10 Auton huoltotehtävää joka kevät

10 Auton huoltotehtävää joka kevät

Kevät on täydellinen aika antaa autollesi hieman huolenpitoa, jotta se toimii kunnolla. Kun kylmyys ja lumi ovat takanasi ja kevään tai kesän matkat ovat edessä, haluat varmistaa, että autosi on turvallinen ajaa ja valmis kuljettamaan sinut pisteestä A pisteeseen B. Vaikka kojelaudan merkkivalot eivät osoittaisikaan huoltotarvetta, on silti olemassa useita välttämättömiä perushuoltotehtäviä, jotka auttavat sinua säästämään rahaa pitkällä aikavälillä välttämällä vakavammat korjaukset tulevaisuudessa. Lisäksi jos jokin on vialla, voit havaita sen, ennen kuin siitä tulee suurempi ongelma tai jäät tienvarteen jumiin. Jatka lukemista ja tutustu muutamiin tärkeimpiin auton huoltotehtäviin, jotka on syytä suorittaa tänä keväänä.

1. Vaihdata öljy.

Jos et ole hiljattain vaihtanut öljyäsi, kevään alku on hyvä hetki ajoittaa öljynvaihto. Öljynvaihdon suorittaminen rutiininomaisesti – tyypillisesti 5 000-7 000 kilometrin välein autostasi riippuen – auttaa autosi toimintaa jatkossakin. Öljynvaihto on tärkeää myös siksi, että roskat eivät pääse kerääntymään moottoriin ja vetämään liikaa lämpöä palotilasta, mikä voi johtaa vakavampiin ongelmiin. Jos osaat vaihtaa auton öljyn, voit ehkä tehdä tämän tehtävän itse. Muussa tapauksessa vie autosi huoltoliikkeeseen tätä tärkeää rutiinihuoltotoimenpidettä varten.

2. Tarkista rengaspaine.

Rengaspaine laskee usein talven aikana. Kun ulkolämpötilat ovat kylmiä, se voi aiheuttaa renkaiden paineen laskun useiden kilojen verran. Kun pidät silmällä rengaspaineita ja varmistat, ettei se ole liian alhainen, voit estää renkaiden ylikuumenemisen ja puhkeamisen. Jos näin tapahtuu, voit joutua onnettomuusvaaraan ja lisäksi tuhlaat rahaa autoosi ostamalla uudet renkaat, jotka olisivat muuten olleet tarpeettomat.

3. Tarkista tuulilasinpyyhkijänsulat.

Nyt kun jää ja lumi ovat takanasi, on myös hyvä tarkistaa tuulilasinpyyhkijänsulat ja katsoa, onko ne vaihdettava. Talvikuukaudet voivat aiheuttaa paljon vahinkoa pyyhkijöille. Jos ajattelet asiaa, ne ovat usein jään peittämiä, alttiina hyytäville lämpötiloille tai kaapimen naarmuttamia, kun puhdistat lumen peittämää tuulilasia. Tämä voi aiheuttaa pyyhkimien halkeilua tai taipumista. Jos havaitset merkkejä vaurioista, on aika ostaa uudet tuulilasinpyyhkimien sulat. Onneksi pyyhkimien vaihtaminen on suhteellisen yksinkertainen tehtävä, jonka voit tehdä itse noudattamalla ajoneuvosi ohjekirjan ohjeita.

4. Testaa kaikki valot.

Auton valojen testaaminen on yksinkertainen mutta tärkeä tehtävä, joka usein unohdetaan. Ajaminen ilman valoja voi olla vaarallista. Lisäksi sinut voidaan pysäyttää, ja saatat jopa saada sakkoja. Käytä muutama minuutti ajastasi ajovalojen, jarruvalojen ja vilkkujen sytyttämiseen ja tarkista, että kaikki toimii. Kannattaa ehkä pyytää ystävä apuun seisomaan auton takana, kun painat jarrupoljinta, jotta voit varmistaa, että jarruvalot toimivat. Kun olet tarkistanut ulkovalot, älä unohda varmistaa, että myös kaikki sisävalot toimivat.

