10 Erilaista koiperhosta, jotka jokaisen kodinomistajan tulisi tuntea…

10 Erilaista koiperhosta, jotka jokaisen kodinomistajan tulisi tuntea...

Koit ovat eräänlainen mysteeri. Toisin kuin perhoset, perhoset, ovat yöeläimiä. Tavallisesti törmäämme niihin vain silloin, kun ne päättävät torkkua päivän autotallin seinällä tai kun niiden toukat pureskelevat suosikkipuseron. Mikä koiperhosia sitten vaivaa?

Lukuun ottamatta harvinaisia haitallisia vieraslajeja, monet erilaiset perhoslajit hyödyttävät ihmisiä ja luontoa ylivoimaisesti. Jotkut niistä tarjoavat pölytyspalveluja yöllä, kun mehiläisten ja perhosten päivävuoro lepää. Niillä on myös mittaamaton rooli ravinteiden siirtämisessä ravintoketjussa ylöspäin. Lähes kaikki yöperhoset ovat olennainen ravinnonlähde hyönteisille, nisäkkäille ja laululinnuille. Jos haluat oppia lisää näistä hämmästyttävistä olennoista, seuraavassa esiteltävät tiedot ovat hyvä paikka aloittaa.

1. Kolibrin kirkassinisiipinen koiperhonen

Pölyttäjien suosikki, kolibrin kirkassiipinen koiperhonen on epätavallinen koiperhonen, sillä se on aktiivinen päiväsaikaan. Ensi silmäyksellä se näyttää pieneltä kolibrilta, tai jotkut saattavat sekoittaa sen kolibriin. Harvoin näitä ainutlaatuisia sulkasääskiperhoslajeja sekoitetaan muihin lajeihin. Niillä on raskas, pörröinen vartalo ja pitkät, kirkkaat etusiivet, jotka on reunustettu mustalla tai ruskealla. Uroksilla on levenevä vatsa, joka antaa niille leijuvan kolibrin vaikutelman.

Kolibriperhosia voi tavata metsänreunoilla, avoimilla niityillä ja esikaupunkien puutarhoissa. Ne upottavat pitkät koukistajansa kukkiin saadakseen mettä. Niiden toukka, vihreä "torvimato", syö ja munii isäntäkasveihin, kuten viburnumiin, kuusamaahan, orapihlajaan, kirsikkaan ja luumuun. Ne viettävät talven kotelossa, joka on piilossa pudonneissa lehdissä isäntäkasvien alla.

Tärkeimmät ominaisuudet: Etsi kolibriperhosia, jotka ruokailevat kukkivien kasvien mettä päivällä. Niillä on sumea oliivinmusta tai kellanmusta vartalo ja nopeasti liikkuvat, lähes näkymättömät siivet, joista kuuluu humiseva ääni.

2. Syksyn verkkomato

Syysverkkomadot ovat aikuisina melko huomaamattomia valkoisia hyönteisiä. Mutta niiden toukat, jotka ovat suojasilkki-verkkoon koteloituneita, pystyvät tuhoamaan puut ja pensaat kokonaan. Syksyn ensimmäinen verkkomatojen aalto alkaa kehrätä laajoja verkkojaan yli 200 puulajin oksankärjissä alkukesästä. Koska ne kykenevät tuottamaan kaksi tai kolme sukupolvea vuodessa, niistä tulee syksyyn mennessä hyvin runsaita ja tuhoisia. Nämä tuholaiset ovat kuitenkin kehittyneet yhdessä Pohjois-Amerikan metsien kanssa, jotka useimmiten toipuvat tuhoista seuraavana vuonna.

Niiden samankaltaisten verkkoja kehräävien ja lehtiä syövien tapojen vuoksi syysverkkomatoja sekoitetaan joskus itäisiin telttamatoihin. Itäinen telttamato näyttää kuitenkin täysin erilaiselta sekä toukka- että aikuisvaiheessa. Lisäksi telttatoukan ruokavalio on rajoitetumpi, ja se pysyttelee enimmäkseen haaroissa eikä niinkään oksien kärjissä.

Tärkeimmät ominaisuudet: Syysverkkoperhoset ovat yöeläimiä, enimmäkseen valkoisia, ja niiden vartalossa on oransseja merkkejä, ja niiden siipiväli on noin 1,5 tuumaa. Toukkien väritys vaihtelee huomattavasti vaalean kellertävästä tummanharmaaseen, kyljissä on kermanvärisiä raitoja, joissa on pareittain keltaisia täpliä, sekä pitkiä ja lyhyitä valkoisia harjaksia.

