10 Erilaista aitamateriaalia, jotka kaikkien kodinomistajien tulisi tuntea.

10 Erilaista aitamateriaalia, jotka kaikkien kodinomistajien tulisi tuntea.

Siirtomaa-aikakauden siksakmaisista pylväs- ja kaideaidoista nykypäivän hienostuneisiin muovailtuihin vinyylimalleihin, aidat ovat kodinomistajien suosimia keinoja varmistaa yksityisyys ja pelotella ei-toivottuja vierailijoita. Olipa tavoitteena sitten pitää lemmikkisi turvallisesti pihallasi tai pitää naapuruston lapset poissa uima-altaaltasi, aitamateriaaleja löytyy lähes kaikentyyppisille ja -muotoisille kiinteistöille.

Ennen kuin lastaat puutavaraliikkeessä kuorma-autoosi aitatarvikkeita, ota muutama minuutti aikaa ja soita paikalliseen kaavoitustoimistoon selvittääksesi, mitä toimenpiteitä sinun on mahdollisesti toteutettava, ennen kuin pystytät rajauksen pihasi ympärille. Jos aita tulee kiinteistön rajalle, sinun on ehkä tehtävä tontin kartoitus. Jos kuulut asukasyhdistykseen tai asut rakennuskohteessa, johon sovelletaan aitaehtoja, voit joutua käyttämään vain tiettyjä materiaaleja ja aidan korkeutta voidaan rajoittaa. Kun olet saanut vihreää valoa, seuraava vaihe on oikean aidan valitseminen kiinteistöllesi. Tutustu seuraavaksi suosituimpiin aitamateriaalityyppeihin sekä niiden etuihin ja haittoihin.

1. Cedar

Seetri, joka on ehkä kaikkein halutuin takapihan yksityisyyden suoja-aidan materiaali, on tunnettu pitkäikäisestä hyvännäköisyydestään – tiivis rakenne, vähemmän oksia ja haluttu punainen sävy – ja siitä, että se ei todennäköisesti koskaan vääntyile tai kutistu. Vaikka setri kestää luonnostaan lahoamista ja hyönteisiä, se ei ole yhtä vastustuskykyinen maaperälle kuin käsitelty puu, ja se todennäköisesti lahoaa useiden vuosien kuluttua.

Jos harkitset setripuisen yksityisaidan rakentamista, on hyvä idea joko kiinnittää aidan pylväät betonialustaan (jolloin puu pysyy poissa maaperästä) tai kiinnittää setripuiset pylväät käsitellyn puun aidan pylväisiin. Asennus on melko DIY-ystävällinen, ja voit muokata lankkuja erilaisen ulkonäön luomiseksi, mukaan lukien satulalankut ja ristikkopääty.

Huoltovinkki: Cedar vanhenee luonnostaan hopeanharmaaksi, ja tästä materiaalista valmistettu aita vaatii kunnossapitoa, mukaan lukien lankkujen vaihtaminen ajoittain. Pitkäkestoisen värin ja suojan saat aikaan levittämällä ulkoaidoille läpäisevää puuntiivistettä heti asennuksen jälkeen ja sen jälkeen vuosittain.

Paras: Puun ystäville, jotka haluavat joustavuutta sekä tyylin että aidan viimeistelyn suhteen – ja niille, joilla on terve budjetti.

2. Vinyyli

Vinyyliaidat ovat olleet käytössä jo muutaman vuosikymmenen ajan, mutta ne ovat silti suhteellisen uusi tulokas. Alkuaikojen vinyyliaidoilla oli taipumus kellastua, roikkua tai haurastua parin vuoden kuluttua, mutta nykyään aitavalmistajat tuovat markkinoille kestäviä vinyylituotteita eri korkuisina ja tyylisinä.

Laadun osalta paksuudella on merkitystä; paksumpi, "neitseellinen" vinyyli näyttää parhaalta pisimpään (joillakin vinyyliaidoilla on jopa elinikäinen takuu). Harkitse ammattilaisen palkkaamista tämäntyyppisen aidan asentamiseen, koska vinyyliaidan asennuksen on oltava tarkkaa. Jos aita on hieman epätasainen tai hieman vinossa, huomaat sen.

Huoltovinkki: Kun vinyyliaita on asennettu, se on käytännössä huoltovapaa. Aina silloin tällöin voit halutessasi käyttää mietoa pesuainetta kertyvän lian poistamiseen, jonka voit huuhdella pois puutarhaletkulla. Sitkeät home- ja hometahrat häviävät yleensä valkaisuaine- ja vesiliuoksella käsittelyn jälkeen.

Paras: Nopea ulkonäkö ja niille, joilla on suuret pihat ja jotka haluavat rohkean, puhtaan ilmeen.

3. Komposiitti

Muovipolymeereihin yhdistetyistä puukuiduista valmistetut komposiittiaidat antavat puun näköisen ulkonäön, mutta ne eivät hajoa hyönteisten ja lahon vaikutuksesta. Tämä tyylin ja aineen yhdistelmä maksaa hieman enemmän kuin vinyyli tai setri, sekä materiaalien että asennuksen osalta.