5. Pese auto

Autosi peseminen tekee muutakin kuin auttaa sitä näyttämään kauniilta ja puhtaalta. Se auttaa myös poistamaan pinnasta roskia, jotka voivat aiheuttaa vaurioita maalipinnalle. Autosi puhdistaminen aikaisin keväällä on erityisen tärkeää sen jälkeen, kun olet ajanut koko talven suolapeitteisillä teillä. Suola voi vahingoittaa maalia tai aiheuttaa metallin syöpymistä. Riippumatta siitä, pesetkö auton itse vai vietkö sen autopesulaan, varmista, että myös auton alustat puhdistetaan suolan ja muiden sitä peittävien roskien poistamiseksi.

6. Vahaa autosi

Kun olet pessyt autosi, on aika vahata se. Vahakerroksen lisääminen suojaa auton maalia sateelta, puiden ja lintujen jätöksiltä, UV-säteiltä ja muilta elementeiltä, jotka voivat vahingoittaa maalipintaa. Jos mahdollista, yritä vahata auto vähintään kerran kuukaudessa, jotta voit suojata sen maalipintaa jatkossakin.

7. Puhdista auton sisätilat

Nyt kun olet käyttänyt aikaa auton ulkopinnan puhdistamiseen ja vahaamiseen, on aika siirtyä auton sisätiloihin. Talvella automme sotkeutuvat helposti ylimääräisiin villapaitoihin, takkeihin, huopiin, lumi- ja jääkaapimiin ja muihin tavaroihin, joita emme halunneet raahata takaisin sisälle, koska sää oli niin kylmä. Nyt kun ulkona on lämpimämpää, käytä muutama minuutti aikaa autosi tyhjentämiseen ja tavaroiden laittamiseen takaisin paikoilleen. Kun olet hävittänyt roskat ja kaikki tavarat, jotka eivät kuulu autoon, pyyhi pölyt ja imuroi se sisältä ja puhdista ikkunoiden sisäpuoli.

8. Vaihda matkustamon suodatin

Matkustamon suodattimet tulisi vaihtaa noin 15 000-30 000 kilometrin välein. Jos suodattimen vaihtamisesta on kulunut kauemmin, lisää tämä tehtävä kevään huoltotehtäväluetteloosi. Jos suodatin on likainen, se päästää enemmän siitepölyä, pölyä ja muita allergeeneja autoosi. Näiden pitäminen poissa autosta on tärkeää terveydellesi, mutta erityisen tärkeää se on, jos kärsit kevätallergioista.

9. Testaa ilmastointi

Monissa osissa maata kevätlämpötilat eivät ole tarpeeksi lämpimiä, jotta ilmastoinnin käynnistäminen olisi perusteltua. Kesän tuloon ei kuitenkaan mene enää kauan, ja haluat olla varma, että autosi ilmastointi toimii. Käytä muutama minuutti aikaa kytkeäksesi ilmastoinnin täysille kierroksille ja varmista, että ulos tulee kylmää ilmaa. Jos ilmastointilaite ei toimi kunnolla, ehdit korjata sen ennen kuin tarvitset sitä todella muutaman kuukauden kuluttua.

10. Tarkista akku

Kylmät ja pakkaset voivat aiheuttaa akun tyhjenemisen nopeammin. Kannattaa tarkistaa akku keväällä varmistaaksesi, ettei se ole lähellä käyttöikänsä loppua. Viimeinen asia, jonka haluat, on, että autosi ei käynnisty, kun sinun on todella päästävä töihin tai muualle. Akun testaamiseen tarvitset yleismittarin. Kytke yleismittarin punainen johto akun positiiviseen napaan ja musta johto negatiiviseen napaan. Tarkista lukema. Harkitse ennakoivaa toimintaa ja vaihda akku, jos näytetty luku on alle 12,4 volttia.