkipaikalla tai turvautumassa köyteen selviytymistilanteessa, tietämyksellä siitä, mitä solmua käyttää, voi olla suuri merkitys. Mutta koska vaihtoehtoja on niin paljon, on hyödyllistä tietää tarkalleen, mitä solmua kannattaa käyttää.

Älä huoli, olet "solmu" yksin. Monet ihmiset painiskelevat solmujen solmimisvaikeuksiensa kanssa. Tämä opas auttaa. On olemassa 10 tärkeää solmua, joista on eniten hyötyä askartelijoille, ja seuraavassa annetaan johdatus ja vankka perusta solmujen solmimisen maailmaan.

Kuinka monta solmutyyppiä on olemassa?

Solmuja on ollut olemassa jo hyvin kauan. Ne ovat jopa edeltäneet kirvestä ja pyörää. Itse asiassa jotkut tutkijat väittävät, että ensimmäinen solmu ei ollut edes ihmisen keksintö: apinat ja gorillat ovat todennäköisemmin ensimmäisiä solmijoita.

Koska solmujen historia on vuosituhansia vanha, on vaikea määritellä, kuinka monta solmutyyppiä on olemassa. Lisäksi monet solmut ovat vain muunnelmia tai yhdistelmiä muista solmuista. Näin ollen solmujen määrä voi olla ääretön. On kuitenkin olemassa kolme perustyyppiä.

  • Solmut: Perussolmut sitovat köyden, narun tai muun joustavan materiaalin kaksi päätä yhteen.
  • Koukut: Solmuja käytetään köyden sitomiseen jonkin esineen, kuten tolpan, kepin, puskurin tai muun esineen ympärille. Käyttäjät voivat myös sitoa köyden kiinnittämään nipun tavaroita yhteen.
  • Köydet: Köydet ovat solmuja, joita käytetään kahden esineen sitomiseen toisiinsa, esimerkiksi primitiivisten suojien pylväiksi, esihistoriallisiksi kirveenpäiksi tai yksinkertaisiksi, väliaikaisiksi aidan pylvään korjaustoimenpiteiksi.

On myös kaksi termiä, jotka auttavat solmujen solmimisohjeiden seuraamisessa: työpää ja seisova pää. Solmun työskentelypää on köyden häntä eli vapaa pää, jota käyttäjät voivat manipuloida solmun solmimiseksi. Seisova pää on se köyden osa, johon solmu kiinnittyy.

10 keskeistä solmutyyppiä.

1. Nelikulmainen solmu

Nelikulmainen solmu on yksi yksinkertaisimmista ja intuitiivisimmista solmuista, joita tee-se-itse-käyttäjä voi solmia. Se on vain kahden kierteen yhdistelmä, joista kumpikin lukitsee toisensa paikalleen. Se on ihanteellinen kahden köydenpätkän sitomiseen yhteen yhdeksi pitkäksi köydeksi, sillä kaksi kierrettä luovat melkoisen kitkan kummankin pituuden välille, kun painoa käytetään.

Neliösolmuja käytetään myös kahden tai useamman esineen sitomiseen yhteen. Köyden ensimmäinen kierre puristaa esineitä, kun taas toinen kierre luo tiukan ankkurin ensimmäisen kierteen päälle ja lukitsee kaiken paikalleen. Sitä voidaan käyttää polttopuiden, puutavaran tai oksien nippujen sitomiseen yhteen kantamisen helpottamiseksi.

2. Kynsinauhakytkin.

Kynsisolmu on erittäin hyödyllinen solmu, joka on hyvä osata hätätilanteessa, sillä sitä voidaan käyttää tavaroiden kiinnittämiseen paikoilleen kuorma-auton lavalle, aidan pylvääseen tai puuhun. Pohjimmiltaan se koostuu kolmesta köyden kietomisesta esineen ympärille, ja yksi kietomisista luo paljon kitkaa, joka pitää köyden paikallaan. Vaikka köysi voi liukua, ylimääräinen ylimenosolmu pitää sen yleensä paikallaan niin kauan kuin köydessä on jännitystä.

Käytännöllisimmillään köysi voi olla nopea tapa kiinnittää retkeilyteltat, terassikalusteet ja muut esineet, jotka voivat lentää pois tuulessa.

3. Bowline

Toisinaan askartelijat tarvitsevat keinon sitoa köyden päähän kiinteä silmukka, joka ei voi löystyä, kutistua tai laajentua. Keulaköysisolmulla luodaan tällainen silmukka, ja se voi toimia käden tai jalan pitimenä. Se voi myös toimia löysänä kiinnityssilmukkana maahan upotetun tolpan tai paalun ympärillä, esimerkiksi karvaisen ystävän sidontalenkkiä varten.

Tätä solmua opetetaan tunnetuimmin kuvaamalla jänistä, joka tulee ulos kolosta, juoksee puun ympäri ja palaa sitten takaisin koloonsa. Tuloksena on silmukka, joka ei luista, mutta siitä ei ole mitään hyötyä kahden köydenpätkän kiinnittämisessä toisiinsa.