Kuten vinyyliaita, myös komposiittiaita vaatii ammattilaisten tarkkaa asennusta. Koska materiaalin laatu vaihtelee valmistajasta toiseen, on tärkeää tehdä huolellinen tutkimus ja ostaa komposiittiaidan osat hyvämaineiselta jälleenmyyjältä.

Huoltovinkki: Ammattimaisen asennuksen jälkeen komposiittiaita vaatii vain satunnaisen huuhtelun vedellä, jotta se pysyy puhtaana.

Parhaiten soveltuu: Niille, jotka haluavat puun ulkonäön ilman puun vaatimaa huoltoa.

4. Punapuu ja teak

Maksat punapuu- tai tiikkiaidasta paljon, mutta mikään ei vedä vertoja näistä materiaaleista valmistetun puuaidan luonnolliselle pehmeydelle ja kiiltävyydelle. Koska ne ovat kalliita, punapuu- ja tiikkiaitoja käytetään yleensä pieniin aitauksiin, kuten kylpylöiden tai uima-altaiden ympärille. Kuten setri, myös punapuu ja teak kestävät luonnostaan hyönteisiä, lahoamista, kutistumista ja vääntymistä elementtien vaikutuksesta.

Kunnossapitovinkki: Sekä punapuu että tiikki vaativat alkuperäisen värinsä säilyttämiseksi tunkeutuvaa tiivistysainetta tai öljyä kerran tai kaksi kertaa vuodessa. Kevyt hionta ennen levittämistä poistaa pinnan sään aiheuttamat pintakäsittelyt.

Parhaiten soveltuu: Puun ystäville, joilla on suuri budjetti ja/tai pienempi aidattava alue ja jotka eivät välitä värjäyksestä ja tiivistämisestä muutaman vuoden välein.

5. Metalli

Metalliaitojen vaihtoehdot vaihtelevat klassisesta nykyaikaiseen, ja voit löytää sellaisen, joka sopii lähes mihin tahansa kodin ulkokuoreen. Takorautaiset aidat ovat selvinneet vuosisatojen tyylimuutoksista, ja hyvästä syystä: Niillä ei ole vain klassinen ulkonäkö, vaan ne ovat myös erittäin kestäviä.

Harkitse erikoistuneen aitaurakoitsijan palkkaamista, jos haluat sisällyttää kiinteistöösi takorauta-aidan, sillä nämä aidat tehdään yleensä räätälöidysti kiinteistölle sopiviksi ja niihin saattaa sisältyä jopa monimutkaista muotoilua. Uudemmat metalliaitavaihtoehdot, kuten valurauta, alumiini ja teräs, yhdistävät takorauta-aidan lujuuden ja helpomman paneeliasennuksen. Jotkut kodinomistajat valitsevat aidan, jossa on sekä puu- että metallielementtejä.

Huoltovinkki: Takorauta- ja jotkut teräsaidat on käsiteltävä siveltimellä tai ruiskutettavalla ruosteenestomaalilla, kun niissä alkaa näkyä korroosion merkkejä.

Parhaiten sopii: Talonomistajille, joilla on terve budjetti ja jotka haluavat aidan, joka kestää ikuisesti ja jonka ylläpito on vähäistä.

6. Käsitelty puu

Painekyllästetyt ja kemiallisesti käsitellyt puupylväät tai setrityyliset lankut ovat suosittuja valintoja koko ulkorakenteisiin: huvimajoihin, terasseihin, pergoloihin ja muuhun. Takapihan aidaksi koottuna ne tarjoavat yksityisyyttä kohtuullisin kustannuksin. Vaikka tämä edullinen aitatyyppi on hyvä valinta aidan pylväisiin (käsitelty puu kestää sekä hyönteisiä että kosteutta), käsitellystä puusta valmistetuilla pylväillä on taipumus vääntyä tai vääntyä, joskus jo kuukauden kuluttua asennuksesta.

Jos olet päättänyt käyttää käsitellystä puusta valmistettuja lankkuja uudessa aidassasi, sinulla on parhaat mahdollisuudet päästä vääntymättömään lopputulokseen, jos poimit lankut yksitellen paikalliselta puutavaraliikkeeltä sen sijaan, että ne toimitettaisiin irtotavarana. Etsi suorimmat lankut ja jätä väliin kaikki "vihreät" tai kosteat lankut, jotka saattavat tarkoittaa, että ne on hiljattain toimitettu valmistajalta ja että ne todennäköisesti liikkuvat kuivuttuaan.

Huoltovinkki: Sinetöi tai maalaa käsitelty puu paremman ulkonäön saamiseksi ja vaihda vääntyneet lankut tarpeen mukaan.

Sopii parhaiten: Käsitelty puu on edullinen tapa muokata aidan tai pihan sisäänkäynnin ulkonäköä, koska lankkujen muotoa ja kokoa voidaan muokata ja väriä voidaan muuttaa maalilla tai värillä.