3. Cecropia-perhonen

Mahdollisesti mantereen harvinaisin perhonen, cecropia-perhonen on Pohjois-Amerikan suurin, sillä sen siipiväli on jopa 7 tuumaa. Tätä yöeläinlajia tavataan Kanadan ja Yhdysvaltojen Kalliovuorten itäpuolella sijaitsevissa lehtipuumetsissä. Kuten monet muutkin yöperhoset, cecropia-perhoset eivät syö aikuisina, vaan ne vain nousevat kotelostaan alkukesällä, parittelevat ja kuolevat kahden tai kolmen viikon kuluessa.

Cecropia kuuluu Saturniidae-heimoon, johon kuuluu noin 1 500 jättiläisperhoslajia. Aikuiset naaraat valitsevat munintapaikakseen useita sopivia isäntäpuulajeja, kuten saarni, koivu, pensasmustikka, leppä, jalava, vaahtera, poppeli, kirsikka, luumu, paju, omena ja monet muut. Kuoriuduttuaan munasta ja syötyään koko kesän isäntäpuunsa lehdillä tämän jättiläissilkkiperhosen vihreä toukka kehrää sitkeän, ruskean silkkikotelon ja talvehtii sitten nukkeena isäntäpuunsa oksaan kiinnittyneenä. Cecropioilla on vain yksi poikanen vuodessa.

Tärkeimmät ominaisuudet: Cecropia-perhosten siipiväli on 5-7 tuumaa. Niiden vartalo on karvainen ja punainen, ja siinä on valkoisia raitoja. Siivet ovat punaruskeat, vaaleanruskealla reunustetut, ja niiden yläpäässä on puolikuun muotoisia valkoisia merkkejä ja silmäpisteitä. Toukka on sinivihreä, ja siinä on kaksi riviä punaisia, keltaisia ja sinisiä kyhmyjä.

4. Ruskea kotilokki

Jos olet joskus törmännyt kaapissasi pieniin, ruskehtaviin kotilotyyppeihin, ne ovat todennäköisesti ruskeita kotiloita. Aikuiset eivät ole vaarallisia, vaan lähinnä vain ärsyttäviä. Niitä houkuttelevat kosteissa paikoissa olevat kuivat orgaaniset roskat, kuten pöly vessan takana tai murut ruokakomeron lattialla. Niiden jälkeläiset pureskelevat kankaita ja paperia sekä hiilihydraattipitoisia kuivatuotteita, kuten riisiä, kaurapuuroa ja pastaa.

Paras tapa torjua ruskeita kotiloita on perusteellinen siivous, jota seuraa seuranta. Käytä etikka- ja vesiliuosta puhdistaaksesi alueet, joissa olet nähnyt munia tai toukkia. Pakasta vaatteet ja muut esineet, joissa on merkkejä koivaurioista. Pidä lattiat, pohjalevyt ja matot puhtaina ja pölyttöminä. Lisää vaatekaappeihin setriöljypusseja, jotka estävät koiperhosten leviämisen. Tarkkaile ongelma-alueita siivouksen jälkeen tahmeilla ansoilla.

Tärkeimmät ominaisuudet: Ruskeat kotilot ovat keskimäärin 0,25-0,5 tuumaa pitkiä, ja niiden siipiväli on 0,5-0,75 tuumaa. Ne ovat tavallisesti pronssinruskeita, ja etusiivissä on tummia täpliä. Toukat ovat noin 0,25 tuuman pituisia, luonnonvalkoisia ja niillä on ruskea pää.

5. Io-koi

Io-koi on koko itäisessä Pohjois-Amerikassa tavattava fantastinen koi, joka tunnetaan takasiipiensä suurista "silmämerkinnöistä". Tämä Saturniidae-heimon jäsen, enimmäkseen yöeläimiin kuuluvia suurikokoisia yöperhoslajeja, elää metsissä, pusikoituneilla alueilla ja esikaupunkien pihoilla. Kuten cecropia, io-koin aikuiset eivät syö. Kotelostaan noustuaan ne parittelevat, munivat ja kuolevat.

Io-koiperhonen tarvitsee isäntäkasveikseen hakkuunmarjaa, pajua, mesquitea, redbudia, herukkaa, karhunvatukkaa tai päärynää. Aikuiset naaraat munivat munansa rykelmiin isäntäkasvin varsiin tai lehtiin. Kun pikkuruiset toukat kuoriutuvat, ne syövät lehtiä ensin ryhmissä tai "junissa" ja sitten yksitellen, kun ne ovat suurempia. Ne kehräävät paperimaisia koteloita, joissa ne nukkuvat aikuisiksi puun alla oleviin lehtiin, hiesuun tai multaan. Pohjoisessa niillä on yksi pesue, kun taas etelässä voi olla jopa kolme pesuetta lopputalvesta alkusyksyyn.