4. Arkin taivutus

Kun kaksi halkaisijaltaan eripituista köyttä sidotaan yhteen, perinteiset solmut eivät toimi hyvin. Paksumpi köysi voi harvoin luoda pienempään köyteen tarpeeksi kitkaa pitääkseen sen paikallaan. Näissä tapauksissa klassista arkkisolmua ei yksinkertaisesti voi korvata. Ohuempi köysi kiinnittyy paksumman köyden päälle ja luo vahvan liitoksen.

Sheet bend -solmua voidaan käyttää myös muihin materiaaleihin, kuten pressuun, jossa ei ole läpivientiä, ja veneiden purjeisiin (joista solmun nimi on peräisin). Ota vain kourallinen materiaalia ja solmi sen ympärille arkin mutka. Kun solmu viimeistellään ylimenosolmulla, se ei pääse liukumaan.

5. Kaksi puolikasta solmua

Kahden puolikkaan solmun tekeminen on hyvä tapa kiinnittää köysi tolppaan tai puuhun. Se on helppo ja nopea solmia, mutta se on myös säädettävissä köyden kireyden lisäämiseksi tai höllentämiseksi. Sitä voidaan käyttää myös pressun tai ison esineen kiinnittämiseen kuorma-auton lavalla, jos solmun loppupäätä käytetään ankkurin luomiseen köyteen.

Kaksi puolikasta solmua ovat ehkä parhaita solmuja esineiden kuljettamiseen, koska esineen paino kiristää solmua. Solmun vetäminen löysää sitä.

6. Kiristetty siimakoukku

Kireän siiman solmu palvelee monia samoja tarkoituksia kuin kaksi puolikasta solmua, mutta koska siimassa on enemmän kitkaa, se luo vielä paremman jännityksen ja liukuu paljon epätodennäköisemmin. Tämä solmu on paras valinta teltan kiinnitysköysien solmimiseksi tai missä tahansa tilanteessa, jossa köysi on kiinnitettävä johonkin jännitteiseen kohteeseen, kuten kuorma-auton sänkyyn tai maastoauton katolle.

Kireän köyden solmua voidaan käyttää myös esineiden kiinnittämiseen toisiinsa. Liian suurella painolla ja kiristämisellä voi itse asiassa olla vaikeaa irrottaa köyttä jälkikäteen.

7. Kalastajan solmu

Jos kalastus ei ole elinkeino tai harrastus, kalastajan solmulle ei ole monia käyttötarkoituksia. Mutta jos paljon aikaa kuluu ison kalan jahtaamiseen, sille ei ole korvaajaa. Kalastajan solmu perustuu siihen, että luodaan paljon ja paljon kitkaa kiertämällä siiman työpää useita kertoja seisovan pään ympärille.

Kalastussiiman liukkaan luonteen vuoksi tämä solmu kiristyy hyvin liukumatta. Perinteisellä köydellä se voisi aiheuttaa liikaa kitkaa kiristymiseen. Tämä on yksi ainoista solmuista, jotka toimivat kalastussiiman kanssa. Muunneltua arkin mutkaa käytetään perhokalastuksessa.

8. Vesisolmu

Kahden vyön, nauhan tai muun litteän materiaalin sitominen yhteen voi olla haastavaa, sillä perinteiset solmut kiristyvät harvoin tarpeeksi tiukasti, jotta niistä saadaan varma ote. Hihnalla on myös taipumus niputtautua, mikä aiheuttaa epätasaista kitkaa. Onneksi tähän on olemassa ratkaisu vesisolmun muodossa. Se on erinomainen valinta, kun haluat pidentää raksahihnan tai muiden hihnamateriaalien ulottuvuutta.

Vesisolmu on tehokas tapa kiinnittää kaksi pituutta hihnaa toisiinsa, jolloin syntyy yksi pitkä pituus. Pohjimmiltaan se on kaksi toisiinsa kietoutuvaa ylikätistä solmua. Oikein puettuna tämä solmu jakaa kitkan kaikille pinnoille ja tarjoaa turvallisen pidon.

9. Rullaava koukku

Tehokkaita tapoja lisätä köyttä jo olemassa olevaan köyteen on vain rajallinen määrä. Tehokkain menetelmä on rullaava koukku. Kuten kireän köyden kiinnityksessä, myös rullattavassa kiinnityksessä kiedotaan seisova pää runsaalla kitkalla. Kun työskentelypää viimeistellään ylimenosolmulla, se lukittuu paikalleen. Rullaavaa vetokoukkua käytetään purjehduksessa ja vetokalastuksessa, ja koiravaljakkokelkan kuljettajat ovat turvautuneet rullaavaan vetokoukkuun lisättäessä koiria kelkkalinjaan. Sitä voidaan käyttää myös ohuemman köyden kiinnittämiseen paksumpaan köyteen.

10. Prusik-solmu

Prusik-solmu on kalliokiipeilijöiden ja puunleikkaajien suosikki, sillä se on hyödyllinen solmu kiipeilyn aikana kiinteää köyttä noustessa tai laskeuduttaessa. Kun solmua painetaan, se kiristää köyden, mutta sitä voidaan myös manipuloida käsin "jarrun" luomiseksi laskeutumisen aikana. Ilman solmun painamista se liukuu pääköyttä pitkin suhteellisen helposti. On tärkeää varmistaa, ettei solmu ole liian pieni, sillä se voi tehdä siitä liian tiukan ja vaikeasti liikuteltavissa olevan. Jos se on liian löysä, kitka ja pito eivät riitä.