7. Muuraus

Betonista, stukkosta, tiilestä, harkosta ja kivestä valmistetut aidat antavat kodillesi komean ja kuninkaallisen tunnelman, mutta niillä on hintansa: Nämä materiaalit ovat kaikki hyvin kalliita ja vaativat ammattimaisen asennuksen. Koska muuratut aidat ovat niin painavia, ne tarvitsevat myös rakenteellisen perustuksen, joka valetaan pakkasrajan alapuolelle (syvyys, johon asti maaperän pohjaveden odotetaan jäätyvän talvella).

Ei ole epätavallista, että kodinomistajat rakentavat aidan, joka on yhdistelmä muurattua aitaa ja toisenlaista aitamateriaalia, kuten takorautaa tai puuta, sekä muotoiluun että budjettiin liittyvistä syistä. Harkko ja valettu betoni vaativat teräsvahvistusta; tiiliaidoissa on usein betoni- tai harkkoaidan sisäosa, jossa on tiiliverhous vain ulkopinnalla.

Huoltovinkki: Ajan myötä kivi- ja tiiliaitojen laastisaumat voivat löystyä, ja ne on voideltava uudelleen.

Parhaiten soveltuu: Pysyvä kiinteistön rajaaminen ja hienostunut ulkonäkö. Muuraus sopii erinomaisesti vilkkaasti liikennöityjen teiden varrella sijaitseviin kiinteistöihin, joissa melu on ongelma.

8. Ketjulinkki

Vaikka niiden avoimet lenkit eivät varmasti tee paljon yksityisyyden hyväksi, ketjuverkkoaidat tarjoavat riittävää turvallisuutta lemmikkieläimille ja lapsille kilpailukykyisen edullisesti. Materiaalit kuuluvat edullisimpiin saatavilla oleviin aitavaihtoehtoihin, minkä vuoksi ketjulenkkiaidat ovat yleinen aita suurten maaseutukiinteistöjen pihoilla, joissa tarvittavan aidan määrä tekee muista vaihtoehdoista kustannuksiltaan kohtuuttomia. Taloudellisten materiaalien lisäksi ketjuverkkoaidat voidaan asentaa myös itse, jolloin pylväiden asettaminen, yläkiskon asentaminen ja sitten linkitetyn verkon ulottaminen kiskojen ja pylväiden väliin säästää kodinomistajilta lisää rahaa.

Huoltovinkki: Ketjutanko voi syöpyä, erityisesti liitoskohdissa, joissa verkkolenkit kohtaavat, mutta sitä on vaikea estää. Jos haluat paremman ulkonäön ja pidemmän käyttöiän, harkitse päivitystä vinyylipinnoitettuun ketjulenkkiin.

Parhaiten soveltuu: Suuret omakotitilat, liikekiinteistöt ja maaseutualueet, jotka vaativat laajaa lineaarisen jalan kattavuutta ja joissa reunakivet eivät ole etusijalla.

9. Piikkilanka

Tämäntyyppinen aita on puhtaasti toiminnallinen, ja se on yleensä rakennettu pitämään karja sisällä ja luonnonvaraiset pedot ulkona. Sen vakiomuotoilu on yksinkertainen ja riittävän edullinen kiinteistönomistajille, jotka haluavat aidata suuremman alueen: Viisi piikkilanka-aitaa on pingotettu metallisten T-pylväiden väliin kiinteistön ympärille, ja kulmiin on asennettu järeämmät puu- tai teräspylväät, jotka tukevat pingotetun langan jännitystä.

Ennen kuin asennat piikkilanka-aidan, muista, että piikkilanka-aita on rajoitettu maaseutukäyttöön ja kielletty useimmissa asuinyhteisöissä.

Huoltovinkki: Piikkilanka-aidan säikeet on aika ajoin venytettävä uudelleen. Niillä on taipumus notkahtaa, jos karja nojaa niihin.

Parhaiten soveltuu: Maaseutukiinteistöt, joilla eläinten pitäminen on ensisijaisen tärkeää ja joilla ei ole merkitystä ulkonäköön liittyvillä tekijöillä.

10. Kudottu lanka

Vähän huoltoa vaativa, edullinen ja tehokas keino estää villieläimiä pääsemästä helposti kiinteistölle, kudottu lanka on edullinen aitausvaihtoehto. Joskus sitä kutsutaan peltoaidaksi, kudottu lankaverkko on ihanteellinen täydennys avoimelle aidalle, kuten kolmikaiteiselle tai halkaistulle aidalle, kiinteistöillä, joilla on rajoitettava kulkua. Se on myös hyvä valinta lemmikkieläinten omistajille, jotka eivät halua eläinten pääsevän ulos, ja uima-altaan omistajille, jotka eivät halua ihmisten pääsevän sisään.

Huoltovinkki: Kun aitaan lisätään vaijerikiristimet ja tarkistetaan ne pari kertaa vuodessa, vaijerit pysyvät kireinä.

Parhaiten soveltuu: Lisänä toiseen aitaukseen, kuten halkaistuun aitajärjestelmään, estämään kulkua kiinteistölle tai kiinteistöltä.

Konsultoi ammattilaistaVastaanota maksuttomia, sitoumuksettomia arvioita lisensoiduilta aita-asiantuntijoilta lähelläsi. Etsi paikallisia ammattilaisia +