Tärkeimmät ominaisuudet: Aikuiset io-kotilot ovat kooltaan 2-3 tuumaa. Etusiivet ovat joko keltaiset tai purppuranruskeat, ja niissä on tummempia kaistaleita. Kun keltaiset takasiivet paljastuvat, näet kaksi suurta sinimustaa silmämerkkiä, joiden keskellä on valkoisia viivoja.

6. Polyphemus Moth

Polyphemus-koi on saanut nimensä kreikkalaisessa mytologiassa esiintyvän samannimisen jättiläiskykloopin mukaan. Kykloopilla on yksi suuri silmä keskellä otsaansa, kun taas perhosella on kaksi suurta silmäpistettä takasiipiensä keskellä. Polyphemus-koi on levinnyt laajalti Etelä-Kanadasta Meksikoon, mukaan lukien kaikki 48 alemman osavaltion alueet Arizonaa ja Nevadaa lukuun ottamatta.

Monet isot yöperhoset, kuten Polyphemus-yökkönen, eivät syö aikuisena. Tämä laji munii mieluiten tammi-, paju-, vaahtera- tai koivupuihin. Kuoriuduttuaan toukat viettävät yksinäisen elämänsä syömällä, alkaen omasta munankuorestaan. Vanhemmat Polyphemus-toukat syövät kokonaisia lehtiä ennen kuin ne leikkaavat lehden terälehden tyvestä niin, että se putoaa maahan, jolloin petoeläimiltä jäävät piiloon todisteet niiden syömisestä.

Tärkeimmät ominaisuudet: Aikuisen siipien kärkiväli on 4-6 tuumaa. Siipien yläpinta on punertavasta kellertävän ruskeaan vaihteleva, yleensä vaaleammat etusiipien reunukset ja vaaleanpunainen tai mustan ja vaaleanpunaisen värinen submarginaaliviiva. Takasiivissä on kirkkaat soikeat silmäpisteet, jotka on kehystetty keltaisella, sinisellä ja mustalla. Nuorilla toukilla on seepraa muistuttava mustavalkoinen kuvio, joka muuttuu iän myötä lähes tasaisen vihreäksi.

7. Kaksoistäpläinen sulkasääskiperhonen (Twin-Spotted Sphinx Moth)

Kaksoistäpläinen sulkakoi on yleinen yöaktiivinen laji, jota kuistin ja maiseman valot houkuttelevat. Se elää metsä- ja harjualueilla sekä kosteassa maastossa järvien ja jokien ympärillä, ja sitä tavataan myös puustoisilla esikaupunkialueilla. Sen levinneisyysalue ulottuu Nova Scotiasta Pohjois-Floridaan, länteen Suurten järvien alueelle, Manitobaan ja läntiseen Dakotaan sekä Coloradon Kalliovuorille, Arizonaan ja Tyynenmeren luoteisosaan.

Kaksitahrainen sulkasääski tarvitsee poikasilleen isäntäkasveja, kuten omenaa, kirsikkaa, luumua, saarni, jalavaa, poppelia, koivua ja pajua. Toukalla on haukkakoi-heimolle tyypillinen vihreä "sarvimato"-runkotyyppi.

Tärkeimmät ominaisuudet: Kaksoistäpläinen sphinx-koi on 1,75-3,25 tuuman siipiväleillään yksi isommista hawkmoth-koista. Uroksen etusiipien yläpuoli on harmaa, ja siinä on mustia ja valkoisia merkkejä, kun taas naaraat ovat kellanruskeita, ja niissä on tummanruskeita ja valkoisia merkkejä. Urosten ja naaraiden takasiivet ovat punaiset, ja niissä on vaaleankeltaiset reunat ja sininen silmäpilkku.

8. Vaatekoi

Tavallinen vaatekoi eli verkkovaatekoi on yksi useista kotitalouskoita, joiden tiedetään kohdistuvan kankaisiin. Niiden matomaiset toukat syövät ainoastaan keratiinia sisältäviä eläinkuituja, kuten villaa, turkista, silkkiä, höyheniä, huopaa ja nahkaa. Satunnaisesti puuvilla tai synteettiset materiaalit voivat vahingoittua, jos ne ovat voimakkaasti tahriintuneet tai sekoittuneet eläinperäisten kuitujen kanssa. Vaatekoi saattaa jäädä huomaamatta, koska ne suosivat pimeitä, häiriöttömiä paikkoja, kuten komeroita ja ullakoita. Ne kuitenkin munivat 40 tai useampia munia kerrallaan, ja kuoriutuneet toukat voivat nopeasti aiheuttaa vakavia vahinkoja.

Vaatekoi-toukat ovat kermanvalkoisia ja enintään 0,5 tuuman pituisia. Ne kehräävät putkia tai verkkomassoja suojaksi liikkuessaan ja ruokaillessaan. Ne jättävät jälkeensä kuluneita vaatekappaleita, verkkolaikkuja ja pieniä ulostekertymiä. Kun tartunta havaitaan, tarkasta kaikki epäilyttävät vaatteet ja paikat perusteellisesti. Pese, kuivapesu tai hävitä saastuneet kankaat ja puhdista koko tila perusteellisesti. Käytä tarvittaessa hyönteismyrkkyä pitkälle edenneen tartunnan torjumiseksi.

Tärkeimmät ominaisuudet: Nämä koiperhoset jäävät yleensä huomaamatta tai huomaamatta. Ne ovat pieniä, ruskehtavan värisiä koiperhosia, jotka inhoavat valoa. Tarkkaile kuluneita kohtia, erityisesti varastoitujen vaatteiden taitoksissa. Niissä voi olla verkkoja tai valkoisia toukkia.

9. Isabella-tiikerikoi

Nimi Isabella-tiikerikoi saattaa kuulostaa heikosti tutulta tai sitten ei. Useimmille amerikkalaisille villakarhun tai villamaton toukka oli lapsuuden suosikki. Jos olet koskaan miettinyt, mitä tuosta mustanruskeasta pörröisestä toukasta tulisi, nyt tiedät. Vanhan tarinan mukaan ruskean nauhan pituus ennusti tulevan talven ankaruutta. Ruskea nauha pitenee iän myötä, joten on mahdollista, että aikainen talvi pakottaa nuoremman (lyhyemmän nauhan omaavan) toukan talvehtimaan aikaisemmin.

Isabella-tiikeriperhonen munii monenlaisiin isäntäkasveihin, kuten ruohoihin, astereihin, koivuihin, apiloihin, maissiin, jalaviin, vaahteroihin, maitohorsmaan ja auringonkukkiin. Suurimmalla osalla sen levinneisyysalueesta syntyy joka kausi kaksi pesintää, joista jälkimmäinen nukkuu talven yli.

Tärkeimmät ominaisuudet: Aikuisen Isabella-tiikeriperhosen siipien läpimitta on 1,75-2,5 tuumaa. Urokset ovat väriltään enimmäkseen oranssinkeltaisesta kellanruskeaan, kun taas naaraiden takasiipien väri on enemmän vaaleanpunaisen oranssin värinen.

10. Luna Moth

Pohjois-Amerikan kauneimpana ja yhtenä suurimmista koiperhosista pidettyä luna-koiperhosta ei voi erehtyä. Se on myös hieman salaperäinen. Vaikka luna-perhonen ei ole uhanalainen, se on harvinainen löytö, koska sen aikuisen elinikä on lyhyt, vain hieman yli viikko. Muiden jättiläissilkkiperhosten tapaan tämä yöeläinjättiläinen ei syö eikä juo aikuisena. Sen sijaan se viettää viimeiset yönsä lajin tulevaisuuden turvaamiseksi.

Luna-koiperhoset elävät alueella Nova Scotiasta Saskatchewaniin ja Pohjois-Dakotan itäosaan, etelään Floridaan ja Persianlahden rannikolta Teksasin itäosaan. Jos haluat houkutella luna-koiria pihallesi, istuta yksi tai useampi isäntäkasvi: valkoinen koivu, amerikanpersimmon, sweet gum, hickory, saksanpähkinä tai sumakki. Äläkä haravoi pudonneita lehtiä, sillä ne koteloituvat sinne nukkumaan.

Tärkeimmät ominaisuudet: Luna-perhosten siipiväli on 3-4,5 tuumaa. Niiden siivet ovat limenvihreät, ja kaikissa neljässä siivessä on kirkkaat silmäpisteet. Siipien ulkoreunat ovat syvän vaaleanpunaiset eteläisellä kevätmunalla, mutta keltaiset eteläisellä kesämunalla (-munilla) ja pohjoisella munalla. Takasiivissä on pitkät, kaarevat pyrstöt. Niiden runko on valkoinen, ja sen toukat ovat limenvihreitä.